marketing
več | arhivpoudarjeno
slika5 trikov za še boljše fotografije s pametnim telefonom
21.09.2023

Fotografija je umetnost zajemanja trenutkov, ki se nikoli ne bodo več ponovili. S pojavom pametnih telefonov je postalo zajemanje teh trenutkov lažje kot kdajkoli prej.

slikaMediaTek razvija prvi 3nm čip s procesno tehnologijo TSMC
22.09.2023

MediaTek je uspešno razvil svoj prvi 3nm čip, ki temelji na 3nm procesni tehnologiji podjetja TSMC. Novi 3nm čipset bo na trgu predstavljen prihodnje leto kot član paradnega konja serije Dimensity.

slikaApple obljublja posodobitev programske opreme za zmanjšanje sevanja iPhona 12
20.09.2023

Francoska nacionalna agencija za frekvence (ANFR) je pred nekaj dnevi prepovedala prodajo iPhona 12 v državi, ker je ugotovila, da naprava oddaja več elektromagnetnih valov, kot je dovoljeno v skladu s predpisi EU. Njena specifična absorpcijska stopnja (SAR) je bila nad zakonsko dovoljeno mejo.

slikaHuawei predstavlja jesenske novosti
18.09.2023

Huawei je v Barceloni organiziral prireditev, na kateri so predstavili nove nosljive naprave in strategijo »Fashion Forward«, ki zlitje tehnologij z modnim slogom dviguje na višjo raven. Huawei s tem razkriva ambicijo, da revolucionira industrijo nosljivih naprav z brezhibnim združevanjem vrhunske tehnologije, modnega oblikovanja in zdravstvenih funkcij usmerjenih k uporabniku.

slikaSlika prvega enopalčnega nubiinega telefona s 35-milimetrsko kamero
15.09.2023

ZTE je edinstven zaradi uporabe 35-milimetrskega objektiva na glavnih kamerah nekaterih svojih paradnih konjev, kot sta nubia Z50S Pro in pred njim Axon 40 Ultra. In zdi se, da namerava podjetje narediti naslednji korak in ponuditi 35-milimetrski fotoaparat s tipalom velikosti enega palca.

članki

MWC je nazaj. Ali je res?


01.03.2023
Objavil: Dare Gliha

Štiri leta so minila, kar sem se zadnjič udeležil mobilnega kongresa v Barceloni. V tem času je svet zajela pandemija, ravno sejem leta 2020 je bil prva žrtev v Evropi. 2021 je potekal bolj kot ne online, lani v hibridni obliki, letos pa končno zopet v normalnih tirnicah. Ali pač?

V treh dneh, ki sem jih prebil na sejmu, se ne morem znebiti občutka, da sejem ni več to, kar je bil pred pandemijo. Nikakor nisem dobil tistih občutkov, ki sem jih imel zadnjih 10 let obiskovanja tega dogodka. Vse se mi zdi prisiljeno, bolj usmerjeno v poslovne vode, precej manj pa v naprave in predstavitve za končne uporabnike. Konec koncev sejem niti ni imel neke rdeče niti, niti kakega res razpoznavnega govornika ob otvoritvi.

Da vse ni tako, kot želijo prikazati, vidimo tudi pri predstavitvah novih naprav. Če so pred leti vsi večji proizvajalci imeli predstavitve v času sejma, smo letos videli zgolj tri in sicer Xiaomi, ki je predstavil svojo serijo 13, HONOR, ki je predstavil Magic 5, 5 Pro in 5 Lite ter Realme z GT3. No, roko na srce, smo za en dan zamudili predstavitev HMD Global za izdelke Nokia. Manjkali pa so dogodki Samsunga, Oppa, Huaweija, Sonya, Viva in drugih zvenečih imen. Sonya in Viva recimo na sejmu sploh ni bilo prisotnega, Samsung pa je sicer imel razstavni prostor, na njem pa je predstavljal nedavno lansirano serijo Galaxy 23.


Tudi sprehod po razstavnem prostoru me je pustil hladnega. Vidno je namreč, da manjka veliko kitajskih proizvajalcev, ki so pretekla leta razstavljali svojo »šaro« in kjer si videl kako novo idejo ali neuporaben pripomoček. Manj je bilo tudi gneče, čeprav moram priznati, da bi osebno raje videl še za odtenek bolj pretočne hodnike.

In kaj smo pravzaprav videli? Nekaj novih konceptov, recimo en zanimivejših je Lenovova Motorola Rizr. Gre za mobilnik z razširljivim zaslonom, ki se zapelje v spodnji del telefona. Enak koncept so uporabili tudi pri prenosniku, žal pa niso izdali, kdaj bo koncept ugledal (če sploh) luč sveta. Xiaomi je prikazoval ves svoj arzenal mobilnih naprav, pa tudi hišne pripomočke in nenazadnje robota CyberDog in humanoida CyberOne. Slednji je bil žal nedelujoč, izgovor pa je bil, da zaradi varnosti.

Huawei novih naprav ni predstavil, imeli pa so vseeno ogromen razstavni prostor, ki pa je večinoma bil namenjen omrežnemu delu. Od naprav je zanimivejša ura Watch Buds, ki ima v notranjosti vgrajene brezžične slušalke, tako da imate zvok vedno s seboj. Oppo je predstavljal dva prepogljiva mobilnika, modela Find N2 Flip in Find N2. Predvsem Flip je izredno zanimiv izdelek, všečen na oko, precej inituativno je tudi rokovanje. Čeprav nisem ravno navdušen nad prepogljivimi mobilniki pa moram priznati, da me je omenjeni model precej navdušil.


Od azijskih proizvajalcev velja izpostaviti DooGee, Oukitel, UleFone in Uniherz, vsem pa je skupno to, da so se preusmerili v odporne mobilnike, saj so vsi po vrsti predstavljali izredno odporne naprave, katerim niti kladivo, mraz ali voda ne pridejo do živega.

Pa da ne pozabimo še na CAT in drugi del Motorole. Bullit Group je to pot predstavil najnovejši odporen mobilnik CAT S75, ki ima že vgrajeno možnost satelitske komunikacije, seveda za mesečno nadomestilo. Za tiste, ki bi to navkljub nevgrajeni strojni opremi želeli uporabljati na svojem mobilniku, pa so predstavili samostojni dodatek Motorola defy satellite link. Naprava preko modrega zoba omogoča dvosmerno satelitsko sporočanje, uporabljate pa jo lahko v praktično vseh vremenskih razmerah.

Tudi TCL je predstavil nekaj novosti, vendar tradicionalno za novinarje že dan pred sejmom. Videli smo kar nekaj konceptov, najbolj pa so izpostavili cenovno ugoden mobilnik TCL 406.


Sejem se jutri zaključuje. Ne dvomim, da ga bo združenje GSMA imelo za izredno uspešnega, saj so uspeli privabiti preko 80.000 obiskovalcev in 2.000 razstavljalcev. Vendar pa mene letos dogodek ni prepričal. Videl sem manj, kot prejšnja leta, več je bilo poudarka na 4YFN, ki je pravzaprav predstavitev start-up podjetij, kar je dobrodošlo tako za njih, kot vlagatelje, ki iščejo nove izzive, manj pa za nas tehnične novinarje, ki bi radi preizkusili nove naprave. Kaj bo prihodnje leto težko napovem, nekako pa se nagibam k misli, da se bo kongres dokaj kmalu preusmeril v poslovne vode in bo potrošniškega dela vse manj. Ali bo obisk tega dogodka za nas še smiselen težko ocenim, se pa imam željo nanj vsekakor vrniti še kako leto.

Slike dogodka se nahajajo v naši galeriji.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki