marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
4 ure
V pripravljenosti:
160 ur
Tip baterije:
Li-Ion (550 mAh)
Dimenzije:
81 x 51 x 22,5 mm
Teža:
85 g

Tip zaslona:
16-bitni barvni, 128 x 160 pik

Stopnja sevanja SAR:
0,99 W/kg
Za

Sam izgled telefona bo pritegnil marsikatero predstavnico nežnejšega spola, pa tudi moški se ga verjetno ne bodo branili. Odlična stran telefona je vsekakor organizator z vsemi vgrajenimi funkcijami.

Proti

Malce drugačnega sistema menijev se sčasoma privadimo, kar bi pa težko zatrdila za tipkovnico. Oznake pod tipkami so namreč zelo moteče, v primeru, da imamo vklopljeno tudi osvetlitev tipkovnice, pa je tipkanje oz. iskanje prave tipke še bolj oteženo. Sama sem pogrešala tudi kakšno brezžično povezavo, predvsem za sinhronizacijo imenika.

Fotografije mobilnika
mobilniki
arhiv test
Sagem

Za vsako žensko torbico

Sagem myC-3b


Sagem myC-3b

04.08.2004
Objavil: Mojca Giacomelli

Francoski proizvajalec je bil na letošnjem CeBIT-u poleg Panasonica edini, ki je predstavil mobilnik, ki je prvenstveno namenjen samo enemu spolu – ženskemu. Kar sicer ne pomeni, da ga ne smejo uporabljati tudi predstavniki nasprotnega spola, le malce hecno deluje majhen telefonček, odet v lepo rdečo in srebrno barvo, v moških rokah, pa tudi vgrajena funkcija "roza urnika" jim ni ravno namenjena. Zato pri odločitvi, kdo bo testiral malega francoza, ni bilo nobenega dvoma.ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
podpira EMS
podpira MMS
ne podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj)  
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
ne podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
ne podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
ne podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
ne podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
ne podpira java
ne podpira radio FM

Splošen izgled

Sagem myC-3b spada med preklopne modele mobilnikov francoskega proizvajalca. Zanimivo je, da je le-ta pri klasično oblikovanih mobilnikih skril anteno v ohišje, pri preklopnih pa mu to najbrže zaradi pomanjkanja prostora ni uspelo. In tako ima tudi myC-3b v primerjavi z njegovo "velikostjo" kar zajetno anteno v rdeči barvi. Marsikoga bo to zmotilo, meni pa se zdi, da mu kar pristoji. Na vrhu najdemo še nastavek za vrvico, s katero lahko telefom nosimo okrog vratu. Na desnem boku je vtič za polnilni ali podatkovni kabel (le-tega je potrebno dokupiti posebej), na levem boku pa tipki za uravnavanje glasnosti. Zadnji del ohišja in zgornja tretjina sprednjega dela sta srebrne barve, ostali dve tretjini zgornjena pokrovčka pa sta temno rdeče barve. Zanimivo je, da na zgornjem pokrovčku ni zunanjega zaslona, ki bi omogočil vpogled v stanje telefona ter druge pomembne informacije (obvestila o klicih in sporočilih, ura, stanje baterije). Tako je potrebno vsakokrat telefon odpreti. Na spodnjem robu se nahaja še ozek pas temne barve, ki drugega pomena kot lepotni okrasek, nima.

Zaslon je za mere mobilnika dovolj velik (128 x 160 pik), in zna prikazati 65 K barv, informacije pa prikaže v največ 12 vrsticah. Okoli zaslona se nahaja ogledalo, kar ni presenetljivo, če vemo, komu je mobilnik namenjen. Ogledalce je kar uporabno, predvsem takrat, ko se zaslon telefona ugasne.

Na spodnjem delu se nahajajo funckijske tipke in številčna tipkovnica. Funkcijske tipke so razvrščene v obliki ovala. Zgornji dve na desni in levi strani sta t.i. "soft" tipki, ki spreminjata vrednost odvisno od tega, kje se nahajamo. Zanimivo je, da sta potrditveni in zavrnitveni tipki postavljeno ravno obratno, kot smo jih vajeni. Tako potrjujemo vedno na desni strani, na kateri je tudi zelena tipka za vzpostavitev ali sprejem klica, zavračamo oz. preklicujemo izbire pa na levi strani, kjer je tudi rdeča tipka za prekinitev klica in izklop. Mobilnik vklopimo s pritiskom na zeleno tipko. Na sredini ovala se nahaja štirismerna navigacijska tipka. Žal so pri proizvajalcu pozabili dodati tipki še "peto smer" – potrditev, česar smo se navadili pri novejših telefonih, ki uporabljajo tak sistem navigacije.

Večji del tipkovnice zavzemajo klasične tipke mobilnika, ki so sicer precej ravne, pa vendarle normalno odzivne. Bodo pa vse ponosne lastnice simpatičnega mobilnika potrebovale precej potrpljenja, da se bodo navadile uporabljati tipkovnico. Številke in črke so namreč napisane pod tipkami, kar je precej nenavadno, saj si pri tipkanju zakrijemo oznake in moramo tako pri tipkanju precej misliti, kaj je katera tipka. Kar precej nerodna reč za tiste, ki nimamo tipkovnice v "levem mezinčku", ampak moramo kdaj pa kdaj tudi poškiliti nanjo. Osvetlitev tipkovnice lahko tudi izklopimo in tako še privarčujemo pri porabi energije.

Izbirniki oz. meniji mobilniki so klasični sagemovi. Pri katerih se, navajeni raznih nokij, siemensov in sony ericssonov, na začetku kar malce lovimo. Na srečo pa Sagem ne spreminja načina izbirnikov, ki je tako pri večini sagemov enak.

V kompletu dobimo poleg telefona še polnilec, navodila in slušalko. Baterija je na testu zdržala v skoraj popolnem stanju pripravljenosti kar pet dni. "Skoraj" zato, ker sem v tem času zaradi gostovanja v tujini le prebirala kratka sporočila, ne pa tudi klicala. Ob normalni uporabi pa je mobilnik brez težav zdržal dobre tri dni.

Imenik

Imenik telefona si deli skupen pomnilnik še z drugimi predmeti, kot so slike, fotografije, melodije in zapisi v rokovniku, skupaj pa ga je na voljo 1,8 MB. Vsakemu zapisu v imeniku lahko določimo podrobnosti, kot so več telefonskih številk, naslov e-pošte, podjetje, komentar in fotografijo, ki se bo prikazala ob klicu. Dodamo pa ga lahko tudi v eno izmed skupin. Vsaki skupini lahko določimo svojo ikono, melodijo zvonjenja in način vibriranja. Žal se v meniju Imenik prikazujeta skupaj oba imenika – tisti iz telefona in na SIM kartici.

Sporočila

Kljub svoji majhnosti je myC-3b založen z vsemi vrstami sporočil – SMS, EMS in MMS. Pisanje kratkih sporočil nam olajšuje funcija predvidevanje vnosa T9, ki je na voljo tudi v slovenskem jeziku. Prostora za kratka sporočila je dovolj – sprejme jih namreč največ 100. Za večpredstavna sporočila je na voljo 300 KB pomnilnika, pri čemer je velikost odhodnih kot tudi dohodnih MMS-ov omejena na največ 100 KB.

Seznami klicev, števci

Do seznama zadnjih klicev pridemo s pritiskom na tipko za sprejem klica, kjer so v skupnem seznamu prikazane vse tri vrste klicev, ki so ločene z ikonami in opremljene z datumom in časom trajanja. Za skupne čase trajanja klicev in števec prenesenih GPRS podatkov pa se moramo prebiti skozi meni.

Nastavitve (profili, melodije, slike...)

Možnosti za personalizacijo mobilnika je precej. Tako lahko izbiramo med dvema temama, si izberemo ozadje zaslona in nastavimo ohranjevalnik zaslona. Zanimiva je možnost naključnega prikaza ozadja, kar pomeni, da imamo lahko vsakič, ko odpremo mobilnik, na ozadju drugo sliko. Nove slike in ozadja ter melodije (iMelody, midi in wav) si lahko naložimo preko WAP-a, večpredstavnih sporočil ali pa dokupimo kabel in uporabimo že znani sagemov program My pictures and Sounds.

Klasičnih profilov, kot jih poznamo, mobilnik ne podpira. Nastavimo lahko le melodijo in glasnost zvonjenja ter način vibriranja, vse zvoke mobilnika pa izklopimo s tipko *.

Za varčevanje z energijo lahko izklopimo osvetlitev tipkovnice ter določimo čas, po katerem se osvetlitev mobilnika ugasne. Pokrovček je lahko aktiven, kar pa je malce moteče ob prevzemanju klicev, saj nimamo zunanjega zaslona, zato sem le-to možnost na testu izklopila. Omrežje operaterja se lahko izbira samodejno ali pa ročno.

Med brskanjem po menijih sem našla tudi zanimivo možnost – Blacklist, katere mi pa nikakor ni uspelo uporabiti. Zato sem odprla navodila in poiskala, kaj opcija sploh pomeni. Blacklist namreč ni tisto, kar bi si marsikdo izmed nas predstavljal (izločanje klicev), ampak je opcija, ki jo samodejno uporabi kar mobilnik sam. V primeru, da imamo namreč nastavljeno samodejno ponavljanje klicane številke, bo mobilnik po določenih neuspešnih poskusih tisto številko samodejno uvrstil na to listo, kar pomeni, da bo zanjo izklopljena možnost samodejnega ponavljanja klicanja.

Pripomočki

S pripomočki je myC-3b presentljivo dobro založen. Tako imamo na voljo zmogljiv organizator, kamor si lahko zabeležimo razne dogodke, sestanke, opravila, ipd. Pri vpisovanju le-teh imamo ogromno možnosti, izbira katerih pa je odvisna od tega, katere vrste dogodek ali opravilo izberemo. Budilka je klasična in je ne moremo nastavljati, za katere dneve naj zvoni. Zbudila pa nas bo tudi ob ugasnjenem telefonu.

Poleg organizatorja in budilke najdemo še kalkulator, pretvornik, števec časa ter bio predstavitve. V le-teh najdemo bioritem in dva urnika – Roza in Modrega. Bioritem lahko preverimo zase in za kakšno prijateljico, enako velja tudi za roza urnik, ki nam bo bolj znan pod imenom menstrualni koledarček. Ki pa si tega imena sicer ne zasluži, saj vanj ne moremo beležiti datumov menstruacije, ampak le vpišemo zadnji dan ter mesečno periodo, mobilnik pa izračuna t.i. "varne in nevarne dneve", hkrati pa nam prikaže še procentualno možnost zanositve. Modri urnik pa ni nič drugega kot nekakšen kalkulator, ki nam v primeru, da smo nehali kaditi, izračuna število dni brez kajenja ter koliko dni življenja smo na ta način pridobili. Prednaloženi sta tudi dve igri – ArcadeBox in Sestavljanka.

Prenos podatkov

Za brskanje po mobilnem spletu je poskrbljeno s paketno povezavo GPRS ter klicno CSD, v primeru, da imamo kabel za povezavo z računalnikom, pa lahko s programsko opremo Wellphone po navedbah proizvajalca mobilnik uporabimo tudi kot modem. Drugi načinov povezavanja (IR ali bluetooth) mobilnik žal ne podpira.

Telefon je za testiranje posodil Mobitel d.d.

Prodajalec/Uvoznik:
CETI d.o.o.
albumfotografije
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
Ni povezane dodatne opreme.
povezane vsebine
oprema: Sagem
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki