marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
4 ure
V pripravljenosti:
200 ur
Tip baterije:
Li-Ion ()
Dimenzije:
133,7 x 69,7 x 20,2 mm
Teža:
137 g

Tip zaslona:
grafični

Stopnja sevanja SAR:
0,37 W/kg
Za

Možnost igranja iger tudi preko bluetootha ali GPRS povezave. Razveselil nas je tudi velik in kvaliteten ekran ter predvajalnik MP3 datotek.

Proti

Motila nas je velikost telefona, vendar se pri takem telefonu temu tažko izognemo. Pogrešali smo tudi infrardečo povezavo.

mobilniki
arhiv test
Nokia

Igranje...

Nokia N-gage


Nokia N-gage

23.10.2003
Objavil: Andrej Bergant

Testirali smo Nokio N-gage, ki je prvi mobilni telefon, namenjen predvsem igranju igric. V svojem kratkem času obstoja je po Evropi požel že veliko zgražanj in hkrati pohval. Tudi začetki prodaje so za Nokio težki, saj so v Veliki Britaniji v prvem tednu prodali le petsto telefonov izmed šesttisočih, ki so jih poslali na police. Nas je N-gage presenetil predvsem pozitivno.ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
ne podpira SMS  
ne podpira EMS
ne podpira MMS
ne podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj)  
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
ne podpira GPRS
ne podpira HSCSD
ne podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
ne podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
ne podpira kabel (USB, ...)
ne podpira HTTP (spletne strani)
ne podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
ne podpira koledar  
ne podpira budilka
ne podpira opomniki
ne podpira kalkulator
ne podpira snemalnik zvoka/diktafon
ne podpira igre
ne podpira java
ne podpira radio FM

Splošen izgled (prvi vtis o telefonu, zaslon, osvetlitev, tipkovnica...)

Zaradi velikosti res ni za v vsak žep, vendar se ga da "ukrotiti". V roke pa se nam "vsede" zelo dobro, saj imamo pregled in dostop do vseh tipk. Zaradi navajenosti na Nokio 3650 nas je nekoiliko zmotila tudi tipka "c" za brisanje, saj so pri Nokii zamenjali tipki "ABC" in "c". Smerna tipka je veliko boljša kot pri ostalih Nokiinih pametnih telefonih, saj sedaj zares čutimo, kdaj pritisnemo katero od smeri in kdaj pritisnemo tipko za izbiranje. Tipke pod smerno tipko pa imajo tudi zelo uporabne finkcije. Prva je bližnjica do glasbe, druga do radia, tretjo tipko pa uporabljamo za vstop v meni. Tipkovnico na vsaki strani osvetljuje pet medlo oranžnih LED diod, le poleg tipke za sprejem klica je dioda zelene barve. Osvetlitev je enakomerna in tudi ponoči ne izgleda, kot da bi imeli v roki reflektor.
Poleg telefona smo dobili igro Super Monkey Ball, ki prikaže, kaj vse zmore N-gage, še posebej je dodelana 3D grafika. Tako, kot sta pri Game Boyu tipki A in B, sta tukaj tipki 5 in 7 prirejeni za različne funkcije, ki jih potrebujemo med igranjem igre. Teh dveh tipk na tipkovnici ni mogoče zgrešiti, saj sta narisani z oranžno barvo, obkroženi ter zaokroženi nazvzven.
Nekoliko nenavaden je tudi način telefoniranja, vendar nas le-ta ni preveč motil. N-gage ima zvočnik za telefoniranje na zgornji stranici aparata in to stranico tudi ponesemo k ušesu. Res je, da boste pri telefoniranju izgledali kot slonček Dumbo, vendar se telefon lepo prilagaja ušesu.
V škatli dobimo poleg telefona še polno kablov. Za povezavo z računalnikom dobimo USB kabel, ki pa ga lahko uporabljamo samo za prenos podatkov (ko telefon priklopimo, se naredi navidezni disk na računalniku) in glasbe (z uporabo Nokia Audio Managerja), saj ni združljiv s PC suitom. Za poslušanje glasbe pa dobimo slušalke, ter kabel, ki ima na koncu vtičnico za slušalke, tako da lahko na telefon priklopimo tudi zunanje zvočne naprave (CD predvajalnik).

Imenik (št. zapisov, posebnosti, govorno klicanje...)

Za zapise v imeniku ima N-gage na voljo 3 MB prostora. Vsakemu zapisu lahko določimo ime, priimek, več telefonskih številk, elektronski naslov ter sličico, ki se prikaže, ko nas ta oseba kliče. Zapisom lahko določimo tudi oznako za glasovno klicanje, ter tipko za hitro klicanje. Vse zapise lahko razporedimo v skupine. Ko vstavimo novo SIM kartico, nas telefon vpraša, če skopira zapise iz kartice v imenik, saj so zapisi na SIM kartici skoraj neuporabni, ker ne moremo vstavljati telefonskih številk iz kartice v sporočilo. Z uporabo Nokiinega PC suita pa lahko telefonski imenik tudi shranimo na računalnik ter ga tam uredimo.

Sporočila

Poleg kratkih (SMS) sporočil N-gage ponuja še pošiljanje večpredstavnih (MMS) sporočil. SMS sporočila so lahko tudi daljša od 160 znakov. V MMS sporočila pa lahko vstavljamo slike, zvočne in video posnetke. Nad MMS sporočilom piše, koliko KB je sporočilo že dolgo. Pošiljamo in prejemamo lahko tudi elektronsko pošto. Elektronsko pošto lahko pošiljamo in prejemamo preko protokolov POP3, IMAP4, SMTP ali MIME2, nastavimo pa si lahko tudi več elektronskih naslovov. Za sporočila nam v telefonu skoraj zagotovo ne bo zmanjkalo prostora, saj se sporočila shranjujejo na pomnilnik telefona. Za boljšo preglednost pa si lahko ustvarimo tudi svoje mape ter v njih porazdelimo sporočila.

Seznami klicev, števci...

Vsi klici ter števci podatkov so zbrani v dnevniku. Nastavimo lahko tudi koliko časa nam bo dnevnik beležil podatke (1 mesec, 10 dni ali 1 dan). Vsi klici so razvrščeni po mapah. V vsaki mapi pa je seznam številk oz. imen, če imamo številko v imeniku. Številka pa je opremljena še z datumom in časom klica. Ogledamo si lahko še podatke o trajanju klicev ter števec GPRS podatkov, ki kaže na stotinko KB natančno.

Nastavitve (profili, melodije, slike...)

Na voljo imamo šest priložnostnih profilov. Izbira profilov je torej dovolj velika, da lahko telefon uporabljamo povsod, tudi na letalu oz. tam, kjer lahko singali našega mobilnega telefona motijo druge naprave, saj N-gage pozna profil "brez povezave". N-gage ta profil zares potrebuje, saj bi brez njega nekoliko manj konkuriral drugim prenosnim igralnim konzolam.
Ob nakupu nimamo ravno velike izbire ozadij, saj jih je na voljo le šest, vsendar so zato ta toliko bolj usklajena s telefonom. Za boljšo barvno uskladitev imamo na voljo tudi tri barvne palete. N-gage krasi tudi kar nekaj popolnoma novih melodij, ki jih v prejšnjih Nokiah še nismo zasledili. Večinoma te melodije spominjajo na tiste iz starih igric. Preko WAP-a ali računalnika si lahko na telefon naložimo tudi svoje slike ter melodije. Za nalaganje slik in melodij uporabimo PC suite, za glasbo, ki jo lahko telefon tudi predvaja, pa uporabimo program Nokia Audio Manager.

Pripomočki (koledar, igre, alarmi...)

Telefon je opremljen s stalnimi fukcijami, kot so ura, koledar, kalkulator in pretvornik. Presenečeni smo bili nad funkcijo za delanje screenshotov, ki je ponavadi na telefonih nismo našli. Igra, ki smo jo dobili poleg telefona, je Super Monkey Ball. Igra je obdelana predvsem trodimenzionalno, vendar smo se jo kaj kmalu naveličali, saj je bolj igra za krajšanje časa in ne za resno igranje. Poleg telefona dobimo le eno igro, če jih želimo več jih moramo dokupiti. Tudi naloženih ni nobih drugih iger.

Prenos podatkov (WAP, GPRS, BT...)

N-gage je eden izmed telefonov, ki ponuja največ načinov povezovanja z drugimi napravami in možnosti za prenos podatkov. Prenos podatkov lahko poteka preko CSD, HSCSD in GPRS, ki je razreda B (2+2 ali 3+1). WAP je verzije 1.2.1. Z drugimi napravami pa se lahko povezujemo preko skoraj vseh možnih načinov, manjka mu edino infrardeča povezava. Z računalnikom se lahko torej povežemo preko bletootha ali USB kabla (telefon ima mini USB vtičnico). USB kabel za povezavo z računalnikom dobimo že poleg telefona, lahko pa uporabimo tudi bluetooth povezavo.

Telefon je za testiranje posodil Teleray d.o.o.

fotografije
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Nokia
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki