marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Fotografije dodatne opreme
dodatna oprema
arhiv test
Nokia

Pošast v Nokiji

Nokia WH-930 Purity HD by Monster


Nokia WH-930 Purity HD by Monster

03.06.2012
Objavil: Mitja Zupančič

Verjetno je Kalifornijsko podjetje Monster bolj ali manj znano večini glasbenim navdušencem. Na njihovi referenčni listi je tudi izdelava slušalk za podjetje znanega reperja Dr. Dre - Beats. Slušalke, ki jih uporablja ogromno bolj ali manj znanih ljudi. Fincem (pa tudi Tajvancem - HTC) se je to vse skupaj zdelo izredno fajn in nobel, ter se posledično odločili za sodelovanje.
Ali bo to sodelovanje prineslo uspehe ali ne, je težko napovedati. Podjetje Monster sicer izdeluje premium izdelke za premium ceno, a kljub temu imajo veliko skeptikov. Precej poznavalcev jih preprosto prezira, njihovi izdelki naj ne bi bili nič posebnega. Nekdo je šel celo tako daleč, da je primerjal kabel od luči z njihovim premium kablom glede kvalitete zvoka in dokazal, da praktično ni razlike.

Verjetno pa se pri Nokiji vseeno ne bi odločili za sodelovanje s Kalifornijčani, če bi le ti bili vrhunski šalabajzerji. Namreč testne slušalke so daleč od tega.

Že sama škatla daje vtis nekega višjega cenovnega ranga, še bolj pa vsebina, kjer je trda škatla za slušalke in dva tipa ploščatih kablov. Zakaj dva? Prvi je namreč namenjen le Lumii oz. Windows Phone serijam in ima na kablu poleg mikrofona še tipke za upravljanje, namen drugega kabla pa je uporaba v vseh ostalih mobilnikih in se ponaša samo z mikrofonom.

Same slušalke so precej velike, a kljub temu dokaj lahke. Ponašajo se z modernim visokosijočim premazom (bojda odpornim na praske), magnetom za prstne odtise in praskice.

Na glavi delujejo precej lahke in nemoteče. Mehke blazinice lepo sedejo na uhlje (jih ne objamejo) in kljub velikosti so komajda občutljive na glavi.

Nato se je potrebno odločiti za kabel. Modularni sistem omogoča priklop enega ali drugega. Seveda sem poizkusil s "full option" kablom in ga sparil z mojim jabolčnim izdelkom. Kot pričakovano tipke za predvajanje z iPhoneom niso delovale, sam zvok pa me roko na srce ni prevzel. Slušalke v osnovi precej dobro dušijo zvok iz okolice, ne ravno tako, kot slušalke, ki jih porinemo v ušesni kanal a kljub temu dovolj dobro. Na žalost se to pozna tudi pri zvoku. Sam bass je dovolj močan, srednji toni so solidni, visoki pa precej klavrni. To pa me niti ne preseneča, namreč tudi pri Beats by Dr. Dre poročajo o podobnih težavah - močan bass... in to je počasi to.

Upam, da ne bo prišlo do nesporazumov, sam zvok je dober, manjkajo (za moj okus) finese in detajli, ki jih slušalke v tem cenovnem razredu nekako bi morale imeti. Na srečo sem si nekoč tudi sam privoščil, celo nekaj dražje slušalke in zvok je bil neprimerljivo boljši. Je pa res tudi to, da je namen teh slušalk poslušanje vse kaj drugega, kot klasike, rocka in jazz zvrsti. Za kakšen dubstep, trance, d'n'b so bistveno primernejše.

Posodil na test:
Teleray d.o.o.
Prodajalec/Uvoznik:
Teleray d.o.o.
albumfotografije
komentarji