marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
7 ur
V pripravljenosti:
300 ur
Tip baterije:
Li-Polymer (700 mAh)
Dimenzije:
102 x 46 x 14 mm
Teža:
80 g

Tip zaslona:
TFT, 65.563 barv, 128 x 160 pik

Stopnja sevanja SAR:
0,82 W/kg
Za

Sony Ericsson F500i je mahen ter lahek, z obilico možnosti za personalizacijo, kar bo všeč predvsem mlajšim uporabnikom. Pohvalim lahko še možnost predvajanja mp3 datotek ter dobro tipkovnico. Da pa se telefon spogleduje še s poslovnim svetom, pa nam nakazuje veliko pripomočkov ter hiter GPRS razreda 10.

Proti

Telefon nima bluetootha, kar bo marsikoga odvrnilo od nakupa. Moti me še odsotnost programske opreme za prenos slik in melodij, saj je pošiljanje vsake slike posebej precej dolgotrajen postopek. Na koncu pa lahko še omenim, da bi zaklop zaslonke lahko bolje rešili, saj sedaj le-ta precej skazi obliko drugače precej všečnega telefona.

Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Sony Ericsson

Malček v drugi preobleki

Sony Ericsson F500i


Sony Ericsson F500i

21.10.2004
Objavil: Dare Gliha

Že po testu Sony Ericssona K700i sem komaj čakal na njegovega mlajšega brata (če mu lahko tako rečem) K500, najhitreje pa je do nas prišel F500i, ki je pravzaprav K500 v Vodafone preobleki, saj je bil le-ta narejen izključno za njihovo omrežje. Že prvi vtis o telefonu je bil pozitiven, kako se je obnesel med uporabo, pa si lahko preberete v testu.ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 0,3 Mpix VGA
Povečava: 4x
nočni način
samosprožilec
efekti
okvirji
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
ne podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
ne podpira bluetooth
podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
ne podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

Splošen izgled (prvi vtis o telefonu, zaslon, osvetlitev, tipkovnica...)

Že na prvi pogled me je F500i očaral, saj je skladnih linij, pa tudi sama velikost telefona ni pretirana in znaša 102 x 46 x 14 mm, teža pa je 80 gramov. Ko telefon primemo v roke, se ga zaradi majhne teže praktično ne čuti, tako da ga z lahkoto nosimo tudi v hlačnem ali srajčnem žepu. Na vrhu telefona se nahaja velik zaslon ločljivosti 128 x 160 pik, prikazati zna 65.563 barv, slike na njem pa izgledajo dobro. Lahko bi se edinole malo bolj potrudili pri menijih, saj ikone izgledajo, kot da telefon podpira precej manj barv kot dejansko jih. Nad zaslonom se nahaja še zvočnik, glasnost in čistost pogovora pa je na zadovoljivi ravni.

Pod zaslonom se nahaja tipkovnica, ki je razdeljena nekako na dva dela, in sicer na numerični del (kjer se nahajajo tipke od 1 do 9 ter tipki* in #) ter navigacijski del, kjer se nahajata dve funkcijski tipki, petsmerna menijska tipka ter tipka clear in tipka za vrnitev en korak nazaj. Menijski tipki lahko nastavimo lastne bližnjice, če pa jo pritisnemo navznoter (potrdimo), pa pridemo do menija.

Če F500i pogledamo še iz drugih stani, opazimo priključek za polnjenje in slušalke na spodnjem delu, tipko za vklop ter infrardeči vmesnik (IR) na zgornjem delu (tipka za vklop se je pri tem telefonu preselila po zgledu Nokie na vrh telefona, edino, kar pogrešam, je to, da bi s to tipko lahko izbiral profile, tako kot ima to urejeno Nokia), na straneh pa se nahajajo tipke za spreminjanje glasnosti med pogovorom, tipka za hiter dostop do VGA kamere ter tipka za dostop do portala Vodafone Live!. Na zadnji strani telefona pa se nahaja še VGA kamera, preko katere je nameščena zaščita leče (vedno, kadar želimo slikati, jo moramo ročno odpreti), nad njo pa se nahaja še zvočnik za predvajanje melodij.

Testirani model deluje v vseh treh frekvenčnih območjih (900/1800/1900), tako da ga lahko uporabimo praktično kjerkoli na svetu. Za shranjevanje melodij, slik, videoposnetkov in ostalega je na voljo 12 MB pomnilnika. V prodajnem kompletu dobimo poleg telefona in 700 mAh Li-Poly baterije še 220 V polnilec ter navodila za uporabo.

Imenik (št. zapisov, posebnosti, govorno klicanje...)

V pomnilniku telefona je na voljo prostora za 500 kontaktov, katerim lahko priredimo več telefonskih številk (mobilna, domača, službena, številka faksa in druga telefonska številka), naslov elektronske pošte ter spletni naslov, domači ali službeni naslov ter informacije o kontaktu. Vsem kontaktom lahko priredimo še lastno zvonjenje ter sliko. F500i podpira tudi govorno klicanje, prepoznavanje govora pa deluje dobro tudi v malo manj tihem okolju (v stanju pripravljenosti se govorno klicanje vključi z daljšim pritiskom na katero izmed tipk za glasnost). Vendar pa priporočam, da vsaj zvočne posnetke shranite v tihem okolju.

Sporočila

Z F500i lahko pošiljamo vse vrste sporočil, od kratkih (SMS), obogatenih (EMS) do multimedijskih (MMS), pri vseh pa nam pomaga vgrajeno slovensko predvidevanje vnosa T9. Kot dodatno funkcijo pa so pri tem telefonu dodali razglednico. Kratka sporočila lahko pišemo tudi s šumniki, saj F500i podpira domače črke. Prav tako lahko pri kratkih sporočilih dodamo simbole in predmete. Pri multimedijskih sporočilih lahko dodajamo (kot običajno) slike, zvoke in video posnetke, lahko pa posnamemo fotografijo ali zvok kar neposredno pred pošiljanjem sporočila. Da pa vemo, koliko sporočil smo poslali skrbi, vgrajeni števec SMS in MMS sporočil.

F500i ima vgrajen soliden odjemalec elektronske pošte, ki omogoča Sprejemanje in pošiljanje pošte z desetih poštnih predalov, podpira pa tako POP3 kot IMAP4 protokol. Pošiljamo pa lahko tako navadno besedilo kot priponke.

Seznami klicev, števci...

Telefon si zapomni po 30 prejetih, odhodnih in neodgovorjenih klicev, vse pa opremi z datumom, uro ter številom klicev. Seveda pa je pri sony ericssonu že standard, da te klice lahko vidimo skupaj ali ločene po skupinah.

Števci podatkov nam prikazujejo količino poslanih in prejetih podatkov v zadnji seji ter čas zadnje seje, prav tako pa lahko spremljamo čas ter količino podatkov, poslanih in sprejetih v vseh sejah. Števce lahko seveda kadarkoli ponastavimo.

Nastavitve (profili, melodije, slike...)

Tako kot vsi Sony Ericssoni ima F500i prav tako profile, na voljo jih je sedem (Običajno, Sestanek, V avtu, Na prostem, Doma, Pisarna in Prenosna prostoročna naprava). Vsem lahko spreminjamo tako ime, kot ostale značilnosti (glasnost zvonjenja, glasnost tipk, osvetlitev zaslona ...). Kot melodijo lahko nastavimo tako 40-kanalne večglasne melodije, kot tudi mp3 datoteke. To je vsekakor dobrodošla funkcija, ki bo prepričala predvsem mlade uporabnike. Čeprav se marsikomu zdi, da vgrajenih 12 MB pomnilnika ne bo zadoščalo, je bojazen odveč, saj se mp3 datoteke da prirediti samo za zvonjenja, s tem pa prihranimo veliko prostora. Žal pa si bo potrebno za mp3 predvajalnik omisliti posebno napravo. Dodatna zvonjenja pa se lahko naloži ali preko spleta ali preko infrardečega vmesnika (za F500i ni programske opreme, zato verjetno odpade povezovanje s podatkovnim kablom).

Slike si lahko na telefon naložimo preko IR ali spleta, ki pa ga ni v prodajnem paketu. Naložene slike lahko uporabimo za ozadja ali za ohranjevalnik zaslona. F500i prav tako podpira teme (prednaložene imamo štiri in sicer floom, metalix, spinler ter osnovno vodafone live!), te pa lahko prilagajamo trenutnemu razpoloženju.

Fotografiranje

Za fotografije skrbi vgrajena kamera, ki zmore slikati v ločljivosti VGA (640 x 480 pik), lahko pa si izberemo še dve manjši ločljivosti, in sicer 320 x 240 ter 160 x 120 pik, prav tako pa lahko izberemo še med običajno ter fino kakovostjo (stiskanje) slike. Dodatno pa nam je na voljo še interpolirana velikost slike 1280 x 1027 pik, do katere pa ne pridemo preko menija, pač pa moramo velikost spremeniti pred slikanjem z večkratnim pritiskom na tipko 1. Kot pa je v navadi, imamo za slikanje še možnost izbiranja nočnega slikanja (kadar je na voljo manj svetlobe) ter samosprožilec. Za zabavno plat pa so nam na voljo različni učinki (črnobelo, negativ, sepia ter osonči) ter okvirji (prav zanimivo je, kako se nekdo po hitrem postopku spremeni v zapornika). Nad samo kvaliteto slik sem malenkost razočaran, saj so slike pri manjši svetlobi dokaj slabe, pojavlja pa se še ogromno šuma.

Videoposneki se shranjujejo v formatu 3gp, velikosti posnetka sta dve (velika 176 x 144 in majhna 128 x 96 pik), sama dolžina snemanja pa je omejena le z velikostjo prostega pomnilnika. Tudi pri videu je možno snemati v nočnem načinu ter dodajati različne učinke (katere, je napisano v prejšnjem odstavku).

Ker za F500i ni na voljo na strani proizvajalca nobenega programa (prav tako ga ni priloženega prodajnemu paketu) za prenos slik in videoposnetkov, sem si na testu pomagal z neposrednim prenosom s telefona na računalnik preko IR (prav tako kot pri melodijah). Lahko pa slike in videoposnetke pošljemo tudi preko MMS sporočil ter elektronske pošte.

Pripomočki (koledar, igre, alarmi)

Od pripomočkov najdemo v telefonu koledar, opravila, beležke, snemalnik zvokov, alarme, odštevalnik časa, štoparico, kalkulator, igre, aplikacije, šifrirane podatke ter skladatelj melodij MusicDj. Koledar nam omogoča pregled celotnega meseca ali pa pregled samo enega tedna, sami pa si lahko izberemo dan začetka tedna. Posamezni vpis lahko tudi iščemo, na voljo pa je še funkcija za brisanje vseh vpisov v koledarju (priročni pred prodajo telefona). Alarma sta dva, in sicer enkratni ter ponavljajoči alarm. Pri slednjem lahko nastavimo, za katere dneve v tednu bo alarm zvonil. Za konec pa si lahko za alarm nastavimo še lastno melodijo. Prednaložene so štiri igre (Alpha Wing EX, Darts, Fighters in Super Real Ten), le-te pa je na vgrajenem zaslonu veselje igrati. Če pa nam prednaložene igre niso dovolj, lahko zahvaljujoč vgrajeni podpori za javo dodante igre in aplikacije naložimo preko spleta.

Prenos podatkov (WAP, GPRS, BT...)

Za prenos podatkov skrbi GPRS razreda 10 (4+1/3+2), za brskanje po spletu pa skrbi vgrajeni WAP 2.0 brsalnik. Za povezavo z računalnikom imamo na voljo priključek IR ali podatkovni kabel (ki ga ni v prodajnem kompletu), žal pa pogrešam bluetooth.

Prodajalec/Uvoznik:
Svema Co. d.o.o.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
Ni povezane dodatne opreme.
povezane vsebine
oprema: Sony Ericsson
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki