marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 3,4 ure
V pripravljenosti:
do 10 dni
Dimenzije:
92 x 48 x 20 mm
Teža:
102 grama

Tip zaslona:
16 mio barv, 320 x 240 pik
Zunanji zaslon:
256 tisoč barv, 128 x 160 pik

Notranji pomnilnik:
11 MB
Stopnja sevanja SAR:
0,85 W/kg

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za in proti

Nokia 6131 je zelo eleganten mobilnik povprečnih funkcij. Če niste ravno izbirčni pri nakupu novega mobilnika, in vam veliko pomenita zelo dober zaslon, udobna tipkovnica in sama oblika aparata, boste s telefonom zelo zadovoljni. No, pa da se navežem na uvod, kaj „zaostaja“. Zaostaja namreč predvsem avtonomija baterije. Sam nisem nek velik čvekač, pa sem imel baterijo prazno v roku dobrih dveh dni. Za primer, telefoni s Symbianom, ki so znano največji požeruhi energije, mi zdržijo tri dni. Tako bo žal treba imeti polnilec velikokrat pri roki.

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Nokia

Moč dotika

Nokia 6131


Nokia 6131

02.07.2006
Objavil: Mitja Zupančič

Eleganten mobilnik črne barve s kromiranimi detajli je novi izdelek finske Nokie. Ponaša se z uporabniškim vmesnikom serije 40 tretje generacije, podpira EDGE, bohoti se s kvalitetnim zaslonom, udobno in mehko tipkovnico in še čim ...



ne podpira datum microSD
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 1 Mpix
Povečava: 8x
nočni način
samosprožilec
efekti
nastavljanje osvetlitve
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
ne podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
podpira radio FM

... vse lepo in prav za povprečne uporabnike, vendar nekaj popolnoma osnovnega na telefonu (milo rečeno) zaostaja.

Rokovanje, tipkovnica

Kot že napisano, je tipkovnica ena izmed boljših strani telefona. Tipke so velike in udobne za pisanje. Med drugim jih obdaja kromirana ploščica, kar ni nič nenavadno, saj ima telefon veliko kromiranih delov. Tako je tudi petsmerna navigacijska tipka kromirana, prav tako je kromiran tudi zvočnik nad zaslonom in pa obroba zunanjega zaslona.

Mobilnik ima tudi zanimivo novost. In sicer na desnem boku (pri pantih pokrovčka) imamo izbočeno črno tipko. Kaj se zgodi, ko jo pritisnemo? Zgornji pokrovček se sam od sebe odpre! Žal pa je tipka mogoče za odtenek pretrda in tudi neuglajeno poči, ko jo pritisnemo. Je pa vsekakor zanimiva za pritegnitev pozornosti.

Zaslon

Sedaj je počasi napočil čas, ko smo vse bolj razvajeni s kvalitetnimi zasloni. Model 6131 nikakor ni izjema, ima dva dobra zaslona, ki se odlično znajdeta tudi na močnem soncu. Notranji se bohoti z ločljivostjo 240 x 320 točk in s 16-milijonsko barvno globino. Mere zaslona so 2,2-palca, kar v "naših" merah pomeni 34 x 44 mm. Zunanji pa premore ločljivost 128 x 160 točk in prikaz 256 tisoč barv.

Uporabniški vmesnik

Spomnimo se nokie 6280, ki smo jo testirali pred časom. No, tukaj zadeva ni bistveno drugačna. Uporabniški vmesnik serije 40 tretje generacije je vizualno lepo dodelan, je dovolj hiter in spominja na uporabniške vmesnike serije 60 (Symbian). Tako je tudi pri 6131: ena izmed novosti je aktivna pripravljenost, kjer si uredimo svoje bližnjice in pa nastavimo kakšen mp3 predvajalnik ali pa koledar že kar na osnoven zaslon.

Imenik, klici in sporočila

Imenik je dovolj zmogljiv za povprečne in tudi bolj napredne uporabnike. Zapomni si lahko do 15 različnih podrobnosti kontakta, ki ga moramo imeti shranjenega v pomnilniku telefona. Mobilnik si bo zapomnil tudi do 20 neodgovorjenih, prejetih in klicanih številk, in jih opremil z datumom in uro.

Pri pisanju sporočil imamo na voljo tudi slovenski T9-način, ki nam olajša pisanje sporočil. Med pisanjem novih sporočil pa nas mobilnik v desnem zgornjem kotu sproti obvešča, koliko znakov še imamo na voljo in številno, koliko bo to zneslo sporočil.

Bonbončki ...

Mobilnik ima že nekaj prednaloženih programov, tako da nam definitivno ne bo dolgčas že ob izvirnih. Prav tako nam bodo dolgčas krajšale tri prednaložene igre in pa organizator, kjer si bomo nastavili alarm, v koledar umestili kakšen sestanek in tako naprej. Občutek pa imam, da si bo vsak malo bolj zahteven uporabnik preko Jave MIDP 2.0 naložil še kakšne dodatne aplikacije.

Pri nakupu imamo na voljo štiri barve mobilnika in sicer črno, belo, rdečo in peščeno. V notranjosti telefona pa si lahko spremenimo še teme, dodelamo profile, naložimo svoje aplikacije in igre. Ob zamenjavi teme se spremeni tudi zvonjenje in pa nastavitve zunanjega zaslona.

Telefon pa ima vgrajen tudi klasičen nokiin UKV-stereo radio. Zapomni si do 20 postaj in ima možnost tudi t.i. vizualnega radia. Kar pri nas operaterji žal še ne podpirajo. Prav tako radio ne podpira RDS-standarda, še vedno pa je potrebno za delovanje vklopiti slušalke. Kakopak, saj le-te služijo kot antena.

Vgrajena kamera se ponaša s specifikacijami 1,3 MP in pa z najvišjo ločljivostjo 1280 x 960 točk. Omogoča snemanje video posnetkov v ločljivosti 176 x 144 pik. Pri slikanju imamo na voljo tri vrste kvalitete, nočni način in pa efekte, kjer spreminjamo barve slike. Lahko se pa tudi posnamemo preko funkcije samodejnega slikanja.

Povezljivost

Modrozobi način povezave mobilniku nikakor ni tuj, prav tako tudi ne infrardeča povezava ter hitri prenos podatkov, imenovan EDGE. Kar pa je tudi več ali manj vse, kar se tiče povezovanja. Modri zob bomo tako lahko uporabili za klasični prenos podatkov med osebnim računalnikom ali pa za kakšno modrozobo slušalko.

Posodil na test:
Teleray d.o.o.
Prodajalec/Uvoznik:
Teleray d.o.o.
Cena na dan testa:
(74.880,00 SIT)
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Nokia
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki