marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
7 ur
V pripravljenosti:
400 ur
Tip baterije:
Li-Po (1500 mAh)
Dimenzije:
125.0 × 63.0 × 8.7 mm
Teža:
117.0 g

Tip zaslona:
854x480 pixels / 4.2" 16,777,216 colour TFT

Notranji pomnilnik:
512 MB
Stopnja sevanja SAR:
0.66 W / kg
Operacijski sistem:
Android OS

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za in proti

Xperia Arc je odličen mobilnik, podkrepljen s solidno strojno opremo, zelo dobrim operacijskim sistemom Android, katerega si je možno spersonalizirati popolnoma po lastnih željah in potrebah, vgrajena je dobra kamera (vrhunska žal ne) in dober zaslon, ki ima nekaj težav s kotom gledanja, nerodno postavljen 3,5 vhod za slušalke, majhna tipka za vklop/izklop - ima pač svoje hibe, tako kot večina mobilnikov. Napisano je že, da se o okusih ne razpravlja, a kljub temu je na pogled vsaj meni in mojim prijateljem kljub plastičnosti eden izmed najlepših mobilnikov v svojem razredu.

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Sony Ericsson

Najlepši Android?

Sony Ericsson Xperia Arc


Sony Ericsson Xperia Arc

07.09.2011
Objavil: Mitja Zupančič

Je že res, da o okusih ni vredno izgubljati besed. Mogoče to velja tudi za mobilnike, še posebej ker se jih zelo veliko proda na podlagi oblike. Roko na srce, tudi če bi sedajle imel nek imaginarni mobilnik operacijski sistem Android 3.0 in bi bil precej nenavadno (v negativnem smislu) oblikovan bi s tem izgubil lepo število potencialnih kupcev.ne podpira datum microSD
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 8 Mpix
Povečava: 4x
nočni način
panorama
samosprožilec
stabilizator slike
efekti
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
makro način slikanja
dve kameri
vgrajena bliskavica
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
podpira HSCSD
podpira EDGE
podpira UMTS
podpira HSDPA
podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
ne podpira WAP
podpira GPS (satelitska navigacija)
podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

In ravno na to cilja Sony Ericssonova linija Xperia - elegantno oblikovani mobilniki s solidno strojno opremo in z nameščenim ta trenutek zelo priljubljenim operacijskim sistemom - Android.

Izgled, zaslon in tipkovnica

In ravno na tem področju Xperia Arc blesti. Mobilnik je bil namreč na prvih proizvajalčevih fotografijah pravi magnet. Z 8,7 mm izjemno tanek, vedno elegantne črne barve s čudovitimi kromiranimi detajli. Mljask, prava osvežitev napram kar malce zdolgočaseni neinovativni konkurenci.

Fantastično oblikovanje torej, kaj pa v praksi? Hja, v praksi se zadeva malce spremeni, mobilnik ne deluje več tako prestižno in vrhunsko. Kvaliteta izdelave je sicer dobra, a vse skupaj deluje precej plastično. Nobene kovine - vse je plastika: kromirani deli, črna sprednja in zadnja ploščica z visokosijajočim lakiranjem z rednim pobiranjem prstnih odtisov in precej drsečim občutkom ne vliva nekega zaupanja praktičnosti.

Prav tako je leča kamere postavljena na precej nerodno mesto. Ponavadi (vsaj jaz) držim mobilnik s strani in z desnim kazalcem pritisnem sprožilec. Tukaj se bo ob takšnem početju na sliko hitro ujel kakšen nezaželen prst, če nam ne bo mobilnik že prej iz rok padel.

Ugrh?? Ja, roko na srce, sprožilec je precej majhna in nerodna tipka, za izostritev še gre, za kaj več postane neprijetno trd in, če ste "obdarjeni" z malce bolj mastno kožo (ali prepoteno) bo ob kombinaciji z gladkim in tankim ohišjem postalo slikanje precej zanimivo početje.

4,2 inčni zaslon na Xperiji se ponaša iz TV sveta z znano Sonyjevo tehnologijo BRAVIA. Le, da je v našem primeru prirejena za mobilno uporabo, torej Mobile BRAVIA Engine. Ločljivost zaslona je podobna, kot na konkurenčnih Androidih z 480×854 točkami. Sama kvaliteta zaslona je zaslugi BRAVIA motorja bolj ostra, vrhunski pa je kontrast. Malo manj vrhunski je kot gledanja, kar je velika hiba Xperije Arc. Slika namreč ob nedirektnem gledanju precej hitro zbledi. Hudo moteče pri kakšnih svetlejših menijih, kjer praktično na blef izbiramo opcije.

Tudi sama uporaba ni me ni ravno vrgla iz stola pod radiator. Tehnologija dotika je sicer kapacitivna in naj bi bila občutljiva na najmanjši dotik blazinice prsta. A temu ni ravno tako. Dopuščam možnost razvajenosti iz Applovega zaslona, a kljub temu mi je pri Arcu nekajkrat "uspelo" z vrtenjem stikov po imeniku koga nehote poklicati. Če sem začel uporabljati malenkost več pritiska na zaslon se je težava malce popravila. Nekaj s čimer tudi pri konkurenci nisem imel težav.

Začetni zaslon

Vsi vemo, da je velika prednosti operacijskega sistem Android med drugim tudi v namiznih bližnjicah/dodatkih oz. vidžetih. Tudi tukaj ni kaj dosti drugače, Sony Ericsson je sicer dodal nekaj svojih stvari, še najbolj je opazen Timescape. O njem malce kasneje. Na voljo je pet začetnih zaslonov, kaj si na njih namečeno je popolnoma stvar potreb in okusa. Nekateri imajo radi minimalizem, drugi čimveč bližnjic. Da, pa bodo bližnjice čimbolj urejene je tu sedaj možnost kreiranja lastnih map. Podobno, kot na iPhonu potegnemo eno ikonico v drugo in se avtomatsko ustvari mapa. Dodamo ime, izberemo ikonico in je to to. Dodamo lahko ogroomno bližnjic (sam sem odnehal nekje pri 30). Map pa ni možno ustvariti v glavnem meniju. Lahko si uredimo ikonice po svojem okusu, nikakor pa jih ne bomo zmetali v mape. Vsaj z originalno programsko opremo ne.

Operacijski sistem

Kot že omenjeno poganja Arca Android, tokrat različice 2.3 (Gingerbread). Kakšnih uradnih posodobitev še ni na voljo, če sploh bodo. Prihaja namreč Arc S, z zmogljivejšim procesorjem (1.4 Mhz Qualcomm MSM8255T Snapdragon) in različico Androida 2.3.4. Še vedno enojedrni procesor, kot v Arcu, a sam osebno zaenkrat niti še ne vidim neke bistvene prednosti dvo in več jedrnih procesorjev.

Več o samem Androidu si pa lahko preberere tukaj:

>> Vse o operacijskem sistemu Android

Telefoniranje in sporočanje

Imenik si je možno sinhronizirati z svojim google računom. Preprosto vpišemo uporabniško ime ter geslo, izberemo kaj vse bi radi sinhronizirali in ta-taaaa.. Kot na ostalih Androidih je tudi tukaj vse tako, kot ste si ustvarili na osebnem računalu.

Kakšnih težav s klicanjem ni bilo, zvočnik je dovolj jasen in glasen, kakšnih težav s signalom tudi ni bilo. Tudi, če smo iskali kakšno "mrtvo točko" signala je nismo našli. Delovalo je vse, kot mora.

Sporočanje je po vzoru Applovega iOS-ja izdelano dobro in preprosto. Med sporočanjem vidimo vso zgodovino sporočil enega nad drugim, prav tako velja za MMSe, ki so združeni z SMSi.

Arc podpira več e-poštnih predalov, se pa še niso naučili od Appla skopirati skupni "predal", kjer so vsi predali združeni v enega. Tukaj ni tako, vsak predal je določen in dostopen posebej.

Pohvalno je, da mobilnik podpira tudi slovenski jezik. Sicer je kdaj kje kaj sumljivo prevedeno, a nič hudega. Važno, da je vsaj na voljo.

Kamera in večpredstavnost

Ena izmed večjih prednosti Xperije Arc je tudi izjemno zmogljiva kamera za mobilnik. Vgrajeno je osvetljeno tipalo Exmor R. V teoriji naj bi omogočalo precej boljšo kvaliteto slik v slabših svetlobnih pogojih. V praksi pa temu niti ni tako. Razlike so minimalne, če sploh. Sama kvaliteta slik, vsaj za moj okus ni bila nič kaj boljša od 5 MP kamer, v nekaterih primerih celo slabša. Barve znajo biti kdaj precej nerodno sprane in slika dokaj zamegljena. Seveda tudi tukaj velja zakon fotografije optimalne svetlobe.

Kamera je povsem preprosta za uporabo. Sprožilec si je možno nastaviti tudi klik kjerkoli na zaslonu. Predmet se avtomatsko izostri in hop - že imamo sliko.

Prav tako podpira kamera veliko funkcij, stabilizator slike je precej uporabna reč, posebej za ljudi s tresočimi rokami. A tukaj deluje preko programske opreme, tako da je popolnoma možna slabša kvaliteta slik z uporabo stabilizatorja. Vrhunski stabilizatorji so namreč v obliki fizičnih leč ali tipal. V mobilnem svetu to seveda zaenkrat še ni lahko izvedljivo.

Snemanje video posnetkov je možno v nižji HD ločljivosti 720p s 30 sličicami na sekundo. Posnetki so dovolj dobri, z najnovejšo posodobitvijo programske opreme pa je na voljo tudi stereo način zapisa zvoka.


Nameščena programska oprema

Vsak proizvajalec namesti svoje dodatke programske opreme k njihovim izdelkom. Tako je tukaj TimeScape. Omogoča nam vse komunikacije na enem mestu, naj si bo to SMS, MMS, e-pošta, Facebook, Twitter, seznam zadnjih klicev... Relativno uporabna zadeva, zasede namreč veliko prostora na zaslonu, ampak imamo vse v enem. Karkoli že, nekomu bo všeč, drugemu bo nepotrebna navlaka.

So pa napram X10 odstranili Mediascape (aplikacija, ki združi vse medijske vsebine, tako spletne, kot tudi tiste že naložene na mobilnik. Preprosto mu lahko rečete tudi neke vrste brskalnik datotek).

Omeniti je potrebno tudi LiveWare. Omogoči obnašanje naprave ob priklopu slušalk, polnilca ali kakšnih drugih pripomočkov. Tako si recimo nastavite avtomatski zagon glasbenega predvajalnika ob vklopu slušalk v vgrajeni 3,5 mm priključek. Ali zagon digitalnega foto okvirja pri vklopu na polnilec. Uporabno!

Povezovanje, navigacija in pomnilnik

Mobilnik ima, kot večina novejših pametnih mobilnikov za povezavo z osebnim računalnikom microUSB 2.0 priklop. Prav tako ima (skoraj) vse možne brezžične načine povezovanja, ima HSDPA standard z 7,2 Mbps, HSUPA z 5,8 Mbps, GRPS razreda 10, EDGE razreda 10, Wi-Fi 802.11 b/g/n, DLNA, možna je nastavitev mobilnika kot WiFi dostopno točko, modrizob različice 2.1 z A2DP standardom.

Kakšnega resnega testa glede navigacije ni bilo možno izvesti, predvsem zato, ker ni priložene nobene programske opreme. Googlovi zemljevidi ne štejejo ravno, kot navigacijsko programovje. Lahko vam pa zaupam, da ima GPS modul pomoč v obliki aGPS za hitrejše povezovanje s sateliti.

Arc ima vgrajenega 320 GB pomnilnika, nekje 512 MB ga je na voljo za uporabnikove aplikacije, imenik in sporočila. Možno si je vse skupaj preventivno skopirati tudi na pomnilniško kartico. Na srečo je tu priložena 8 GB pomnilniška kartica, služi za shranjevanje posnetkov narejenih s kamero. Ali za vašo glasbeno/filmsko zbirko..

Prodajni paket

Tu se nahaja mobilnik Sony Ericsson Xperia Arc, slušalke za prostoročno telefoniranje, baterijo Li-Po 1500 mAh, pomnilniško kartico miniSD velikosti 8 GB, polnilec z USB kablom za polnenje ali priklop na osebni računalnik ter navodila z zgoščenko, kjer je nameščena programska oprema. Pogrešal sem edino microHDMI kabel.

Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Sony Ericsson
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki