marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 150 minut
V pripravljenosti:
do 200 ur
Tip baterije:
Li-ion (1100 mAh)
Dimenzije:
96,4 x 49,9 x 25,9 mm
Teža:
135 g

Tip zaslona:
TFT 262K barv, 320 x 240 pik
Zunanji zaslon:
monokromatski

Notranji pomnilnik:
39 MB
Stopnja sevanja SAR:
0,6 W/kg
Za

G1 se kljub neuveljavljenemu imenu proizvajalca dobro kosa s konkurenco, predvsem glede na razmeroma ugodno prodajno ceno. Ponaša se z odličnim zaslonom ter udobno in dobro odzivno tipkovnico, v kompletu z vzdržljivo baterijo. Pozitivno preseneča širok razpon funkcij, vključno z redkeje videnimi - nastavljanje vklopa/izklopa mobilca, osem prilagodljivih alarmov, snemanje video in zvočnega pogovora, polnjenje preko USB-ja, lična statistika klicev, itd. Ponaša se z nemalo vgrajenega pomnilnika, 39 MB, in podporo SD/MMC pomnilniškim karticam.

Proti

Sicer moderne preklopne oblike, vendar ni najelegantnejši. Moti debelina in štrleča zunanja antena. Neprepričljiva je kvaliteta posnetih fotografij pri skromni ločljivosti. Proti konkurenci mu zmanjka predvsem v detajlih, v perfekciji in dovršenosti - oblikovno, predvsem pa programsko. Vtis solidnega predvajanje mp3 datotek pokvari skromnost funkcij predvajalnika. Morebiten operacijski sistem bi mobilnik postavil še stopničko višje. G1 trenutno še ne govori slovensko in ne pozna govornih ukazov.

Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Dragon

UMTS zmaj

Dragon G1


Dragon G1

08.08.2005
Objavil: Matjaž Kovač

Je četrti zmajček pri nas, a prvi z UMTS podporo. Večjega slovesa si predhodniki niso priborili, zna pa se zgoditi, da bo model G1 popravil vtis. Najnovejša igračka ima namreč vse, kar imajo veliki in privlači z ugodno ceno.ne podpira datum MMC
SD
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 0,3 Mpix VGA
Povečava: -/ni podatka
samosprožilec
okvirji
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
ne podpira EDGE
podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

V morju najmočnejših pri nas, Nokie in Sony Ericssona, vsake toliko prija preizkusiti alternativo, Dragona, ki si še utira pot na našem tržišču. Začetnih predsodkov ne manjka, češ, azijska roba, nekvalitetna izdelava, kvarljivo, težave s programsko opremo … in v splošnem, tace stran. Predhodnikov nisem valjal po rokah in o njih ne bom sodil, G1 pa vsekakor preseneča. Predvsem pozitivno.

Prvi vtisi

G1 ni lahek, niti ni majhen 3G-mobilnik. Sprva deluje precej robustno in okorno, z neprivlačno štrlečo anteno. Monotono sivo, morda celo plastično vzdušje, razbije odprtje preklopnika, ko v svoji veličini zasije velik zaslon in prostorna tipkovnica. Pozornost pritegne tudi vrtljiva kamera, v podobni izvedbi kot pri sony ericssonu Z800i.

Na ohišju se bo sčasoma verjetno poznala intenziteta uporabe, čeprav v kratkem času testiranja tega ni moč oceniti. Testirani mobilnik je imel na preklopu malenkost "lufta", vendar nič ekstremnega. Odpiranje gizma z eno roko ni umetnost (v primerjavi s prej omenjenim SE Z800i). Pokrovček je privzeto neaktiven, med nastavitvami pa najdemo tudi možnost spremembe v aktivnega.

V prodajnem kompletu najdemo, poleg mobilnega telefona in polnilca, USB-kabel, stereo slušalke, uporabniški priročnik ter zgoščenko z gonilniki in programsko opremo (Mobile Phone PC Assistant). Pomnilniška SD/MMC kartica žal ni priložena.

Rokovanje, tipkovnica

Zmaja večinoma upravljamo z dvema izbirnima tipkama ter z navigacijsko tipko s potrditvijo. Vsaka od smeri, v osnovnem pogledu, vodi v vnaprej določen sklop menija (orodja, imenik, profili in sporočila). Upravljanje je lahkotno, prsti lepo drsijo čez celoten sklop tipk. Velike tipke pripomorejo k izjemni udobnosti in odlični odzivnosti.

Poleg standardne številčnice so v pomoč še tri tipke; CLR, za vklop fotoaparata in za dostop do spleta. Na levem boku je tipka za uravnavanje glasnosti ter vtič za slušalke, na desnem pa tipka za snemanje zvoka ter z gumo zaprta reža za SD/MMC pomnilniške kartice. Odstranjevanje baterije torej ni potrebno. Tipke so belo osvetljene, intenziteta osvetlitve je opazno močnejša v sredini, okrog tipke 5.

V spodnjem delu je mesto za polnjenje, ki hkrati služi tudi kot priklop preko USB-kabla. G1 se avtomatsko polni tudi preko USB-ja in ne samo preko omrežnega polnilca. Priložena 1100 mAh baterija ni od muh, saj pri povprečni uporabi zdrži nadpovprečno dolgo, tudi več dni. Opazneje ji moč jemljejo predvsem igre, videotelefonija ter predvajanje različnih drugih avdio in video vsebin.

Zaslon

Notranji je, pri velikosti 320 x 240 pik in prikazom 262 tisoč barv, vsekakor pohvale vreden, zavidljivih dimenzij in kvalitete slike nasploh. Zlahka se kosa z najboljšimi. Možno je nastavljanje osvetlitve in kontrasta. Kljub vsemu je vidljivost na močni svetlobi povprečna, z nekaj odseva. Osvetlitev se po določenem času zmanjša, vendar ne ugasne popolnoma.

Zunanji zaslon sprva daje vtis velikosti, zaradi jajčaste obrobe, četudi to ni. Je monokromatski, na njem se prikazujejo osnovne informacije kot so jakost signala, stanje baterije, ura in datum, ime operaterja, ime oz. številka klicočega ter prispela sporočila. Poleg tega še odstotek napolnjenosti baterije (samo ob polnjenju) ter trenutno predvajano pesem.

Meni

Sistem menijev je nekako svojstven, nikakor pa ne neurejen. Uporabnik se ga zlahka navadi, saj večinoma deluje na principu zavihkov, kar navigacijo močno olajša. Nekateri znajo jamrati nad jezikom, saj slovenščine ni. Na voljo so tri barvne sheme in nekaj ozadij.

V spodnjem delu zaslona so večinoma po tri opcije. V osnovnem pogledu je to galerija, meni in aplikacije, zgoraj pa je vrstica z ikonami omrežja, baterije, sporočil, alarma in podobno. Za nekatere dogodke žal ni ikone, na primer, za vstavljeno pomnilniško kartico ali pa za vzpostavljeno USB-povezavo z računalnikom.

V spodnjem delu zaslona se pogosto prikazujejo informacije o izbranih mapah, kot so datum kreiranja, zasedenost oz. razpoložljivost pomnilnika.

Imenik, klici in sporočila

Med kontakti je prostora za 500 vpisov. Vsakemu lahko določimo tri telefonske številke, e-poštni naslov, stalni in službeni naslov, faks, itd. Dodati se da slikico, natančneje - 11 predpripravljenih ikon, ne pa tudi slike po izbiri. Vnose je moč sortirati v 10 skupin, od tega so 4 predpripravljene fiksne ter 6 prostih. Kontakti so lično ločeni po zavihkih; vpisi v pomnilniku telefona, na SIM kartici ter po skupinah.

Slišnost sogovornika je dobra, tudi v prostoročnem načinu. Pripomb pravzaprav ni. Nekoliko sem pogrešal zvočne ukaze, katerih G1 ne podpira. Hitro izbiranje je izvedljivo s tipkami od 2 do 9.

Videoklic nudi dve kvaliteti prikaza (best, more smooth) ter funkcijo PiP (picture in picture). Sliko lahko poljubno premikamo po vogalih. Ko zavrtimo lečo kamere preko osi, se slika ne obrne avtomatsko (postavljena je na glavo). Za pravilen prikaz je potreben izbor iz menija ali pa pritisk na tipko fotoaparata. Tako navaden klic kot tudi videoklic je možno posneti. G1 je verjetno eden prvih mobilnikov na našem trgu, ki ponuja zajem videoklica, v 3gp formatu. Večjih težav pri vzpostavljanju videoklica nisem imel, če je le bila jakost signala zadovoljiva. V nasprotnem primeru se je G1 občasno čudno vedel, s kratkim javljanjem nerazumljivih napak. Zvok pri videoklicu lahko preklapljamo med vgrajenim in zunanjim zvočnikom.

Tekstovne in slikovne mojstrovine pošiljamo preko SMS in MMS sporočil ali e-pošte. Vsi trije sklopi so seveda ločeni. MMS-om brez težav dodajamo slike in video, e-poštni odjemalec pa podpira POP3 in IMAP4 protokole in zna rokovati s priponkami. Ponujena je tudi možnost kreiranja map in s tem dodatnega sortiranja. Pomočnik pisanja T9 je, vendar zgolj v angleškem jeziku. Malce tečen je vnos številk in ločen vnos znakov, na dolgi rok pa verjetno stvar navade. Škoda, da daljši pritisk na tipko nima za posledico vnosa številke.

Klici so lično ločeni na neodgovorjene, dohodne in odhodne. Opremljeni so z vsemi podatki; datumom, uro in trajanjem klica. V meniju najdemo tudi "call status" - statistiko o vseh odhodnih in dohodnih klicih, o zadnjem klicu in skupnem času trajanja. Statistika se ločeno vodi za navadne klice, videoklice ter za prenos podatkov (gor, dol in trajanje).

Kamera

Vgrajena je vrtljiva VGA kamera, ki pa je bolj slab približek kamere pri SE Z800i, saj se ne zaskoči oz. skrije, kar pomeni večjo izpostavljenost poškodbam in umazaniji. Dragon ob obeh straneh kamere sicer nosi dva rožička, ki sta, sklepam, namenjena branjenju kamere ob padcu mobilca na tla, pa vendar.

Fotografije zajemamo pri ločljivosti 640 x 480 pik in še treh nižjih ločljivostih. V tem primeru je na voljo tudi ostrenje (povečava). Nastavljiva sta svetlost in kontrast, po 10 stopenj, tri kvalitete slike, kontrola beline, sepia in ČB efekt, samosprožilec (10 s), ter nekaj okvirjev. Paparazzi imajo možnost izklopiti zvok kamere. Kvaliteta posnetih fotografij je razmeroma skromna, tudi barve niso ravno navdušujoče. Fotke vseeno več kot zadostujejo prikazu na zaslonu mobilca, za kaj več pa raje ne.

Video zajemamo pri ločljivosti 176 x 144 pik, s skoraj istimi možnostmi nastavitev kot pri fotografiranju. Snemamo lahko z zvokom ali brez, 3 min, 5 min ali brez omejitev. Posnetki se shranijo v formatu 3gp. Briljantnih snemalnih izdelkov ni pričakovati.

Večino stvaritev najdemo v razdelku Gallery, kjer so zbrane slike, glasba, video zapisi, e-knjige in druge osebne datoteke.

Aplikacije in pritikline

Profili ne manjkajo. Šest je že pripravljenih, dodamo lahko še dva lastna. Nastavljamo jakost zvoka, vibracije, zvonjenje in druge detajle. Za zvonjenje je moč izbrati MIDI, AMR ali MP3 datoteke.

Od aplikacij naj najprej omenim 3gp in mp3 predvajalnik. Slednji deluje dobro, kar se kvalitete predvajanja tiče, tudi preko priloženih slušalk, ima pa hudo skromne možnosti manevriranja - prejšnji/naslednji komad ter pavza. O kakšnih naprednejših funkcijah ni ne duha ne sluha. Med poslušanjem muzike, na primer, tudi ni možno brkljati po menijih.

Pripomočki (tools) so naslednji:
- Koledar; Za beleženje dogodkov. Omogoča tedenski, mesečni in dnevni pregled. Dodajamo opombe, nastavljamo ponovljivost dogodka (cikel po dnevih v tednu), alarm, itd. Na voljo je 600 KB pomnilnika oz. do 2000 vpisov.
- To Do lista; Opravki, katerim določamo prioriteto, alarm, itd. Na voljo je 600 KB pomnilnika oz. do 1000 vpisov.
- Memo pad; Beležke. Na voljo je 50 KB pomnilnika oz. do 100 vpisov.
- Alarm; Ponuja kar osem vpisov, možnost ponavljanja po dnevih, vendar le trije toni zvonjenja. Alarm funkcionira tudi pri ugasnjenem mobilcu.
- Kalkulator: Za osnovne računske operacije
- World time; Svetovni čas, po pasovih.
- Štoparica; S praktično nešteto vmesnimi časi, prikaže pa zadnjih pet (oz. se povozijo stari).
- Timer; Odštevalnik časa.

Naložene so tri zanimive java igre. BlockCity (kombinacija sestavljanke in Sokoban miselnosti), DragonFire (letalska arkadna streljačina) ter Gobang (pet v vrsto). Teh treh iger ni možno izbrisati.

Poleg video snemalnika najdemo tudi diktafon, s tremi dolžinami snemanja; 1 min, 5 min, neomejeno. Če v stanju pripravljenosti telefona nekaj sekund držimo tipko ob strani, se vklopi diktafon (tudi pri zaprtem pokrovčku), prav tako tudi med klicem samim (snemanje).

Pozabiti ne smem še na e-knjige, katerih prebiranje je izvedljivo v TXT in HTML formatu, ter na eno redkeje videnih funkcije - avtomatski vklop in izklop mobilca, po uri in celo po posameznih dnevih.

Povezljivost

Dragon G1 deluje v GSM, UMTS in WCDMA omrežju. Podprt je GPRS razreda 10 in WAP 2.0. Z ostalimi napravami lahko komunicira preko bluetootha ali preko USB-kabla. IR-a ni. Vgrajen je modem, ki deluje preko BT-ja ali preko USB-ja, prav tako je preko obeh poti možna sinhronizacija z osebnim računalnikom. Pri prenosu datotek, shranjevanju, sortiranju in pošiljanju SMS sporočil, urejanju kontaktov, nalaganju slik, avdio in video datotek, Java aplikacij in podobnih pritiklin, je v pomoč priložena programska oprema, Mobile Phone PC Assistant. Telefon lahko deluje tudi kot SD/MMC čitalec - v tem primeru se ostale funkcije izključijo (modem).

Telefon je na testiranje posodil Mobitel d.d..

Prodajalec/Uvoznik:
AutoAkustika d.o.o.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Dragon
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki