marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
3 do 7 ur
V pripravljenosti:
150 do 200 ur
Tip baterije:
Li-Polymer (970 mAh)
Dimenzije:
132 x 51 x 21 mm, 126 cc
Teža:
167 g

Tip zaslona:
barvni, 65.536 barv, 640 x 200 pik
Zunanji zaslon:
barvni, 65.536 barv, 128 x 128 pik

Notranji pomnilnik:
80 MB
Stopnja sevanja SAR:
0,24 W/kg
Operacijski sistem:
Symbian

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Pozitivnih lastnosti ima kar precej. Meni osebno je zelo všeč, da so uspeli stlačiti več ali manj vse funkcionalnosti nokie 9500 v precej manjše ohišje. Sicer je na račun tega zaslon nekaj manjši, ima pa še vedno enako ločljivost, kar naredi sliko še bolj ostro. Pohvaliti moram tudi zelo uporabno podporo žičnim in brezžičnim komunikacijskim standardom (IR, bluetooth, USB 2.0, GPRS, EDGE, HSCSD...).

Proti

Vsak izdelek ima poleg pozitivnih tudi negativne lastnosti. Te sicer nekateri bolj hitro opazimo in jih tudi pri taki večfunkcijski komunikacijski napravi ne manjka. Največja pomanjkljivost je ta, da mobilnik nima vibre. Sicer dosedaj še noben komunikator ni vseboval tega nadvse uporabnega dodatka, vendar, kot sem že na začetku zapisal - Nokia je modelu 9300 odvzela naziv "Communicator", zato bi lahko v zameno za to dodali vsaj vibro. Marsikdo bo verjetno tudi pogrešal možnost govornega klicanja in govornih ukazov. Mene osebno to ne moti, ker dosedaj tega nisem kaj dosti uporabljal. Mogoče bi za konec še omenil še to, da Nokia 9300 ne zna slovensko.

Priloge
Fotografije mobilnika
mobilniki
arhiv test
Nokia

Mobilna pisarnica

Nokia 9300


Nokia 9300

06.04.2005
Objavil: Thomas Bergant

Dolgo pričakovana Nokia 9300 se je končno znašla tudi na moji mizi. Kot dolgoletni uporabnik mobilnikov, predvsem takih, ki omogočajo precej več kot samo govorno komunikacijo, sem bil na začetku, ko sem prvič videl najavo novega nokiinega mobilnika z oznako 9300, kar malce skeptičen.



ne podpira datum MMC
rsMMC
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj)  
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
podpira HSCSD
podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

Spraševal sem se, kako so se lahko odločili, da naredijo majhnega komunikatorja in mu na koncu še celo odvzamejo oznako "Communicator". Kakorkoli jo še vedno lahko najlažje primerjam ravno s komunikatorji, bodisi starejšimi modeli z oznakami Nokia 9000, Nokia 9110, Nokia 9210 kot tudi z najmlajšim in hkrati najzmogljivejšim komunikatorjem z oznako Nokia 9500. Če ste že prebrali test nokie 9500, tukaj ne boste zvedeli ravno prav veliko novega.

Naj začnem svojo predstavitev nokie 9300 kar s splošnim izgledom, tako kot ste že navajeni. Večji del bo zgolj primerjava z nokio 9500 komunikatorjem. Ko obe nokii postavimo eno ob drugo, bomo opazili, da je nokia 9300 precej shujšala in se tudi precej skrčila. Zunanje mere bolj spominjajo na mobilnike, ki so se prodajali pred nekaj leti. Nokia 9300 je tako le za malenkost večja kot recimo nokia 6310i. Jaz jo celo nosim v torbici, ki sem jo kupil pred mnogimi leti, ko sem uporabljal še nokio 6110. To pomeni, da jo lahko tudi precej lažje nosimo kar v žepu kavbojk, čeprav nobenemu ne priporočam tega, ker je zadeva le malce predragocena, da bi recimo počil zaslon, ko bi se usedli, ali da bi se mobilnik spraskal, ko se po žepu valja skupaj s ključi stanovanja in nekaj drobiža za nakupovalni voziček v bližnjem supermarketu.

V bistvu je nokia 9300 pisarna v malem, oziroma, če smo ta izraz uporabljali pri drugih "tavelikih" komunikatorjih, bomo tu rekli da je nokia 9300 miniaturna pisarnica, ki jo imamo lahko vedno s seboj. Poganja jo enak operacijski sistem kot nokio 9500 - to je Symbian 7.0s ki ga pri Nokii imenujejo tudi serija 80 verzije 2.0.

Dokler jo uporabljamo zaprto, se obnaša kot navaden mobilnik malce zajetnejših mer (za današnje čase) in ta "zunanji" vmesnik je narejen na osnovi serije 40. Na njem najdemo numerično tipkovnico in petsmerno navigacijsko tipko, upravljanje z njim pa nam omogoča barvni zaslon z aktivno TFT matriko v velikosti 128 krat 128 pik z možnostjo prikaza 65.536 barv. Tipke so estetsko razporejene in samo dobro odzivne. Osvetlitev je zelo svetlo modra oziroma skoraj bela in tipkovnico ponoči odlično osvetljuje. Navigacijske tipke se moramo malce navaditi, saj nam zna na začetku uporabe malce ponagajati, predvsem v takem smislu, da ob pritisku pomotoma pritisnemo se sredinski del. Preko "zunanjega" dela lahko uporabljamo osnovne funkcije telefona, v kar spada sprejem klica, iskanje številke iz imenika ter klicanje, pisanje kratkih sporočil, preklop profila in pregled prejetih, klicanih in neodgovorjenih klicev. Prav tako lahko preko telefonskega dela spreminjamo osnovne nastavitve, kot je čas, datum, prikaz na zunanjem zaslonu in prilagajanje funkcij desni tipke pod zaslonom.

Če pa jo želimo uporabljati za kaj več, pa jo zasučemo za 90 stopinj v desno in od spodaj navzgor odpremo pokrov, nekako podobno, kot pri prenosnem računalniku. Ko to storimo, najprej uzremo velik kontrasten zaslon v velikosti skoraj polovice VGA ločljivosti, kar znaša 640 x 200 pik. Zaslon je odlično osvetljen in zna, tako kot zunanji, prikazati 65.536 barv. Poleg zaslona najdemo štiri tipke, ki jih ponavadi uporabljamo s palcem desne roke, pod njim pa je celotna QWERTY tipkovnica, ki omogoča dokaj normalno pisanje. Sicer glede na majhnost ni tako udobna, kot tipkovnica na domačem računalniku, vsekakor pa precej bolj uporabna kot numerična tipkovnica na drugih mobilnikih. Malce nerodno oblikovana je edino petsmerna tipka v spodnjem desnem kotu tipkovnice, ki služi navigaciji po menijih in premikanju kazalca. Na vrhu tipkovnice najdemo osem tipk, ki služijo kot bližnjice do najbolj uporabljanih programov.

Od leve proti desni so to:
* Desk – s pritiskom se vrnemo na osnovni ekran oziroma na delovno površino pisalne mize;
* Telephone – za hiter dostop do telefonskega imenika;
* Messaging – vstop v sporočilni center, od koder lahko pošiljamo kratka in večpredstavnostna sporočila, elektronsko pošto in telefaks sporočila, prav tako pa seveda lahko vse te tipe sporočil tudi pregledujemo;
* Web – zagon spletnega in WAP brskalnika;
* Contacts - dostop do imenika in vizitk;
* Documents – odpre urejevalnik dokumentov;
* Calendar – vpogled v naš terminski koledar;
* My own – tej tipki pa lahko sami določimo funkcijo. Sam sem določil, da pritisk na to tipko odpre urejevalnik datotek.

Če se malce ozremo po bolj tehničnih podatkih, ki našim očem niso direktno vidne, moramo seveda začeti pri procesorju. Nokio 9300 poganja procesor ARM Texas Instruments OMAP 1510, ki deluje s 150 megaherčnim taktom. Pri procesorju je škoda, da so varčevali, ker se pri določenih opravilih pozna, da je malce podhranjen. Niso pa skoparili pri pomnilniku. Tako je vgrajenega kar 80 MB uporabniškega flash pomnilnika, ki se uporablja za podatke in programe, 64 MB SDRAM delovnega pomnilnika za izvajanje programov in 32 MB flash pomnilnika, kjer je naložen operacijski sistem (ROM). Poleg tega je na voljo še reža za MMC kartice, ki podpira kartice do velikost 2 GB. Kartico lahko menjamo kar med delovanjem.

Za telefoniranje lahko uporabimo priložene slušalke ali pa vgrajen zvočnik, preko katerega se dovolj glasno in razločno sliši, tako da jo lahko uporabimo tudi takrat, ko želimo, da vsi v prostoru sodelujejo v pogovoru z osebo na drugi strani linije.

Po večdnevni uporabi me je pozitivno presenetilo trajanje baterije. Ta nosi oznako BP-6M, je litij polimerska in ima kapaciteto 970 mAh. To zadostuje za večdnevno brezskrbno uporabo. Sicer ponavadi doma postavim aparat v zibko in se tam avtomatsko polni, vendar pa sem za test preveril, koliko časa zdrži brez električnega omrežja. Po treh dneh je indikator še vedno kazal dve črtici (od sedmih). Torej bi nokia 9300 verjetno še kakšen dan lahko zdržala brez električnega omrežja, vendar sem potem potreboval sinhronizirane podatke in se je baterija potem tudi napolnila.

Naslednji sklop informacij govori o imeniku. Ta je, kot sem že vajen od drugih sodobnih mobilnikov, omejen zgolj z velikostjo prostega pomnilnika. Podatke na zelo enostaven način sinhroniziramo s priljubljenim programom za delo s stiki. Pri meni je to Microsoft Outlook 2003. Podprte pa so naslednje različice tega programa: Microsoft Outlook 98/2000/2002/2003. Poleg tega pa še Microsoft Outlook Express, Lotus Notes 5.0/6.x in Lotus Organizer 5.0/6.0. Potrebno je samo namestiti priloženo programsko opremo skupaj z vsemi gonilniki, nato pa lahko podatke prenesemo s pomočjo priloženega kabla ali preko ene od brezžičnih povezav – bluetooth ali infrardeče povezave. Če smo na nokio 9300 presedlali iz enega od starejših komunikatorjev, lahko podatke prenesemo z aplikacijo, ki je že nameščena in se imenuje "Data Mover". Za boljši občutek in predvsem zaradi varnosti naših podatkov lahko tudi takrat, ko smo na poti, naredimo arhiv podatkov na pomnilniško kartico z vgrajeno funkcijo Backup.

Da pa ne bomo samo naštevali, kaj vse Nokia 9300 zmore, pa je žal tudi nekaj slabih lastnosti oziroma pomanjkljivosti. To pa je odsotnost možnosti glasovnih ukazov in glasovnega izbiranja.

Sporočila pa so zagotovo največji adut Nokie 9300. Predvsem zato, ker imamo na voljo celotno tipkovnico, ki omogoča dokaj udobno pisanje tudi nekoliko daljših besedil.

Mobilnik podpira prejemanje in pošiljanje kratkih (SMS), slikovnih kot tudi večpredstavnih sporočil (MMS), ki lahko vsebujejo posnete fotografije, ter zvočne in video posnetke.
Prav tako lahko ustvarimo več predalov za upravljanje z elektronsko pošto, sporočilom pa lahko dodajamo izbrane datoteke kot priponke. Izmenjava sporočil poteka preko protokolov POP3, IMAP4 in SMTP. Edina slabost, ki jo velja omeniti, je število prikazanih sporočil na zaslonu (največ tri sporočila hkrati), kar pri polnem poštnem predalu povzroča moteče in dolgotrajno iskanje sporočil. Mobilnik ima vgrajeno tudi podporo za prejemanje in pošiljanje faks sporočil, za uspešno delovanje pa moramo to funkcionalnost imeti vklopljeno pri operaterju.
Sezname klicev lahko pregledujemo tako na zunanjem telefonskem delu, kot tudi na notranjem organizatorskem delu. Na zunanjem delu lahko vidimo samo seznam zadnjih 20 klicanih, prejetih in neodgovorjenih klicev skupaj s časom klica in trajanjem tega.

Na notranjem delu pa do tega seznama pridemo preko menijske točke "Log". Tukaj ta seznam zajema celoten dnevnik opravljenih komunikacij, torej poleg klicev še vsi ostali načini komuniciranja s svetom (prenos podatkov, sporočila,…)

Nastavitev je pri Nokii 9300 precej. Profilov smo tako že vajeni iz skoraj vseh segmentov nokiinih mobilnikov. Nastavljamo jih preko notranjega dela, izberemo oziroma preklapljamo med njimi pa lahko tudi preko zunanjega telefonskega dela. Na voljo imamo že šest prednastavljenih profilov: general, silent, meeting, outdoor, pager in offline, pri čemer zadnji našteti izklopi GSM-funkcijo, kar nam omogoča delo z ostalimi pisarniškimi funkcijami mobilnika na mestih, kjer je telefoniranje zaradi povzročanja motenj prepovedano. Med nastavitvami glasnosti in melodij zvonjenja v profilih v meniju ne bomo našli možnosti za vklop vibriranja, saj nokia 9300 tako kot tudi njeni predhodniki te funkcije ne omogoča.

Pri predvajanju melodij zvonjenja nismo omejeni, saj podpira precej zvočnih formatov. Za predvajanje lahko poleg že naloženih melodij uporabimo tudi AMR, AAC, MP3, WAV in MIDI (24-kanalna polifonija) melodije.

Kot ozadje zunanjega in notranjega zaslona lahko uporabimo fotografije raznovrstnih formatov (TIFF, JPG, BMP, PNG, GIF, itd.), mobilnik pa vsebuje tudi prednaložene barvne palete, kjer lahko določamo različne sheme ozadja in menijev.

Nastavitve nadzorne plošče (Control panel) nam omogočajo nadzor in konfiguracijo pri urejanju zaslona, podatkov, sporočil, povezav in zaščite.

Najmočnejši adut nokie 9300 je zagotovo funkcija rokovnika, ki omogoča vpisovanje sestankov, obletnic, beležk in tudi določanje frekvence opomnika (enkrat, dnevno, mesečno, letno). Nastavljamo lahko tudi poljubno število alarmov in želeno melodijo opozarjanja.

Sodoben pripomoček pri obdelavi dokumentov predstavljajo tudi tri že nameščene aplikacije, ki podpirajo najosnovnejše funkcije obdelave besedila, preglednic in prezentacij (documents, sheet in presentation). Za obdelavo in pisanje .doc dokumentov služi aplikacija Documents, ki je združljiva (kot to navaja Nokia) s programom Microsoft Wordom 97 in novejšimi različicami. Za pisanje besedil je aplikacija sicer dokaj uporabna, vendar se pri odpiranju že izdelanih dokumentov s tabelami ne obnese ravno najboljše. Težava je v tem, da aplikacija dokument pretvarja v svoj format, kar lahko traja precej časa, spremeni pa se tudi oblika dokumenta. Podobne težave imata tudi aplikaciji za obdelavo preglednic in prezentacij. Kljub nekaterim spodrsljajem pa operacijski sistem Symbian omogoča namestitev nadomestnih aplikacij, ki so v večini primerov plačljive, vendar ponujajo veliko dodatnih možnosti. Poleg pisarniških pripomočkov v mobilniku najdemo še običajno beležko, napreden kalkulator in aplikacijo File manager, s katero lahko pregledujemo datoteke v pomnilniku telefona in vsebina pomnilniške kartice.

Mobilnik lahko z vgrajenim snemalnikom zvoka uporabimo tudi kot diktafon. Music player skrbi za predvajanje glasbenih datotek in s pomočjo dodatne pomnilniške kartice in stereo slušalk lahko mobilnik spremenimo v prenosni mp3 predvajalnik. Kakovost zvoka pa ni ravno vrhunska in za ta namen bolj priporočam nakup namenskega MP3 predvajalnika. Vgrajeni Real player predvajalnik bo prebavil vse datoteke formata 3gp, Realvideo in tudi mpeg4. Procesor je praviloma dovolj zmogljiv za predvajanje video datotek (na spletu najdemo tudi aplikacijo za predvajanje Xvid video formata), vendar v praksi prihaja do zaostajanja zvoka in vmesnih prekinitev in s tem postane vsebina praktično negledljiva.

Na priloženem CD-ju najdemo še nekaj dodatkov in povezav do aplikacij. Med njimi je tudi dobro znana nokiina igra Bounce, ki se na večjem zaslonu zelo dobro obnese in hitro premami k igranju. Med priloženimi aplikacijami je tudi Acrobat Reader, brez katerega danes skoraj ne gre več. Izbor aplikacij za nokie serije 80 na spletu je vsak dan večji, tako da skoraj ni področja, ki čez nekaj časa ne bo pokrito. Poleg programov Symbian lahko na nokio 9300 namestimo tudi aplikacije in igre Java MIDP 2.0

Tale odstavek naj bi imel opis fotografskih funkcij. Glede na to, da Nokia 9300 nima vgrajenega fotoaparata, bom ta del preskočil. Omenim lahko le, da je to iz tehničnega stališča ena izmed funkcionalnosti, ki jih Nokia 9500 ima, na Nokii 9300 pa so jo izpustili. Mene osebno prav nič ne moti, da ni vgrajenega fotoaparata.

Glede prenosa podatkov pri Nokii niso bili tako skopi. Za pregledovanje HTML in XHTML strani lahko uporabimo CSD, HSCDS, GPRS razreda 10 (3+2 ali 4+1) ali EDGE povezavo razreda 6 (3+1 ali 2+2). Na tem mestu lahko omenim še drugo manjkajočo funkcionalnost v primerjavi z nokio 9500. To pa je podpora Wi-Fi.

Za prenos in izmenjavo podatkov med osebnim računalnikom in medsebojno komunikacijo s sosednjimi mobilniki lahko uporabimo tudi infrardeči ali bluetooth vmesnik, za hitro sinhronizacijo s programi kot so Outlook in Lotus pa lahko poleg brezžičnih povezav uporabimo tudi vmesnik USB 2.0, za kar bo poskrbel priloženi kabel (DKU-2).

Za pregled spletnih strani ima Nokia 9300 vgrajen brskalnik Opera browser, za katerega pa žal še vedno ni mogoče reči, da predstavlja popolni brskalnik za mobilnike. Težava je namreč v tem, da določene strani zaradi kompleksnejših skriptnih jezikov ne more prikazati. Brskalnik pa zna prikazati Shockwave Flash, kar ni ravno pogosto pri mobilnih napravicah.

Prodajalec/Uvoznik:
Teleray d.o.o.
albumfotografije
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Nokia
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki