marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 5 ur in 30 minut
V pripravljenosti:
do 250 ur
Tip baterije:
Li-Ion ()
Dimenzije:
85,5 x 45 x 23 mm
Teža:
91 gramov

Tip zaslona:
TFT 65.536 barv, 128 x 128 pik
Zunanji zaslon:
STN, 64 x 64 pik

Notranji pomnilnik:
650 KB
Stopnja sevanja SAR:
0,752 W/kg

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za in proti

Prodajna cena mobilnika (manj kot 30 tisoč tolarjev) nakazuje, da je namenjen preprosti in nezahtevni rabi. Poleg simpatične oblike in majhnosti bo zadovoljil potrebe po opravljanju telefonskih pogovorov in SMS-anju, hkrati pa nas bo znal spomniti na kak dogodek, ki ga bomo vpisali v koledar.

"Minuse" je pri takem telefončku težko najti, pa vendarle bi mogoče omenila le hkratno prikazovanje imenika (SIM + pomnilnik telefona).

Priloge
Fotografije mobilnika
mobilniki
arhiv test
Sony Ericsson

Uporabna preprostost

Sony Ericsson Z300i


Sony Ericsson Z300i

28.02.2006
Objavil: Nika Bergant

Približno dve leti po predstavitvi nižje cenovnega modela Z200 je Sony Ericsson predstavil njegovega naslednika – Z300i, pri katerem so obdržali "zmagovalno" obliko (z manjšimi popravki), pa tudi funkcionalno se ni dosti spremenil.ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
ne podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj)  
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
ne podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
ne podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
ne podpira kabel (USB, ...)
ne podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
ne podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

Tako predhodnik kot tudi sedanji model sta namenjena nezahtevnim uporabnikom, na kar nakazujejo vgrajene funkcionalnosti. Očitno je, da so bile predvsem ženske tiste, ki so v večini uporabljale Z200, zato tudi z modelom Z300i ciljajo na ta segment. To je razvidno iz prodajnega paketa, v katerem poleg telefona, polnilca in obveznih navodil dobimo še paleto majhnih nalepk - bleščic, s katerimi si bodo uporabnice popestrile izgled telefona.

Splošen izgled

Glede na predhodnika (Z200) bomo pri tokrat testiranem modelu našli le malo razlik. Kot že napisano, so obdržali obliko, vendar so anteno skrili v ohišje, ki so mu dodali nekakšen "mini-spojler". Mobilnik ima še vedno dva zaslona – zunanji, ločljivosti 96 x 96 pik, monokromatski, ki prikazuje osnovne informacije, ter notranji, 128 x 128 pik, tokrat sicer z zmožnostjo prikaza 65 tisoč barv.

V primerjavi z Z200 je tudi "shujšal" – odvzeli so mu nekaj gramov teže, ter odstranili nekaj milimetrov v dimenzijah, po podatkih proizvajalca pa so še naslednje razlike: manjša stopnja sevanja (SAR), ne deluje več v treh frekvenčnih območjih, ampak samo v dveh (900/1800 MHz), dodali zmogljivejšo baterijo, odvzeli pa so tudi infrardeči vmesnik. Tako je Z300i glede povezljivosti obsojen le na prenos podatkov preko GPRS.

Navigacijski del tipkovnice je ostal enak tistemu na predhodniku. Tako bomo pod zaslonom v odprtem stanju našli na sredini petsmerno navigacijsko tipko, ob njej pa najprej nepogrešljivi tipki za prevzem in zavrnitev klica, pod njima pa na levi tipko za izbiro, na desni pa tipko za brisanje. Ostali del tipkovnice je klasičen, osvetljen v oranžni barvi, zaradi oblike telefona pa so tipke ugreznjene, česar se moramo navaditi.

Na tem mestu je mogoče potrebno opisati še polnilni konektor – na Z300i je namreč proizvajalec pustil še stari konektor, čeprav so le-tega zamenjali poleti leta 2005 (s prihodom K750i).

Imenik, sporočanje ...

Prostora v pomnilniku telefona je do 250 zapisov, katerim lahko dodamo poleg imena in številke še sliko in določimo melodijo zvonjenja. V imeniku se bodo prikazovali vpisi tako s SIM-kartice kot s telefona hkrati. Drugih podrobnosti ne moremo dodajati, ravno tako ni možno urejanje imenika (in telefona nasploh) s pomočjo osebnega računalnika.

Pri sporočanju nič novega – SMS in MMS-sporočila, pri obeh pa lahko uporabljamo predvidevanje vnosa v slovenskem jeziku T9. V pomnilnik telefona lahko shranimo do 40 sporočil.

Seznam klicev je Sony Ericssonova "klasika" – po zadnjih 10 klicanih, sprejetih in neodgovorjenih klicev, vsi so prikazani z ustrezno ikono.

Nastavitve (profili, melodije, slike ...)

Mobilnik si lahko prilagodimo po svojih željah (seveda v okviru možnosti, ki jih nudi). Na voljo ima profile za prilagajanje glasnosti, za ozadje pa si lahko izberete tudi po želji izbrano sliko. Kot zvok za opozarjanje na klic lahko izberemo le midi melodije. Nove si bomo na telefon naložili preko WAP-a ali pa si jih bomo ustvarili sami s pomočjo aplikacije Skladatelj.

Uporabimo lahko tudi teme.

Bližnjice na smerni navigacijski tipki si lahko nastavimo po želji (levo/desno, gor/dol), enako pa si lahko določimo aktivnost pokrovčka (sprejem klica z odpiranjem).

Pripomočki (koledar, igre, alarmi...)

Med pripomočki bomo našli obvezen koledar (za vpis opravil), kalkulator, štoparico in merilnik časa. Za bujenje si lahko izberemo navaden alarm (nastavitev velja naslednjih 24 ur) ali pa poseben alarm (določimo, katere dneve v tednu bo zvonil).

Ob nakupu so na telefonu tri igre, Black deal (podobno kot angleški Blackjack), Minigolf in Honey cave 2. Igre bodo najbolj zanimale otroke, ki jim bodo najbrž všeč, sicer pa si naložite še več java igric.

Vgrajene kamere ne bomo našli, kar še enkrat nakazuje na njegov namen uporabe.

Povezljivost

Mobilnik razen podpore CSD in GPRS ne premore drugega načina, zato bomo z nalaganjem svojih melodij in slik omejeni na ti dve vrsti prenosa podatkov.

Posodil na test:
Svema Co. d.o.o.
Prodajalec/Uvoznik:
Svema Co. d.o.o.
Cena na dan testa:
(29.880,00 SIT)
albumfotografije
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Sony Ericsson
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki