marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Dimenzije:
49 x 46 x 12,9 mm
Teža:
59 g (classic) / 63 g (frontier)
Čas pripravljenosti:
do 72 ur

zunanja povezavaTehnična specifikacija dodatne opreme na strani proizvajalca
Za in proti

Samsung je z Gear S3 naredil res dobro uro, ki je uporabna tudi na mobilnikih drugih proizvajalcev. Resda z iPhonom ne moreš napisati sporočila, vendar me osebno to niti ne moti, saj imam raje večji zaslon za tovrstna opravila. Tudi oblikovno me prepriča bolje, kot izdelki konkurence, žal mi je samo, da na test nisem dobil različice frontier, ki mi oblikovno še bolj ustreza. Še najbolj pa prepriča dejstvo, da ima ura vgrajeno dobro baterijo, ki omogoča dolgo uporabo brez polnilnika, kar je vsaj pri meni en

Fotografije dodatne opreme
dodatna oprema
arhiv test
Samsung

Klasika z nekaj več

Samsung Gear S3


Samsung Gear S3

19.02.2017
Objavil: Dare Gliha

Samsung je konec lanskega leta predstavil naslednico svoje pametne ure Gear S3, ki jo ponujajo v dveh izvedbah in sicer classic in frontier. Razlike v sami zmogljivosti med njima ni, le frontier je bolj namenjena avanturistom in zatorej dodatno odporna na udarce in vročino.
Obe uri sta malenkost večji od predhodnice, dobra novica pa je, da lahko uporabnik sam menja paščke, saj lahko uporabijo kateri koli standarden 22 mm pašček, ki se prodajajo pri urarjih. Klasična ura, katero sem imel na testu ima nameščen usnjen pašček, frontier pa ima gumiranega.

Gear S3 je pokazal, da je Samsung iz podaljška telefona z novo uro naredil nekaj več. Sicer za prvotne nastavitve ure še vedno potrebujemo mobilnik in njihovo aplikacijo, vendar pa po teh nastavitvah le-ta lahko deluje kot skoraj čisto samostojen produkt (ob prekinitvi bluetooth povezave se tudi samodejno poveže na znana wifi omrežja). To ji omogočajo vgrajene tehnologije za povezovanje in sicer bluetooth, wifi, pa tudi NFC, barometer/višinometer in podpora za GPS. Predvsem slednje je zelo dobrodošla novost zlasti za tiste, ki so po srcu tudi športniki. Nekaj več o uporabi ure med športom malenkost kasneje.

Ura je narejena iz jekla 316L, odličen 1,3 palčni Super AMOLED zaslon pa je zaščiten s Corning Gorilla Glass SR+. Okoli zaslona je nameščen vrtljiv obroč, ki precej poenostavi navigiranje. Ura ima tudi dva fizična gumba, ki služita za dostop do menija, vklop ter izklop in korak nazaj. Osebno bi edino zamenjal funkciji obeh, saj sem iz svoje športne ure bolj navajen, da so tipke za nazaj na spodnji strani. Na zadnji strani se nahaja še senzor srčnega utripa. Samsung je že v osnovi uri namenil več »urnih obrazov« (watch faces), torej različnih izgledov oz. tipov ure na zaslonu. Sam sem najraje uporabljal uro kronograf+, če že nameščene ne zadostujejo, pa se nove preprosto prenese iz trgovine.

Velika večina nastavitev se opravi preko aplikacije Gear S, le-ta je obvezna tudi ob prvi uporabi. Glede na to, da je Samsung pred kratkim predstavil tudi aplikacijo za iOS sem se sam to pot odločil, da bom uro večino testa uporabljal z iPhone telefonom in se s tem »zavestno« odrekel nekaterim funkcijam, ki so namenjene izključno uporabi na android mobilniku. Predvsem to leti na dostop do elektronske pošte in sporočil na sami uri, pa tudi funkcije SOS, ki s trikratnim pritiskom na spodnji gumb pošlje podatke o lokaciji predhodno določenim osebam.

Vseeno pa ura omogoča precej tudi na iOS. Tako dobivamo na uro vse notifikacije, katere izberemo preko aplikacije, ne moremo pa na njih odgovoriti oz. poslati odgovor preko sms ali elektronske pošte. Sam to ne vidim kot neko slabost, saj mi pošiljanje preko »manjšega« zaslona nekako ne diši. Lahko pa brez težav dvignemo in opravimo klic ter uporabljamo ostale napredne funkcije, kot so senzor srčnega utripa, barometer, višinometer, števec korakov, pa tudi aplikacijo za športne aktivnosti S Health. Ker je ura vodoodporna po standardu IP68 in ima vgrajen GPS je dober sopotnik pri teh aktivnostih, žal pa ni namenjena plavanju, kar navaja tudi Samsung . Ura ima vgrajen tudi mikrofon in zvočnik, tako da lahko preko nje sprejmemo in opravimo klic, sama slišnost pa je precej dobra. Med testom se sogovorniki, če sem bil v mirnem okolju, niso pritoževali nad slabo slišnostjo. Dodatno so na uri še funkcije kot so alarm, opomnik, koledar, flipboard ter tudi glasovni pomočnik S Voice, s katerim lahko nastavljamo določene parametre teh aplikcij. Več aplikacij ter tudi iger je na voljo v namenski trgovini. Na uro lahko pošljemo tudi slike in glasbo, vendar je to potrebno storiti ročno, medtem ko se na Galaxy napravah to lahko stori tudi samodejno.

Kot rekreativni tekač se nisem mogel upreti tekaškemu testu. Po pretečeni trasi sem podatke iz Gear S3 primerjal s svojo tekaško uro in presenečen ugotovil, da podatki nisi veliko odstopali. Kar se tiče razdalje je bila praktično enaka, do metra natančnosti, za kar gre zahvala vgrajenemu čipu za GPS. Tudi pri srčnem utripu ni bilo ogromnega odstopanja, kar mi je precej presenetljivo, glede na dejstvo, da so senzorji ki merijo utrip na zapestju pregovorno nenatančni. Mogoče bi za šport vseeno bolj priporočal izvedbo frontier ali pa vsaj menjavo usnjenega paščka pri modelu classic za nekaj gumiranega. Tu velja omeniti, da toplo priporočam izklop vseh govornih napotkov, saj so med tekom izredno moteči, saj ura glede na izbrane parametre vseskozi zahteva počasnejši / hitrejši tempo, ter po želji tudi obvešča o trenutnem tempu in pulzu.

Največji problem pametnih ur je njihova odvisnost od prisotnosti polnilnika. Samsung navaja, da Gear S3 s 380 mAh baterijo zdrži do štiri dni uporabe. Sam se temu času nisem približal, sem pa uro brez težav uporabljal po dva dni, pa je še ostalo nekaj rezerve. Med testom se mi je tudi zgodilo, da se je ura iz 100 % čez noč na mizi popolnoma izpraznila, vendar se je to zgodilo le enkrat, zato težko govorim o ponavljajočem vzorcu. Samo polnjenje je preprosto, priloženi namizni nastavek za polnjenje je magneten, tako da uro z zadnjim delom le približamo in se »prilepi« ter prične polniti.

Uro poganja dvojedrni procesor Exynos 7270, poganja jo Samsungov hišni operacijski sistem Tizen, za hitro delovanje skrbi 768 MB RAM-a, za podatke pa je na voljo 4 GB pomnilnika (le-tega si uporabnik deli s sistemom). V prodajnem paketu poleg same ure dobimo brezžični polnilec, USB kabel ter 220 V adapter za napajanje. Velikost obeh različic znaša 49 x 46 x 12,9 mm, teža modela classic znaša 59 g, modela frontier pa 63 g.

Posodil na test:
Samsung
Prodajalec/Uvoznik:
Janus Trade d.o.o.
Cena na dan testa:
399,00
albumfotografije
komentarji