marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 5,5 ur
V pripravljenosti:
do 450 ur
Tip baterije:
Li-Ion (900 mAh)
Dimenzije:
104 x 45 x 17 mm
Teža:
80 g

Tip zaslona:
barvni, 96 x 68 pik, 65.536 barv

Notranji pomnilnik:
4 MB
Stopnja sevanja SAR:
0,82 W/kg

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Pohvalimo lahko kvalitetno in dobro odzivno tipkovnico in lahko ohišje. Najbolj impresivna pa je energijska zdržljivost in racionalnost baterije.

Proti

Funkcija vklopa in izklopa mobilnika je združena s tipko za zavrnitev klica, kar lahko povzroči nenamerni izklop telefona. Ohišje ne deluje preveč kompaktno, mobilnik tudi ne vsebuje nobene možnosti povezovanja z drugimi napravami, kar onemogoča nalaganje polifoničnih melodij. Posnetek govoreče ure v slovenskem jeziku ni preveč kvaliteten.

Priloge
Fotografije mobilnika
mobilniki
arhiv test
Nokia

Za vsakdanje delo

Nokia 1600


Nokia 1600

17.05.2006
Objavil: Gregor Grošelj

V poplavi mobilnikov, kjer proizvajalci neumorno tekmujejo s predstavitvijo novih dodatkov, se je znašel preprost malček, imenovan Nokia 1600. Njegova bistvena lastnost je prvinskost, namenjen je namreč – telefoniranju.



ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
ne podpira MMS
ne podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj)  
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
ne podpira GPRS
ne podpira HSCSD
ne podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
ne podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
ne podpira kabel (USB, ...)
ne podpira HTTP (spletne strani)
ne podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
ne podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
ne podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
ne podpira java
ne podpira radio FM

Kaj najdemo v paketu?

Približno toliko, kot nam ponuja tudi sam mobilnik. Poleg baterije in telefona so v majhni embalaži priložena navodila za uporabo in osnovni omrežni polnilnik z oznako ACP-7E.

Izgled in funkcionalnost

Mobilnik je na pogled primerljiv s predhodnikom - nokio 1110, s to razliko, da sedanji model vsebuje barvni zaslon, ki omogoča prikaz 65.536 barvnih odtenkov v ločljivosti 96 x 86 pik. Telefon je v osnovi zelo prijeten na oko, saj s svojo težo (80 g) in merami (104 x 45 x 17 mm) ne izstopa iz povprečja. Ohišje sicer ni preveč kompaktno, saj ob nekoliko močnejšem stisku spušča škripajoče zvoke, vendar to med uporabo skorajda ne opazimo. Mobilnik omogoča tudi izmenjavo različnih Xpress-on ohišij, v primeru, da obstoječega poškodujemo ali si zaželimo spremembe. Dobro osvetljena tipkovnica je na otip in izgled kvalitetna, sestavljena iz trdnih, prozornih tipk, ki so razdeljene na tri ločene nivoje, kar omogoča dobro dosegljivost tudi močnejšim prstom. Za razliko od nekaterih ostalih modelov je pri nokii 1600 izgled menija nekoliko drugačen. Po njem se namreč pomikamo horizontalno, kot po filmskem traku, na kar se je sprva potrebno navaditi. Vklop in izklop telefona in prestavljanje po profilih upravljamo s tipko za zavrnitev klica, kar je na trenutke lahko nekoliko moteče. Zgodi se namreč lahko, da se ob odklenjeni tipkovnici pri daljšem pritisku na tipko za zavrnitev klica telefon izklopi.

Med pogovorom se glas sogovornika sliši dovolj glasno in razumljivo tudi v hrupnejšem okolju, prav tako svojo funkcijo zelo dobro opravlja tudi zvočnik za prostoročno telefoniranje.

Za zvok zvonjenja, budilko in prejem kratkih sporočil lahko uporabimo katero izmed že naloženih polifoničnih melodij, ki po zagotovilih proizvajalca zvenijo tako kvalitetno kot MP3 melodije. Kljub temu smo omejeni skorajda izključno na naložene melodije, saj mobilnik omogoča prejemanje melodij le preko SMS sporočil. Mobilnik vsebuje tudi možnost nastavitve opozarjanja z vibro.

Meni omogoča tudi izbiro naloženih tem in barvne sheme, za varčevanje z energijo pa je na voljo ohranjevalnik zaslona, kjer lahko izberemo prikaz digitalne ali analogne ure.

Izjemno dobro se je tokrat izkazala standardna 900 mAh Li-Ion baterija z oznako BLC-5, ki dokazuje, kako racionalno je nokia 1600 izdelana. Telefon je namreč ob običajni uporabi zdržal skoraj 7 dni, s tem, da je bil vklopljen 24 ur na dan.

Imenik in sporočila

V imenik telefona lahko shranimo do 200 zapisov, kjer vsakemu določimo ime, eno telefonsko številko, izbrani tip zvonjenja in katero izmed ikon, ki so že naložene v pomnilniku.

Pri pošiljanju in pregledovanju smo omejeni na SMS in slikovna sporočila. V pomnilnik lahko shranimo do 60 kratkih sporočil, pri pisanju sporočil pa si lahko pomagamo z vgrajenim T9-slovarjem za predvidevanje vnosa. Mobilnik ponuja tudi seznam blokiranih sporočil, ki sporočila, poslana iz izbranih telefonskih številk, samodejno prestavi v mapo blokirana sporočila, kjer jih lahko kasneje pobrišemo. Po sprejemu katerega od blokiranih sporočil mobilnik sporočilo brez opozoril prenese v izbrano mapo.

Pripomočki in igre

Za hitro predstavitev je na voljo demonstracijski meni, ki nam prikaže osnovne funkcije menijev in delovanje mobilnika. Demonstracijski način je sicer izdelan z dobrim namenom, žal pa je zaradi šibkega procesorja prikaz izjemno počasen.

Mobilnik vsebuje še nekaj dodatnih pripomočkov, kot so opomnik, budilka (možnost nastavitve ponavljanja in bujenja z govorečo uro), kalkulator, pretvornik, odštevalnik časa, štoparica ter skladatelj melodij. Impresivna je tudi govoreča ura, ki se sproži ob daljšem pritisku na tipko *. Ženski glas nam tako sporoči točen čas glede na izbrani jezik telefona. Pri tem bi omenil, da je posnetek v slovenskem jeziku nekoliko površno izdelan, med izgovorjavo pa prihaja do hreščanja.

Za kratkočasenje bodo poskrbele tri že naložene igre Soccer League, Rapid Roll in že znana, nekoliko spremenjena Snake Xenzia.

Posodil na test:
Teleray d.o.o.
Cena na dan testa:
(21.480,00 SIT)
albumfotografije
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Nokia
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki