marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 8 ur
V pripravljenosti:
do 350 ur
Tip baterije:
Li-Ion (900 mAh)
Dimenzije:
100 x 46 x 19.5 mm
Teža:
99 g

Zunanji zaslon:
176 x 220 pik, 262.144 TFT

Notranji pomnilnik:
20 MB
Stopnja sevanja SAR:
0,64 W/kg

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Mobilnik se lahko pohvali z lepo in nevtralno obliko, dobro odzivno tipkovnico, povprečno zdržljivo baterijo in razširljivostjo zunanjega pomnilnika. Dobro je poskrbljeno tudi za povezljivost z drugimi napravami.

Proti

Na določenih delih plastičnega ohišja se ob stisku pojavljajo škripajoči zvoki, med pogovorom pa je opazna slabša kvaliteta zvoka pri zunanjem zvočniku. Leča fotoaparata nima pokrovčka in je tako bolj izpostavljena zunanjim vplivom.

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Sony Ericsson

Okusna mešanica

Sony Ericsson W810i


Sony Ericsson W810i

13.06.2006
Objavil: Gregor Grošelj

Sony Ericsson s svojim novim mobilnikom W810i predstavlja križanca, ki združuje prepoznavnost po barvi in obliki ohišja modela K750i, ter funkcionalno glasbeno in tehnično notranjost svojega predhodnika z oznako SE W800i.ne podpira datum Memory Stick Duo Pro
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 2 Mpix
Povečava: 4x
nočni način
panorama
samosprožilec
efekti
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
makro način slikanja
vgrajena bliskavica
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
podpira HSCSD
podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
podpira radio FM

Vsebina paketa

V lični kartonski embalaži in v lepo zloženih črnih škatlicah poleg mobilnika najdemo tudi omrežni polnilnik, navodila v slovenskem jeziku, priključek za slušalke s 3,5 mm pretvornikom in mikrofonom, kvalitetne stereo slušalke z dodatnimi ušesnimi čepki, 512 MB pomnilniško kartico Memory Stick Pro Duo, CD s programsko opremo in povezovalni USB kabel.

Izgled in rokovanje

Kakšnih posebnih novosti W810i v primerjavi s predhodnikom ne prinaša, že na prvi pogled pa opazimo razlike pri samem ohišju, ki je sedaj v črni barvi in tipkovnici, ki ima nekoliko preoblikovane tipke. Ohišje na določenih delih ni preveč kompaktno in ob močnejšem stisku spušča škripajoče zvoke, vendar med samo uporabo telefona te neprijetnosti praktično ne opazimo. Tipkovnica ima za razliko od predhodnika tipko za dostop do funckije glasbenega predvajalnika prestavljeno na levo stran mobilnika in se nahaja poleg ene izmed funkcijskih tipk. Dodano je še tipka za hitri dostop do bližnjic in dogodkov (večopravilna tipka), krmilno palčko pa so nadomestile večsmerne tipke (uporabne tudi za hitri preskok med skladbami) in sredinska tipka za potrditev. Ovalne tipke numerične tipkovnice so nekoliko majhne, vendar ustrezno razmaknjene in dobro odzivne. Zaslon zaseda kar velik del mobilnika in nase pridno lepi prstne odtise, vendar je kljub temu zelo dobro viden tudi pri močnejši sončni svetlobi. Vsebine prikazuje v 262.144 barvnih odtenkih in ločljivosti 176 x 220 pik. Mobilnik na trenutke kar beži iz rok, saj poleg svojih skromnih mer (100 x 46 x 19,5 mm) vsebuje zajeten arzenal tipk, tako na sprednjem, kot tudi na stranskih delih mobilnika.

Uporabnost mobilnik pred, med in po pogovoru

Prva izmed prednosti je možnost ločene izbire med funkcijo telefona in predvajalnika. Tako lahko mobilnik uporabimo kot predvajalnik glasbe tudi v primeru, ko nimamo na voljo SIM kartice.

Kvaliteta zvoka med pogovorom je zadovoljiva, tudi glasba se s pomočjo zunanjega zvočnika (ta se nahaja poleg objektiva na zadnjem delu ohišja) predvaja povsem kvalitetno in zadovoljivo. Žal pa tega ne morem potrditi za zvok sogovornika na zunanjem zvočniku, saj je ta pri hrupni okolici tudi ob najvišji izbrani jakosti pretih in slabo razumljiv.

Mobilnik vsebuje 20 MB notranjega pomnilnika, kar ni ravno veliko. Kljub temu si lahko bodoči uporabniki oddahnejo, saj je kompletu priložena pomnilniška kartica Memory Stick Duo Pro s kapaciteto 512 MB, s čimer mobilnik tudi opravičuje svoje ime – Walkman. Tako je na kartico moč naložiti in predvajati datoteke v formatih MP3, WAV, MIDI (podpora 40-kanalni polifoniji) in AAC. Omenjene datoteke lahko predvajamo s pomočjo ločenega predvajalnega menija, kjer lahko po želji kreiramo seznam skladb in jih sortiramo glede na različne skupine. Osnovne funkcije predvajalnika lahko uporabljamo tudi pri zaklenjeni tipkovnici, tako da so stranske tipke za uravnavanje glasnosti, preskok, ustavljanje in začetek predvajanja skladb vedno aktivne, kar omogoča hitro upravljanje tudi, če imamo mobilnik v žepu.

Vgrajena Li-Ion baterija s kapaciteto 900 mAh svoje delo opravlja kar zanesljivo in je ob povprečnem telefoniranju, pošiljanju kratkih sporočil, zajemanju fotografij in nekaj urnem predvajanju glasbe svoj tempo držala dobre 3 dni.

Kot se za Walkman spodobi, mobilnik vsebuje kvalitetne stereo slušalke, ki jih priklopimo na priloženi vmesnik. Morda je nekoliko zoprna lastnost ta, da 3,5 mm stereo vmesnik, ki sicer omogoča tudi priklop različne audio opreme, ni že vgrajen v ohišje, saj bi to olajšalo povsem nepotrebno prenašanje dodatne in zapletene kablaže. Kljub nekaterim minusom lahko na vmesnik gledamo tudi z uporabne strani, saj ta vsebuje mikrofon in tipko za sprejem klica pri prostoročnem telefoniranju

Kaj nam ponuja notranjost

Mobilnik nam poleg glasbenega in videopredvajalnika ponuja tudi standardne pripomočke. Tako v menijih najdemo naslednje programe: koledar, opravila, beležke, kalkulator, odštevalnik časa, štoparico in aplikacijo za shranjevanje osebnih kod. Telefon lahko uporabimo kot diktafon, kjer je snemanje omejeno glede na velikost pomnilnika, oziroma pomnilniške kartice. Za vse, ki si poleg poslušanja naložene glasbe želijo še nekaj spremembe, je na voljo tudi stereo radijski sprejemnik s funkcijo RDS. Novost predstavlja aplikacija Music Mate, ki nam s predstavitvijo inštrumentov približa glasbene osnove (prikaz akordov, takt z metronomom in oktave). Za ustvarjanje lastnih MIDI melodij je na voljo program Music DJ, za resno in malo manj resno obdelavo fotografij in videoposnetkov pa poskrbita programa Video in Photo DJ. Za kratkočasenje sta na voljo dve igri – arkada JC Does Texas in QuadraPop (klon igre Tetris z notami). Pregled nad datotekami pomnilnika in kartice nam omogoča upravitelj datotek, za predstavitev in osnovne nastavitve mobilnika pa je na izbiro tudi demonstracijski program.

Po želji lahko izbiramo več profilov, ki jih nastavimo glede na dano situacijo (na izbiro je tudi flight mode, s katerim izklopimo gsm oddajnik in uporabljamo ostalo funkcije telefona), dokaj impresivna pa je tudi izbira naloženih tem, s katerimi lahko popolnoma spremenimo izgled osnovnega menija in pripadajočih efektov.

Imenik in sporočanje …

Imenik vsebuje že znane lastnosti. Tako lahko posameznemu stiku dodamo slikico, izbrano melodijo, ga dodamo v skupino, dopišemo raznovrstne informacije o osebi in posnamemo oznako za glasovno klicanje. Imenik omogoča shranjevanje do 1000 različnih kontaktov.

Sporočanje vključuje elemente kot so podpora za SMS, EMS in MMS sporočilom, na voljo pa je tudi uporaba več e-poštnih predalov preko POP3, IMAP in SMTP protokola. Tokrat si lahko pri sestavljanju sporočil lahko pomagamo tudi s T9-slovarjem za predvidevanje vnosa v slovenskem jeziku.

Fotoaparat in kamera

Tudi W810i ne zaostaja s kvaliteto posnetkov, saj vsebuje 2 MP senzor s funkcijo samodejne ostritve posnetkov. Marsikateri posnetek je dejansko uporaben tudi za razvijanje na fotografski papir, k temu namreč pripomore vgrajena funkcija samodejnega ostrenja (avtofocus) in makro načina za bližnje posnetke. Zvok zaklopa zaslonke lahko poljubno spreminjamo, meni pa ne ponuja ločene funkcije za izklop zvoka. K sreči je na voljo tihi profil, ki onemogoči vse zvoke mobilnika in s tem tudi zvok fotoaparata.

Pri slikanju posnetkov imamo na izbiro tri vrste ločljivosti (velika 1632 x 1224 pik, srednja 640 x 480 pik in majhna 160 x 120 pik), izbiro osvetlitve, ter različne učinke (črnobelo, sepia, negativ, osončeno) in načine (makro, nočni način, časovni). Posnetke lahko slikamo tudi v panoramskem načinu, ki na preprost način s prekrivanjem združi več posnetkov. Sama funkcija je zanimiva, žal pa posnetke samodejno združi že program v mobilniku, kar onemogoča kasnejšo obdelavo in popravljanje združene fotografije z boljšo programsko opremo. Mobilnik na hrbtni strani vsebuje presenetljivo močno bliskavico, sestavljeno iz večih diod. Bliskavico lahko uporabimo tudi za ekstremne primere, saj meni vsebuje funkcijo SOS, s katero signalizira utripanje po Morsejevi kodi.

Videoposnetki so omejeni izključno na velikost kartice, lahko pa izbiramo med formatoma 176 x 144 pik ali 128 x 96 pik.

Povezljivost

Mobilnik ponuja vsem že dobro znane in usidrane principe povezovanja. Tako lahko datoteke prenašamo preko priloženega USB-kabla, bluetooth vmesnika, za povezovanje s starejšimi napravami pa lahko uporabimo tudi infrardeči vmesnik (IR). Za učinkovit prenos datotek s telefona lahko uporabimo dobro izdelano programsko opremo, ki je priložena na CD-ju. Z USB-kablom lahko W810i uporabimo tudi kot USB ključ, kar pomeni, da računalnik ob priklopu mobilnik prepozna kot dodatni pogon (pomnilniška kartica ima dodeljeno ločeno črko pogona) preko katerega lahko brez dodatnih gonilnikov prenašamo vsebine. Za dostop do HTML in WAP vsebin, ter elektronske pošte lahko uporabimo protokole CSD, GPRS in EDGE. Mobilnik (tako kot že nekateri predhodniki) vsebuje tudi opcijo posodobitve programske opreme preko GPRS povezave.

Posodil na test:
Svema Co. d.o.o.
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Sony Ericsson
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki