marketing
več | arhivpoudarjeno.
slikaNova posodobitev One UI 6.1 prinaša Galaxy AI v več naprav Galaxy
24.02.2024

Samsung je napovedal razpoložljivost funkcij Galaxy AI v več napravah Galaxy z novo posodobitvijo One UI 6.1, ki je namenjena nadaljnji demokratizaciji mobilne umetne inteligence. Posodobitev bo na voljo v serijah Galaxy S23, S23 FE, Z Fold5, Z Flip5 in Tab S9 ter se bo začela uvajati konec marca.

slikaApple Watch Ultra z zaslonom microLED bo na voljo šele leta 2027
23.02.2024

O prihajajoči Applovi uri Watch Ultra z zaslonom microLED smo že veliko slišali, vendar vsako poročilo, ki se pojavi, kaže bolj pesimistično sliko. Najnovejša ocena prihaja iz korejskega portala The Elec in kaže, da bo Applova pametna ura višjega razreda s tehnologijo microLED prišla šele leta 2027.

slikaSpotify prvič presegel 600 milijonov aktivnih uporabnikov
21.02.2024

Podjetje Spotify je objavilo četrtletno poročilo in podatki so obetavni. V zadnjih treh mesecih je platforma za pretakanje povečala število aktivnih mesečnih uporabnikov (MAU) za 28 milijonov, s čimer je presegla svoja pričakovanja in dosegla 600 milijonov, kar je za švedsko podjetje nov rekord.

slikaXiaomi in Leica ustanavljata inštitut
20.02.2024

Ustanovitev inštituta Xiaomi x Leica Optical, katerega jedro so optične tehnologije, pomeni pomemben mejnik v industriji pametnih telefonov, saj bo združeval vrsto interdisciplinarnih znanosti, vključno z umetno inteligenco in fotografijo.

članki

MWC je nazaj. Ali je res?


01.03.2023
Objavil: Dare Gliha

Štiri leta so minila, kar sem se zadnjič udeležil mobilnega kongresa v Barceloni. V tem času je svet zajela pandemija, ravno sejem leta 2020 je bil prva žrtev v Evropi. 2021 je potekal bolj kot ne online, lani v hibridni obliki, letos pa končno zopet v normalnih tirnicah. Ali pač?

V treh dneh, ki sem jih prebil na sejmu, se ne morem znebiti občutka, da sejem ni več to, kar je bil pred pandemijo. Nikakor nisem dobil tistih občutkov, ki sem jih imel zadnjih 10 let obiskovanja tega dogodka. Vse se mi zdi prisiljeno, bolj usmerjeno v poslovne vode, precej manj pa v naprave in predstavitve za končne uporabnike. Konec koncev sejem niti ni imel neke rdeče niti, niti kakega res razpoznavnega govornika ob otvoritvi.

Da vse ni tako, kot želijo prikazati, vidimo tudi pri predstavitvah novih naprav. Če so pred leti vsi večji proizvajalci imeli predstavitve v času sejma, smo letos videli zgolj tri in sicer Xiaomi, ki je predstavil svojo serijo 13, HONOR, ki je predstavil Magic 5, 5 Pro in 5 Lite ter Realme z GT3. No, roko na srce, smo za en dan zamudili predstavitev HMD Global za izdelke Nokia. Manjkali pa so dogodki Samsunga, Oppa, Huaweija, Sonya, Viva in drugih zvenečih imen. Sonya in Viva recimo na sejmu sploh ni bilo prisotnega, Samsung pa je sicer imel razstavni prostor, na njem pa je predstavljal nedavno lansirano serijo Galaxy 23.


Tudi sprehod po razstavnem prostoru me je pustil hladnega. Vidno je namreč, da manjka veliko kitajskih proizvajalcev, ki so pretekla leta razstavljali svojo »šaro« in kjer si videl kako novo idejo ali neuporaben pripomoček. Manj je bilo tudi gneče, čeprav moram priznati, da bi osebno raje videl še za odtenek bolj pretočne hodnike.

In kaj smo pravzaprav videli? Nekaj novih konceptov, recimo en zanimivejših je Lenovova Motorola Rizr. Gre za mobilnik z razširljivim zaslonom, ki se zapelje v spodnji del telefona. Enak koncept so uporabili tudi pri prenosniku, žal pa niso izdali, kdaj bo koncept ugledal (če sploh) luč sveta. Xiaomi je prikazoval ves svoj arzenal mobilnih naprav, pa tudi hišne pripomočke in nenazadnje robota CyberDog in humanoida CyberOne. Slednji je bil žal nedelujoč, izgovor pa je bil, da zaradi varnosti.

Huawei novih naprav ni predstavil, imeli pa so vseeno ogromen razstavni prostor, ki pa je večinoma bil namenjen omrežnemu delu. Od naprav je zanimivejša ura Watch Buds, ki ima v notranjosti vgrajene brezžične slušalke, tako da imate zvok vedno s seboj. Oppo je predstavljal dva prepogljiva mobilnika, modela Find N2 Flip in Find N2. Predvsem Flip je izredno zanimiv izdelek, všečen na oko, precej inituativno je tudi rokovanje. Čeprav nisem ravno navdušen nad prepogljivimi mobilniki pa moram priznati, da me je omenjeni model precej navdušil.


Od azijskih proizvajalcev velja izpostaviti DooGee, Oukitel, UleFone in Uniherz, vsem pa je skupno to, da so se preusmerili v odporne mobilnike, saj so vsi po vrsti predstavljali izredno odporne naprave, katerim niti kladivo, mraz ali voda ne pridejo do živega.

Pa da ne pozabimo še na CAT in drugi del Motorole. Bullit Group je to pot predstavil najnovejši odporen mobilnik CAT S75, ki ima že vgrajeno možnost satelitske komunikacije, seveda za mesečno nadomestilo. Za tiste, ki bi to navkljub nevgrajeni strojni opremi želeli uporabljati na svojem mobilniku, pa so predstavili samostojni dodatek Motorola defy satellite link. Naprava preko modrega zoba omogoča dvosmerno satelitsko sporočanje, uporabljate pa jo lahko v praktično vseh vremenskih razmerah.

Tudi TCL je predstavil nekaj novosti, vendar tradicionalno za novinarje že dan pred sejmom. Videli smo kar nekaj konceptov, najbolj pa so izpostavili cenovno ugoden mobilnik TCL 406.


Sejem se jutri zaključuje. Ne dvomim, da ga bo združenje GSMA imelo za izredno uspešnega, saj so uspeli privabiti preko 80.000 obiskovalcev in 2.000 razstavljalcev. Vendar pa mene letos dogodek ni prepričal. Videl sem manj, kot prejšnja leta, več je bilo poudarka na 4YFN, ki je pravzaprav predstavitev start-up podjetij, kar je dobrodošlo tako za njih, kot vlagatelje, ki iščejo nove izzive, manj pa za nas tehnične novinarje, ki bi radi preizkusili nove naprave. Kaj bo prihodnje leto težko napovem, nekako pa se nagibam k misli, da se bo kongres dokaj kmalu preusmeril v poslovne vode in bo potrošniškega dela vse manj. Ali bo obisk tega dogodka za nas še smiselen težko ocenim, se pa imam željo nanj vsekakor vrniti še kako leto.

Slike dogodka se nahajajo v naši galeriji.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki