marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
13 ur
V pripravljenosti:
400 ur
Tip baterije:
Li-Poly (1000 mAh)
Dimenzije:
117 x 59 x 27 mm
Teža:
158 g

Tip zaslona:
4096 barv, 208 x 320 (144)

Notranji pomnilnik:
12 MB
Stopnja sevanja SAR:
0,64 W/kg
Operacijski sistem:
Symbian
Za

Tokrat ne bomo naštevali, kaj je tisto, kar je ZA pri tem telefonu. Telefon v celoti je tak, da bo marsikdo rekel "Ta bo pa moj!":)

Pohvalili bi odličen odjemalec elektronske pošte, ki zna v kombinaciji s pregledovalniki odpirati tudi priponke.

Naslednji ZA gre na račun hitrega GPRS-a, kar skupaj z velikim zaslonom pripomore k udobnemu wapanju, pa tudi pregledovanje navadnih spletnih strani ne bo delalo težav, še posebej, če boste uporabili Opero.

Funkcijo dlančnika opravlja P800 zadovoljivo, njegova funkcionalnost glede tega pa se bo pozneje s prihodom novih programov za Symbian OS 7.0 zagotovo (upajmo) še povečala.

Predvajalnik MP3 datotek je za telefon več kot odličen.

Proti

Telefon ne podpira klasičnih profilov (z izjemo dveh: Car in Headset), alarmi ne zvonijo ob ugasnjenem telefonu – dva, za marsikaterega uporabnika, precej velika minusa pri tem telefonu.

Priložena programska oprema ne podpira operacijskega sistema Win98 (in starejši), kar je tudi precej nenavadno.

Zaradi kompleksnosti operacijskega sistema na telefonu zaenkrat ne bomo našli podpore slovenskemu jeziku, kar je morda celo razumljivo in niti ne tako huda pomanjkljivost, saj ciljna skupina za ta telefon verjetno ne bi smela imeti težav z OS v angleščini (ali v katerem drugem jeziku).

Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Sony Ericsson

Sony Ericsson P800


Sony Ericsson P800

25.02.2003
Objavil: Mojca Giacomelli

Dolgo pričakovani prvi pametni telefon iz Sony Ericssona se je končno znašel tudi pri nas. Zaradi nekajkrat prestavljenega prihoda na tržišče nas je že zelo zanimalo, kaj pripravlja Sony Ericsson. Prvi vtisi so vsekakor bili pozitivni, telefon pa vzbuja pozornost povsod, kjer se z njim pojavite.ne podpira datum Memory Stick Duo
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 0,3 Mpix VGA
Povečava: 2x
nočni način
samosprožilec
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
Snemanje video: omejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
podpira HSCSD
ne podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

Splošen izgled (prvi vtis o telefonu, zaslon, osvetlitev, tipkovnica...)

Zaslon telefona podpira prikaz 4096 barv, v odprtem načinu, ko s telefonom upravljate enako kot z dlančnikom, je zaslon velik 208 x 320 pik, v zaprtem (malce več kot polovica zaslona je pokrita s tipkovnico) pa meri 208 x 144 pik. Telefon lahko uporabljate s tipkovnico ali brez nje. Če jo odstranite, imate na voljo dodaten pokrovček, ki zakrije odvečne luknje. Menjava oz. odstranitev tipkovnice ni posebej zahtevno opravilo, če le preberete navodila. Na testu smo telefon uporabljali tako s tipkovnico kot tudi brez nje. Ko na telefonu le-te nismo imeli, je bil občutek malce slabši, saj je telefon oz. zaslon nezaščiten. Pri odstranjeni tipkovnici imamo na voljo virtualno tipkovnico, ki jo je vsekakor priporočljivo tudi zaklepati, saj je zaslon občutljiv na dotik in bi se ob nezaklenjeni tipkovnici lahko zgodilo marsikaj. Kar pa seveda pomeni tudi to, da je potrebno vsakokrat, ko želimo telefon uporabiti, tipkovnico najprej odkleniti. Predvsem iz teh dveh razlogov (delna zaščita zaslona in zaklepanje tipkovnice) smo na testu večino časa telefon uporabljali s tipkovnico. Kljub temu, da je navadna tipkovnica zaklenjena, lahko telefon v funkciji dlačnika uporabljamo brez tega, da bi jo bilo potrebno odkleniti – enostavno jo odpremo, po zaključku dela pa ostane zaklenjena.

S telefonom lahko upravljamo na dva načina – preko tipkovnice ali s pisalom (Stylus). Za upravljanje preko tipkovnice nam je v pomoč Jogdial kolešček, ki se premika v petih smereh: gor, dol, nazaj, naprej in na pritisk. Jogdial je na levi strani telefona, kar je morda malce moteče, saj ponavadi telefon uporabljamo z desno roko. Vendar se tudi tega navadimo, pa gre. Drugi način upravljanja je s priloženim pisalom, ki je zelo majhno, shranjeno pa je ob strani telefona. Lastnikom dlančnikov, ki jim je že "prišlo v kri" iztikanje peresa iz ležišča, se bodo tega opravila tudi na P800 hitro navadili. Enako velja za pisanje – P800 uporablja CISovo JotPro pisavo, ki je precej podobna navadnemu pisanju, in se malce razlikuje od npr. standardnih Palmovih Graffitov. Področje pisanja je razdeljeno na tri dele: male črke pišemo v spodnji polovici zaslona, velike črke pišemo v liniji puščice na desni strani (ki se pojavi povsod, kjer vnašamo tekst), številke pa v zgornjem delu nad puščico. Če nam kakšna črka ali znak dela težave, lahko uporabimo tudi navidezno tipkovnico.
V P800 je vgrajen operacijski sistem Symbian OS 7.0. Tako si lahko nove programe ali igre poiščemo na internetu, naložimo pa jih v pomnilnik telefona ali Memory Stick Duo. Nov operacijski sistem pomeni tudi rahle začetne težave oz. nestabilnost telefona. V času testa je dvakrat zahteval daljši izklop telefona, pri nekaterih aplikacijah pa se je pojavilo opozorilo, ki je podobno tistemu iz Windows OS :). Brez tega verjetno tudi pri poznejših različicah programske opreme ne bo šlo, saj je operacijski sistem kompleksna zadeva. Za reševanje podatkov pa pri P800 ni problema, saj ima priloženo programsko opremo za izvajanje varnostnega shranjevanja podatkov in restavriranja le-teh.

V paketu poleg telefona dobimo še tri dodatna pisala, slušalke, Memory Stick Duo s 16 MB ter Memory Stick Duo adapter, polnilec in t.i. zibko za povezavo telefona z računalnikom preko USB kabla. Dobimo tudi dve zgoščenki s programsko opremo in dodatnimi multimedijskimi vsebinami, vendar le-ta ne podpira operacijskega sistema WIN98. Priložena pa je tudi vrvica za telefon in priročna torbica za zaščito.

Imenik (št. zapisov, posebnosti, govorno klicanje...)

P800 ima za podatke in aplikacije na voljo 12 MB pomnilnika, katerega uporablja tudi imenik. Vsakemu zapisu lahko določimo še številne dodatne podrobnosti (več številk, email naslov, itd...), prilepimo sliko, ki se bo ob klicu pripeljala na zaslon, ali pa določimo besedo za govorno klicanje. Zapise razvrščamo v skupine, na dnu zaslona pa je možno izbiranje tudi po črki abecede. Imeniku lahko določimo način razvršanja ter prikaz privzete številke. Za hitro klicanje lahko določimo devet številk iz imenika, kjer bomo izbrali, katera številka določene osebe velja za hitro klicanje; v primeru, da imamo tudi sliko, pa bo v seznamu ikon za hitro klicanje poleg imena tudi slika. Vse sporočilne aplikacije (kratka sporočila, email, MMS) komunicirajo z imenikom telefona, kar pomeni, da morajo biti vsi naši kontakti shranjeni v telefonu. Izbira številke oz. osebe, ki jo imamo shranjeno na SIM kartici, pri pisanju sporočil namreč ni možna.

S priloženo programsko opremo je možna tudi sinhronizacija imenika z Outlookom ali Lotus Notes. Sinhronizacijo lahko opravljamo preko zibke, infrardečega ali bluetooth vmesnika.

Sporočila

Poleg standardnih kratkih sporočil lahko s P800 izmenjujemo tudi večpredstavna sporočila (MMS) ter elektronsko pošto. Dolga kratka sporočila (več kot 160 znakov) P800 prikaže kot eno samo, na voljo pa nam je tudi nekaj predlog za MMS sporočila.

Malce moteče je morda to, da imamo za večpredstavna sporočila na voljo samo en profil (pri e-pošti in internetnih računih te omejitve ni), saj je marsikdo od nas uporabnik MMS storitev obeh operaterjev. Ob menjavi SIM kartice je tako potrebno vsakokrat znova nastavljati MMS račun. Pri pregledovanju MMS sporočil zna biti malce težav, saj npr. Mobitelovo storitev MMSInfo (npr. Mvreme) prikaže kot seznam priponk. Tako moramo sliko in besedilo odpreti posebej.
Za elektronsko pošto imamo lahko nastavljenih več računov (POP3 ali IMAP), podpira pa tudi sinhronizacijo e-pošte preko računalnika in zibke. E-pošto lahko iz izbranih računov pregledujemo ročno ali pa nastavimo samodejno preverjanje (intervalno ali ob določenih urah). Nastavimo tudi omejitve velikosti pri prenosu sporočil. Zelo dobrodošlo je to, da zna P800 s svojimi pregledovalniki odpirati tudi priponke. Tako lahko preberemo wordov ali excelov dokument, pogledamo sliko, odpremo in celo razpakiramo ZIP datoteke, preko e-pošte pa si seveda lahko pošljemo tudi JAD, JAR ali SIS datoteke, ki jih bo P800 znal namestiti.
Pogrešali smo možnost ustvarjanja novih map za prejeta sporočila (SMS, MMS in e-pošto) in premikanje le-teh. Na voljo imamo namreč samo štiri privzete mape – Inbox, Outbox, Draft in Sent.

Seznami klicev, števci...

Različne vrste klicev se v seznamih ločijo z že znanimi ikonami, poleg tega pa so nam na voljo tudi dodatne podrobnosti o posameznem klicu. Tako lahko npr. za odhodne klice vidimo, ali se klicani ni oglasil (No Reply) ali pa je bil zaseden (Busy). V seznamu klicev se nahaja tudi opcija SIM last dialed, kjer so številke, ki smo jih klicali iz SIM kartice, in ne iz imenika telefona. Presenetljivo je, da kljub temu, da smo vse te številke imeli vpisane v imeniku, v tem seznamu niso bile opremljene z imenom.

Števci prenesenih podatkov so zapisani posebej (GPRS data log), kjer lahko za posamezen račun (operaterja) pregledujemo porabo. Podatki, ki smo jih prenesli v navezi z osebnim računalnikom, se beležijo posebej, saj P800 loči dva načina povezave z njim – kot PC ali pa kot modem.

Nastavitve (profili, melodije, slike...)

Precejšnje razočaranje je, da najnovejši pametni telefon ne podpira klasičnih profilov zvonjenja, zna pa ločiti, kadar uporabljamo dodatno opremo: slušalke ali avto-inštalacijo. Lahko nastavimo zvoke za različne dogodke, posamezen zapis v imeniku telefona pa lahko opremimo tudi z drugim načinom zvonjenja. Izločanje klicev se opravlja že z znanim Sony Ericssonovim načinom dodajanja številk v seznam. Nastavitve za opozarjanje na različne vrste sporočil boste zaman iskali med klasičnimi nastavitvami – našli jih boste pri nastavitvah za sporočila. Za zvonjenje lahko uporabimo MIDI, WAV in vgrajene zvoke. Nove melodije si lahko namestimo preko vseh možnih načinov komuniciranja, ki jih omogoča P800 – preko IR ali BT vmesnika, USB kabla, WAP-a ali pa jih prejmemo preko e-pošte. Enako velja za slike, ki jih lahko uporabimo za ozadje, pripnemo k e-pošti, pošljemo kot MMS ali dodamo zapisu v imenik.
Večino nastavitev telefona najdemo med aplikacijami – Control Panel, kjer lahko tudi nastavimo lastnosti zaslona in varčevanje z energijo. Zaradi svojih lastnosti je P800 precejšen porabnik energije, zato je priporočljivo nastaviti tudi ugašanje zaslona, ki ga iz tega stanja prebudimo z odprtjem tipkovnice ali s pritiskom na zaslon.

Zvočno ukazovanje je možno uporabljati samo za uporabo funkcije telefoniranja. Tako lahko določimo magično besedo (Magic Word), s katero aktiviramo govorno klicanje ter sprejem ali zavrnitev klica, brez da bi bilo potrebno pritisniti kakšen dodaten gumb ali tipko. Govorno klicanje je seveda možno aktivirati tudi z Jogdial koleščkom, zaradi vgrajenega bluetooth vmesnika pa lahko uporabimo brezžične slušalke.

Pripomočki (koledar, igre, alarmi...)

Koledar in dober organizator v telefonu tega razreda seveda ne smeta manjkati, pa tudi sinhronizacija z osebnim računalnikom je zaželena. Oboje P800 ima, poleg koledarja in opomnikov pa so nam voljo še opravila, za hitre zapiske med pogovorom pa imamo t.i. Jotter, kamor lahko pišemo tudi lastnoročno, tako narejeno beležko pa lahko kasneje pošljemo naprej preko različnih vrst sporočil, IR ali BT. Alarme, ki jih ne želimo nastaviti v okviru koledarja ali opravil, nastavimo posebej, in sicer tri. Alarm žal ne zvoni ob ugasnjenem telefonu, kar je opisano tudi v navodilih oz. v Helpu telefona.
Za zabavo so pri Sony Ericssonu poskrbeli z vgrajenim predvajalnikom MP3 glasbenih in MPEG4 video datotek. Predvajalnik MP3 datotek v kombinaciji s priloženimi slušalkami se lahko kosa z marsikatero drugo podobno napravo :). Poleg dveh iger, ki sta tudi na priloženi zgoščenki, si lahko namestimo nove, ki so lahko javanske sli pa tiste, ki so namenjene operacijskemu sistemu Symbian 7.0 (*.SIS). Zadnjih je zaenkrat bolj malo, vendar pa se bo sčasoma tudi to spremenilo.

Fotografiranje

Vgrajen fotoaparat omogoča, da kakšne zanimive dogodke poslikamo, jih pošljemo prijateljem preko MMS sporočil ali e-pošte ali pa jih shranimo za prenos na računalnik. Slike so lahko treh velikosti – 640 x 480, 320 x 240 in 160 x 120 – v treh različnih kakovostih (visoka, srednja in nizka). Nastavljamo lahko tudi pogoje, v katerih slikamo (osvetlitev, sončno/oblačno, ipd...). Na začetku boste morali precej preizkušati različne nastavitve, da boste naredili kvalitetno sliko. Najlepše slike so seveda tiste, ki jih boste posneli v lepem sončnem vremenu.

Posnete slike znajo biti precej velike (tudi več kot 100 KB), kar pa bo seveda odvisno od pogojev slikanja. Slike lahko prenesemo na telefon tudi preko raziskovalca v našem operacijskem sistemu, saj se nam po povezavi telefona z računalnikom (USB, IR ali BT) v njem naredi dodatna ikona, ki označuje naš telefon. S pomočjo tega lahko na telefon naložimo tudi druge slike (in seveda tudi melodije, dokumente, glasbene in video posnetke).

Prenos podatkov (WAP, GPRS, BT... )

Za telefon visokega razreda se seveda spodobi, da je opremljen s čim več različnimi načini komunikacije. P800 tako podpira prenos podatkov preko CSD, HSCSD in GPRS, vgrajena pa sta tudi infrardeči (IR) in bluetooth (BT) vmesnik. Komunikacija z računalnikom je možna tudi preko zibke in USB kabla.

Kot modem deluje P800 zanesljivo in hitro, saj podpira kodno shemo za GPRS 4+1, povežemo ga pa lahko preko IR ali BT vmesnika. Nekatere aplikacije, kot recimo Opera, se znajo v internet povezati tudi preko BT povezave. Tako smo po spletnih straneh brskali kar preko ADSL, pa tudi nekatere druge aplikacije (npr. ICQ in javanski programček za vremensko napoved) so zaznale aktivno internetno povezavo na računalniku.

Prodajalec/Uvoznik:
Svema Co. d.o.o.
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Sony Ericsson
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki