marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
2 uri
V pripravljenosti:
165 ur
Tip baterije:
Li-Ion (550 mAh)
Dimenzije:
90 x 47,5 x 21 mm
Teža:
101 g

Tip zaslona:
9-vrstični, 120 x 160 pik

Notranji pomnilnik:
1 MB
Stopnja sevanja SAR:
0,93 W/kg
Za

- velik barvni zaslon,
- POP3 odjemalec elektronske pošte,
- GPRS.

Proti

- nima klicnih skupin,
- nima nobene vrste brezžične povezave z računalnikom (IrDA ali Bluetooth).

mobilniki
arhiv test
Motorola

Motorola T720


Motorola T720

26.10.2002
Objavil: Mojca Giacomelli

Tokrat je bila v naših rokah najnovejša Motorola z barvnim zaslonom – T720. Telefon je preklopni, z dvema zaslonoma: manjšim zunanjim in velikim notranjim barvnim zaslonom. Le-ta je verjetno "krivec" za to, da je telefon, ko je odprt, precej velik.ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
podpira EMS
ne podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj)  
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
ne podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
ne podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
ne podpira kabel (USB, ...)
ne podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
ne podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

Splošen izgled (prvi vtis o telefonu, zaslon, osvetlitev, tipkovnica,..)

Zunanji zaslon ima dve vrstici: v prvi je stanje omrežja in baterije, v drugi pa datum in ura, v primeru klica pa seveda vidimo, kdo nas kliče, vidni pa so tudi drugi dogodki (prejeto kratko sporočilo, opomnik, zgrešeni klici). Zunanji zaslon ima ločljivost 96 x 32 pik. Notranji zaslon je barvni s 4096 barvami in z ločljivostjo 120 x 160 pik. V odvisnosti od velikosti črk, ki jih izberemo, je lahko na zaslonu največ devet vrstic ter ena statusna, kar je seveda še posebej primerno za wapanje. Barvni zaslon je v primerjavi z barvnimi zasloni drugih proizvajalcev eden izmed boljših, vendar ima še vedno enako hibo, kot vsi drugi – ko se ugasne osvetlitev zaslona, le težko kaj preberemo z njega.
T720 ima zunanjo anteno, ki pa je tako majhna, da ne moti in se ne zatika npr. v žepu. Ob anteni je tudi indikator omrežja oz. klicev.

Tipkovnica ima pet funkcijskih tipk, navigacijsko tipko ter še numerični del. Tipke so velike in dovolj narazen tudi za kakšne večje moške roke, za manjše ženske roke pa je telefon morda celo prevelik:). Tipke se na pritisk odzivajo dobro, vendar se je potrebno navaditi na malce močnejše pritiskanje ter na to, da je odzivnost menijev počasna. Ob strani sta še tipki za nastavljanje glasnosti med pogovorom oz. utišanje zvonjenja ter tipka za glasovno snemanje in izbiranje.

Na voljo bodo tudi zamenljivi pokrovčki v različnih barvah.

Imenik (št. zapisov, posebnosti, govorno klicanje, itd...)

V imenik telefona lahko shranimo do 500 zapisov, dvajsetim pa lahko priredimo govorno klicanje. Posameznemu zapisu ni mogoče dodati več številk, lahko pa določimo lokacijo za hitro klicanje ter drugačno zvonjenje.

Pregledovanje je možno samo po imenu, telefon pa nima klicnih skupin.
Poleg imenika telefonskih številk imamo na voljo tudi imenik elektronskih naslovov, saj ima Motorola T720 vgrajen odjemalec za elektronsko pošto (POP3).

Sporočila

Poleg standardnih kratkih sporočil podpira tudi EMS sporočila, katerim lahko dodamo t.i. hitro zabeležko, sliko, animacijo in zvok v formatu *.imy (iMelody). Preko SMS klepeta lahko klepetamo tudi s tistimi, ki imajo mobilne telefone znamke Nokia. Napišemo in shranimo lahko do deset predlog za sporočila. V pomnilnik telefona lahko shranimo do 20 kratkih sporočil, vgrajenih pa je že 10 zvokov, 15 animacij ter 8 statičnih slik.

Za shranjena sporočila lahko nastavimo avtomatično brisanje, in sicer po dnevih (npr. po 5 dneh) ali pa glede na število sporočil (npr. zadnjih 10). Privzeta nastavitev telefona je avtomatično brisanje po določenem številu dni (5), kar nam, v primeru, da na to nismo pozorni, lahko povzroči slabo voljo, saj se starejša sporočila nepovratno zbrišejo.

Možno je tudi pošiljanje in sprejemanje elektronskih sporočil. Pri sprejemanju elektronskih sporočil lahko nastavimo največjo velikost sporočil, ki jih bomo sprejeli na telefon ter tudi to, ali naj se sporočila zbrišejo s strežnika ali naj kopija ostane. Za sprejemanje in pošiljanje sporočil je seveda potrebno nastaviti ISP ponudnika (operater) ter poštni predal za pošiljanje (SMTP strežnik) ter prejemanje (POP3 strežnik) sporočil. Elektronsko pošto lahko preverjamo periodično (oz. jo za nas preverja telefon:) ) ali pa na zahtevo. Odjemalec za elektronsko pošto deluje preko CSD ali GPRS povezave.

Seznami klicev, števci,..

V seznamih klicev lahko vidimo po 10 zadnjih sprejetih, klicanih in zgrešenih klicev, ki so vsi opremljeni z datumom in uro, ter čase trajanja klicev. Za kontrolo nad porabo prenosa podatkov pa so seveda tudi števci trajanja CSD in količina prenesenih podatkov preko GPRS.

Nastavitve (profili, melodije, slike,...)

Telefon lahko precej prilagodimo svojemu okusu. Ker ima barvni zaslon, lahko izbiramo med šestimi barvnimi shemami, nastavimo sliko za ozadje ter ohranjevalnik zaslona, ki je lahko slika ali pa animacija. Slika za ozadje je lahko postavljena na sredino ali pa raztegnjena preko celega zaslona. Dodatne slike in melodije lahko prenesemo na telefon tudi preko WAP-a. Na testu smo tako na telefon shranili nekaj slik različnih velikosti in barv (101 x 80, 101 x 46, 72 x 28), ugotovili pa smo, da ne moremo namestiti slik, ki so večje od 2 KB. Tudi MIDI melodije lahko nameščamo preko WAP-a. Vgrajenih je že 32 različnih načinov zvonjenja, ravno toliko pa si jih lahko namestimo sami. Telefon podpira tudi večglasne (polifonične) melodije, in sicer največ 4-tonske (16 inštrumentov).

Za marsikoga še vedno malce nenavadne Motoroline menije lahko prilagodimo svojim potrebam. Sprogramiramo lahko dve funkcijski tipki pod zaslonom ter štirismerno navigacijsko tipko za dostop do tistih funkcij, ki jih največ uporabljamo. Določimo lahko tudi bližnjice (tudi npr. za wap naslove), do katerih pridemo s pritiskom na tipko Meni in ustrezno številko, za še hitrejši dostop pa uporabimo govorno izbiranje. Izbiramo lahko tudi med prikazom menijev, ki so lahko v obliki ikon ali pa "navadni" besedni. Malce moteče je edino to, da je na zaslonu vedno prisotna slika navigacijske tipke s pripadajočimi funkcijami.

Izbiramo lahko med petimi profili opozarjanja. Lastnosti vsakega profila lahko seveda spreminjamo. Tako je možno nastaviti melodijo in glasnost zvonjenja za klice, zvok za sporočila, podatkovne klice in opomnike ter zvok za tipke.
Med nastavitvami telefona je možno nastaviti osvetlitev zaslona oz. po kolikšnem času se le-ta ugasne, status indikatorja na zunanji strani telefona (on/off), pogled na zaslonu (večji/manjši), način sprehajanja po menijih (samo navzgor/navzdol ali vrteče), animiranost menijev, kontrast zaslona ter varčevanje baterije. Pokrovček telefona je aktiven, vendar lahko spremenimo tudi to.

Motorola T720 ima za razne podatke (imenik, slike, melodije, igre, Java aplikacije) na voljo kar 1 MB pomnilnika.

Pripomočki (koledar, igre, alarmi, ...)

Med pripomočki najdemo "klasiko": kalkulator, alarm, alarm, opomnike, koledar ter glasovne zabeležke. Med opomnike lahko shranimo do 500 zapisov. Dolžina glasovne zabeležke je lahko do 1 minute.

Na voljo je že nekaj iger, in sicer Baseball, MotoGP ter Tetris, nove pa si lahko namestimo s pomočjo Jave. Motorola ima namreč podporo za J2ME aplikacije. V ta namen je predvidenega kar polovica celotnega pomnilnika (512 KB). Na testu nam na žalost ni uspelo namestiti nobene Java aplikacije z nobene strani, ki ponujajo te vrste preizkusnih programčkov.

Prenos podatkov (WAP, GPRS, BT, ... )

Telefon podpira tako CSD kot tudi GPRS (4+1) prenos podatkov. Vgrajen WAP brskalnik je različice 1.2.1. Velik barvni zaslon pripomore k temu, da je v tem primeru WAP precej uporabna zadevica oz. nadomestilo klasičnemu brskalniku, saj je tudi sam prenos podatkov v primerjavi z drugimi GPRS telefoni precej hiter. Same hitrosti prenosa nismo mogli izmeriti, saj na testu nismo imeli kabla za povezavo telefona z računalnikom, brezžična povezava pa v telefon ni vgrajena.

Prodajalec/Uvoznik:
Ram 2 d.o.o.
albumfotografije
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
Ni povezane dodatne opreme.
povezane vsebine
oprema: Motorola
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki