marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 7 ur
V pripravljenosti:
do 320 ur
Tip baterije:
Li-Polymer (950 mAh)
Dimenzije:
102 x 46 x 14 mm
Teža:
85 g

Zunanji zaslon:
TFD, 262.144 barv, 176 x 220 pik

Notranji pomnilnik:
64 MB
Stopnja sevanja SAR:
1,25 W/kg

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za in proti

Mobilnik je tanjši in oblikovno bolj dodelan od svojih predhodnikov. Pohvali se lahko s kvalitetnim ohišjem, katerega odstranljivi del je še dodatno fiksiran z zatiči. Dobro se je odrezala tudi tipkovnica, tako numerični del, ki vsebuje majhne, a izrazite tipke, kot tudi del z lepo osvetljenim potrditvenim gumbom in navigacijskimi tipkami. Li-Polymer baterija svoje delo opravlja dobro, saj v povprečju zdrži do 4 dni uporabe. Edini omembe vreden minus telefona gre tokrat le zunanjemu zvočniku, ki je pri prostoročnem telefoniranju pretih.

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Sony Ericsson

Pošljite nasmeh, delite trenutek

Sony Ericsson K550i


Sony Ericsson K550i

31.05.2007
Objavil: Gregor Grošelj

Lepši, manjši, tanjši…novejši Sonyericsson K750i! V takšnem zaporedju se je strnil tok misli, ko se je v mojih rokah znašel mobilnik z oznako K550i. In res, čeprav novejši model nosi manjšo številko, sta si po lastnostih izredno blizu.ne podpira datum Memory Stick Micro (M2™)
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 2 Mpix
Povečava: 2x
nočni način
panorama
samosprožilec
efekti
okvirji
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
makro način slikanja
vgrajena bliskavica
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
podpira radio FM

Kaj najdemo v paketu

V srednje veliki kartonski embalaži poleg mobilnika najdemo še standardni omrežni polnilnik (CST-60), navodila v slovenskem jeziku, stereo slušalke z mikrofonom, CD s programsko opremo in povezovalni USB kabel.

Izgled in rokovanje

Opaznejša razlika med K750i in K550i se najprej pokaže pri tipkovnici. Numerični del je namreč sestavljen iz tankih podolgovatih izstopajočih tipk, ki so zelo podobne tistim, ki se skrivajo pod pokrovom kovinske Nokie N91, le da so pri K550i te še tanjše. Lahko se zgodi, da komu ne bodo ravno odgovarjale, so pa zelo dobro odzivne, ter omogočajo natančno tipkanje in so povsem primerne za pisanje sporočil. Poleg že znanih tipk sta na prednjem delu dodani še tipki za dostop do spleta in bližnjic (poznano že z nekaterih Walkman modelov). Namesto krmilne palčke pa imamo sedaj lepo osvetljeno (sije z modrimi diodami) krmilno konzolo s sredinsko potrditveno tipko in štirimi smernimi tipkami, kar je znano že z modela K610i. Ohišje je zelo elegantno zasnovano in deluje resno, predvsem pa kompaktno. Sestavljajo ga materiali v kombinaciji črne in kovinske mat barve, tako da ne deluje kičasto in ne izstopa s svojim sijajem. Fiksiranje zadnjega dela ohišja, ki pokriva prostor za baterijo se razlikuje od dosedanjih principov, zato bo verjetno priporočljivo prebrati kratka navodila za uporabo. Pokrovček namreč »zaklenemo« s pomočjo dveh bočnih drsnikov kar omogoča skoraj popolno fiksiranje, čeprav se sem in tja ob močnejšem pritisku na ploščico ne moremo popolnoma izogniti plastičnim »čričkom«. Konektor za priklop povezovalnega kabla, slušalk ali omrežnega polnilnika se za razliko od ostalih modelov nahaja na levem boku mobilnika, na nasprotni strani pa je se skriva okrogel gumb, ki uravnava funkcijo samodejnega ostrenja in zajemanje posnetkov. Na zgornjih bočnih delih mobilnika najdemo še tipko za vklop predvajalnika in uravnavanje glasnosti in preskakovanje glasbenih posnetkov, ki delujejo neodvisno od ostalih aplikacij.

Zaslon je tako po obliki, kot kvaliteti zelo podoben sorodniku z modela K750i. Gre za TFD zaslon, ki vsebine prikazuje v 262.144 barvnih odtenkih in ločljivosti 176 x 220 pik in je dobro viden tudi na močnejši sončni svetlobi.

Uporabnost mobilnik pred, med in po pogovoru

Kvaliteta zvoka med pogovorom je povsem zadovoljiva, tudi glasba se s pomočjo zunanjega zvočnika predvaja povsem kvalitetno in glasno. Slabša stran zvočnika pa se pokaže pri prostoročnem pogovoru, saj je glas sogovornika pri hrupni okolici tudi ob najvišji izbrani jakosti dokaj tih in slabo razumljiv. Težava je verjetno pogojena tudi s tem, da je zvočnik skrit za drsnikom objektiva na zadnjem delu ohišja.

Mobilnik vsebuje tudi možnost »Flight Mode«, ki izklopi dosegljivost, vendar omogoča nadaljnje delo z mobilnikom, vendar nam mobilnik to možnost ponudi le ob vstavljeni SIM kartici.

Mobilnik vsebuje 64 MB notranjega pomnilnika, kar je nekje v povprečju, omogočena pa je možnost razširitve pomnilnika s pomočjo pomnilniške kartice tipa Memory Stick Micro (M2), ki paketu tokrat ni priložena. Reža za vklop kartice ni direktno dostopna, saj moramo za zamenjavo odstraniti pokrovček na zadnjem delu ohišja. Na kartico je poleg različnih datotek moč naložiti in predvajati tudi datoteke v formatih MP3, WAV, MIDI (podpora 40-kanalni polifoniji) in AAC. Omenjene datoteke lahko predvajamo s pomočjo predvajalnika, kjer po želji kreiramo seznam skladb in jih sortiramo glede na različne skupine. Osnovne funkcije predvajalnika lahko uporabljamo tudi z bočnimi tipkami, ki pri predvajanju glasbe delujejo povsem neodvisno od trenutno aktivne aplikacije. V predvajalniku najdemo še izenačevalnik zvoka, ki ponuja tudi ročne nastavitve. K550i v nastavitvah izenačevalnika ne vsebuje dodatne ojačitve nizkih tonov Mega Bass, ki je drugače sestavni del Walkman serij.

Vgrajena Li-Polymer baterija s kapaciteto 950 mAh svoje delo opravlja kar zanesljivo in je ob povprečnem telefoniranju, pošiljanju kratkih sporočil in zajemanju fotografij pred ponovnim polnjenjem zdržala dobre 4 dni.

Paketu so priložene kvalitetne stereo slušalke z mikrofonom, ki pa niso deljene s posebnim vmesnikom, ki bi omogočal priklop standardnih slušalk.

Mobilnik nam poleg FM radijskega sprejemnika, ter glasbenega in videopredvajalnika ponuja tudi standardne pripomočke. Tako v menijih najdemo naslednje programe: alarm (na izbiro imamo 5 ločenih alarmov), koledar, opravila, beležke, kalkulator, odštevalnik časa, štoparico in aplikacijo za shranjevanje osebnih kod. Telefon lahko uporabimo kot diktafon, kjer je snemanje omejeno glede na velikost pomnilnika, oziroma pomnilniške kartice. Za ustvarjanje lastnih MIDI melodij je na voljo program Music DJ, za obdelavo fotografij, ter videoposnetkov pa poskrbita programa Video in Photo Za kratkočasenje je na voljo igra Puzzle Slider. Photo Mate predstavlja serijo hitrih priročnikov za urejanje in pošiljanje fotografij in omogoča tudi prenos dodatnih sklopov preko wap povezave. Podpora Javi omogoča nalaganje ostalih programov, kot uporaben dodatek SE modelov z vgrajenim bluetooth vmesnikom pa se kaže tudi program za brezžično daljinsko upravljanje aplikacij na osebnem računalniku.

Imenik in sporočanje …

Imenik vsebuje že znane lastnosti. Tako lahko posameznemu stiku dodamo sliko, izbrano melodijo, ga dodamo v skupino, dopišemo raznovrstne informacije o osebi in posnamemo oznako za glasovno klicanje. Imenik omogoča shranjevanje do 1000 različnih kontaktov in do 2500 različnih telefonskih številk.

Sporočanje vključuje elemente kot so podpora za SMS, EMS in MMS sporočilom, na voljo pa je tudi uporaba več e-poštnih predalov preko POP3, IMAP in SMTP protokola. Vmesnik za pisanje SMS sporočil ne prikazuje števila vpisanih znakov, nas pa med pisanjem z manjšim okencem in zaporedno številko opozori, kdaj smo presegli število znakov za posamezen SMS in prešli na naslednje sporočilo. Na izbiro je tudi pregledovalnik in podpora virom RSS, kar omogoča samodejno posodabljanje najnovejših novic in drugih vsebin preko izbranih spletnih mest in dnevnikov (pri odpiranju spletnih strani nas mobilnik opozori, če te vsebujejo tudi vire RSS in ponudi možnost prenosa na seznam virov).

Fotoaparat in kamera

Fotografije so dovolj kvalitetne za razvijanje na fotografski papir. K temu pripomore tudi vgrajena funkcija samodejnega ostrenja - makro za bližnje posnetke, neskončnost in dodatni načini ostrena za bližnje posnetke. Zvok zaklopa zaslonke lahko poljubno spreminjamo, meni pa ne ponuja ločene funkcije za izklop zvoka. K sreči je na voljo tihi profil, ki onemogoči vse zvoke mobilnika in s tem tudi zvok fotoaparata. Meni omogoča običajne nastavitve, kot so ločljivost (1632x1224, 1280x960 in 640x480 pik), izbira osvetlitve, različni učinki in načine (makro, samodejno ostrenje, neskončnost). Ker pa spada mobilnik v Cyber Shot digitalne fotografske »vode« imamo na izbiro tudi bolj prefinjene nastavitve, kot je merjenje načina osvetlitve – običajno za prilagajanje osvetlitve celi sliki in točkovno za prilagajanje osvetlitve samo sredini. Izbiramo pa lahko še med različnimi učinki in ravnovesjem beline (samodejno, dnevna svetloba, oblačno, fluorescenčno ali umetna svetloba). Posnetke lahko zajemamo tudi v panoramskem načinu, ki na preprost način s prekrivanjem združi več posnetkov. Sama funkcija je zanimiva, žal pa je zajemanje posnetkov dokaj težko opravilo, saj na zaslonu težko razločimo mejo med posnetki, poleg tega pa posnetke samodejno združi že program v mobilniku. To onemogoča kasnejšo obdelavo in popravljanje združene fotografije z boljšo programsko opremo. Na hrbtni strani je nad objektivom postavljena močna bliskavica, sestavljeno iz dveh diod in jo lahko uporabimo za različne namene, saj funkcijo vklopa nadziramo skozi meni.. Objektiv je zaščiten z aktivnim drsnim pokrovčkom, ki glede na odmik vključuje in izključuje foto način. Za odpiranje pokrova objektiva se moramo malo bolj potruditi, saj je manjši in trši od tistega na modelu K750i . Določene ključne funkcije (bliskavica, makro način ostrenja, itd.) lahko v fotografskem načinu hitro vklopimo in izklopimo tudi preko numeričnih tipk.

Odzivnost zaslona je pri zajemanju videoposnetkih zadovoljivo hitra, posnetki pa so omejeni izključno na velikost kartice - lahko izbiramo med formatoma 176 x 144 pik ali 128 x 96 pik.

Povezljivost

Mobilnik ponuja standardne in znane načine povezovanja. Tako lahko datoteke prenašamo preko priloženega USB kabla (omogoča tudi polnjenje mobilnika), bluetooth vmesnika (podpora A2DP stereo profilu), za povezovanje s starejšimi napravami pa lahko uporabimo tudi infrardeči vmesnik (IR). Za učinkovit prenos datotek s telefona je na voljo dobro izdelana programska oprema, ki je priložena na CD-ju. Za dostop do HTML strani (Access Netfront brskalnik, ki vsebuje možnost približevanja, oddaljevanja strani, ležeči prikaz in celozaslonski način) in WAP vsebin, ter elektronske pošte lahko uporabimo protokole CSD, GPRS in EDGE.

Posodil na test:
Svema Co. d.o.o.
Prodajalec/Uvoznik:
Svema Co. d.o.o.
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Sony Ericsson
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki