marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
7 ur
V pripravljenosti:
300 ur
Tip baterije:
Li-Ion (780 mAh)
Dimenzije:
107.5 x 49 x 24.5 mm
Teža:
137 g

Tip zaslona:
TFT, 262.144 barv, 240 x 320 pik

Stopnja sevanja SAR:
0,73 W/kg

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Največja prednost, ki jo sam vidim pri tem telefonu glede na konkurenco, je vsekakor odličen zaslon. Poleg tega me je navdušila tudi tipka za zaklep telefona, ki mi je sicer že znana iz drugih elektronskih naprav podjetja Sony. Mlajšim zna biti všeč možnost predvajanja datotek .mp3 ter razširitveno mesto, ki S700i spremeni v multimedijski predvajalnik.

Proti

Osebno mi samo odpiranje telefona ni všeč, saj je potrebno telefon po odprtju še zavrteti za 180 stopinj, da pridemo v pravilno pozicijo za njegovo uporabo. Poleg tega so me slike glede na vgrajeno kamero razočarale, moti pa me še, da kamere ni moč uporabljati, če je tipkovnica odprta.¨

Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Sony Ericsson

Vrtljivi...

Sony Ericsson S700i


Sony Ericsson S700i

19.12.2004
Objavil: Dare Gliha

Že od letošnjega Cebita sem z navdušenjem pričakoval začetek prodaje novega sony ericssonovega mobilnika S700i, ki me je že na prvi pogled očaral z drugačnim zunanjim izgledom glede na konkurenco, ter s samo uporabo telefona. Sedaj, ko je končno prišel v prodajo tudi pri nas, sem ga z velikim veseljem sprejel na testiranje. Kako se je obnesel med samo uporabo, pa si bomo pogledali v naslednjih vrsticah.ne podpira datum Memory Stick Duo
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 1 Mpix
Povečava: 8x
nočni način
efekti
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
vgrajena bliskavica
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
podpira HSCSD
ne podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
ne podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
podpira radio FM

Splošen izgled (prvi vtis o telefonu, zaslon, osvetlitev, tipkovnica...)

“Na eni strani fotoaparat, na drugi strani telefon,” je slogan, s katerim so na trg pri Sony Ericssonu lansirali S700i in niso se zmotili, saj z zadnje strani telefon izgleda kot čisto pravi fotoaparat, ne manjka niti zaklopka leče ter vgrajena bliskavica. Ko telefon obrnemo, pa se pred nami razbohoti 240 x 320 pik velik TFT zaslon, ki zmore prikazati kar 262.144 barv. Moram priznati, da je to eden boljših zaslonov, kar sem jih imel priložnost videti, tudi slike ter videoposnetki na njem izgledajo odlično. Pod zaslonom najdemo osnovne tipke, ki so jim dali pri Sony Ericssonu zabaven namen, saj lahko z njimi pregledujemo slike, videoposnetke, ter poslušamo glasbo, tuje pa jim niso niti osnovne tipke telefonske uporabe. Tako najdemo tu petsmerno funkcijsko tipko, kateri lahko v stanju pripravljenosti določimo lastne bližnjice, s potrditvijo le-te pa dostopamo do menija. Poleg nje se nahajajo na sprednji strani telefona še štiri tipke in sicer dve funkcijski, tipka za vrnitev nivoja višje ter tipka C (clear). Poleg tega pa najdemo na straneh telefona še tipko za hiter dostop do kamere, tipki za uravnavanje glasnosti, razširitveno mesto za pomnilniško kartico Memory stick DUO (kompletu je priložena kartica zmogljivosti 32 MB), infrardeči vmesnik (IR) ter tipka za zaklep in odklep telefona, ki pa je narejena v obliki drsnega stikala, kar naredi funkcijo zaklepa in odklepa telefona še lažje izvedljivo. Kar nam ostane vidnega z zunanje strani, je še priključek za polnjenje, preko katerega je nameščen gumiran pokrovček ter zvočnik, ki pa se nahaja nad zaslonom.

Verjetno ste se do sedaj že vprašali, ali sem pozabil na tipkovnico. Odgovor je seveda ne, kajti tipkovnica je skrita v notranjosti telefona, do nje pa pridemo s 180 stopinjskim obratom zgornjega dela telefona (lahko ga obrneno ali v levo, ali v desno stran). S tem so se pri Sony Ericssonu izognili programskemu obračanju slike na zaslonu, saj se le-ta na njem ne vrti, pač pa se zavrti celoten zgornji del. Že prvi pogled na tipkovnico mi je dal vedeti, da s tipkanjem po njej ne bo nikakršnih težav, saj so tipke dovolj velike, zanimivo pa je, da so jih “posuli” z bleščicami, kar vsaj meni ni všeč. Poleg numerične tipkovnice sta tu samo dve dodatni tipki, in sicer za dostop do spleta ter za vklop in izklop telefona.

Telefon ni med najmanjšimi in najlažjimi, saj njegove mere znašajo 107,5 x 49 x 24,5 mm, težak je 137 g, predvsem pa gre te mere pripisati velikemu zaslonu. Seveda S700i deluje v več frekvenčnih območjih in sicer treh (GSM 900, GSM 1900, GSM 1800), v telefonu je 36 MB pomnilnika, seveda pa ga lahko hitro razširimo z dodatno MS DUO kartico (kompletu je priložena 32 MB velika kartica). Baterija je tipa Li-ION kapacitete 780 mAh, poleg nje pa dobimo v prodajnem kompletu še 220 V polnilec, adapter za Memory Stick kartico, slušalke za prostoročno telefoniranje ali poslušanje glasbe ter navodila za uporabo.

Imenik (št. zapisov, posebnosti, govorno klicanje...)

Za uporabo lahko izberemo tako telefonski imenik na kartici SIM, kot tudi imenik v telefonu, vendar pa je potrebno za dodajanje dodatnih podatkov o kontaktih in uporabo npr. govornega klicanja vse kontakte obvezno prenesti na telefon. To lahko storimo s kopiranjem s kartice SIM, ali pa preko sinhronizacije z Microsoft Outlookom, Outlook Expressom ter Microsoft Exchangem (program za sinhronizacijo je seveda priložen, lahko pa si ga brezplačno prenesemo tudi s spletne strani proizvajalca).

V pomnilniku telefona je tako prostora za 510 kontaktov, katerim lahko priredimo do 15 različnih vnosov (več telefonskih številk, domači in spletni naslov, značilno zvonjenje, sliko, ki se prikaže ob klicu določenega kontakta, …). Seveda lahko vse kontakte razvrstimo v skupine, katerih ni prednastavljenih, saj jih v celoti izdelamo sami. Govorno klicanje deluje brez težav, vendar pa je potrebno za uporabo le-tega vseeno oditi na malenkost manj hrupno okolje (z uporabo v avtomobilu nisem imel težav). Na voljo imamo tudi govorne ukaze, shranimo pa jih lahko približno 30.

Sporočila

Seveda multimedijski telefon, kamor S700i vsekakor spada, podpira vse vrste sporočanja, od kratkih SMS, obogatenih EMS in multimedijskih MMS sporočil do odjemalca elektronske pošte. SMS sporočila so lahko daljša od 160 znakov, saj jih telefon samodejno razdeli na več sporočil. Pri MMS sporočilih lahko prav tako pošiljamo vse standardne priponke, od slike, besedila in zvoka pa vse do video in zvočnih posnetkov. Seveda vsa sporočila lahko pošljemo ali enemu kontaktu ali pa celotni skupini (pri pošiljanju skupini se cena sporočila dvigne za število kontaktov v skupini). Pri pisanju nam pomaga še predvidevanje vnosa T9, ki pa začuda ni v slovenskem jeziku, čeprav je pri modelu K700i slovenščina že bila (na voljo so češki, angleški, hrvaški in slovaški jezik). Žal pa lahko za opozarjanje na sporočila še vedno izberemo le določene, že prednastavljene zvoke.

Vgrajeni odjemalec elektronske pošte svoje delo dobro opravlja, nastavimo pa si lahko do deset različnih računov. Seveda deluje odjemalec po protokolih POP3 ali IMAP4, nastavimo pa lahko tudi samodejno preverjanje za nova elektronska sporočila.

Seznami klicev, števci...

Sony Ericsson S700i si beleži po 30 klicanih, prejetih ali neodgovorjenih klicev, razvrsti pa jih ali v skupen seznam ali pa v ločen seznam. Če pregledujemo skupen seznam klicev, so seveda le-ti ločeni z ikono o vrsti klica. Vsak klic je opremljen z datumom ter uro klica, pri zgrešenih številkah pa si telefon tudi zapomni število klicev iz iste številke.
Števci klicev si beležijo podatke o zadnjem klicu, skupnih odhodnih klicih ter vseh klicih, opravljenih s telefonom. Kot je pri sony ericssonih že v navadi, najdemo tudi števec SMS in MMS sporočil ter števce prenešenih podatkov, ti pa si beležijo prenešene in sprejete podatke za zadnjo sejo ter vse seje, pa tudi čas trajanja teh sej.

Nastavitve (profili, melodije, slike...)

Glede nastavitev pri tem telefonu niso skoparili, saj si praktično vsako stvar lahko poljubno nastavimo. Začnimo pri profilih, ki jih je v osnovi osem, vse pa lahko preuredimo po lastnem okusu, od izbranega zvonjenja do nadzora sprejema klicev (ali vseh ali samo s seznama), skoraj vsem pa lahko spremenimo še ime. Za različna razpoloženja skrbijo teme, katere si lahko sami dodatno naložimo s spleta, lahko pa jih z določenimi programi tudi sami naredimo.

Slike kot sem že na začetku omenil izgledajo fantastično, predvsem zahvaljujoč odličnemu zaslonu. Telefon predvaja tako večglasna zvonjenja, ki so lahko do 40 kanalna, kot tudi .mp3 datoteke, kar ob podpori razširitvenim karticam MS DUO telefon S700i pretvori v pravi pravcati multimedijski predvajalnik, le-ta je tudi vgrajen in vsebuje celo izenačevalnik (equalizer). Seveda si vse slike kot melodije lahko na telefon pretočimo preko spleta, ali pa preko katerekoli druge oblike prenosa podatkov, ki pa jih na tem telefonu ne manjka (bluetooth, IR, MMS, elektronska pošta…). Telefon prav tako podpira predvajanje MPEG4 video zapisa.

Pri vklopu telefona z novo SIM kartico se prižge čarovnik za namestitev telefona (znan že od modela K700i), ki nam pomaga nastaviti osnovne nastavitve ter nas spozna z osnovnimi funkcijami telefona. Naj tu še omenim možnost nastavitve bližnjic na smerno tipko, kar je tudi novost od modela K700i naprej.

Fotografiranje

V duhu slogana “Na eni strani fotoaparat, na drugi strani telefon” je tudi vgrajena kamera, ki ponuja največjo ločljivost kar 1280 x 960 pik ter 1,3 milijona točk. Posebnost pri uporabi fotoaparata je ta, da mora biti telefon zaprt, saj v nasprotnem primeru uporaba le-tega ni mogoča. Fotoaparat se tako prižge z gumbom za kamero ob strani telefona, še bolj preprosto pa ga je prižgati z odprtjem zaščite zaslonke (pod zaščito se nahaja še ogledalce za slikanje samoportretov). Ostale ločljivosti fotoaparata so še 640 x 480, 320 x 240 in 160 x 120 pik, slikamo pa lahko z zakasnitvijo, v nočnem načinu, lahko dodamo različne učinke, novost pa je možnost nastavljanja beline ter točkovno merjenje. Naenkrat lahko posnamemo eno ali do štiri zaporedne slike, za približevanje pa skrbi vgrajenja 8-kratna digitalna povečava, ki pa je vendarle zvezna in ne po korakih, kot smo navajeni iz večine mobilnih telefonov. V slabših svetlobnih pogojih nam pomaga še vgrajena dodatna lučka, ki se vklopi preko nastavitvenega menija ali pa preko tipke, ki drugače služi za vklop zaklepanja telefona. Samo kvaliteto slik si lahko ogledate v albumu, sam pa sem bil nad njo prej razočaran kot navdušen in sem mnenja, da bi iz takega senzorja lahko iztržili več, kot so.

Video posnetki se shranjujejo v formatu .3gp, na voljo pa imamo dve velikosti in sicer 176 x 144 ter 128 x 96 pik. Tudi tu lahko uporabljamo samosprožilec, učinke ter dodatno osvetlitev, prav tako pa imamo na voljo točkovno merjenje in izbiro beline. Dolžino video posnetkov lahko omejimo, ali pa je omejitev smao velikost pomnilniške kartice. Seveda pa lahko tako slike kot video posnetke shranjujemo ali v telefon ali pa na spominsko kartico.

Vse slike ter video posnetke lahko iz telefona prenesemo na računalnik preko bluetootha, IR, MMS sporočil, elektronske pošte ali kabla (le-tega ni v prodajnem kompletu), za lažje delo pa imamo na priloženi zgoščenki še program za delo z datotekami na telefonu. Osebno sem za prenos slik, videa ter melodij na kartico in iz nje uporabljal čitalec kartic, saj mi je ob polni kartici telefon preko bluetooth povezave “zmrznil”.

Pripomočki (koledar, igre, alarmi)

Čeprav je S700i precej multimedijsko naravnan telefon, mu ne primanjkuje poslovnih pripomočkov, med katere vsekakor sodi koledar, ki nam omogoča mesečni ali tedenski pogled. Pri nastavljanju koledarja lahko izberemo začetni dan v tednu, seveda pa ne manjka niti opcija brisanja vseh opomnikov iz koledarja. Alarma imamo dva, in sicer običajnega dnevnega ali pa ponavljajočega, nastavimo pa lahko še melodijo. Od ostalih pripomočkov najdemo še kalkulator, beležke, odštevalnik časa, štoparico, šifrirane beležke ter snemalnik zvoka. Novost je dodatna izbira v meniju PlayNow, ki omogoča poslučanje tonov ter melodij, še preden jih pretočimo na telefon.

Vgrajena je le ena igra in sicer Super real tennis, ker pa sony ericsson S700i podpira javo si lahko dodatne igre ter aplikacije sami naknadno naložimo. Še vedno pa najdemo vgrajeno aplikacijo MusicDJ za vse glazbene navdušence. Ne smemo pa tu pozabiti še na vgrajeni radio, ki deluje le s priloženimi slušalkami, saj le-te služijo tudi kot antena.

Prenos podatkov (WAP, GPRS, BT...)

Sony Ericsson S700i se zna povezati na splet preko povezave CSD, GPRS kot tudi HSCSD, GPRS povezovanje pa je razreda 10 (4+1/3+2). Za brskanje po spletu je vgrajen WAP 2.0 brskalnik, za povezovanje z računalnikom pa skrbita vgrajena vmesnika - bluetooth in IR, možno pa je dokupiti še podatkovni kabel. Za razširitev pa je poskrbljeno z razširitvenim mestom za Memory stick DUO kartice.

Telefon je na test posodilo podjetje Svema Co., d.o.o.

Prodajalec/Uvoznik:
Teleray d.o.o.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Sony Ericsson
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki