marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 3,5 ur
V pripravljenosti:
do 240 ur
Tip baterije:
Li-Ion (700 mAh)
Dimenzije:
84 x 47 x 23 mm, 76 cc
Teža:
92 gramov

Zunanji zaslon:
TFT, 262,144 barv, 160 x 128 pik

Notranji pomnilnik:
23 MB
Stopnja sevanja SAR:
0,84 W/kg

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Telefon se bo večini prikupil že zaradi svoje oblike in majhnih mer. Pri odpiranju in zapiranju drsnika nam pomaga vgrajena vzmet, kar mobilniku doda občutek kompaktnosti, pohvaliti velja tudi dobro odzivno numerično tipkovnico in dosegljivost zgornjih tipk omenjene tipkovnice (kar pri marsikaterem manjšem mobilniku z drsnim mehanizmom predstavlja težavo). Uporaben je tudi posodobljen sistem aktivnega menija serije 40, ki ne glede na izbiro podmenijev omogoča stalen prikaz pomembnejših indikatorjev (ura, stanja baterije, jakosti signala, itd.). Pozitivne točke pa dodaja tudi kvaliteten in ustrezno velik barvni zaslon z možnostjo celozaslonskega pregledovanja slik v pokrajinskem načinu (landscape mode). Pohvaliti velja tudi prisotnost tako IR kot bluetooth vmesnika, kar razširi možnost komunikacije z ostalimi napravami, zelo zadovoljive in kvalitetne pa so tudi priložene slušalke za poslušanje glasbe in prostoročno telefoniranje.

Proti

Velika črna pika, ki si jo je prislužila 6111, gre na račun površne izdelave zgornjega dela drsnega ohišja, ki pri uporabi tipk spušča glasne in moteče škripajoče zvoke, kar hitro pokvari vtis na pogled kompaktnega ohišja. Plastično ohišje je zaradi "kromiranega" stila zelo občutljivo na prstne odtise in se hitro umaže. Slabše se je izkazala tudi baterija, ki v povprečju zdrži le dva dobra dneva aktivne uporabe. Kljub dobri podpori multimediji mobilnik nima razširitvenega pomnilniškega mesta.

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Nokia

Lepa in pametna

Nokia 6111


Nokia 6111

14.02.2006
Objavil: Gregor Grošelj

Izviren koncept drsnega ohišja, ki ga je Nokia pred leti uvedla z modelom 7650, se sedaj seli tudi na področje manjših telefonov. Nokia 6111 je prvi predstavnik serije 40, ki vsebuje deljeno drsno ohišje, pri tem pa se bohoti še z atraktivno obliko in obilo funkcijami.



ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 1 Mpix
Povečava: 6x
nočni način
samosprožilec
vgrajena bliskavica
Snemanje video: omejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
podpira HSCSD
podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
ne podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
podpira radio FM

Kaj vsebuje paket

Tudi tokrat gre za priloženo standardno opremo. Tako v paketu poleg mobilnika z baterijo BL-4B najdemo kratki priročnik, obsežna navodila v slovenščini, stereo slušalke z mikrofonom (HS-23), potovalni polnilnik z oznako AC-4E, ter CD s programsko opremo in predstavitvijo mobilnika.

Izgled in rokovanje

Nokia 6111 ponuja lepo in preprosto obliko in zelo hitro pade v oči. Mobilnik je namreč lahkokategornik s težo 92 grami in skromnih mer 84 x 47 x 23 mm. Zgornji del drsnega ohišja sestavlja aktivni TFT zaslon velikosti 29 x 35 mm, ki omogoča prikaz do 262.144 barvnih odtenkov v ločljivosti 128 x 160 pik. Pod zaslonom se nahaja lepo zasnovana in dobro odzivna večsmerna tipka, ki ji lahko nastavimo dostop do poljubnih funkcij. Poleg najdemo še izbirni tipki ter tipki za dvig in prekinitev klica. Na desni strani mobilnika se nahajata še gumba za uravnavanje glasnosti in tipka za vklop fotoaparata. Mobilnik je na voljo v treh barvnih kombinacijah (črna, srebrna ali roza), zgornji in spodnji del ohišja pa ponuja svetleči kromiran izgled, ki pa je na žalost pravi magnet za prstne odtise. Toliko o izgledu, ki predstavlja pravo pašo za oči. Žal se vsa lepota hitro razblini, ko mobilnik primemo v roke, odpremo preklopni drsni del in začnemo uporabljati tipke zgornjega premičnega dela. Ohišje se na pritisk odzove z zelo neprijetnim in cenenim škripajočim zvokom, ki je za tako simpatičen mobilnik pravi šok. Slabega vtisa plastičnosti žal ne popravi niti vgrajena vzmet, ki pušča občutek kompaktnejšega ohišja pri odpiranje in zapiranje drsnega dela. Spodnji del ohišja, ki vsebuje tipkovnico v takem primeru odzove neprimerno bolje. Vsebuje namreč majhno, a lepo oblikovano in na pritisk dobro odzivno numerično tipkovnico, ki je primerno osvetljena tudi za slabše svetlobne razmere.

Uporabnost mobilnika pred, med in po pogovoru ...

Slišnost in kvaliteta zvoka sta med pogovorom povsem zadovoljivi, svojo funkcijo pa solidno opravlja tudi zvočnik za prostoročno telefoniranje, ki se nahaja na stranskem delu ohišja

Telefon vsebuje možnost nameščanja različnih tem, s katerimi spreminjamo izgled mobilnika in omogočajo izbiro poljubnih melodij, ozadja in ohranjevalnika zaslona. Novost predstavlja osveženi meni, ki omogoča več ali manj stalen prikaz nekaterih indikatorjev na zgornjem delu zaslona, tudi kadar dostopamo do različnih podmenijev. Gre za elemente kot so ura, stanje baterije in signala, ikona o neprebranih sporočilih, vklopljenem IR ali bluetooth vmesniku in indikator o priklopljenih slušalkah. Novost predstavlja tudi možnost prikaza ikon za smerne tipke, ki nas sproti opominja, katero funkcijo ima dodeljena posamezna smerna tipka. Na izbiro imamo tudi možnost "moja aktivna pripravljenost", ki omogoča večvrstični prikaz in izbiro ikon, informacij o predvajalniku in beležkah neposredno na ekranu, še pred odpiranjem menija. Gre za pregleden princip, ki ga srečamo tudi na operacijskih sistemih Pocket PC-jev.

Pomnilnik omogoča shranjevanje do 1000 kontaktov, kjer vsakemu lahko dodamo več telefonskih številk, elektronski naslov, spletni naslov, poštni naslov, ID uporabnika ali beležko in dodelimo poljubno melodijo zvonjenja. Posameznemu kontaktu lahko dodamo tudi sliko, ki se prikaže ob dohodnem klicu. Funkcija govornega klicanja omogoča shranjevanje glasovnih oznak 25 kontaktom, na izbiro pa je tudi do 16 glasovnih ukazov. Vse informacije o klicih beleži dnevnik, ki shranjuje podatke o zadnjih 20 klicanih, prejetih in neodgovorjenih klicih. Možen je tudi vpogled v števec vseh prejetih in poslanih kratkih ali MMS sporočil.

Za shranjevanje večpredstavnostnih datotek, sporočil, imenika, koledarja in nalaganje java aplikacij je na voljo 23 MB skupnega pomnilnika, ki ne omogoča dodatne razširitve, kar prinaša razočaranje tistim uporabnicam in uporabnikom, ki bi želeli mobilnik uporabljati tudi namesto MP3 predvajalnika.

Izmenljiva Li-Ion baterija z oznako BL-4B in kapaciteto 700 mAh se ne more ravno pohvaliti z zmogljivostjo, saj sem jo moral po aktivnejši uporabi funkcij telefona napolniti že po slabih treh dneh.

Sporočanje

Nokia 6111 omogoča prebiranje in pošiljamo kratkih (SMS) in multimedijskih (MMS) sporočila, integriran pa je tudi odjemalec elektronske pošte. SMS sporočila lahko pošiljamo tudi kot brzojavke, ki omogočajo izpis sporočila neposredno na zaslonu prejemnikovega mobilnika. Multimedijskim sporočilom lahko prilagamo videoposnetke, fotografije (mobilnik ustrezno prilagodi velikost posnetka) in zvočne posnetke (zvočna sporočila), posamezno sporočilo pa lahko zaseda največ 300 KB. Različica vgrajenega odjemalca elektronske pošte podpira protokole POP3, SMTP in IMAP4 in omogoča prilaganje različnih datotek. Za hitro pisanje sporočil je na izbiro vgrajeni T9-slovar za predvidevanje vnosa v slovenskem jeziku.

Fotoaparat in kamera

Novost, ki se začenja prijemati tudi pri proizvajalcih drugih mobilnikov, je slikanje in orientacija mobilnika v ležeči poziciji, imenovani "landscape", oziroma pokrajinskem načinu. Takšna lega telefon po izgledu približa kompaktnemu fotoaparatu. Pri telefoniranju in ostalih funkcijah uporabljamo mobilnik v vertikalnem položaju, ob vklopu fotoaparata ali kamere pa se prikaz samodejno zasuka za 90 stopinj v levo in hkrati tudi spremeni funkcijo stranskim gumbom iz nadzora jakosti v funkcijo približevanja ali oddaljevanja motiva. Seveda lahko do navedenih funkcij dostopamo tudi s smerno tipko. Tipalo lahko zajema fotografije z ločljivostjo 1 MP, oziroma največji velikosti 1152 x 864 pik. Omogočena je tudi do 6-kratna digitalna povečava, ki sicer na zaslonu zgleda kar impresivno dobra, vendar pri prenosu fotografij hitro ugotovimo, da gre le za izrez dela celotnega motiva, kar naredi digitalno povečavo brezpredmetno. Poleg objektiva najdemo tudi močno diodo, ki predstavlja bliskavico. Zanimivo pa je, da se ta pri funkciji fotoaparata sproži le ob zajemu posnetka, pri snemanju s kamero pa je ta vklopljena ves čas snemanja. Kot je to omogočeno tudi pri predhodnicah, lahko tudi pri 6111 po želji izklopimo moteči klik, ki je prisoten ob zajemanju fotografij. Dodatnih filtrov razen nočnega načina in hitrega zaporedja zajema slik nokia ne vsebuje. Kvaliteta fotografij je kljub ločljivosti 1 MP povprečna, eden izmed razlogov je najbrž tudi ta, da vgrajeni objektiv ne vsebuje možnosti samodejnega ostrenja.

Poleg fotografij lahko zajemamo tudi videoposnetke z zvokom (v formatu 3GP), ki so omejeni na ločljivost 176 x 144 pik. Dolžina posnetka je omejena s kakovostjo posnetka - 3:23 pri največji kakovosti, 3:57 pri srednji in 4:45 pri slabši kakovosti.

Kaj nam ponuja notranjost

Za začetek lahko izbiramo že med poznanimi pripomočki kot so koledar, opravila, beležke, kalkulator, štoparico, odštevalnik časa in budilko, pri kateri lahko izbiramo poljubno melodijo ali ton, na izbiro pa je tudi poljubna časovna omejitev dremeža. Uporaben dodatek predstavlja tudi radijski sprejemnik, z novo funkcijo "visual radio", ki omogoča, da preko wap vmesnika poiščemo že prednastavljeno ime in frekvenco želene radijske postaje, ki pokriva mesto, v katerem se nahajamo. Na seznamu je tudi Slovenija, vendar trenutno seznama z našimi radijskimi postajami (še) ni na voljo. Mobilnik lahko uporabimo tudi kot diktafon, ki omogoča snemanje zvočnih posnetkov v AMR zapisu in je omejen izključno z velikostjo notranjega pomnilnika.

Mobilnik omogoča opozarjanje z vibro, za zvonjenje pa lahko uporabimo že naložene melodije v AAC zvočnem zapisu. Dodatno lahko na mobilnik prenesemo in predvajamo MIDI (podpora 64-kanalnim melodijam, ki sicer zvenijo nekoliko kovinsko), AMR in MP3 datoteke, WAV formata pa mobilnik nekako ne prepozna najbolje. Za poslušanje glasbe je na izbiro MP3 in AAC predvajalnik, kjer lahko naložimo tudi seznam skladb z M3U list. Zvok lahko obogatimo z vgrajeno funkcijo 5-stopenjskega izenačevalnika, ki omogoča tudi ročno nastavitev frekvenc, pri tem pa velja omeniti, da bodo priložene slušalke s svojo kvaliteto povprečnega poslušalca povsem zadovoljile. Predvajalnik omogoča hkratno poslušanje glasbe in uporabo ostalih funkcij telefona.

Podpora komunikacijski storitvi Pritisni in Govori (PTT) je na izbiro tudi pri 6111, le da je ta funkcija tokrat predstavljena bolj diskretno in ne "ogroža" nobenega od gumbov na mobilniku. Težava je pač v tem, da tovrstna aplikacija nekako ni dosegla želenega učinka in tudi pri nas še čaka na podporo s strani operaterjev mobilne telefonije, je pa mobilnik s to funkcijo vsekakor pripravljen na prihodnost.

Za kratkočasenje ima mobilnik naloženih že nekaj iger: Bacgammon II, Solitaire, Golf Tour in Rally 3D. Med aplikacijami se nahajata še pretvornik merskih enot in Introduction, kjer gre za kratko predstavitev mobilnika s pomočjo animacij. Mobilnik omogoča tudi nalaganje dodatnih J2ME aplikacij (največja velikost posamezne aplikacije je 500 KB), ki jih lahko prenesemo s spleta ali pa naložimo preko IR, bluetooth vmesnika, oziroma USB-kabla.

Povezljivost

S povezljivostjo pri tokratnem modelu ne bo težav. Mobilnik namreč vsebuje tako infrardeči (IR), kot tudi bluetooth vmesnik. Za vse, ki prisegajo na pravo ožičenje, pa je na izbiro tudi podpora za povezovanje preko USB-kabla, ki pa kompletu ni priložen. Spletne vsebine in elektronsko pošto lahko pretakamo preko protokolov HSCDS, ter EDGE (do 236,8 kb/s) ali GPRS (do 85,6 kb/s) razreda 8.

Koga bo razveselila

Nokia z mobilnikom cilja pretežno na ženski del populacije, na kar kažejo predvsem mere in dizajn mobilnika, nenazadnje pa Nokia to nakazuje tudi pri svojem oglasnem spotu. Kljub temu bo nokia 6111 všeč tudi marsikateremu predstavniku moškega spola, saj je mobilnik tako z oblikovne, multimedijske in tehnične plati skoraj popolnoma izkoriščen in mu na tem področju manjka le dodatno razširitveno mesto za pomnilniške medije.

Posodil na test:
Teleray d.o.o.
Prodajalec/Uvoznik:
Teleray d.o.o.
Cena na dan testa:
(79.800,00 SIT)
Nokia 6111 - primerjava s Samsungom E720 Nokia 6111 - pogled v notranjost Nokia 6111 - ravno pravšnja
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Nokia
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki