marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Dimenzije:
odprta 29,1 x 9,6 x 1,1 cm, zložena 15 x 9,6 x 2,6 cm
Teža:
201 gram
Čas uporabe:
90 ur
Čas pripravljenosti:
168 ur

zunanja povezavaTehnična specifikacija dodatne opreme na strani proizvajalca
Za in proti

Tipkovnica je ena prvih na tržišču, ki jo lahko uporabljamo s skorajda vsemi modrozobimi napravami, ki imajo vgrajen operacijski sistem (Palm OS, PocketPC, Symbian). V celoti je prirejena tudi za slovensko tržišče, saj vsebuje slovenske šumnike. Namestitev in priprava za prvo uporabo je preprosta. Stabilnost pri uporabi je tudi dobra.

Malce motoče na začetku je edino to, da so ukazi za napravo dostopni preko kombinacij različnih tipk, česar pa se sčasoma navadimo.

Fotografije dodatne opreme
dodatna oprema
arhiv test
Freedom

Modrozoba tipkovnica za (skoraj) vse!

Freedom Bluetooth Keyboard


Freedom Bluetooth Keyboard

18.09.2005
Objavil: Mojca Giacomelli

Večina tistih, ki redno uporablja dlančnik, sčasoma začne razmišljati o prenosni tipkovnici, ki bi jim olajšala pisanje. Na trgu je precej tovrstnih zadev, še posebej pa je zanimiv novejši izdelek podjetja Freedom.
Do predstavitve njihove prenosne tipkovnice so bile namreč težave z združljivostjo mobilnih napravic. Tipkovnice, ki so delale z npr. dlančniki Palm, so mogoče delovale še s PocketPC, zelo redko pa so ob tem podpirale še Symbian naprave. Težave so bile namreč v načinu povezovanja - nekatere so delale preko konektorjev, ki pa so za različne naprave seveda različni. Freedom tipkovnica pa je ravno zaradi načina povezovanja nekaj posebnega. Z drugimi napravami se namreč povezuje preko modrega zoba, zato jo je možno povezati z vsemi napravami, ki uporabljajo operacijski sistem. Podjetje je naredilo še korak dlje - pripravili so gonilnike za večino najpogosteje uporabljanih naprav - mobilnikov in dlančnikov.

Prva uporaba

Namestitev gonilnika je zelo preprosta. Tipkovnico in npr. dlančnik sparimo (na testu sem s tipkovnico uporabljala dlančnik Palm Tungsten T5), le-ta pa se bo avtomatično povezal s spletno stranjo proizvajalca tipkovnice (če bo seveda našel povezavo), kjer imamo na voljo gonilnik za našo napravo. Sledimo navodilom in po nekaj klikih je dlančnik pripravljen za delo s tipkovnico. Zelo preprosto in pohvalno, da ni potrebe po nameščanju gonilnika z osebnega računalnika.

Napajata jo dve AAA bateriji, tipkovnica pa se zna "spraviti" tudi v stanje pripravljenosti, kar pomeni seveda varčevanje energije.

Izgled tipkovnice

Največje presenečenje me je čakalo, ko sem dobila prodajni paket. Napisi in vse ostalo je namreč v celoti v slovenskem jeziku!! Še več ... ko sem odprla tipkovnico, sem na njej zagledala slovenske šumnike. To bomo pri podobnih napravah težko našli.

Poleg tipkovnice dobimo v paketu še lično torbico za prenašanje (z zadrgo). Ki sicer ne bo šla ravno v žep (bi moral biti malce večji), brez težav pa dela družbo stvarem v manjši torbici. Sama tipkovnica je klasične črne barve z belimi napisi na tipkah, funkcijski gumbi pa so označeni še z rumeno, rdečo, modro in zeleno barvo. Ohišje je v kombinaciji črne in sive barve.

Ko tipkovnico odpremo, jo je primerno najprej fiksirati. Le-to storimo z dvema gumboma - na zgornji strani jo “zlepimo” skupaj, na spodnji desni strani pa jo fiksiramo v vodoravni položaj. Oboje skupaj zagotavlja precejšnjo stabilnost pri uporabi. Seveda moramo, preden jo zložimo nazaj, ta dva gumba tudi sprostiti.

Skupaj ima 63 tipk v petih vrstah, ki so "full-size". Numeričnega dela posebej ni dodanega, je pa izveden enako, kot na prenosnikih - s funkcijsko tipko aktiviramo numerični del, ki se nahaja v desnem delu.

Iz zgornjega dela potegnemo na plano še stojalo za našo napravico. Stojalo lahko ostane pritrjeno na tipkovnico, lahko pa ga izvlečemo v celoti, in ga premaknemo malce stran od tipkovnice. Sama sem uporabljala stojalo pritrjeno na tipkovnico, saj je Tungsten T5 malce pretežak za to, da bi ga švohotno stojalo zadržalo v pokončni legi.

Uporabnost

Tipkovnico sem imela na testu nekaj dni, kar je premalo, da bi se jo navadila uporabljati brez navodil. Za celovito uporabo bi se morala namreč “naučiti” večine kombinacij različnih tipk, s katerimi pridemo do določenih ukazov naše napravice. Ker podpira večino bluetooth naprav z operacijskim sistemom, so seveda te kombinacije določene za vsako vrsto naprave posebej. Tako sem določene ukaze opravila kar s pisalom na dlančniku, določene pa s tipkovnico, pisanje pa mi seveda ni povzročalo težav.

Prepričana sem, da bi se ob daljši uporabi počasi navadila uporabe vseh kombinacij, ki so potrebne za uporabo z mojim dlančnikom.

Tipkovnico je na test posodilo podjetje Sting M d.o.o..

Posodil na test:
Sting M d.o.o.
Prodajalec/Uvoznik:
Sting M d.o.o.
Cena na dan testa:
(25.000,00 SIT)
albumfotografije
komentarji