marketing
več | arhivpoudarjeno
slika5 trikov za še boljše fotografije s pametnim telefonom
21.09.2023

Fotografija je umetnost zajemanja trenutkov, ki se nikoli ne bodo več ponovili. S pojavom pametnih telefonov je postalo zajemanje teh trenutkov lažje kot kdajkoli prej.

slikaMediaTek razvija prvi 3nm čip s procesno tehnologijo TSMC
22.09.2023

MediaTek je uspešno razvil svoj prvi 3nm čip, ki temelji na 3nm procesni tehnologiji podjetja TSMC. Novi 3nm čipset bo na trgu predstavljen prihodnje leto kot član paradnega konja serije Dimensity.

slikaApple obljublja posodobitev programske opreme za zmanjšanje sevanja iPhona 12
20.09.2023

Francoska nacionalna agencija za frekvence (ANFR) je pred nekaj dnevi prepovedala prodajo iPhona 12 v državi, ker je ugotovila, da naprava oddaja več elektromagnetnih valov, kot je dovoljeno v skladu s predpisi EU. Njena specifična absorpcijska stopnja (SAR) je bila nad zakonsko dovoljeno mejo.

slikaHuawei predstavlja jesenske novosti
18.09.2023

Huawei je v Barceloni organiziral prireditev, na kateri so predstavili nove nosljive naprave in strategijo »Fashion Forward«, ki zlitje tehnologij z modnim slogom dviguje na višjo raven. Huawei s tem razkriva ambicijo, da revolucionira industrijo nosljivih naprav z brezhibnim združevanjem vrhunske tehnologije, modnega oblikovanja in zdravstvenih funkcij usmerjenih k uporabniku.

slikaSlika prvega enopalčnega nubiinega telefona s 35-milimetrsko kamero
15.09.2023

ZTE je edinstven zaradi uporabe 35-milimetrskega objektiva na glavnih kamerah nekaterih svojih paradnih konjev, kot sta nubia Z50S Pro in pred njim Axon 40 Ultra. In zdi se, da namerava podjetje narediti naslednji korak in ponuditi 35-milimetrski fotoaparat s tipalom velikosti enega palca.

članki

27. NT konferenca o zeleni in digitalni preobrazbi


28.09.2022
Objavil: Dare Gliha

V Portorožu je med 26. in 28. septembrom potekala že 27. NT konferenca, največja slovenska poslovno-tehnološka prireditev, ki je letos v središče postavila okrevanje gospodarstev in trajnostno rast v zaostrenih geopolitičnih in ekonomskih razmerah, prepletanje tehnologije in družbe, vključno s še posebej aktualno temo kibernetske varnosti, ter priložnosti digitalne in zelene preobrazbe doma in po svetu.

Letošnje NT konference se je udeležilo več kot 1600 udeležencev, ki so se na več kot 130 predavanjih in praktičnih delavnicah seznanili z najnovejšimi digitalnimi tehnologijami in Microsoftovimi rešitvami.

Prelomni časi velikih priložnosti in odgovornosti

»Svet je na križišču velikanskih sprememb: geopolitičnih, ekonomskih, družbenih in tehnoloških. To nas postavlja na zgodovinsko prelomnico, kjer se izjemne priložnosti srečujejo s prav tako veliko odgovornostjo do sveta okoli nas. Dokazali smo, da se lahko prilagodimo in rastemo,« je v uvodnem nagovoru povedala Michelle Simmons, generalna direktorica Microsofta za regijo CEE Multi-Country.

»Slovenija pospešuje svojo pot digitalne preobrazbe. Je med vodilnimi evropskimi državami pri digitalizaciji izobraževanja ter med prvimi desetimi pri integraciji
digitalnih tehnologij v poslovne dejavnosti. Delež podjetij, ki uporabljajo storitve v oblaku, je 38 odstotkov, kar je nad povprečjem EU. Ključna prednostna naloga za Slovenijo je zato digitalizacija javnih storitev, kar bo državljane spodbudilo, da še bolj uporabljajo sodobne tehnologije ter tako sproti okrepijo svoje kompetence,« je dodala Simmonsova, ki je izpostavila tudi večjo vlogo kibernetske varnosti v aktualnih razmerah:

»Še pred nekaj leti smo na kibernetsko varnost gledali kot na tehnično vprašanje, ki ga rešujejo IT-strokovnjaki. Danes vidimo, da gre za enega ključnih izzivov
in groženj samemu obstoju organizacij. Microsoft z več kot 8500 varnostnimi strokovnjaki v 77 državah po svetu ter bilijoni varnostnih signalov nudi najbolj celovit pregled nad trenutnimi varnostnimi razmerami. Svoje stranke v oblaku varujemo skupaj z nami. V povezanem svetu ni izoliranega sistema.«

»Vladne ustanove in stranke iz javnega sektorja želijo pospešiti svojo digitalno preobrazbo na varen način, da bi ustvarile priložnosti za družbeni in gospodarski
razvoj ter izboljšale storitve za državljane. Z vlaganji v raziskave in inovacije razvijamo Microsoft Cloud for Sovereignity, najbolj prilagodljivo in celovito rešitev za digitalno suverenost, ki bo strankam iz javnega sektorja omogočila, da vzpostavijo in digitalno preoblikujejo svoje naloge v Microsoftovem oblaku, pri tem pa izpolnijo svoje zahteve glede zakonodajne skladnosti, varnosti in politik. S prihajajočim načrtom EU Data Boundary bomo zagotovili, da bo Microsoft ne le hranil, ampak tudi obdeloval podatke strank znotraj Evropske unije. Veselimo se tesnega sodelovanja s partnerji po svetu, da bi vladnim strankam pomagali pri digitalni preobrazbi, ki bo zagotovila podatkovno suverenost in zaščito nacionalnega premoženja.«

Slovenski IT rabi več žensk

Barbara Domicelj, direktorica slovenskega Microsofta, pa je v uvodnem nagovoru izpostavila področji, ki jima bo za pospešitev slovenskega digitalnega razvoja treba nameniti več pozornosti: bolj prilagodljivim oblikam dela in zastopanosti žensk v panogi IT.

»Po podatkih LinkedIna je bilo marca 2020 razmerje med službami, ki so nudile možnost dela na daljavo, in tistimi, ki tega niso vključevale, 1 proti 67. Dve leti kasneje je bilo to razmerje že 1 proti 7. Zaposlitveni oglasi z možnostjo dela na daljavo so deležni 2,5-krat več ogledov in pritegnejo 3-krat več prijav kandidatk in kandidatov,« je povedala Barbara Domicelj. »Da bi lahko podjetja izpolnila tovrstna
pričakovanja, je potreben premik v miselnosti, ki gradi na izkušnjah zadnjih dveh let. Uspešna podjetja bodo zato tista, ki bodo ustvarila kulturo prilagodljivosti in bodo razumela, da je ta njihova ključna konkurenčna prednost in motor dolgoročne rasti.«

»Drugo področje, kjer moramo narediti več, je spolna uravnoteženost. V Sloveniji se radi pohvalimo z visoko vključenostjo žensk na trgu dela. A Microsoftov indeks Digital Futures je razkril, da temu ni tako v IT-panogi, saj smo pri deležu žensk med IT-strokovnjaki podpovprečni. Tudi sicer slovenska podjetja zaposlujejo manj IKT-strokovnjakov, kot znaša regijsko povprečje, hkrati pa jih tudi težje pridobijo zaradi podpovprečnega deleža diplomantov, ki so se izobraževali za IKT-poklice. Za pospešen digitalni razvoj bomo morali ta razkorak med potrebami podjetij in razmerami na trgu dela kar najhitreje nasloviti – tudi s tem, da za IKT-poklice navdušimo več žensk.«

Trije konferenčni dnevi z več kot 130 predavanji

Udeležence konference so nagovorili tudi:
- Mark Kroese, Microsoftov generalni direktor za trajnostne rešitve, s predstavitvijo Microsoftovih načrtov, da do leta 2030 postane ogljično negativno podjetje (carbon negative), ki obnovi več vode, kot jo porabi (water positive), posluje brez odpadkov (zero waste) in zaščiti več zemlje, kot jo uporablja.
- dr. Emilija Stojmenova Duh, ministrica za digitalno preobrazbo.
- Nenad Pacek iz svetovalnega podjetja GSA Global Success Advisors o razmerah v evropskem in svetovnem gospodarstvu ter napovedih za prihodnost.
- Valeriya Ionan, namestnica ukrajinskega ministra za digitalno preobrazbo, ki bo predstavila delovanje ministrstva med napadom na Ukrajino.

Na letošnji NT konferenci so se tehnološki strokovnjaki lahko seznanili še z novostmi s celotnega nabora informacijsko-komunikacijskih tehnologij, kot so umetna inteligenca in strojno učenje, mešana resničnost, strežniška infrastruktura, podatkovne zbirke in poslovna analitika, računalniška varnost ter najnovejšimi Microsoftovimi izdelki in storitvami.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki