marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
5 ur
V pripravljenosti:
3
Tip baterije:
Li-Ion (720 mAh)
Dimenzije:
106 x 45 x 17,5 mm
Teža:
84 g

Tip zaslona:
4096 barv, 128 x 128 pik

Stopnja sevanja SAR:
0,63 W/kg
Za

Nokii 6610 lahko štejemo v prid, da ima zelo kakovosten barvni ekran. Če ga direktno primerjamo s Sony Ericssonom T68i (ali Ericssonom T68m), ki zna prikazati "samo" 256 barv, je pri Nokii 6610 precej boljši in tudi večji. Zato so slike, prejete preko npr. MMS sporočil, veliko bolj razločne kot na omenjenem Sony Ericssonovem modelu. Ima tudi zelo dober in glasen zvočnik za prostoročno telefoniranje.

Proti

Nokii mogoče malce zamerimo dejstvo, da aparat nima vgrajenega Bluetooth čipa in zato ni možno uporabljati Bluetooth opreme s tem aparatom.

Fotografije mobilnika
mobilniki
arhiv test
Nokia

Podobna kot jajce jajcu...

Nokia 6610


Nokia 6610

17.11.2002
Objavil: Thomas Bergant

Tale test bo zelo podoben testu Nokie 7210, ker sta si tudi telefona zelo podobna. Po funkcionalnosti se ne razlikujeta prav nič, edino po zunanjosti sta si malo različna. Če pogledamo tehnične specifikacije je Nokia 6610 za 1 gram težja od Nokie 7210. Sicer nam ni jasno od kod ta razlika, pa vendar je.



ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
ne podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj)  
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
podpira HSCSD
ne podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
ne podpira bluetooth
podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
ne podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
ne podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

Zunanjost Nokie 6610 je bolj resna in ni tako pisana kot pri Nokii 7210. Verjetno gre pri teh dveh modelih za podoben pristop kot pri modelih 8310 in 6510, ki se tudi razlikujeta zgolj na zunaj. To sicer ni čisto res, saj ima Nokia 6510 le vsaj eno funkcijo več - in to je mobilna denarnica. Pa se tokrat ne bomo ozirali za temi modeli, ker je to konec koncev test Nokie 6610. Pri tem modelu lahko zapišemo, da je drugi Nokiin telefon manjšega formata z barvnim zaslonom.

Splošen izgled (prvi vtis o telefonu, zaslon, osvetlitev, tipkovnica,..)

Tipkovnica pri Nokii 6610 je odlična za uporabo. Tipke so dovolj velike, da tudi ljudje z debelejšimi prsti ne bi smeli imeti kakšnih večjih problemov pri uporabi. Sama osvetlitev tipk ni enakomerna, ker celotno tipkovnico osvetljuje le šest LED diod (podobno, kot pri modelu Nokia 8310 ali Nokia 7210). Odzivnost tipkovnice je dobra, kar smo pri Nokiinih mobilnikih že vajeni. Gumb za vklop je mogoče preveč skrit in ga najdemo na vrhu nad zaslonom. Ob strani pa najdemo še dvosmerno tipko za uravnavanje glasnosti zvočnika. Nokia 6610 ima vgrajen tudi zvočnik, katerega lahko uporabimo za prostoročno telefoniranje. Zvočnik je precej glasen, tako da lahko to funkcijo uporabljamo tudi, če okolica ni ravno najtišja.

Imenik (št. zapisov, posebnosti, govorno klicanje, itd...)

Imenik je tak, kot smo ga vajeni že od drugih Nokiinih mobilnikov višjega cenovnega razreda. In sicer vanj lahko shranimo do 300 vpisov, kateri lahko vsebujejo več kot samo ime in telefonsko številko - torej več številk, e-poštni naslov, poštni naslov, spletni naslov in opombe. Žal boste pri Nokii 6610 zaman iskali funkcijo glasovnega izbiranja, kar bo gotovo marsikaterega novega uporabnika razočaralo. Imenik lahko urejate s programom Nokia PC Suite 5, ki ga lahko snamete iz Nokiine spletne strani. Standardna funkcija skoraj vseh mobilnikov pa je tudi možnost določanja številk za hitro izbiranje. Teh je lahko devet (tipke 2 do 9 ter 0), ker je tipka 1 že rezervirana za preverjanje sporočil v glasovnem predalu.

Sporočila

Nokia 6610 zna pošiljati standardna kratka sporočila (SMS), dolga sporočila in večpredstavnostna sporočila. Seveda zna vse to tudi sprejeti. Pri standardnih kratkih sporočilih smo omejeni na 160 znakov, pri dolgih pa lahko združimo tri taka sporočila po 160 znakov (torej skupaj 480 znakov). Kratka sporočila lahko pošiljamo tudi s pomočjo že narejenih predlog. Teh je v osnovi shranjenih deset. V kratko sporočilo pa lahko vstavimo tudi sliko in to potem pošljemo kot slikovno sporočilo (slika + 120 črk) na drug telefon, ki zna prikazati taka sporočila. Sporočila lahko shranjujemo tudi v mapah, ki jih lahko sami kreiramo. Novost pri sporočilih je ta, da lahko sedaj končno določimo, da naj se v primeru, da je pomnilnik poln, sporočila prepisujejo po algoritmu FIFO (First In First Out). To opcijo sicer že dolgo poznajo lastniki mobilnikov drugih proizvajalcev, predvsem Ericssonovih modelov, končno pa so najdemo tudi pri Nokii. Poleg tega najdemo v meniju "Sporočila" tudi točko "Pomenki" kar naj bi bil neke vrste mobilni chat. V pomnilnik lahko shranimo do 150 SMS sporočil ali do 50 slikovnih sporočil. Omenili smo, da zna Nokia 6610 pošiljati in prejemati tudi večpredstavnostna (MMS) sporočila. Teh lahko shranimo največ 15. V večpredstavnostno sporočilo lahko vpisujemo besedilo in dodamo sliko (podobo) iz galerije, ne moremo pa dodati zvočnega zapisa. Pri sprejetih MMS sporočilih pa je lahko dodan tudi zvočni zapis v obliki večglasne MIDI (SP-MIDI) ali enoglasne melodije (RNG), vendar velikost sporočila ne sme presegati 30 kB.

Seznami klicev, števci,...

V seznamih klicev in števcih boste našli zadnjih 10 zgrešenih in prejetih klicev, ter zadnjih 20 odhodnih klicev, vse skupaj pa bo opremljeno z datumom in uro ter trajanjem klica. Poleg seznama klicev je na voljo tudi števec GPRS podatkov, ki kaže količino prenesenih podatkov v bytih, ter merilnik trajanja podatkovnih zvez.

Nastavitve (profili, melodije, slike,...)

Lastniki Nokiinih mobilnikov gotovo poznate funkcijo "Profili". Za hitro prilagoditev okolju, v katerem se nahajate, jih je na voljo pet, katere lahko prilagodite svojim potrebam in ob aktiviranju določite, do kdaj naj trenutni profil velja. Za opozarjanje na klic lahko izbirate med 11-imi pripravljenimi enoglasnimi melodijami in 20-imi večglasnimi. Nove melodije lahko dodajate, dokler vam ne zmanjka pomnilnika v telefonu oziroma največ 60 v velikosti približno 5 kB. Svoje melodije prenesete na telefon preko SMS ali MMS sporočil. Za prenos preko IR ali kabelske povezave pa lahko uporabite priložen program PC Composer ali pa kakšen drug program, s katerim melodijo v RTTTL ali MIDI formatu prenesete na telefon.
S programsko opremo PC Suite in s pomočjo infrardečega vmesnika ali kabla (ki ga žal ni v prodajnem kompletu), preko katerega povežete Nokio z računalnikom, je urejanje imenika, logotipov, grafik skupin, ozadij in melodij enostavno in preprosto. Tako lahko izbirate med logotipi operaterja, grafikami klicnih skupin (*.ngg), napišete tudi slikovno sporočilo (10 predpripravljenih ali 5 lastnih) ali pa uredite pozdravno sporočilo. Prav tako lahko naložite lastno sliko in jo potem uporabite pri pošiljanju MMS sporočila ali pa kot ozadje zaslona.

Pripomočki (koledar, igre, alarmi, ...)

Nokia 6610 je seveda opremljena z orodji za boljšo organizacijo časa. Poleg alarma, koledarja, pretvornika valut, štoparice in odštevalnika časa najdete še koledar, v katerega lahko vnesete do 250 zapisov in seznam opravil (do 30 zapisov). PC Suite omogoča tudi sinhronizacijo telefona z vašim računalnikom. Z Nokio 6610 pa vam gotovo ne bo dolgčas, saj omogoča nalaganje igric in programov Java. Prednaloženi sta dve igri, ki sta poznani že od modela 9210 in 7650 - Bounce in Triple Pop - in en program - ConverterII (preračun merskih enot). Lahko pa naložimo še lastne igrice in programe. V pomnilniku je prostora za največ 6 aplikacij ali igric, posamezna aplikacija pa ne sme biti večja od 64 kB. V Nokii 6610 pa je vgrajen tudi stereo radijski sprejemnik, ki ga lahko poslušamo preko priloženih slušalk ali pa preko vgrajenega zvočnika.

Prenos podatkov (WAP, GPRS, BT, ... )

Nokia 6610 zna komunicirati preko več različnih medijev. Noja... zna komunicirati preko CSD (navaden prenos podatkov s hitrostjo do 9600 oz. 14400 bps), HSCSD (hiter prenos podatkov s hitrostjo do 43200 bps) in GPRS (Multislot class 6, kar pomeni uporabo 3+1 ali 2+2 časovnih oken). Z drugimi napravami lahko komunicira preko vgrajenega infrardečega vmenika ali pa preko kabla. Nokia 6610 ima vgrajen nov, t.i. POP-Port, ki omogoča priklop preko USB vodila na osebnem računalniku. Nokia 6610 ima vgrajen WAP brskalnik verzije 1.2.1.. Za urejanje nastavitev brskalnika in vnos zaznamkov (teh je lahko hranjenih do 30) lahko uporabimo PC Suite, za brskanje po internetu pa se preko IR ali kabelske povezave in računalnika povežemo v internet. Način in hitrost podatkovnih zvez nastavljamo z Nokia Modem Options.

Prodajalec/Uvoznik:
Teleray d.o.o.
albumfotografije
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
Ni povezane dodatne opreme.
povezane vsebine
oprema: Nokia
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki