marketing
več | arhivpoudarjeno
slikaInfinix predstavil 260W žično in 110W brezžično polnilno tehnologijo
20.03.2023

Infinix je predstavil nov korak v svojem prizadevanju za izjemno hitro polnjenje - 260W žično in 110W brezžično tehnologijo All-Round FastCharge. Nova rešitev lahko baterijo napolni od 0 do 25 % v eni minuti po žici in doseže 100 % v manj kot 8 minutah. Brezžično lahko 0 do 100 % doseže v 16 minutah.

slikaSamsung naj bi še letos predstavil nov Galaxy SmartTag
17.03.2023

Samsung je prvo naporavo Galaxy SmartTag predstavil v začetku leta 2021 skupaj s serijo Galaxy S21, vendar od takrat ni bilo nadaljnjega izdelka. Morda zaradi dejstva, da so pte naprave precej preproste naprave, ki ne potrebujejo pogostih posodobitev, saj preprosto delujejo.

slikaApple spreminja cenovni sistem trgovine App Store
15.03.2023

Apple je objavil dokumentacijo za razvijalce, ki razkriva nov sistem cen v trgovini App Store. Podjetje bo zdaj desetkrat povečalo število cenovnih točk, razvijalci pa bodo lahko izbirali med 900 možnostmi.

slikaPametne nosljive naprave Huawei na MWC prejele 16 nagrad
13.03.2023

Na Svetovnem kongresu mobilne telefonije MWC 2023 sta pozornost obiskovalcev pritegnili inovativni nosljivi napravi Huawei Watch Buds in Watch GT Cyber. Prejeli sta kar 16 medijskih nagrad, ki odražajo priznanje strokovnemu znanju in zavezanosti podjetja Huawei k izrednim inovacijam.

članki

MWC je nazaj. Ali je res?


01.03.2023
Objavil: Dare Gliha

Štiri leta so minila, kar sem se zadnjič udeležil mobilnega kongresa v Barceloni. V tem času je svet zajela pandemija, ravno sejem leta 2020 je bil prva žrtev v Evropi. 2021 je potekal bolj kot ne online, lani v hibridni obliki, letos pa končno zopet v normalnih tirnicah. Ali pač?

V treh dneh, ki sem jih prebil na sejmu, se ne morem znebiti občutka, da sejem ni več to, kar je bil pred pandemijo. Nikakor nisem dobil tistih občutkov, ki sem jih imel zadnjih 10 let obiskovanja tega dogodka. Vse se mi zdi prisiljeno, bolj usmerjeno v poslovne vode, precej manj pa v naprave in predstavitve za končne uporabnike. Konec koncev sejem niti ni imel neke rdeče niti, niti kakega res razpoznavnega govornika ob otvoritvi.

Da vse ni tako, kot želijo prikazati, vidimo tudi pri predstavitvah novih naprav. Če so pred leti vsi večji proizvajalci imeli predstavitve v času sejma, smo letos videli zgolj tri in sicer Xiaomi, ki je predstavil svojo serijo 13, HONOR, ki je predstavil Magic 5, 5 Pro in 5 Lite ter Realme z GT3. No, roko na srce, smo za en dan zamudili predstavitev HMD Global za izdelke Nokia. Manjkali pa so dogodki Samsunga, Oppa, Huaweija, Sonya, Viva in drugih zvenečih imen. Sonya in Viva recimo na sejmu sploh ni bilo prisotnega, Samsung pa je sicer imel razstavni prostor, na njem pa je predstavljal nedavno lansirano serijo Galaxy 23.


Tudi sprehod po razstavnem prostoru me je pustil hladnega. Vidno je namreč, da manjka veliko kitajskih proizvajalcev, ki so pretekla leta razstavljali svojo »šaro« in kjer si videl kako novo idejo ali neuporaben pripomoček. Manj je bilo tudi gneče, čeprav moram priznati, da bi osebno raje videl še za odtenek bolj pretočne hodnike.

In kaj smo pravzaprav videli? Nekaj novih konceptov, recimo en zanimivejših je Lenovova Motorola Rizr. Gre za mobilnik z razširljivim zaslonom, ki se zapelje v spodnji del telefona. Enak koncept so uporabili tudi pri prenosniku, žal pa niso izdali, kdaj bo koncept ugledal (če sploh) luč sveta. Xiaomi je prikazoval ves svoj arzenal mobilnih naprav, pa tudi hišne pripomočke in nenazadnje robota CyberDog in humanoida CyberOne. Slednji je bil žal nedelujoč, izgovor pa je bil, da zaradi varnosti.

Huawei novih naprav ni predstavil, imeli pa so vseeno ogromen razstavni prostor, ki pa je večinoma bil namenjen omrežnemu delu. Od naprav je zanimivejša ura Watch Buds, ki ima v notranjosti vgrajene brezžične slušalke, tako da imate zvok vedno s seboj. Oppo je predstavljal dva prepogljiva mobilnika, modela Find N2 Flip in Find N2. Predvsem Flip je izredno zanimiv izdelek, všečen na oko, precej inituativno je tudi rokovanje. Čeprav nisem ravno navdušen nad prepogljivimi mobilniki pa moram priznati, da me je omenjeni model precej navdušil.


Od azijskih proizvajalcev velja izpostaviti DooGee, Oukitel, UleFone in Uniherz, vsem pa je skupno to, da so se preusmerili v odporne mobilnike, saj so vsi po vrsti predstavljali izredno odporne naprave, katerim niti kladivo, mraz ali voda ne pridejo do živega.

Pa da ne pozabimo še na CAT in drugi del Motorole. Bullit Group je to pot predstavil najnovejši odporen mobilnik CAT S75, ki ima že vgrajeno možnost satelitske komunikacije, seveda za mesečno nadomestilo. Za tiste, ki bi to navkljub nevgrajeni strojni opremi želeli uporabljati na svojem mobilniku, pa so predstavili samostojni dodatek Motorola defy satellite link. Naprava preko modrega zoba omogoča dvosmerno satelitsko sporočanje, uporabljate pa jo lahko v praktično vseh vremenskih razmerah.

Tudi TCL je predstavil nekaj novosti, vendar tradicionalno za novinarje že dan pred sejmom. Videli smo kar nekaj konceptov, najbolj pa so izpostavili cenovno ugoden mobilnik TCL 406.


Sejem se jutri zaključuje. Ne dvomim, da ga bo združenje GSMA imelo za izredno uspešnega, saj so uspeli privabiti preko 80.000 obiskovalcev in 2.000 razstavljalcev. Vendar pa mene letos dogodek ni prepričal. Videl sem manj, kot prejšnja leta, več je bilo poudarka na 4YFN, ki je pravzaprav predstavitev start-up podjetij, kar je dobrodošlo tako za njih, kot vlagatelje, ki iščejo nove izzive, manj pa za nas tehnične novinarje, ki bi radi preizkusili nove naprave. Kaj bo prihodnje leto težko napovem, nekako pa se nagibam k misli, da se bo kongres dokaj kmalu preusmeril v poslovne vode in bo potrošniškega dela vse manj. Ali bo obisk tega dogodka za nas še smiselen težko ocenim, se pa imam željo nanj vsekakor vrniti še kako leto.

Slike dogodka se nahajajo v naši galeriji.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki