marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Za in proti

Piper NV v enem izdelku ponuja vse, kar potrebujete za nadzor in avtomatizacijo svojega doma. Njen HD senzor polne ločljivosti omogoča jasno sliko zelo dobre kvalitete, zaradi 180 stopinjskega kota zajema pa ni potrebe po dodatnem motorju in s tem rotiranju glave kamere. Tako lahko izvajate nadzor brez vednosti tistih v prostoru. Žal pa je tudi nekaj pomanjkljivosti. Največja je, da se vsi posnetki hranijo le na strežniku podjetja in jih ni moč prenesti lokalno na napravo. Dobrodošla bi bila tudi opcija vgrajenega akumulatorja za zasilno napajanje in ne uporaba alkalnih baterij. Precej pa uporabnost omeji tudi uporaba zgolj na mobilnih napravah in ne preko spletnega vmesnika.

Fotografije dodatne opreme
dodatna oprema
arhiv test
Icontrol Networks

Za popoln nadzor in avtomatizacijo doma

Icontrol Networks Piper NV


Icontrol Networks Piper NV

17.04.2015
Objavil: Dare Gliha

Spletne kamere obstajajo že kar nekaj let, zadnje čase pa so pričeli proizvajalci ponujati celotne rešitve nadzora in upravljanja doma. Tako so tudi pri podjetju Incontrol Networks predstavili svojo rešitev kamere Piper in malenkost izpopolnjene Piper NV.
Slednjo sem prvič videl na nedavnem sejmu MWC v Barceloni, pri podjetju pa so nam sedaj njihovo »pametno« kamero poslali še na test. Kaj pravzaprav je Piper NV? Je spletna kamera, ki je hkrati alarmna naprava, pa tudi naprava za avtomatizacijo doma. Slednje žal le z nakupom dodatkov, vendar so nam z Icontrola poslali tudi testno pametno vtičnico in senzor vstopa za okna ali vhodna vrata. Tako z le eno napravo brez težav pokrijemo celoten nadzor in varovanje doma.

Izgled in Specifikacije

Piper NV je na voljo v svetleči črni ali beli barvi, omogoča pa 180 stopinjski nadzor v razširjeni polni HD ločljivosti pri 3,4 MP z nočnim načinom. V praksi to pomeni, da lahko kamero namestimo v kot sobe in imamo nadzor nad celotnim prostorom, brez brnenja motečega motorčka in obračanja glave kamere. Tako ob nadzoru tisti, ki se nahajajo v prostoru niti ne vedo, da jih opazujete. Kamera ima vgrajeno še glasno, 105 dB sireno (na vrhu kamere), ki skrbi za alarmiranje ob zaznanih nepredvidenih dogodkih (pri recimo vlomu ali nepooblaščenem dostopu), mikrofon za nadzor zvoka prostora (na sprednji strani kamere), zvočnik, ter senzorje za temperaturo, vlago, svetlobo, zvok in gibanje (viden nad lečo kamere). Na zadnji strani je še prostor za tri alkalne AA baterije, ki skrbijo za zasilno napajanje (žal kamera ne omogoča ponovnega polnjenja). Za povezovanje na splet je vgrajen Wifi, za povezovanje z dodatki pa protokol Z-Wave.

Zanimivo je, da so se odločili za uporabo Z-Wave tehnologije za povezovanje z dodatki, saj le-ta ni tako zelo razširjena. V praksi pa se izkaže, da deluje brez ene same težave. Poleg že omenjene vtičnice in senzorja za okna/vrata lahko dokupite še mikro stikalo za uporabo pri vgradnih inštalacijah ter pametni zatemnjevalnik, če pa se naprave nahajajo izven dosega, pa lahko kupite tudi ojačevalnik signala Z-Wave.

Ob prvi uporabi

Potrebno je povedati, da kamera deluje le z mobilnimi napravami, trenutno namreč ni na voljo spletne aplikacije. Ob prvi uporabi je tako potrebno na mobilnik namestiti njihovo aplikacijo, preko katere vršimo nastavitve in nadzor. Ko imamo aplikacijo na telefonu je potrebno ustvariti uporabniški profil, saj se vsi posnetki kamere in nastavitve hranijo na njihovem strežniku. To je manjša slabost, saj se posnetka trenutno še ne da prenesti na lokalni disk.

Ko imate kreiran uporabniški profil vas aplikacija pozove, da se povežete na wifi omrežje kamere (SSID piper). Po povezavi se odpre okno za vpis podatkov lokalnega wifi omrežja (izbrati morate pravilen SSID ter vnesti uporabniško ime ter geslo), povezovanje pa traja nekje pol minute. Kamera nato samodejno preveri, ali so na voljo posodobitve. Na koncu se kameri dodeli še ime in že lahko kamero uporabljamo.

Uporaba aplikacije

Osnovna stran aplikacije je osrednja konzola za upravljanje s kamero. Tako lahko v izbirniku hitro izberemo način delovanja kamere (doma, na potovanju, v službi, brez pravil), za vsako izmed treh opcij pa si lahko nastavimo različna pravila delovanja kamere. Če pogledamo samo za en primer. Za namen dopusta si lahko nastavimo kaj se zgodi ob zaznavi premikanja, zvoka ali spremembe temperature. Kamera lahko ob tem posname kratek video, vas obvesti preko push obvestila, telefonskega klica, kratkega sporočila ali elektronske pošte. Lahko si nastavite, da poleg vas obvesti še določen krog ljudi, ki jim zaupate. Če želite slišen odziv si lahko tudi nastavite, da se oglasi glasna alarmna sirena (le-ta je dovolj glasna, da bo pritegnila poglede). Če imate sparjene dodatne senzorje lahko tudi za vsakega izmed njih nastavite, kako se obnašajo v tem načinu.

Na levi strani aplikacije imamo napisano zunanjo temperaturo (se prenaša s spleta glede na lokacijo) ter notranjo temperaturo. Le-ta žal ni čisto natančna, saj je bila konstantno višja, kot je dejansko temperatura v prostoru. Na desni strani aplikacije je ikona za vstop v nastavitve, ikona za dogodke ter posnetke (na strežniku podjetja se hrani do 1000 kratkih, 35 s video posnetkov, potem pa se prične s prepisovanjem najstarejšega posnetka), na spodnjem delu pa najdemo še statusno okno za dodatke ter obvestila.

V spodnjem traku je pet ikon, ki skrbijo za dostop do osnovne strani, vitalnih podatkov okolja kamere (temperature, vlage, svetlobe, glasnosti,…), dostopa do žive slike, dodatkov ter pravil.

Video v živo

Pogled v živo razkrije sliko polne ločljivosti v »fish eye« efektu, saj ima kamera 180 stopinjski kot zajema slike. Sliko lahko povečamo, premikamo, na voljo pa je tudi opcija razdelitve pogleda na štiri polja, na vsakem pa lahko nastavimo nadzor različnega dela slike. Slike kamere je odlična, do izraza pride polna ločljivost posnetka. Tako ljudje kot predmeti so jasno vidno, premikanje in povečevanje pa opravimo brez zakasnitev ali zatikanja.

Piper NV ima tudi nočni način, ki se lahko vklopi samodejno ali ročno. Ob preklopu se na kameri sliši tišji pok, vidne pa so tudi IR LED diode, ki skrbijo za nočni pogled. Tudi pri nočnem načinu je video jasen, obrazi so lepo vidni in ni težav z razpoznavo ljudi na sliki.

Pri pogledu v živo lahko nastavimo še jakost osvetlitve, vklapljamo in izklapljamo dodatke, najbolj zanimiva pa je možnost dvosmerne komunikacije. Tako lahko kamero uporabimo tudi kot otroško varuško oz. morebitnemu nepridipravu sporočimo, da spremljamo vsak njegov gib.

Cena in prodajni paket

Piper NV žal ni poceni, saj stane kar 279 €. Vsak dodatek vas bo olajšal za dodatnih 50 ali 60 €, odvisno od željenega dodatka. V osnovnem paketu dobite le kamero, lahko pa si na njihovi spletni strani omislite tudi pakete, kjer lahko za 399 € kupite eno kamero in tri dodatke, za velikih 979 € pa tri kamere in pet dodatkov. Kameri je priložen še napajalnik s precej dolgim napajalnim kablom, tri AA baterije, ki skrbijo za zasilno napajanje ob izgubi električnega napajanja ter dodatni stenski nosilec.

Cena na dan testa:
279,90
albumfotografije
Ni dodatnih fotografij.
komentarji