marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
2,2 do 3,3 ure (WCDMA), 3 do 6 ur (GSM)
V pripravljenosti:
6 do 11 dni (po Nokiinih specifikacijah)
Tip baterije:
Li-Ion, BL-5C (900 mAh)
Dimenzije:
108,4 x 55,2 x 20,5 mm, 104 cc
Teža:
133 g

Zunanji zaslon:
TFT, 262.144 barv, 176 x 208 pik

Notranji pomnilnik:
10 MB
Stopnja sevanja SAR:
0,52 W/kg
Operacijski sistem:
Symbian

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Nokio 6680 vsekakor odlikuje velik zaslon, ki zna prikazati 262.144 tisoč barv. Kot veliko pozitivno lastnost lahko štejem tudi operacijski sistem Symbian, ki omogoča, da na telefon lahko naložimo dodatne programe, ki razširijo funkcionalnost telefona. Procesorska moč prav gotovo tudi sodi med pozitivne lastnosti, saj je delovanje nokie 6680 precej hitrejše od predhodnic (med te ne štejem nokie 6630, ki ima enak procesor). Prav tako lahko za digitalni fotoaparat napišem, da je dokaj dober, seveda bi lahko bil še boljši. Za lastno mnenje vas tukaj vabim, da si ogledate slike, posnete z nokio 6680, v našem albumu.

Proti

Največja slabost je prav gotovo trajanje baterije. Telefon ima kljub velikemu zaslonu, večpredstavnostnih funkcionalnostih, množici dodatnih načinov uporabe, ipd. preslabotno baterijo, ki pri mojem načinu uporabe telefona zdrži dva delovna dneva. Na tem mestu pa moram pograjati material, iz katerega je narejeno ohišje. Še pri nobenem telefonu se mi do sedaj ni zgodilo, da bi se na robovih ohišja po pol leta vsakodnevne uporabe poznale sledi uporabe. Pri nokii 6680 pa ji bilo ohišje na desni in levi strani ekrana porazno oguljeno, čeprav telefon vedno nosim v torbici za pasom.

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Nokia

Vidim te, vidiš me...

Nokia 6680


Nokia 6680

25.09.2005
Objavil: Thomas Bergant

Nokia 6680 je logični naslednik modela 6630, ki so ga pri finskem proizvajalcu mobilnikov začeli prodajati le dobre pol leta pred izidom tokrat opisanega modela. Dodali so tistih nekaj stvari, ki so jih pri predhodniku "pozabili".



ne podpira datum DV rsMMC
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 1 Mpix
Povečava: 6x
nočni način
samosprožilec
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
dve kameri
vgrajena bliskavica
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
podpira HSCSD
podpira EDGE
podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

Predvsem se za UMTS mobilnik spodobi, da ima dve kameri.
In na to tokrat niso pozabili, tako da se sedaj z nokio 6680 lahko s sogovornikom vidite tudi, če nimate v bližini ogledala.
Glede na to, da je nokia 6680 logični naslednik modela 6630, se bom v testu osredotočil predvsem na primerjavo.

Splošen izgled
Če se osredotočimo bolj na številke, bomo opazili, da se je 6680 malce skrčila v primerjavi z modelom 6630. Vendar so se številke tako malo zmanjšale, da tega v bistvu takoj niti ne opazimo … Nokia 6680 je široka 55,2 milimetra (nokia 6630: 60 mm), visoka 108,4 milimetrov (nokia 6630: 110 mm) in debela 20,5 milimetra (nokia 6630: 21 mm). Pri teži pa se tehtnica prevesi v prid nokie 6680 in tako pokaže 133 gramov (nokia 6630: 127 g). Tipkovnica meni osebno ni najbolj všečna, vendar sem se sčasoma navadil nanjo. Tipke so sicer dobro odzivne, vizualno pa mi ni všeč to, da so prozorne. Na razporeditev tipk sem se dokaj hitro navadil.

Nokio 6680 poganja 32-bitni RISC ARM9 procesor, ki utripa z delovno frekvenco 220 MHz. Ta je ostal enak kot v modelu 6630 in zadovoljivo izpolnjuje svoje funkcije.

Zaslon
Zaslon zna pri 6680 prikazati do 262.144 barv. Številka je impozantna, če jo primerjamo s prejšnjimi 65.536 barvami pri 6630. V resnici pa razlike ne bomo opazili, temveč je moje mnenje glede tega tako, da je to zaradi trenutnega trenda. Zaradi menjave zaslona so morali avtorji programov izdati nove različice, saj je bilo nemalo problemov z delovanjem le-teh, predvsem pri tistih aplikacijah, ki so bile grafično bolj dodelane.
Ločljivost zaslona je še vedno ostala enaka in znaša 176 x 208 pik. Še vedno je prisoten svetlobni senzor, ki v primeru, če je dovolj svetlo, ugasne osvetlitev tipkovnice in zmanjša jakost osvetlitve zaslona, če smo seveda v nastavitvah izbrali ustrezno nastavitev. S tem naj bi se dalo malce podaljšati trajanje baterije, ki je za tako velik zaslon kar malce "podhranjena".

Pomnilnik, imenik in sporočanje
Velikost imenika je predvsem odvisna od prostega pomnilnika. Nokia 6680 ima vgrajenega 10 MB dinamičnega pomnilnika, ki ga lahko razširimo s pomnilniško kartico DV rsMMC. Kratica je malce dolga in pomeni Dual Voltage Reduced Size MultiMedia Card. Ko boste nabavljali dodatno večjo pomnilniško kartico, bodite pozorni, da ima celotno oznako. Ponekod se v zadnjem času pojavlja tudi oznaka MMC Mobile. Vsekakor je najbolje, če kupljeno kartico takoj preskusite ali pa se s prodajalcem, ki vam je zagotovil, da naj bi kartica delovala tudi v nokii 6680, dogovorite, da vam jo zamenja, če njegova trditev ne bo držala.

Poleg 10 MB dinamičnega pomnilnika, ki je namenjen izvajanju aplikacij in shranjevanju lastnih dokumentov, slik, melodij, ipd, je v drobovju nokie 6680 še 20 MB delovnega pomnilnika.

Imenik lahko sinhroniziramo z različnimi programi na namiznem računalniku. Najmanj problematična je povezava z Microsoftovim Outlookom (PC Suite je združljiv z različicami 2000/2002/2003), problemi pa se znajo pojaviti pri uporabit drugih PIM (Personal Information Managment) programov Microsoft Outlook Express/Windows Address Book
Lotus Notes in Lotus Organizer 5.x in 6.x.

Nastavitve po meri uporabnika
Glede nastavitev in prilagajanja uporabniku pri nokiah z operacijskim sistemom Symbian do sedaj ni bilo nekih negativnih očitkov, edino veliko se je dalo prebrati glede samodejnega zaklepanja tipkovnice. To je res malce nerodno, ker se sicer da nastaviti, ampak zgolj tako, da je potrebno vedno ob odklepu tipkovnice vpisati tudi geslo. Najenostavneje se to da rešit s tem, da si namestimo kakšen Symbian programček, ki odpravlja to pomanjkljivost. Pri profilih je zadeva zelo podobna – ne da se uproabiti časovno odvisnih profilov. Sicer si lahko več ali manj vse prilagajamo že brez uporabe dodatnih programov, vendar pa nam ti dodatni programi včasih olajšajo življenje. In včasih celo tako izgleda, da so pri Nokii namerno "pozabili" na kakšno stvar, da bi neodvisni programerji lahko tako vrzel zapolnili s svojimi programčki.

S temami si lahko prilagodimo sam izgled mobilnika lastnemu okusu. Ravno tako kot z melodijami zvonjenja, kjer si lahko nastavimo melodijo v večini dosegljivih formatov (midi, mp3, wav, aac, mmf,…)

Pripomočki
Tukaj bi se pa lahko razpisal precej, saj imajo mobilniki z operacijskim sistemom Symbian tako rekoč neomejene možnost. Vse je odvisno samo od potreb uporabnikov in domišljije programerjev. V osnovi je kar nekaj programov že vključenih v sam operacijski sistem. Če jih na hitro naštejemo, so to: Adobe Reader, igre, Kodak Mobile, Photo Editor, Push To Talk, Quickoffice pregledovalniki, koledar, opomniki, itd. Vsi programi so ob nakupu že nameščeni v telefonu ali pa na priloženi kartici 64 MB DV rsMMC.

Fotografiranje
Nokia 6680 ima vgrajena dva digitalna fotoaparata. Zunanji z najvišjo ločljivostjo 1280 x 960 pik in šestkratno digitalno povečavo ter notranji z VGA ločljivostjo 640 x 480 pik in dvakratno digitalno povečavo. Notranja kamera je namenjena bolj videoklicu in ima zato malce slabše karakteristike, poudarek v nadaljevanju po sem dal predvsem zunanji glavni kameri. Z njo lahko snemamo videoposnetke v ločljivosti 128 x 196 ali 176 x 144 pik.

Digitalni fotoaparat omogoča več načinov slikanja, med drugim tudi zaporedno slikanje do šestih posnetkov, nočno slikanje, slikanje s pomočjo samosprožilca ... Nokia v format slike shrani tudi EXIF informacije, kar jo že približuje pravim digitalnim fotoaparatom. Poleg zunanje kamere se nahaja tudi LED bliskavica, ki omogoča slikanje tudi pri slabše osvetljenih motivih.

Videoklic
Videoklic na nokii 6680 deluje brez problemov in ni potrebni poiskati ogledala, da bi videli sogovornika in hkrati tudi on nas. Ko med videoklicem odpremo pokrovček zadnje kamere, se sogovorniku samodejno prikaže "zunanja" slika, ko pa pokrovček spet zapremo, sogovornik spet vidi nas. Nokia 6680 ima v svojem naboru funkcij tudi Video Sharing. S pomočjo tega naj bi bil možen skupni ogled video posnetka s sogovornikom. To je dodatna storitev v UMTS omrežju, tako kot videoklic. Žal tega nisem mogel preizkusiti, ker je za to potrebna podpora s strani operaterja.

Povezovanje
Pri nokii 6680 imamo na voljo več ali manj vse možne načine povezovanja z izjemo infrardeče povezave. IR povezavo pri Nokii očitno počasi ukinjajo, ker naj bi jo v celoti zamenjala bolj udobna modrozoba brezžična povezava. Telefon lahko tako povežemo z združljivo napravo preko bluetooth povezave, ki je v različici 1.2, preko hitre kabelske povezave - USB 2.0 vmesnika (kabel je priložen prodajnemu kompletu) ali pa preko GPRS oz. UMTS povezave.

Zaključek
Nokia 6680 je ta trenutek po mojem mnenju vsekakor najboljši UMTS mobilnik. Problem je edino v tem, da ge je dokaj težko dobiti pri operaterju po subvencionirani ceni, tako da se je potrebno malce znajti in telefon kupiti preko malih oglasov ali pa biti vztrajen pri klicarjenju po Mobitelovih prodajnih mestih. Baje pa naj bi jih imeli pri Debitelu dovolj. Kmalu bo na voljo tudi naslednica z imenom N70, ki je po lastnostih zelo podobna nokii 6680, bo pa odpravljenih nekaj pomanjkljivosti in dodanih nekaj novih "bonbončkov", kot je na primer radijski sprejemnik in kamera z ločljivostjo dveh milijonov pik.

Prodajalec/Uvoznik:
Teleray d.o.o.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Nokia
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki