marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Dimenzije:
78.4 x 45.4 x 16.5 mm
Teža:
65 g (vključno z baterijo)
Čas uporabe:
do 10 ur
Čas pripravljenosti:
do 7 dni

zunanja povezavaTehnična specifikacija dodatne opreme na strani proizvajalca
Za

GPS sprejemnik odlično opravlja svojo funkcijo. V prodajnem kompletu je gumijasto zaščitno ohišje, trak za nošenje okoli vratu in širok trak za pritrditev okoli roke ali okoli kakega drugega predmeta (nosilca, krmila na kolesu, …). Prav tako je priložen avtomobilski polnilec.

Proti

V prodajnem kompletu ni priloženega polnilca za domačo uporabo (220 V) in ga moramo dokupiti, če nimamo vsaj enega Nokiinega telefona, pri katerem je tak polnilec priložen. Indikator stanja baterije bi lahko bil bolj natančen oziroma izveden na drug način, kot samo z dvobarvno LED diodo.

Priloge
Fotografije dodatne opreme
dodatna oprema
arhiv test
Nokia

Vidi daleč in se ne more izgubiti …

Nokia LD-1W


Nokia LD-1W

01.10.2005
Objavil: Thomas Bergant

Ste se že kdaj potikali po neznanih krajih, z zemljevidom v roki in kljub temu niste točno vedeli, kje ste? V bližini namreč ni bilo nobene hišne številke, nobenega smerokaza, nikjer nikogar, da bi ga vprašali, kje se nahajate?
Ali pa ste pri gobarjenju naleteli na čudovit prostor, kjer ste našli tri kilograme lepih jurčkov, pa ste ob naslednjem potepanju pozabili, kje je to točno bilo? Če ste povrh vsega še lastnik pametnega telefona ali dlančnika, ki ima v svojem naboru funkcionalnosti tudi kljukico pri oznaki "bluetooth", potem je tokratna testirana igračka idealna za vas.

Sam imam sicer GPS navigacijo že vgrajeno skupaj z modrozobo avtoinštalacijo Parrot CK3300, pa sem si pred nekaj meseci vseeno omislil še nokiin GPS sprejemnik z oznako LD-1W ravno zaradi tega, ker je napravica samostojna in ni fiksno vezana na avto.

Pa se lotimo kratkega opisa.

Kaj sploh to je …
Nokia LD-1W je lično oblikovan GPS sprejemnik, ki je namenjen uporabi skupaj s pametnim mobilnim telefonom (Smartphone), dlančnikom ali prenosnim računalnikom in se z eno od omenjenih napravic poveže preko bluetooth povezave. Velikost je ravno pravšnja, da ga lahko nosimo tudi v žepu. Višina je 78,4, širina 45,4 višina pa 16,5 milimetrov, na tehtnici pa se kazalec ustavi pri 65 gramih, če ga tehtamo skupaj z baterijo in gumijasto srajčko. Narejen je iz dokaj trdne, na otip prijetne plastike, ki daje precej trpežen videz. Zaenkrat mi še ni padel iz rok, za take primere pa ima priloženo še dodatno gumijasto ohišje oziroma srajčko, ki v takih nerodnih situacijah dobro varuje napravico. V kompletu je dodan tudi trak, ki ga pritrdimo na gumijasto ohišje in tako lahko GPS sprejemnik nosimo obešen okrog vratu. Poleg tega pa v škatli najdemo še širok elastičen trak, ki ga prav tako lahko pritrdimo na gumijasto ohišje in GPS sprejemnik z njim pritrdimo okoli roke ali recimo na krmilo kolesa. Na zgornjem delu se nahajajo tri večbarvne LED diode, ki označujejo stanje GPS modula. Ena je za prikaz stanja baterije in statusa polnjenja, druga za prikaz povezave z napravo preko Bluetooth povezave, tretja pa za prikaz statusa povezave s sateliti. Na spodnji stranici pa najdemo dve vtičnici. Ena je namenjena priklopu napajalnika, druga pa je priklopu zunanje antene. Na vogalu stranice pa se nahaja še gumb za vklop/izklop.

… kako deluje …
Nokia LD-1W ima v kompletu priloženo litij-ionsko baterijo z oznako BL-5C. To poznamo že iz nekaterih modelov nokiinih telefonov. Sicer sam nisem meril dejanske porabe, po podatkih proizvajalca pa naj bi eno polnjenje zadostovalo za do deset ur neprekinjene uporabe, kar naj bi v večini primerov kar zadostovalo. Če GPS sprejemnik uporabljamo v avtomobilu, je prodajnemu kompletu priložen avtopolnilec, ki ga priključimo v ustrezno vtičnico (ponavadi je to vžigalnik) in smo tako dobro opremljeni tudi za daljša potovanja. Žal pa prodajnemu kompletu ni priložen navaden polnilec za domačo uporabo, zato je namenjen predvsem lastnikom nokiinih mobilnikov, ki lahko uporabijo kar polnilec, ki ga uporabljajo tudi za polnjenje telefona. V nasprotnem primeru bo treba polnilec dokupiti, če boste želeli GPS sprejemnik polniti doma preko navadne vtičnice.

Kot sem že omenil, se Nokia LD-1W z mobilno napravo povezuje preko bluetooth povezave ki deluje po specifikaciji različice 1.1 s serijskim profilom. To je brezžična povezava, ki ima po standardih domet do deset metrov. To pomeni, da mora biti GPS sprejemnik nameščen tako, da je od naše mobilne naprave oddaljen največ deset metrov. Anteno ima že vgrajeno, lahko pa za boljši sprejem priključimo tudi zunanjo, ki pa ni del prodajnega kompleta. To pride v poštev recimo, če potujete po svetu z avtodomom, ki ima spredaj na prednjim steklom še podaljšano streho z ležiščem in je tako otežkočena "vidljivost" satelitov, če imamo GPS sprejemnik nameščen na armaturni plošči. V takem primeru dokupimo zunanjo anteno, ki se ponavadi na streho pritrdi s pomočjo magneta in jo na nokio LD-1W povežemo preko standardne antenske vtičnice.
Za povezavo s programsko opremo, ki jo moramo naložiti na mobilnik ali dlančnik, se uporablja protokol NMEA 0183. Več o protokolu - www.nmea.org/pub/0183. Nokia LD-1W je 12-kanalni GPS sprejemnik, kar pomeni, da zna komunicirati z dvanajstimi sateliti istočasno. Za določanje položaja potrebujemo vidnost vsaj treh satelitov, med uporabo pa sem ugotovil, da sprejemnik v večini primerov komunicira s sedmimi do desetimi sateliti.

Malo tehnikalij o GPS sistemih …
Kdor se je za GPS sprejemnik že kaj zanimal in kje bral o njih, je ponavadi opazil podatek o hladnem (cold start), toplem zagonu (warm start) in vročem zagonu (hot start). To je podatek, ki nam pove, koliko časa GPS sprejemnik potrebuje, da s pomočjo satelitov določi trenutni položaj. Hladen zagon pomeni čas, ki je potreben, ko ga prvič po daljšem času prižgemo, tako da mora najprej poiskati vse satelite, ki so v dosegu in potem določiti položaj. Ta "daljši" čas je lahko različen, a ponavadi je to kakšno uro ali več. Topel zagon pa omenjamo takrat, ko sprejemnik ponovno prižgemo po krajšem času od ene ure in je informacija o nazadnje "videnih" satelitih še shranjena v čipovju GPS sprejemnika. Vroč zagon pa pomeni takrat, ko GPS sprejemnik ugasnemo in takoj spet prižgemo. Nokia LD-1W ima v tem pogledu naslednje karakteristike:
- vroč zagon do 10 sekund,
- topel zagon okoli 45 sekund,
- za hladen zagon pa potrebuje okoli 60 sekund.

Temperaturno območje, v katerem lahko uporabljate nokiin GPS sprejemnik, je od -10 do +40 stopinj Celzija.

Dodatne ugotovitve in nasveti …
• Nokia LD-1W deluje z vsemi navigacijskimi sistemi, ki za povezavo uporabljajo NMEA protokol. Sam sem delovanje GPS sprejemnika nokia LD-1W preskusil z nokio 6680, QTEK-om S110, nokio 9300 ter s prenosnim računalnikom DELL Latitude D505 z vgrajenim modrozobim modulom.

• Prikaz stanja baterije bi lahko bil malce bolj podroben. Sicer je res, da majčken zaslon pokuri več energije kot LED dioda, ampak tako bi se dalo bolj natančno videti, koliko časa smo še neodvisni od električnega napajanja. Druga možnost pa bi bila, da bi se ta informacija nekako prenesla na mobilno napravo in bi tam imeli programček, ki bi kazal stanje baterije. Alternativa tej pomanjkljivosti, ki se jo da realizirati, je nabava dodatne baterije.

• Kontakt s sateliti in bluetooth povezava sta ves čas delovanja stabilni. Tudi če se z avtomobilom peljemo skozi predor, dobimo nekaj sekund po izstopu iz njega že pravilen položaj. Prav tako ob slabši vidljivosti (močno deževje, …) ni bilo nobenih problemov z določanjem položaja.

• Najbolj idealno mesto za postavitev GPS sprejemnika je tam, kjer se neovirano vidi proti nebu (npr. armaturna plošča v avtomobilu pod vetrobranskim steklom). Čeprav sem imel GPS sprejemnik tudi že v predalčku med sedeži, je bil sprejem dober. Edino pri prvi povezavi je dobro, če sprejemnik namestite nekam, kjer je čimmanj moten pogled proti nebu in satelitom.

• Črno-siva kombinacija ohišja izgleda zelo elegantno in daje občutek, da to ni nek cenen izdelek.

• GPS sprejemnik lahko uporabimo neodvisno od vira napajanja (npr. na kolesu, med potepanjem po hribih, na izletih,…).

• Nokie LD-1W ne puščajte v vozilu direktno na vročem soncu, ker to škodi več ali manj vsem elektronskim napravam.

• GPS sprejemnik lahko sparimo z do osmimi napravami, hkrati pa ga lahko uporabimo samo z eno mobilno napravo.

Še nekaj besed o uporabljeni programski opremi na mobilnih napravah…
Delovanje GPS sprejemnika sem testiral z različnimi programi. Na nokii 6680 in 9300 so to bili naslednji programi: Wayfinder, SmartMap Route 66, TomTom mobile. Na QTEK-u S110 pa TomTom Navigator, Navigon MobileNavigator, Russa, OziExplorer,…
Pri večini od teh programov je problem v tem, da ni kart Slovenije. Edino v Oziexplorerju lahko uporabimo rastrske karte, vendar tukaj lahko samo sledimo položaju na karti, ne moremo pa iskati recimo imena ulice v Ljubljani in nastaviti programa, da nas pripelje do cilja. To zna edino Navigonov MobileNavigator, ki pa ima žal pokrito samo Ljubljano, Maribor in avtocestni križ. Russa sicer ima tudi karte Slovenije, žal pa je spet podoben problem kot pri Oziexplorerju, da na karti ne moremo iskati določene lokacije. Pri TomTom-u so sicer že na letošnjem CeBIT-u spomladi obljubljali, da bodo karte na voljo nekje maja letos, ko je ta mesec minil so obljubljali za letošnjo jesen, osebno pa mislim, da kart ne bo pred letom 2006. Pa še takrat bodo po mojem mnenju bolj osnovne karte – nekako podobno kot ima to rešeno Navigonov Mobile Navigator.

Navedel bom samo nekaj povezav do teh programov:

Več povezav pa boste lahko sami poiskali s pomočjo kateregakoli spletnega iskalnika.

Prodajalec/Uvoznik:
Teleray d.o.o.
Cena na dan testa:
(41.880,00 SIT)
albumfotografije
komentarji