marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 11 ur 49 min (2G) / do 12 ur 11 min (3G)
V pripravljenosti:
do 671 ur (2G) / do 656 ur (3G)
Tip baterije:
Li-Ion (2600 mAh)
Dimenzije:
145 x 72 x 7,6 mm
Teža:
142,5 g

Tip zaslona:
barvni IPS LCD, 1080 x 1920 pik, 16 M barv, velikost pet palcev, 441 ppi

Procesor:
osemjerdni 2,0 GHz Cortex-A53
Notranji pomnilnik:
16 GB, 3 GB RAM
Operacijski sistem:
Android OS

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za in proti

Sony je z Xperio M5 precej pohitel, saj se je predhodnik šele dodobra pričel prodajati. Vseeno pa tisti, ki so si želeli kupiti M4 Aqua, pa tega še niso storili, lahko sedaj za nekaj višjo ceno dobijo izboljšan model, kar se bo poznalo predvsem pri hitrejšem delovanju, posnetih slikah in podvojenem pomnilniku. Menim, da Sony z Xperio M5 želi poseči tudi med kupce v višjih razredih, predvsem ciljam tu na tiste, ki niso navdušeni nad ceno Xperie Z5, želeli pa bi imeti »premium« občutek pri rokovanju z mobilnikom. Malenkost me moti odsotnost bralnika prstnih odtisov, saj sem se nanj pri vsakodnevni uporabi že dodobra navadil.

Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Sony

Prehiter, a upravičen naslednik

Sony Xperia M5


Sony Xperia M5

16.02.2016
Objavil: Dare Gliha

Čeprav se je zadnje čase zdelo, da bodo proizvajalci malo umirili konje in nove mobilnike predstavljali v daljši časovni liniji, so pri Sonyu čisto obrnili ploščo in po lani predstavljenem mobilniku Xperia M4 Aqua že po dobrih petih mesecih najavili naslednika, model Xperia M5.ne podpira datum microSD
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 21,2 Mpix
Povečava: 5x
nočni način
panorama
samosprožilec
efekti
okvirji
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
makro način slikanja
dve kameri
vgrajena bliskavica
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
podpira EDGE
podpira UMTS
podpira HSDPA
podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
podpira GPS (satelitska navigacija)
podpira TV-OUT
podpira LTE
podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
podpira radio FM

Novinec je v imenu izgubil dodatek Aqua, vseeno pa enaka vodoodpornost ostaja, torej ima certifikat IP68, kar omogoča vodotesnost do 1,5 m do 30 minut, hkrati pa je mobilnik odporen na prah. Čeprav je bil mobilnik najavljen že lani avgusta, pa je na naš trg prišel šele pred kratkim.

Podoben, a vseeno različen

Lastniki predhodnika bodo verjetno kar malo jezno gledali, da je Sony M5 predstavil tako kmalu, saj so s tem nekako izgubili aktualnost, hkrati pa se tudi poraja vprašanje, kako bodo sedaj skrbeli za nadgradnje (pa ne, da tudi pri ostalih mobilnikih ravno slovijo po aktualnosti). Hkrati se tudi poraja vprašanje, ali je zamenjava za novejši model sploh upravičena. Oba mobilnika sta zgrajena okoli pet palčnega zaslona, pri M5 so le-tega nadgradili na polno ločljivost HD. Izboljšana je tudi kamera, tako zadnja kot sprednja, ki po novem omogoča tudi samodejno ostrenje. Velikost samega mobilnika se praktično ni spremenila, pri M5 ta znaša 145 x 72 x 7,6 mm, teža pa 142,5 g (predhodnik ima dimenzije 145,5 x 72,6 x 7,3 mm ter 136 g).

Je pa M5 pridobil na zmogljivosti. Za njegovo delovanje so se zatekli k Mediateku (MT6795 Helio X10 in osemjedrni Cortex-A53, ki tiktaka pri 2 GHz), dodali pa so še 3 GB delovnega pomnilnika, kar precej pohitri delovanje mobilnika (predhodnik je imel »le« 2 GB). Za podatke je na voljo 16 GB vgrajenega pomnilnika (pri predhodniku le 8 GB), uporabnik pa si lahko le-tega razširi z dodatno kartico microSD do velikosti 200 GB. Nekako se mi zdi, da Sony M5 raje sili v razred višje in da se raje spogleduje s »high-end« modelom Xperia Z5.

Tako kot pri predhodniku je tudi Xperia M5 na voljo v različici z eno ali dvema karticama SIM, na testu pa sem imel različico z eno kartico.

Nova kamera

Zanimivo je, da je Sony za ta model uporabil kamero ločljivosti 21,2 MP. Zanimivo zato, ker njihova prestižna linija uporablja senzor ločljivosti 23 MP (največja ločljivost slike tako znaša 5312 x 3984 pik.), M4 Aqua pa je imela »le« 13 MP, kar je sedaj tu ločljivost sprednje kamere. Samodejno ostrenje je narejeno podobno kot pri Z5, gre za hibridno fazno ostrenje, ki vsaj na papirju deluje hitreje (Sony navaja, da mobilnih izostri sliko v 0,25 s). Kar se tiče vmesnika ni sprememb glede na ostale Xperia modele, tako da tu Sony tople vode ni odkrival. Avtomatika deluje dobro, slike so zadovoljive kvalitete, vseeno pa sem tudi tu dobil občutek, da se posneta slika najdlje zapisuje takrat, ko so najboljši svetlobni pogoji. To je zunaj v dnevni svetlobi. Xperia M5 zmore snemati tudi video v ločljivosti 4K (2160p pri 30 fps).

Nova je tudi sprednja kamera. Le-ta je dobila opcijo samodejnega ostrenja, kar bo dobrodošlo predvsem za snemanje avtoportretov, hkrati pa omogoča snemanje videa v polni ločljivosti HD.

Če ne drugje, se pri kameri vidi ogromen napredek glede na predhodnika.

Še vedno isti uporabniški vmesnik

Na Xperii M5 teče operacijski sistem Android 5.0, Sony pa navaja, da bo na voljo posodobitev na različico 5.1, o nadgradnji na 6.0 pa zaenkrat ni informacij. Glede na to, da je konkurenca z novimi modeli malenkost izboljšala svoje uporabniške vmesnike bi to pričakoval tudi od Sonya. Vseeno se mi zdi, da neke pomembne novosti oz. koraka več glede na predhodnika tu ni. Kot pri vseh androidnih mobilnikih si uporabnik tudi tu lahko sam izbere izgled začetnega zaslona. Osebno še vedno preferiram osnovno Googlovo rešitev.

>> Več o operacijskem sistemu Android

Vse opcije povezljivosti

Wifi, bluetooth, LTE, GPRS, EDGE, HSPA, GPS, USB, NFC … Xperia M5 ima vse opcije povezljivosti, ki jih v praksi potrebujemo. Manjka le IR, ki pa za prenos podatkov danes ne pride več v poštev, mogoče bi ga lahko z dodatno aplikacijo uporabili le kot namenski daljinski upravljalnik. Zanimivo je, da Sony tu ni vgradil podpore za ANT+, kar bi bilo dobrodošlo za bolj aktivne uporabnike. Manjka tudi podpora hitremu polnjenju, ki ga ima Xperia Z5.

Kot omenjeno so dimenzije ostale podobne kot pri predhodniku. Je pa malenkost izboljšana kapacitete baterija, sedaj le-ta znaša 2600 mAh. Po specifikacijah telefon zmore do 656 ur stanja pripravljenosti in 12 ur pogovorov. Kaj to pomeni v praksi je pravzaprav odvisno od navad in uporabe vsakega posameznika.

Posodil na test:
Agencija Zmaj
Prodajalec/Uvoznik:
Aimhigh plus d.o.o.
Cena na dan testa:
460,00
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Sony
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki