marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 7 ur
V pripravljenosti:
do 175 ur
Tip baterije:
Li-Po (1050 mAh)
Dimenzije:
101,5 x 50 x 18,6 mm
Teža:
140 g (z baterijo)

Tip zaslona:
TFT, 65.636 milijonov barv, 240 × 320 pik

Notranji pomnilnik:
128 MB
Stopnja sevanja SAR:
0,803 W/kg
Operacijski sistem:
WinMobile

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za in proti

Mobilnik bi rad bil kompaktna mobilnika pisarna. V primerjavi z večjimi brati nima zaslona občutljivega na dotik, kar je za marsikoga velika pomanjkljivost. Vendar za to imamo na voljo kar dve tipkovnici. Drsno qwerty in pa še klasično numerično. Če niste ravno elektronski frik in vam ni nujno potrebna skoraj celotna funkcionalnost PC računalnika boste z S710 zadovoljni. Po mojem občutku mobilnik spada bolj v razred Nokijinih Symbianov, kakor v razred mobilnik pisarn, kot je to recimo model TyTn. Tako boste imeli na voljo bonbončke operacijskega sistema Windows Mobile 6 v priročni, kompaktni »embalaži«. Če hočete več, bo potrebno izbrati drugega brata iz iste hiše.

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
HTC

Mali brat

HTC S710


HTC S710

19.10.2007
Objavil: Mitja Zupančič

Tokrat sem na test prejel družinskega člana znanih in priljubljenih HTCjevih mobilnikov oziroma bolje rečeno dlančnikov z Windows Mobile operacijskim sistemom. Vendar testni primerek z oznako S710 ni tako priljubljen, kot njegovi bratje - predvsem TyTn ali pa Touch. Je pa zato bolj kompakten in podoben klasičnemu telefonu.ne podpira datum microSD
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 1,9 Mpix
Povečava: 2x
nočni način
panorama
samosprožilec
okvirji
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

Rokovanje, tipkovnici

Mobilnik je v primerjavi z ostalimi brati iz družine, manjši. Na prvi pogled izgleda, kot običajen telefon. Ob zagonu pa ugotovimo, da ga poganja operacijski sistem Windows Mobile 6 Standard. Vendar vse se upravlja preko tipkovnice in navigacijskih tipk. Mobilnik seveda nima zaslona občutljivega na dotik. Tako na primer igramo pasjanso preko numerične tipkovnice.

Delo pa nam olajša drsna QWERTY tipkovnica, ki se odpre na spodnji (stranski) polovici mobilnika. Tipke so zaradi majhnosti telefona samega bolj skromnih mer. Uporabniki z debelejšimi prsti bi znali imeti težave, vendar pa, tako kot pri večini tehničnih naprav – zadevo je treba preizkusiti in šele potem soditi o morebitnem (ne)nakupu.

Zaslon

Zaslon, ko sem že omenil ni občutljiv na dotik. Včasih mogoče malo nerodno pri uporabi, vendar za to imamo dve dobri tipkovnici. Tako, da naj ne bi bilo kakšnih bistvenih težav. Zaslon se ponaša z ločljivostjo 240x320 točk in ima 65.536 barvno globino z LED osvetlitvijo.


Uporabniški vmesnik, drobovje..

V enemu najbolj kompaktnih primerkov iz družine HTC prebiva operacijski sistem Windows Mobile 6 Standard. Torej nam je na voljo ogromno programske opreme, zelo podobno, kot pri dlančnikih. Prav tako je veliko programske opreme tudi za navigacijo, treba je dokupiti samo ustrezen GPS modul. Mobilnik je eden izmed prvih, ki ima že serijsko naložen najnovejši operacijski sistem. Tako so izboljšani e-poštni odjemalec Outlook (možno sprejemanje s t.i. »direct push« tehnologijo), koledar, Internet Explorer itd. Prav tako je dodelana funkcija zgodovine klicev in pa funkcij Live, s katero se lahko sedaj veliko lažje sporazumevate s prijatelji.

Mobilnik ima 201 Mhz Texas Instruments OMAP 850 procesor. Zadeva seveda ni najhitrejša, v primerjavi s starejšimi Symbian S60 mobilniki je nekje tam-tam. Nokia N95 je naprimer hitrejša. Tako bo predvajanje video posnetkov ali filmov malo težje, predvsem zato, ker S710 nima integriranega samostojnega grafičnega čipa. Mobilnik ima vgrajenih 64 MB RAMa, ki služijo podobno, kot RAM na osebnem računalniku in pa 128 MB ROMa. Na voljo ga je nekje 50 MB, vendar vse to se lahko popravi, če dokupimo pomnilniško kartico. Vstavimo lahko kartico do velikosti 2 GB, da se pa pri tem ne bo ustavilo, jih lahko kupimo več in jih preprosto izmenjujemo v mobilniku. Le-ta namreč podpira t.i. »hot swapping«, kar pomeni, da lahko menjamo kartice brez, da bi bilo potrebno mobilnik izklopiti in ponovno vklopiti.

Personalizacija, kamera

Mobilnik se, da po zaslugi najnovejšega operacijskega sistem prijetno nastaviti po svojih željah. Tako imamo že v originalu možnih več postavitev osnovnega zaslona in pa le nekaj barvnih tem. Več si jih lahko pretočimo s spleta in personaliziramo popolnoma po našem okusu.

Vgrajena kamera premore ločljivost 1600x1200 točk z 2x digitalno približavo. Torej ima 2 miljona točk. Kvaliteta slik je za ta razred kamere soliden, za kaj več bo treba poseči po drugem tipu mobilnika. Nastavimo lahko tudi več različnih velikosti sličic, tako si na primer za portret nastavimo velikost 120x160 točk, kar je popolnoma dovolj, da jo pripnemo k osebku v naši kontaktni listi.

Video posnetki pa so bolj skromni. Snemajo se sicer neomejeno, omejeni smo samo z količino pomnilniške kartice oziroma s količino notranjega pomnilnika, vendar le v ločljivosti 174×144 ali 128×96 točk. Za današnje čase mnogo preslabo, vendar mobilnik je pač namenjen za druge stvari, kot za slikanje. Za kakšne MMS-e in e-poštne priponke pa bo verjetno večini uporabnikom dovolj.

Povezljivost

UMTS v mobilniku ni prisoten. Tako se bomo morali zadovoljiti le z GSM standardom. Podatki se bodo prenašali preko GPRS razreda 10 ali EDGE, enakega razreda. Da pa le nismo tako omejeni s hitrim prenašanjem podatkov, pa je na voljo vgrajeni WLAN, standarda 802.11b/g. Tako bomo preko interneta lahko gledali kakšne video posnetke, surfanje bo hitrejše in učinkovitejše. Prav tako mobilnik podpira modri zob z A2DP podporo. Torej filme ali glasbo bomo poslušali lahko v stereo tehniki, prav tako pa bomo lahko obesili na mobilnik modro zobe slušalke in ga povezali recimo na osebni računalnik prav tako preko modrega zobu.

Posodil na test:
CHS d.o.o.
Prodajalec/Uvoznik:
CHS d.o.o.
Cena na dan testa:
451,20 € (108.126,00 SIT)
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: HTC
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki