marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 450 minut
V pripravljenosti:
do 240 ur
Tip baterije:
Li-Ion (1010 mAh)
Dimenzije:
90 x 47 x 24 mm
Teža:
104 gramov

Tip zaslona:
176 x 220, do 262K barv, TFT
Zunanji zaslon:
96 x 80 pik

Notranji pomnilnik:
5 MB
Stopnja sevanja SAR:
1,15 W/kg

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za in proti

Mobilnik je elegantnež v lepi barvni kombinaciji. Ima veliko število funkcij, modrozobo povezavo, solidno kamero in je nasploh zelo soliden izdelek. Navduši nas tudi kvaliteten zaslon, sama personalizacija telefona in pa možnost dodatne pomnilniške kartice. Avtonomijo baterije je tudi treba pohvaliti, saj sem v celem testnem tednu telefon polnil samo enkrat.

Nekako pa ima tudi slabe strani. Sicer jih ni veliko, a vendar. Tipkovnica bi lahko bila boljša, je sicer dobro odzivna, a ni ne vem kako udobna.

Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Motorola

Eleganten preklopnik

Motorola V360


Motorola V360

17.12.2005
Objavil: Mitja Zupančič

Pri operaterju Simobil – Vodafone je v akciji preklopni mobilnik simpatične oblike, zvrhanega koša funkcij, dobrega zaslona, razveseli pa tudi z dobro avtonomijo baterije. Mobilnik je predvsem zaradi cene in tega, kar ponuja, hitro postal popularen.ne podpira datum microSD
TransFlash
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 0,3 Mpix VGA
Povečava: 4x
nočni način
Snemanje video: omejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
ne podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

Prvi vtisi

Na mobilniku hitro opazimo napise vodafone, tako na zunanji strani, kot na notranji. Da bo mera polna, pa so tudi meniji v klasičnih vodafonovih barvah, prednjači rdeča in svetlo modra barva. Ohišje mobilnika pa je prav tako v elegantni srebrno-črni barvni vodafone kombinaciji, s kromiranimi dodatki.

Mobilnik je kvaliteten izdelek, premore kamero z možnostjo snemanja video posnetkov, ima mini-USB vhod na desnem boku mobilnika, kjer ga tudi polnimo. Ob njem je srebrni gumb, ki vklopi kamero. Na vrhu mobilnika na zadnji strani pa najdemo narisan simobil za pomnilniško kartico. Če jo želimo vložiti, je treba odstraniti pokrov za baterijo, kjer najdemo baterijo, vložišče za sim kartico in pa na vrhu omenjeno režo za pomnilniško kartico. Na levem boku telefona pa najdemo gumb za nastavitev glasnosti slušalke in malo nižje še gumb s tremi zarezami, s katerim po tovarniških nastavitvah ponastavimo način zvonenja, na izbiro imamo zvonenje ali vibriranje, ali oboje ali pa tihi način delovanja. Lahko si pa še ponastavimo tip zvonenja, ali samo vibriranja po svojih željah. V meniju, pod nastavitvami pozdravnega zaslona, si lahko seveda na omenjeni gumb "prilepimo" svojo bližnjico.

No, še malo nižje od omenjega gumba pa najdemo še okrogel vhod za slušalke, mogoče nas sprva malo zmede in mislimo, da se bo dalo vklopiti klasične slušalke. Vendar temu ni tako.

Rokovanje, tipkovnica

Tipkovnica je v črno-srebrni barvni kombinaciji, tako da se lepo sklada z zunanjo barvno shemo. Sredinske tipke 2, 5, 8, 0 so malo bolj globoko oblikovane, kot ostale, imel sem pa občutek, da so tudi mehkejše, kot stranske in navigacijske.

Na vrhu numerične tipkovnice pa je navigacijski gumb okrogle oblike s potrditveno tipko v sredini s kromirano obrobo. Štirismerna okrogla navigacijska tipka je seveda nastavljiva, privzeto so nameščene bližnjice za sporočila, bližnjice, koledar in imenik, lahko pa si nastavimo svoje bližnjice (nastavitve – prilagodi – pozdravni zaslon). Levo od okrogle navigacijske tipke je bližnjica za imenik, na desni strani pa bližnjica do zadnjih klicev.

Najvišja vrsta pa od leve proti desni aktiviramo sporočila, meni in pa dostop do live! portala.

Tipkovnica je dobro odzivna in pisanje SMS sporočil ni težavno. Razen že ob prej (meni osebno) mogoče malenkostno trdih zunanjih tipk numerične tipkovnice.

Zaslon

Kvaliteten zaslon navduši. Prikazana slika je ostra, lepo vidna z ravno pravim kontrastom. Ločljivost notranjega zaslona je 176 x 220 pik z 262.000 barvno globino. Žal pa razočara zunanji zaslon v črno-beli tehniki v ločljivosti 96 x 80 pik. Osvetlitev je svetlo modro barve. Na zaslonu sicer najdemo vse potrebne podatke od analogne ali digitalne ure, do signala, stanja baterije, prejetih sporočil, vendar je vse zelo majhno.

Meni

Kot sem že omenil, je meni v značilnih vodafonovih barvah, postavljen je na mrežasti način in sicer v sistemu 3 x 4. Če nam to ne odgovarja, si lahko nastavimo tudi drugače, na način seznama, kar je mogoče malo nepregledno.

Imenik, klici in sporočila

Imenik z možnimi 1000 vpisi se nam zdi velik, vendar vgrajenih 5 MB notranjega spomina malo pokvari prvi vtis. Predvsem zato, ker je deljen še z drugimi programi. Telefon podpira sicer pomnilniško kartico, vendar je v kompletu, ki sem ga imel na testu, žal ni bilo. V originalnem kompletu, ki pa ga kupimo v trgovinah, pa je kartica vsekakor priložena.

Na vsak vpis pa lahko shranimo do šest telefonskih številk, govorno ime za glasovno klicanje in pa še mnogo drugih podatkov, od naslova, e-pošte, države in podobno.

Mobilnik si zapomni do 10 zadnjih klicanih, prejetih in neodgovorjenih klicev. Opremi jih s telefonsko številko, časom in datumom ter števcem trajanja pogovora.

Ob pošiljanju kratih SMS sporočil imamo na voljo v istem meniju še pošiljanje MMS sporočil, glasovnih sporočil, e-pošte ali pa predloge MMS. Pri kratkem SMS sporočilu smo omejeni na 450 znakov. Pri pošiljanju MMS sporočil imamo tudi že vnaprej narejene predloge. Telefon podpira tudi T9 standard v slovenskem jeziku. Najdemo ga pod oznako ITAP oz. TAP slovensko med nastavitvami.

E-poštne storitve delujejo dobro. Nastavil sem si tri poštne naslove in telefon je takoj pobral iz strežnika vsa sporočila za vse tri naslove naenkrat. Prav tako lahko hitro in preprosto sestavimo novo e-poštno sporočilo in ga pošljemo na določen naslov. Seveda pa je potrebno pred tem nastaviti nastavitve operaterja in poštnega predala. Telefon pa podpira standarde POP3, IMAP in SMTP.

Pregledamo lahko pa tudi že poslana sporočila pod opcijo izhodna sporočila. Opazimo tudi, koliko sporočil je že poslanih ali prejetih s številko na koncu izbirnega menija.

Namenski programi

Na voljo imamo budilko, kjer si nastavimo ime opravila, čas, kdaj naj nas mobilnik opozori s katerim zvoncem in pa glasnost. Budilka deluje tudi pri ugasnjenem telefonu. Nastavimo lahko pa več alarmov zapored.

Koledar je uporabna in priročna zadeva. Zanimiva se mi je zdela funkcija, ki sem jo prvič videl – start aplikacije. Ob določenem času, ki ga nastavimo, se nam zažene določena aplikacija.

Vpise pa lahko ponavljamo, dnevno, tedensko, mesečno, letno..

Pod pripomočki si nastavimo tudi govorno klicanje, precej uporabna rešitev, če uporabljamo kakšno obliko brezvrvične slušalke.


Personalizacija telefona

Čisto klasičnih profilov telefon nima, najdemo pa možnosti za glasno, tiho, vibra, zvonec in vibra in pa tiho delovanje. Med temi načini lahko preklapljamo in jih tudi urejamo. Lahko si tudi aktiviramo tihi način z daljšim pritiskom na tipko #. Mogoče je dobra rešitev že prej omenjena tipka s tremi zarezami na levem boku telefona, kjer si prilepimo nastavitve zvonca in potem aktiviramo, kar potrebujemo.

Na izbiro imamo 33 načinov zvonenj vključno s kombinacijami vibriranja in zvonjenja. Naložimo si lahko tudi svoja zvonenja v mp3 ali AAC formatu. Za dokaj kvalitetno zvonenje pa skrbi 24-kanalna polifonija.

Telefon podpira tudi barvne sheme oz. teme. Prednaložene so tri. Vodafonova, techno in neon. Preko spleta ali vgrajene modrozobe povezave si seveda lahko naložimo teme, ki si jih lahko sami izdelamo ali naložimo že izdelane. Ikone v meniju ostanejo pa v vsakem primeru nespremenjene.

Naj še enkrat omenim bližnjice. V meniju pod nastavitvami – prilagodi – pozdravni zaslon si lahko ustvarimo bližnjice za štirismerno navigacijsko okroglo tipko ali za tipko s tremi zarezami na levem boku mobilnika. Razloženo je dovolj logično in jasno, da bomo točno vedeli, kam naj postavimo katero bližnjico.

Povezljivost

Mobilnik ima vgrajeno modrozobo povezavo. Lahko se povežemo z računalnikom, prenesemo kakšne teme ali mp3 zvonenja na telefon, iz telefona pošljemo posnete slike in jih občudujemo na računalniku.

Z omenjeno modrozobo povezavo sem se povezal tudi na prostoročni komplet Jabra SP500. Povezava je uspela v hipu in delovala dobro in zanesljivo.

Povezal sem se tudi z nokio 6680 ter poslal in sprejel kakšno datoteko. Vse je delovalo zelo dobro in brez kakršnihkoli težav.

Nove igre, zvonenja ali kaj podobnega pa si lahko naložimo tudi preko spleta. V tem primeru je to zelo preprosto, predvsem zato, ker imamo lahek dostop do live! vsebin, kjer si pretočimo željeno zadevo. Ali pa preprosto odpremo brskalnik, gremo na priljubljeno spletno stran in si posnamemo, kar pač že iščemo.

Telefon seveda podpira tudi povezavo EDGE in GPRS razreda 10. Precej uporabna zadeva za hiter pretok vsebin.

Zanimiva pa je tudi mini-USB povezava. Na žalost zadeve nisem imel priložnosti stestirati kako deluje v praksi, ker ni bilo priloženega kabla.

Kamera

Vgrajena kamera ima najvišjo ločljivost 640 x 480 pik. Nastavimo lahko tudi nižje ločljivosti 320 x 240 ali 160 x 120. Slednja je primerna za slikanje portretov, ki si jih potem nastavimo v imenik za sliko klicatelja. Nastavimo lahko tudi šest nastavitev osvetljevanja, recimo za sončno vreme, oblačno vreme, v prostorih ali pa samodejno. Kamera omogoča 4-kratno digitalno povečavo in ima naloženih pet zvokov sprožilca. Sliko pa, takoj, ko jo posnamemo, lahko nastavimo za ozadje, pošljemo preko MMS sporočil ali preko modrozobe povezave na računalnik.

Video posnetki se zajemajo v ločljivosti 176 x 144 pik in so dolgi lahko do 30 sekund. Ker pa je vgrajena VGA kamera, so posnetki na trenutke malo zrnasti in odsekani.

Posodil na test:
Si.mobil d.d.
Prodajalec/Uvoznik:
Ram 2 d.o.o.
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Motorola
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki