marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
6 ur
V pripravljenosti:
288 ur
Tip baterije:
Li-Ion (700 mAh)
Dimenzije:
101 x 42 x 18 mm
Teža:
85 g

Tip zaslona:
256 barv

Stopnja sevanja SAR:
0,53 W/kg
Za

Poleg lepega izgleda in oblike nas k telefonu zagotovo pritegnejo vse funkcije, ki jih premore, še posebej vgrajen bluetooth in hiter GPRS.

Proti

Barvni zaslon s "samo" 256 barvami ima klasično napako - slabo vidnost ob ugasnjeni osvetlitvi, precej zgrešena pa je oblika navigacijskih tipk zaradi preostrih robov.

mobilniki
arhiv test
Siemens

Siemens S55


28.02.2003
Objavil: Mojca Giacomelli

ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj)  
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
ne podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
podpira infrardeči vmesnik
ne podpira kabel (USB, ...)
ne podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
ne podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

Splošen izgled (prvi vtis o telefonu, zaslon, osvetlitev, tipkovnica...)

Siemens S55 je drugi iz nove serije 55, s katerim podjetje cilja na zahtevnejše uporabnike. Vendar pa so s prihodom na trg malce zamudili, saj konkurenca že predstavlja telefone z barvnimi zasloni, ki so zmožni prikazati 4096, medtem ko jih S55 prikaže "le" 256. Oblikovalci so se precej potrudili pri samem zunanjem izgledu telefona, saj je to eden lepše oblikovanih telefonov. Zgrešili pa so pri oblikovanju štirismerne navigacijske tipke in obeh podzaslonskih, saj so le-te precej ostre, in bi znale biti vzrok za kakšen žulj. Drugi del tipkovnice je oblikovan malce drugače, kot smo vajeni, saj so tipke delno privzdignjene, kar pripomore k izjemno hitremu tipkanju, pa tudi osvetlitev tipkovnice je enakomerna.
Telefon ima, tako kot večina mobilnikov z barvnimi zasloni, težave pri vidnosti zaslona na dnevni svetlobi.
Meniji so, z izjemo osnovnega, klasični siemensovi. Osnovni meni je pri tem modelu podoben tistemu na Sony Ericssonu T68i – sestavljajo ga ikone (devet jih je), ki nas pripeljejo do posameznih izbir. Ikone, ki predstavljajo dogodke (klic, SMS,ipd...) so že dobro znane, enako tudi tiste za stanje omrežja, trajanje baterije in GPRS.
Presenetljivo je, da so tokrat pri prevodu menijev naredili nekaj manjših napak oz. čudnih prevodov. Tako najdemo v nastavitvah e-pošte napisano Uporabnižko ime, snemalnik (oz. diktafon) pa so prevedli kot Narekofon. Tudi Prikazovalnik (zaslon) je beseda, ki nam v tem primeru nekako ne "sede" v uho.

Imenik (št. zapisov, posebnosti, govorno klicanje...)

Tokrat ne bomo zapisali, da gre v imenik telefon toliko in toliko zapisov, saj S55 uporablja dinamičen pomnilnik, ki ga uporablja tudi imenik. Vsakemu zapisu lahko dodamo do 14 podrobnosti, med drugim tudi rojstni datum in sliko, jih razporejamo v skupino in/ali dodamo oznako za govorno klicanje. Sinhronizacija imenika je preko kabla, infrardečega vmesnika (IR) ali bluetooth povezave možna tudi z računalnikom, kadar pa smo na poti, pa si lahko izberemo sinhornizacijo preko interneta. Za tiste, ki ne uporabljajo Outlooka, pa je Siemens v svoj Data Suite vključil tudi preprostejše urejanje telefona, med drugim tudi imenika.

Sporočila

Telefon podpira vse vrste sporočil: kratka, obogatena (EMS), večpredstavna (MMS) ter elektronsko pošto, ki podpira poleg POP3 tudi protokol IMAP4. V kombinaciji z digitalnim fotoaparatom bomo tako lahko pošiljali predvsem MMS in elektronsko pošto. Kratka sporočila pa lahko po novem pošiljamo tudi preko Siemens Data Suita. Sporočila, ki jih želimo obdržati, lahko shranjujemo v arhiv.

Seznami klicev, števci...

V seznamu klicev bomo našli po 10 neodgovorjenih in prejetih klicev, ki so opremljeni z datumom in uro, odhodni klici (10) pa še vedno niso opremljeni s tema dvema podatkoma. Količino prenesenih podatkov (števec GPRS) pa bomo našli v meniju za nastavljanje telefona. Spremljamo lahko količino prenesenih podatkov za WAp brskalnik, druge aplikacije (npr. v povezavi z osebnim računalnikom) ter za e-pošto.

Nastavitve (profili, melodije, slike...)

Telefon lahko s pomočjo profilov prilagodite svojim potrebam oz. okolici, v kateri se nahajate. Tako lahko v profilih določimo glasnost zvonjenja za različne dogodke in vklopimo izločanje pozivov (Call screening). Žal pa je možno aktivirati izločanje samo za eno skupino. V primerjavi s prejšnjimi serijami pa ni možno določiti drugačne melodije za isti dogodek v različnih profilih. To pomeni, da nas telefon na prispelo kratko sporočilo opozori vedno z enakim zvokom, le glasnost je odvisna od profila.
Za ozadje, logotip operaterja ali ohranjevalnik zaslona si lahko izberemo poljubno sliko ali animacijo, ki jo na telefon naložimo preko WAP-a ali pa si jo pošljemo preko Siemens Data Suita, ki poleg nalaganja slik omogoča tudi nalaganje in urejanje melodij. Telefon zna predvajati tudi večglasne melodije (do 16 kanalov).
Poleg slik pa si lahko prilagodimo razpoloženju z različnimi barvnimi shemami.
Slike, animacije, zvoke in drugi elemente poiščemo oz. pregledujemo s pomočjo raziskovalca (ki pa kljub izbiri slovenskega jezika ostaja v angleščini), ki je vgrajen v telefon. Tako imamo nad vsemi multimedijskimi vsebinami večji pregled.
Pomnilnik telefona je dinamičen, in ga uporabljajo vse aplikacije. Vsega skupaj imamo na voljo skoraj 1 MB prostega pomnilnika.
Devet tipk (številke od 2 do 8 ter leva podzaslonska tipka) lahko uporabljamo kot bližnjice do najpogostejših opravil ali pa jim priredimo telefonsko številko. Če nam je to premalo, lahko za druga pogosta opravila ali klice uporabno govorno ukazovanje in klicanje, ki deluje dobro tudi v malce glasnejšem okolju.

Pripomočki (koledar, igre, alarmi...)

Razširjen rokovnik, ki ga je možno tudi sinhronizirati z Outlookom, in drugi pripomočki so dobrodošli za boljšo organizacijo časa, naredimo pa si lahko tudi zvočne zapiske, saj ima telefon vgrajen snemalnik. Tako imamo poleg koledarja in opomnikov na voljo še alarm, štoparico, odštevalnik časa, pretvornik valut in kalkulator.
Na telefon sta prednaloženi dve igri, nove pa dodajamo tudi sami, saj ima S55 vgrajeno podporo za Java aplikacije.

Prenos podatkov (WAP, GPRS, BT... )

Telefon podpira CSD in GPRS (Class 10, 4+1), za komunikacijo z računalnikom ali dlančnikom pa ima vgrajen infrardeči in bluetooth vmesnik. Pri prenosu podatkov se hitrejši razred GPRS pozna, vendar ga ne moremo izkoristiti v celoti (do 53,6 kb/s), saj naša operaterja podpirata prenose le do 43 kb/s. Internet v navezi z računalnikom ali dlančnikom deluje odlično, tako preko IR kot tudi preko bluetooth povezave.
Zaradi vgrajenega bluetooth vmesnika je možna uporaba brezžičnih slušalk, kar smo preizkusili s slušalkami drugega proizvajala (Sony Ericsson HBH-20 in HBH-30).

Prodajalec/Uvoznik:
Siemens d.o.o.
fotografije
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Siemens
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki