marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 3,5 ure
V pripravljenosti:
do 250 ur
Tip baterije:
Li-Ion (BL-5C) (900 mAh)
Dimenzije:
108.8 x 53 x 24 mm
Teža:
126 g

Zunanji zaslon:
TFT, 262.144 barv, 176 x 208 pik

Notranji pomnilnik:
30 MB
Stopnja sevanja SAR:
0,95 W/kg
Operacijski sistem:
Symbian

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Precej pomnilnika je prav gotovo ena izmed pozitivnih lastnosti tega modela. Prav tako je po mojem mnenju kakovost izdelave ohišja dobra. Za tole izjavo me bodo nekateri verjetno pograjali. Žal sem imel pri nokii 6680 s samo kakovostjo ohišja zelo negativne izkušnje. To je verjetno razlog, da sem tukaj zapisal, da je kakovost plastike dobra. Verjetno bi lahko bila boljša, vendar mene zadovolji že sedaj. Prav tako osebno s škripanjem ohišja in predvsem zadnjega drsnega pokrovčka, ki ščiti kamero, nisem imel nobenih težav. Med pozitivne lastnosti lahko vsekakor štejem tudi standard bluetooth 2.0.

Proti

Preslabotna baterija je ena izmed največjih negativni lastnosti. In mogoče bo nekdo dodal še velikost in teža. Jaz nisem med njimi, ker že dlje časa pretežno uporabljam pametne mobilnike in vem, da se vseh teh "cukrčkov" ne da stlačit v manjše ohišje brez da bi trpela uporabnost. Mogoče bi lahko dodal med negativne lastnosti še pomanjkanje infrardeče povezave. Saj ne, da bi jo krvavo pogrešal. Sem pač lastnik tiskalnika za izpis fotografij, ki ima poleg USB-povezave tudi možnost pošiljanja slik preko infrardečih vrat. Žal pa ta tiskalnik nima bluetooth vmesnika.

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Nokia

Ima skoraj vse - kot švicarski nožek

Nokia N70


Nokia N70

28.11.2005
Objavil: Thomas Bergant

Težko pričakovani zamudnik se je končno znašel v mojih rokah. Nokia N70 je bila prvič predstavljena konec aprila letošnjega leta skupaj s še dvema telefonoma nove N-serije. Nokia N90 je bila napovedana za drugo četrtletje, nokia N70 za tretje in N91 za zadnje četrtletje letošnjega leta.ne podpira datum DV rsMMC
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 1,9 Mpix
Povečava: 20x
nočni način
samosprožilec
efekti
okvirji
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
dve kameri
vgrajena bliskavica
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
podpira EDGE
podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
podpira radio FM

Nokio N90 smo dobili na test konec avgusta oz. v začetku septembra - torej z malce zamude glede na napovedan termin. Nokia N70 prav tako zamuja, nokia N91 pa je sedaj po novem napovedana za prvo tromesečje naslednjega leta.

Kakorkoli že, jaz sem svoj primerek dobil in v nadaljevanju boste lahko prebrali moje vtise o tem telefonu. Hiter pregled funkcionalnosti da vedeti, da je nokia N70 v bistvu naslednik dobro prodajane nokie 6680.

Zunanjost in izgled …

O nokii N70 se da prebrati precej deljena mnenja. Nekaterim ni všeč velikost, nekateri pravijo, da ohišje grozno škriplje, nekaterim je prevelika … Meni osebno je precej bolj všeč kot njena predhodnica, nokia 6680. Predvsem se mi zdi ohišje iz kakovostnejših materialov. Sicer bom glede obrabe lahko kakšno besedo napisal čez nekaj mesecev vsakodnevne uporabe, a prvi pogled daje precej boljši občutek. Nokia N70 je visoka 108,8 milimetrov, široka 53 milimetrov in debela 24 milimetrov. Težka je 126 gramov. Kdor je navajen na manjše telefone, se mu bo ta nokia res zdela ogromna, vendar če po drugi strani pogledamo uporabnost in velikost zaslona, pa ti podatki govorijo v prid nokii N70. Ohišje je narejeno kakovostno, le mogoče je srebrna obroba okoli zaslona in tipkovnice preveč občutljiva na drobne praskice. Na sprednji strani je poleg velikega zaslona, ki zna na 176 x 208 pikah prikazati do 262.144 barv. Pod zaslonom so pri Nokii dokaj skopo odmerili prostor za tipkovnico in to je razlog, da so tipke precej natlačene, so pa zato zelo dobro odzivne in malce izbočene. Kdor je navajen kakšne prejšnje nokie z operacijskim sistemom Symbian, bo takoj opazil, da je razpored tipk malce spremenjen. Na desni strani je dodana ena tipka, ki ob privzetih nastavitvah služi za vstop v aplikacijo Galerija, lahko ji pa funkcionalnost spremenimo po lastnem okusu.

Tik pod zaslonom je na sredini petsmerna navigacijska tipka, ob njej pa so štiri dodatne tipke. Zgornjima dvema se funkcionalnost spreminja glede na trenutni položaj v meniju, spodnji dve pa sta za prevzem in prekinitev klica. Nad zaslonom na desni strani najdemo kamero, ki je namenjena videotelefoniji in je slabše kakovosti, kot tista glavna na zadnji strani aparata. A o tem malce kasneje. Na drugi strani nad zaslonom lahko poleg napisa N70 opazimo majhno prozorno okence, za katerim se skriva tipalo za svetlobo, s katerim se prilagaja osvetlitev zaslona in tipkovnice. Čisto na vrhu najdemo majhno, okroglo tipko, ki služi vklopu in izklopu aparata ter za hitro spreminjanje profila. Če se podamo sedaj še na ostale dele zunanjosti in jo obrnemo na desno, lahko ob strani opazimo vratca, za katerim se skriva reža za pomnilniško kartico. Nokia N70 zna brati in pisati na še vedno dokaj redke in drage pomnilniške kartice z dvojno napetostjo (1,8 V/3 V napetosti). Celoten naziv te kartice je DV rsMMC, kar naj bi pomenilo Dual Voltage reduced size Multimedia Card. Pri nakupu dodatne kartice se torej raje dvakrat prepričajte, če kartica resnično deluje tudi z vašim telefonom, najbolje pa je, če imate to možnost, da jo kar takoj v trgovini preskusite.

Poleg reže se nahaja še ena tipka, ki je sicer brez oznake. Služi pa namesto sprožilca, ko mobilnik uporabimo za slikanje.

Če sedaj nokio N70 obrnemo dalje na zadnjo stran, mogoče najprej pogrešamo nekaj – kamero namreč. Ta je skrita za drsnim pokrovčkom, ki se odmakne navzdol, za njim pa se pojavi kamera, nad katero se bohoti napis "2 megapixel". Poleg leče fotoaparata se nahaja še bela lučka, ki je nekakšen nadomestek za bliskavico. Ob slabih svetlobnih pogojih je lahko delno v pomoč, vendar je na razdalji, večji od metra ali dveh, že skoraj brez pravega efekta.

Notranjost in delovanje …

Pri nokii N70 s pomnilnikom niso prav nič skoparili. Tako je delovni pomnilnik, ki je namenjen izvajanju aplikacij, velik kar 30 MB. Poleg tega je na voljo še do 22 MB dinamičnega pomnilnika, ki je v datotečnem sistemu označen s črko C in kamor lahko nameščamo programe ali shranjujemo svoje podatke. V ta del pomnilnika se shranjujejo tudi kratka in večpredstavnostna sporočila, imenik, koledar, opomniki, dnevniška datoteka in še mnogo več. Disk D, ki služi kot nekakšen vmesni pomnilnik, je velik nekaj manj kot 2 MB, prodajnemu kompletu pa je priložena tudi še pomnilniška kartica v velikosti 64 MB. Karakteristike pomnilnika dajo vedeti, da je tega resnično dovolj za večino uporabnikov, če pa vam to ne zadošča, lahko prostor razširite z dodatno pomnilniško kartico. Na tržišču so trenutno na voljo do velikost 512 MB, govori pa se tudi že o takih z enim, dvema in celo štirimi gigabajti. Podatka o tem, koliko velike kartice naj bi znala prebrati nokia N70, žal nisem našel, lahko pa napišem, da s 512 MB karticami ne bo problemov, večje pa bo potrebno najprej preskusiti.

Imenik nokie N70 je dinamičen in se na zelo enostaven način sinhronizira s podatki, ki jih imamo na svojem osebnem računalniku. Zelo sem bil presenečen nad novostjo, ki jo ima imenik v nokii N70 – govorne oznake, ki so že kar sintetično generirane iz imena in priimka, vpisanega v imenik. Privzeta je mobilna številka in vsak zapis v imeniku že vsebuje eno govorno oznako za klicanje s pomočjo glasu. Tako je potrebno samo malce dlje držati desno tipko pod zaslonom, da se oglasi tisti značilen ton za glasovno izbiranje, in povemo ime in priimek osebe, ki jo želimo klicati. Iz zvočnika se zasliši sintetičen glas, ki "prebere" najdeno ime in po treh sekundah začne s klicanjem. Pri uporabi tega načina izbiranja je pri enem od desetih poskusov prišlo do napačne prepoznave, tako da se mi to zdi odličen način za prostoročno uporabo v vozilu. Seveda v kombinaciji z modrozobo slušalko ali kompletom za prostoročno telefoniranje. Odpade tisto zamudno "učenje" telefona. Enostavno lahko takoj, ko imamo imenik urejen, začnemo z govornim klicanjem.

Z nokio N70 lahko pošiljamo skoraj vse vrste sporočil. Kratka, večpredstavna, e-pošto s priponkami … Verjetno sem tako že naštel vse načine sporočanja, ki se v dandanašnjem času uporabljajo. Operacijski sistem, ki poganja nokio N70, je Symbian, tokrat v različici Symbian OS 8.1a (interna Nokiina oznaka je Series60 2.8). Procesor, v katerem mora teči ta operacijski sistem, je 32-bitni RISC ARM9, ki deluje s frekvenco 220 MHz.

Mobilnik deluje na vseh kontinentih, kar v bolj tehničnem žargonu pomeni, da deluje v 900/1800/1900 MHz GSM omrežjih in v 2100 MHz WCDMA (UMTS) omrežjih.

Da pa vse to deluje, potrebujemo energijo. Žal je tudi pri tem modelu podobno kot pri prejšnjih Nokiinih 3G-mobilnikih serije 60, baterija precej "podhranjena". 970 miliamperskih ur (mAh) zadošča za približno dva dni uporabe. Kakšen dan, ko je pogovorov malo več ali je potrebno malce bolj intenzivno uporabljati bluetooth, GPRS ali UMTS povezavo in malce več brskati po menijih, pa se zna zgoditi, da bo baterija prazna še isti dan, ko smo jo ločili od polnilca. Ob bolj skromni uporabi (recimo preko vikenda, praznikov ali med dopustom) pa bomo lahko zdržali tudi kakšen dan ali dva več brez električne vtičnice. Ampak, kdo pa si kupi tak telefon zato, da ga bo "šparal"?

Pripomočki, programi in večpredstavnost …

N70 je prvi Nokiin 3G-mobilnik z operacijskim sistemom Symbian, ki ima vgrajen poleg vsega ostalega tudi FM radijski sprejemnik. Ta sicer ni vrhunske kakovosti in ne zna prikazati recimo RDS informacij, je pa dovolj dober za občasno preganjanje dolgočasja. Je pa vgrajena aplikacija Visual Radio, ki naj bi omogočala poleg predvajanje glasbe iz radijskih valov še prenos dodatnih informacij o poslušani glasbi, kot je na primer slika izvajalca, ime albuma …. Te informacije naj bi se prenašale preko GPRS ali UMTS-povezave in za delovanje tega mora operater omogočati to storitev. Poleg tega lahko v pomnilnik shranimo tudi glasbo v mp3 formatu in mobilnik tako uporabimo kot predvajalnik glasbe. V prodajnem kompletu so priložene stereo slušalke, ki so dovolj kakovostne za vsakdanjo rabo, audiofilom pa verjetno ne bodo zadoščale. Žal je konektor za priklop slušalk Nokiin Pop-Port™ priključek, zato bo potrebno za priklop navadnih slušalk z recimo 3,5 milimetrskim vtičem dokupiti vmesnik.

Poleg poslušanja glasbe pa lahko z N70 počnemo še marsikaj drugega. Operacijski sistem Symbian namreč omogoča nalaganje dodatnih programov, ki jih je odprtem tržišču sedaj na voljo že kar precej. Skoraj ni ideje, ki bi se jo nekdo spomnil in je kdo drug ne bi realiziral. Poleg Symbian programov, ki imajo končnico *.sis, pa lahko nanjo naložimo tudi javanske programe in igrice. Te spoznamo po končnici *.jar oz. *.jad. Toda pozor! J2ME aplikacije ne bodo delovale kar vse po vrsti. Včasih bo potrebno malce eksperimentiranja, da bomo ugotovili ali konkreten programček deluje na tej nokii ali ne.

Fotografiranje …

Z vsakim novim modelom je ločljivost kamere višja. Pri tokratnem modelu N70 smo že pri dveh milijonih pik. To pomeni največjo ločljivost slike 1600 x 1200 pik. Žal ta model še nima leče s samodejnim ostrenjem, tako kot pri modelu N90, so pa fotografije še vedno dokaj kakovostne. Sploh, če jih izpišemo na papir. To lahko storimo na zelo enostaven način, če imamo tiskalnik, ki zna sprejemati podatke po standardu PictBridge. Vse, kar moramo storiti je, da nokio N70 povežemo s priloženim USB kablom na tiskalnik in iz menija izberemo aplikacijo za izpis fotografij. Po nekaj klikih se fotografija že začne preslikavati na papir in čez nekaj trenutkov imamo sliko, ki jo lahko spravimo v album, pošljemo kot razglednico, podarimo prijatelju ali prijateljici ali z njo naredimo karkoli drugega.

Pri fotografiranju imamo na voljo tudi več načinov slikanja. Lahko vse nastavitve pustimo na izbiri "samodejno" ali pa se poigramo z njimi in tako dosežemo boljšo kakovost ali pa bolj umetniško narejen posnetek. Tako lahko nastavljamo sceno, delovanje bliskavice, ravnovesje beline in barvne tone. Poleg tega lahko izberemo tudi nižje ločljivosti od največje, da lahko fotografijo tudi pošljemo preko vgrajenega e-poštnega odjemalca ali preko večpredstavnostnega sporočila. Povečava fotoaparata je žal samo digitalna in s programskim algoritmom lahko približamo motiv za 20x. Delovanje povečave pa je malce čudno. Nekako do polovice (torej 10x povečava) je ločljivost slike še 2 milijona pik, ko pa prekoračimo to mejo, pa se ločljivost spremeni in je ta samo še 0,8 milijona pik. Vsekakor sem vedno najraje slikal brez uporabe povečave in sem posnetek kasneje povečal s pomočjo grafičnega programa na računalniku.

Prednja kamera zna zajemati sliko samo do ločljivosti VGA (640 x 480 pik) in je namenjena predvsem uporabi 3G (UMTS) storitve videoklic. Seveda pa lahko z njo tudi slikamo in snemamo, vendar s slabšo kakovostjo.

Poleg fotografiranja lahko z Nokio N70 tudi snemamo videoposnetke. Ti so lahko v najvišji ločljivosti 352 krat 288 pik.

Videoklic …

Videoklic z N70 deluje zadovoljivo. Zna pa poleg tega tudi predvajati videoposnetek, ki ga lahko sogovornika skupaj gledata (skupna raba videa v realnem času), žal pa mora to storitev omogočati tudi naš operater. Mobitel, ki v Sloveniji zaenkrat edini nudi uporabo 3G-omrežja, po mojih podatkih še ne nudi te dodatne storitve. Mogoče nas pa kaj takega čaka v prihodnosti. Pustimo se presenetiti…

Povezovanje in prenos podatkov …

Nokia N70 je prvi Nokiin model, ki uporablja standard bluetooth 2.0. Ta omogoča predvsem do trikrat višje hitrosti prenosa podatkov in je navzdol združljiv s prejšnjimi različicami bluetooth.

Za povezovanje z računalnikom ima na spodnji strani priključek Pop-Port™, ki se z računalnikom poveže preko hitre USB-povezave preko priključka USB 2.0.

Kot sem že prej omenil, je N70 3G-mobilnik in se tako lahko v svet povezuje preko hitrega UMTS omrežja. Najvišja hitrost, ki jo lahko tako (teoretično) doseže, je 384 kbps v smeri proti nam (download) in 128 kbps v smeri od nas (upload). Če ni na voljo UMTS-omrežja, se zna povezati po standardu GPRS ali EGPRS razreda 10. EGPRS je pri nas bolj znan pod nazivom EDGE, ki ga uporablja Si.mobil – Vodafone, in prek njega je možno pretakati podatke s hitrostjo 236,8 kbps v smeri proti nam ter 118,4 kbps v smeri od nas.

Namesto zaključka …

Verjetno sem pri opisu še pozabil omeniti kakšno malenkost. Pametni mobilniki so nabiti s funkcionalnostmi in res bi jih lahko primerjali s švicarskimi nožki – vsestransko uporabni.
Verjetno večino najbolj zanima predvsem eno vprašanje, ki se glasi nekako takole: Imam nokio 6630/6680. Ali se splača menjati za nokio N70?

Sam sem to naredil in nikakor mi ni žal za ta korak. Če bežno pogledamo karakteristike, nokia N70 ni prav velik korak v primerjavi s predhodnico, nokio 6680 (ali tudi nokio 6630). Kamera ima večjo ločljivost, pomnilnika je več, ima dodan FM radio, ima novejšo različico Symbian OS-a … več ali manj malenkosti. Toda, kaj je tisto odločilno, da bi se odločil za menjavo? Težko vam odgovorim na to vprašanje. Vsak si bo moral odgovor poiskati sam.

Prodajalec/Uvoznik:
Teleray d.o.o.
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Nokia
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki