marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
4 ure
V pripravljenosti:
140 ur
Tip baterije:
Li-Ion (1050 mAh)
Dimenzije:
108 x 46,2 x 17 mm
Teža:
103 g

Tip zaslona:
barvni, 65.536 barv, 176 x 220 pik

Stopnja sevanja SAR:
0,619 W/kg
Operacijski sistem:
WinMobile
Za

Ohišje telefona je zelo kvalitetno, saj mora ščiti vse, kar qtek 8010 skriva v sebi. Njegove največje prednosti so poleg velikega zaslona še operacijski sistem Windows Mobile 2003, ogromno funkcij ter možnosti povezovanja.

Proti

Slabe lastnosti je pri telefonih višjega razreda že kar težko najti. Pri qteku lahko kot slabo lastnost štejemo kamero, ki je le VGA, ter caller ID funkcijo, ki ni vgrajena v imenik, ampak je naložena kot samostojna aplikacija.

Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Qtek

Okna v roki

Qtek 8010


Qtek 8010

03.04.2005
Objavil: Andrej Bergant

Qtek 8010 je nekoliko drugačen kot Qteki, ki jih poznamo iz akcij našega največjega operaterja. Vsi Qteki v akcijah do sedaj so bili že skoraj dlančniki z zaslonom, občutljivim na dotik. Qtek 8010 pa je t. i. tablični telefon, brez zaslona, občutljivega na dotik. Poganja pa ga prav tako Windows Mobile 2003 operacijski sistem.



ne podpira datum miniSD
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 0,3 Mpix VGA
Povečava: 2x
samosprožilec
efekti
okvirji
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
ne podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

Splošen izgled (prvi vtis o telefonu, zaslon, osvetlitev, tipkovnica...)

Zaslon je, kljub temu da ima telefon na sprednji strani celotno številčnico in druge standardne tipke, še vedno dovolj velik (176 x 220 pik), tudi slika je dobra, saj lahko telefon prikaže 65 tisoč barv. Tipke so dobro razporejene, le smerna tipka je precej široka, tako da je za smeri levo in desno treba precej premakniti prst. Tipke so tudi dovolj odzivne, ob pritisku pa vrnejo zelo dobro povratno informacijo. Sprednji del telefona je iz kompaktne kovine in daje v roki zelo varen občutek, nažalost vse skupaj pokvari zadnji pokrovček za baterijo, ki je plastičen. Na zadnji strani je VGA-kamera, ob strani je na eni strani gumb za hiter dostop do kamere, na drugi strani pa gumba za glasnost.

Qteka 8010 poganja 200 Mhz TI OMAP 730 procesor, za shranjevanje in procesiranje podatkov pa mu služi 64 MB Flash ROM in 32 MB SDRAM-pomnilnik. Pomnilnik lahko še razširimo, saj ima pod baterijo prostor še za pomnilniško kartico mini SD, ki pa žal ni priložena prodajnem paketu. Je pa zato s funkcijami toliko manj skromen, saj je eden boljših telefonov na trgu. Za današnji čas mu manjka le UMTS in boljša kamera.

V prodajnem paketu dobimo poleg telefona še: 1050 mAh baterijo, 220 V polnilec, slušalke, navodila, CD s programsko opremo in kabel za povezavo z računalnikom.

Imenik (št. zapisov, posebnosti, govorno klicanje...

V imenik telefona lahko shranimo praktično neomejeno število zapisov, saj nas omejuje le pomnilnik telefona. V imeniku so zapisi urejeni po abecedi, iskanje po njih pa je narejeno zelo zanimivo. Če iščemo neko osebo po imenu, vpišemo njeno ime, tako kot bi pisali s T9-slovarjem, telefon pa nato sam filtrira in prikazuje možne kontakte. Kontaktom lahko dodamo tudi sliko, vendar ne direktno v imeniku kot pri večini telefonov. Vsakič, ko prižgemo mobilni telefon, je potrebno posebej zagnati aplikacijo Caller ID, v kateri lahko osebam dodajamo slike. Sliko lahko dodamo tudi celi skupini uporabnikov. Vsakemu zapisu lahko določimo ogromno podrobnosti, od različnih številk, naslovov itd.

Za urejanje zapisov na SIM-kartici pa moramo uporabiti aplikacijo SIM Manager, ki je že naložena na telefonu in omogoča pregledovanje, preimenovanje in kopiranje zapisov na SIM-kartici.

Sinhronizacija imenika poteka preko programa ActiveSync in outlooka. Sinhronizacija je zelo preprosta in poteka zelo hitro v obe smeri.

Sporočila

S Qtekom 8010 lahko pošiljamo kratka (SMS) sporočila, katerih dolžina ni omejena, v levem zgornjem kotu zaslona nam telefon prikazuje število napisanih znakov in v koliko sporočilih se bo tekst razdelil. Prav tako lahko pošiljamo tudi obogatena (EMS) sporočila ter seveda večpredstavna (MMS) sporočila. V MMS-sporočila lahko vstavimo slike, videe, zvok in tekst. Pošiljamo in prejemamo lahko tudi elektronsko pošto.

Elektronsko pošto lahko sinhroniziramo tudi z računalnikom. Če imamo telefon priklopljen na računalnik, se prejeta elektronska pošta shrani tudi v telefon.

Seznami klicev, števci...

Vsi klici so kronološko razporejeni na enem seznamu. Vrsto klica ločimo po ikoni pred številko oz. imenom, če imamo to številko v imeniku. V podrobnostih vsakega zabeleženega klica imamo podatke o času in datumu klica ter njegovem trajanju. Med števci najdemo različne podatke, trajanje zadnjega klica, trajanje vseh klicanih, vseh prejetih klicev in vseh klicev skupaj. Tudi števec GPRS-podatkov hrani vse podatke o zadnji ter vseh sejah.

Nastavitve (profili, melodije, slike...)

Iz osnovnega menija lahko zelo hitro pridemo do profilov na kar dva načina. Lahko na kratko pritisnemo tipko za vklop/izklop, kjer lahko poleg profilov izberemo še t. i. flight mode ali pa zaklenemo telefon. Do profilov lahko pridemo tudi, če dvakrat pritisnemo tipko navzdol, saj se nahaja bližnjica že na osnovnem zaslonu. Če imamo seveda na osnovnem zaslonu postavitev, ki je nastavljena, ko je telefon še nov. Profili, med katerimi lahko izbiramo, so navaden, tiho, sestanek, zunaj, avtomatično, slušalke, avto in zvočnik.

Melodije, ki so naložene na telefon, so precej enolične in dolgočasne. Kot melodijo lahko izberemo tudi datoteke formata WMA in z njimi popestrimo naše melodije zvonjenja. Poleg WMA datotek zna predvajati še MP3, MP4 in AMR posnetke. Za pregledovanje slik je naložen precej soliden vmesnik, ki je obenem tudi album. Slike lahko gledamo kot predstavitev (slide show), jih pošiljamo naprej, preimenujemo...

Fotografiranje

Qtek 8010 je po govoricah eden zadnjih Qtekovih modelov z VGA-kamero, vsi naslednji bodo namreč imeli kamere z 1,3 megapiksli ali več. Vendar kljub temu da je kamera le VGA, naredi še vedno kar dobre slike. Pri slikanju lahko izbiramo med tremi ločljivostmi slik, 640 x 480, 320 x 240 in 120 x 160. Ima tudi bogat nabor ročnih nastavitev, od nastavljanja sivine, svetlobe do različnih filtrov.

Videi se posnamejo v formatu MP4, snemanje videov, ki bi jih želeli vstaviti v večpredstavna sporočila, pa moramo izbrati posebej, saj snema v drugačnem formatu. Videi so povprečni, snemamo jih lahko v dveh različnih velikostih, 176 x 144 ali 128 x 96. Dolžina posameznega posnetka je omejena le z velikostjo prostega pomnilnika. Pri snemanju videa in slikanju lahko uporabimo dvakratno povečavo.

Prenos fotografij in videov na računalnik je zelo preprost. Ko imamo telefon in računalnik enkrat povezan, lahko slike in videe premaknemo ali skopiramo (drag & drop funkcija) iz telefona na računalnik.

Pripomočki (koledar, igre, alarmi...)

Koledar je tak kot pri vseh telefonih z windows mobile operacijskim sistemom. Zelo pregledno prikaže dneve z zaznamki. Izbiramo lahko med dnevnim, tedenskim in mesečnim pregledom. Igri sta samo dve, Jawbraker in Solitare, ki pa se nekoliko bolj nerodno igrata, saj sem ju bil navajen s telefonov oz. dlančnikov z zaslonom, občutljivim na dotik. Nastavitev alarma za bujenje je nekoliko zapletena, saj je skrita v meniju nastavitve, med nastavitvami za datum in čas. Lahko pa za bujenje uporabimo tudi opomnik, ki je lažje dostopen. Seveda ne manjka pripomoček, kot je kalkulator. Potem pa so tu še pripomočki, kot je Modem Link, Clear Storage, Space Maker, File Manager ter Task Manager.

Prenos podatkov (WAP, GPRS, BT...)

Prenos podatkov mu ne predstavlja nobenih težav, saj pozna vse možne načine povezovanja in prenosa podatkov, manjka le UMTS. Za prenos podatkov lahko uporabimo CSD- ali GPRS-povezavo, za brskanje po spletu pa skrbi WAP verzije 2.0, ker pa ima telefon operacijski sistem Windows, je naložen tudi internet explorer.

Telefonu je priložen tudi kabel in CD s programsko opremo. Ko enkrat namestimo activesync, lahko počnemo vse – sinhroniziramo telefon z računalnikom ter brskamo po pomnilniku telefona. Slike, videe in druge datoteke lahko preprosto prenašamo s telefona ali na telefon. Če je telefon povezan z računalnikom, lahko na telefonu tudi brskamo po internetu preko povezave na internet, ki jo ima računalnik. Seveda pa lahko tudi telefon igra vlogo modema s programom Modem Link.

Telefon je za testiranje posodilo podjetje CHS d.o.o.

Prodajalec/Uvoznik:
CHS d.o.o.
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Qtek
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki