marketing
več | arhivpoudarjeno
slikaČas je za nov telefon!
23.11.2022

Na prazničnem seznamu želja marsikoga se bo letos zagotovo znašel tudi nov pametni telefon. Izberite takšnega, ki vam bo olajšal spopadanje z vsakdanjimi obveznostmi in vam prihranil več časa za vse načrtovane prostočasne aktivnosti. Samsung Galaxy Z Fold4 je zmogljiv pametni telefon, pisan na kožo predvsem poslovnim uporabnikom, kreativcem in ljubiteljem iger.

slikaVeč kot 70 % naprav Apple iPhone 14 uporablja zaslone Samsung OLED
30.11.2022

Samsung Display je prevladujoči igralec na tržišču zaslonov OLED, eden glavnih razlogov za to pa je odločitev družbe Apple, da za svoje telefone iPhone uporablja panele tega korejskega proizvajalca.

slikaKmalu boste lahko pretakali zvok iz Androida v Windows 11
28.11.2022

Aplikacija Phone Link se je začela uporabljati pred časom in je bila sprva namenjena izključno lastnikom telefonov Samsung, sčasoma pa se je z izdajo sistema Windows 11 razširila na vse telefone s sistemom Android.

slikaMediaTek predstavil najnovejši čip Dimensity 9200
25.11.2022

MediaTek je predstavil svoj najnovejši vodilni čipovski nabor Dimensity 9200, ki v industrijo pametnih telefonov prinaša več novosti. To je prvi čipset, ki je na trg prišel z glavnim jedrom Arm Cortex-X3 s taktom 3,05 Ghz in temelji na arhitekturi ARMv9.

slikaIntegracija iCloud Photos se širi v aplikacijo Windows 11 Photos
23.11.2022

Microsoft je začel uvajati integracijo iCloud Photos za aplikacijo Windows 11 Photos. Funkcija je na voljo s posodobitvijo aplikacije Photos, ki je na voljo v trgovini Microsoft Store.

članki

27. NT konferenca o zeleni in digitalni preobrazbi


28.09.2022
Objavil: Dare Gliha

V Portorožu je med 26. in 28. septembrom potekala že 27. NT konferenca, največja slovenska poslovno-tehnološka prireditev, ki je letos v središče postavila okrevanje gospodarstev in trajnostno rast v zaostrenih geopolitičnih in ekonomskih razmerah, prepletanje tehnologije in družbe, vključno s še posebej aktualno temo kibernetske varnosti, ter priložnosti digitalne in zelene preobrazbe doma in po svetu.

Letošnje NT konference se je udeležilo več kot 1600 udeležencev, ki so se na več kot 130 predavanjih in praktičnih delavnicah seznanili z najnovejšimi digitalnimi tehnologijami in Microsoftovimi rešitvami.

Prelomni časi velikih priložnosti in odgovornosti

»Svet je na križišču velikanskih sprememb: geopolitičnih, ekonomskih, družbenih in tehnoloških. To nas postavlja na zgodovinsko prelomnico, kjer se izjemne priložnosti srečujejo s prav tako veliko odgovornostjo do sveta okoli nas. Dokazali smo, da se lahko prilagodimo in rastemo,« je v uvodnem nagovoru povedala Michelle Simmons, generalna direktorica Microsofta za regijo CEE Multi-Country.

»Slovenija pospešuje svojo pot digitalne preobrazbe. Je med vodilnimi evropskimi državami pri digitalizaciji izobraževanja ter med prvimi desetimi pri integraciji
digitalnih tehnologij v poslovne dejavnosti. Delež podjetij, ki uporabljajo storitve v oblaku, je 38 odstotkov, kar je nad povprečjem EU. Ključna prednostna naloga za Slovenijo je zato digitalizacija javnih storitev, kar bo državljane spodbudilo, da še bolj uporabljajo sodobne tehnologije ter tako sproti okrepijo svoje kompetence,« je dodala Simmonsova, ki je izpostavila tudi večjo vlogo kibernetske varnosti v aktualnih razmerah:

»Še pred nekaj leti smo na kibernetsko varnost gledali kot na tehnično vprašanje, ki ga rešujejo IT-strokovnjaki. Danes vidimo, da gre za enega ključnih izzivov
in groženj samemu obstoju organizacij. Microsoft z več kot 8500 varnostnimi strokovnjaki v 77 državah po svetu ter bilijoni varnostnih signalov nudi najbolj celovit pregled nad trenutnimi varnostnimi razmerami. Svoje stranke v oblaku varujemo skupaj z nami. V povezanem svetu ni izoliranega sistema.«

»Vladne ustanove in stranke iz javnega sektorja želijo pospešiti svojo digitalno preobrazbo na varen način, da bi ustvarile priložnosti za družbeni in gospodarski
razvoj ter izboljšale storitve za državljane. Z vlaganji v raziskave in inovacije razvijamo Microsoft Cloud for Sovereignity, najbolj prilagodljivo in celovito rešitev za digitalno suverenost, ki bo strankam iz javnega sektorja omogočila, da vzpostavijo in digitalno preoblikujejo svoje naloge v Microsoftovem oblaku, pri tem pa izpolnijo svoje zahteve glede zakonodajne skladnosti, varnosti in politik. S prihajajočim načrtom EU Data Boundary bomo zagotovili, da bo Microsoft ne le hranil, ampak tudi obdeloval podatke strank znotraj Evropske unije. Veselimo se tesnega sodelovanja s partnerji po svetu, da bi vladnim strankam pomagali pri digitalni preobrazbi, ki bo zagotovila podatkovno suverenost in zaščito nacionalnega premoženja.«

Slovenski IT rabi več žensk

Barbara Domicelj, direktorica slovenskega Microsofta, pa je v uvodnem nagovoru izpostavila področji, ki jima bo za pospešitev slovenskega digitalnega razvoja treba nameniti več pozornosti: bolj prilagodljivim oblikam dela in zastopanosti žensk v panogi IT.

»Po podatkih LinkedIna je bilo marca 2020 razmerje med službami, ki so nudile možnost dela na daljavo, in tistimi, ki tega niso vključevale, 1 proti 67. Dve leti kasneje je bilo to razmerje že 1 proti 7. Zaposlitveni oglasi z možnostjo dela na daljavo so deležni 2,5-krat več ogledov in pritegnejo 3-krat več prijav kandidatk in kandidatov,« je povedala Barbara Domicelj. »Da bi lahko podjetja izpolnila tovrstna
pričakovanja, je potreben premik v miselnosti, ki gradi na izkušnjah zadnjih dveh let. Uspešna podjetja bodo zato tista, ki bodo ustvarila kulturo prilagodljivosti in bodo razumela, da je ta njihova ključna konkurenčna prednost in motor dolgoročne rasti.«

»Drugo področje, kjer moramo narediti več, je spolna uravnoteženost. V Sloveniji se radi pohvalimo z visoko vključenostjo žensk na trgu dela. A Microsoftov indeks Digital Futures je razkril, da temu ni tako v IT-panogi, saj smo pri deležu žensk med IT-strokovnjaki podpovprečni. Tudi sicer slovenska podjetja zaposlujejo manj IKT-strokovnjakov, kot znaša regijsko povprečje, hkrati pa jih tudi težje pridobijo zaradi podpovprečnega deleža diplomantov, ki so se izobraževali za IKT-poklice. Za pospešen digitalni razvoj bomo morali ta razkorak med potrebami podjetij in razmerami na trgu dela kar najhitreje nasloviti – tudi s tem, da za IKT-poklice navdušimo več žensk.«

Trije konferenčni dnevi z več kot 130 predavanji

Udeležence konference so nagovorili tudi:
- Mark Kroese, Microsoftov generalni direktor za trajnostne rešitve, s predstavitvijo Microsoftovih načrtov, da do leta 2030 postane ogljično negativno podjetje (carbon negative), ki obnovi več vode, kot jo porabi (water positive), posluje brez odpadkov (zero waste) in zaščiti več zemlje, kot jo uporablja.
- dr. Emilija Stojmenova Duh, ministrica za digitalno preobrazbo.
- Nenad Pacek iz svetovalnega podjetja GSA Global Success Advisors o razmerah v evropskem in svetovnem gospodarstvu ter napovedih za prihodnost.
- Valeriya Ionan, namestnica ukrajinskega ministra za digitalno preobrazbo, ki bo predstavila delovanje ministrstva med napadom na Ukrajino.

Na letošnji NT konferenci so se tehnološki strokovnjaki lahko seznanili še z novostmi s celotnega nabora informacijsko-komunikacijskih tehnologij, kot so umetna inteligenca in strojno učenje, mešana resničnost, strežniška infrastruktura, podatkovne zbirke in poslovna analitika, računalniška varnost ter najnovejšimi Microsoftovimi izdelki in storitvami.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki