marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
3 ure
V pripravljenosti:
220 ur
Tip baterije:
Li-Ion (1150 mAh)
Dimenzije:
117 x 53 x 22 mm
Teža:
127 g

Tip zaslona:
barvni, TFT, 352 x 416 pik, 16 milijonov barv

Notranji pomnilnik:
64 MB
Stopnja sevanja SAR:
1,01 W/Kg
Operacijski sistem:
Symbian

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Nokia E70 vas vsekakor ne bo razočarala, saj je zmogljiv telefon. V prid mu govori zmogljiv operacijski sistem, dobra programska zapolnjenost, veliko možnosti povezovanja, pisarniške aplikacije, UMTS prenos podatkov, dobra kamera in zvok, možnost razširitve pomnilnika s spominskimi karticami. Kogar ne moti krajše začetno privajanje na tipkovnico ter malenkost robustnejsi videz, bo telefon z veseljem uporabljal.

Proti

Večja ovira bi znala biti le cena, ki znaša v redni prodaji 120.000 sit.

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Nokia

"Pisarna" s tipkovnico

Nokia E70


Nokia E70

12.07.2006
Objavil: Klemen Sterle

Na prvi pogled bi človek rekel, da ta izdelek ni nič posebnega. Telefon pač. Seveda času primerno programsko bogat, ampak le še en telefon v vrsti. Ko si mobilnik pogledamo od blizu, ugotovimo, da ga lahko odpremo in tako dobimo popolno tipkovnico za lažje pisanje - tu pa telefon dobi svoj čar.ne podpira datum miniSD
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 1,9 Mpix
Povečava: 8x
nočni način
samosprožilec
efekti
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
podpira HSCSD
podpira EDGE
podpira UMTS
ne podpira HSDPA
podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

Ideja seveda ni sveža, saj bi lahko rekli, da je nokia E70 mlajši brat nokii 6800, ki je prišla na trg nekaj let nazaj. V skladu s časom je E70 povsem programsko drugačna in drugačnih lepših oblik.

Izgled

Mnogi bi rekli, kakšen "cegel" je spet to, vendar - če postavite zraven katerega od drugih mobilnikov, sploh iz razreda pametnih telefonov, bodo razlike res minimalne ali pa jih sploh ne bo. Je sicer malce kvadrataste oblike, njegove mere pa so 117 x 53 x 22 mm, tehta pa nič manj kot 127 gramov, vključno z baterijo tipa BL-6C. V paketu skupaj s telefonom dobimo še polnilnik, podatkovni kabel, spominsko kartico, zgoščenko s programsko opremo, slušalke (samo za v eno uho) in seveda navodila, prevedena tudi v slovenščino.

Kar mi je bilo všeč, ko sem telefon najprej videl, je to, da nimamo vseh tipk nametanih na kupu, kot ima to npr. model 6680. Zaradi tipkovnice, ki jo zagledamo, ko odpremo telefon, sta namreč gumb potrdi/zavrni ter sama petsmerna krmilna paličica pomaknjeni višje od gumbov kliči/prekini. Osebno mi je to zelo všeč, ker se s tako razporeditvijo dostikrat izognemo kakemu neljubemu pritisku na napačen gumb. Ob strani je še gumb, s katerim direktno vklopimo snemalnik in lahko takoj tudi začnemo snemati. Istoležeče, samo na drugi strani, pa je infrardeči sprejemnik/oddajnik.

Pri nokii E70 opazimo tudi to, da gumb za izklop/vklop in hitro spreminjanje profila ni na vrhu, temveč ga najdemo praktično takoj nad zaslonom. Zakaj? Preprosto - če bi želeli ugasniti telefon ali spremeniti profil, medtem ko imamo odprto tipkovnico, bi bila to precej nerodna reč, tako pa nam je Nokia pripravila gumb drugje. Ker je rahlo vdrt, zna na začetku povzročati probleme ljudem z velikimi prsti, vendar bojazni, da do gumba ne moremo priti, vseeno ni.

Tipkovnica

Eden glavnih faktorjev za nakup nokie E70 naj bi bila popolna tipkovnica za lažje pisanje in urejanje razno raznih stvari na našem telefonu. Preverimo, kako se obnese v resnici.

Ko telefon odpremo, se lepo uleže v roko, pa tudi ne postane ogromen, kot bi si lahko predstavljali. Pred nami se odpre tipkovnica, ki je razdeljena na dva dela, z vsemi potrebnimi gumbi za uspešno pisanje sporočil, e-mailov, beležk …ne manjka pa niti gumb za trajno osvetlitev tipkovnice, kar pride v temi zelo prav, ker nam ni treba vsakokrat znova pritiskati na katerega od gumbov, da se tipkovnica spet osvetli. Kljub lepoti same tipkovnice, se je nanjo potrebno navaditi. Ko tipkate SMS z navadno tipkovnico, imate vse na enem mestu, le pritisniti je treba večkrat za določen znak, tu pa je razdeljena, kar vsaj na začetku vnese nekaj zmede in iskanja črk in simbolov pri pisanju.

Pri pisanju je tudi v veliko oporo to, da si telefon zapomni zadnje uporabljene simbole, ki jih je uporabnik vnesel in nam s tem prihrani par dragocenih sekund, ko bi drugače morali določen simbol poiskati. Ker pa ima vsaka medalja dve plati, je potrebno omeniti tudi slabšo stran te tipkovnice. Gumbi so malenkost izbočeni, zato je pisanje bolj trdo. Gumbi so tudi zelo skupaj, zato nam kakšen napačen pritisk na neželen gumb tudi ne bo ušel, kar zna povzročiti kakšno neprimerno besedo ob tem dogodku, sploh če sredi vnetega pisanja sporočila po nesreči pritisnemo gumb za zapri in shrani v osnutke. Stvar ni kritična, rabili pa boste malce več vaje.

Seveda lahko uporabljamo tudi navadno "telefonsko" tipkovnico, vendar potem damo na stran celoten čar telefona in s tem eno njegovih velikih ali za morebiti celo edinih prednosti. Tudi uporaba navadne tipkovnica tu ni ravno nedolžna, saj nam tudi tu Nokia ni pustila ravno preveč prostora med gumbi, tako da moram spet zapisati - vaja dela mojstra (na srečo v tem primeru vaja dokaj hitro naredi mojstra). Gumbi pa so tudi na navadni tipkovnici malenkost trši kot običajno.

Kamera in zaslon

Zaslon ima podporo za 16 miljonov barv in 352 x 416 pik, je šestvrstičen, na voljo pa imamo dva načina zaslona - panoramski (ob odprti tipkovnici) in portretni (zaprta tipkovnica). Pri menjavi iz portretnega v panoramski pogled (torej, ko odpremo tipkovnico), se zna zgoditi, da pride do krajšega zamika pri prestavljanju v drug način zaslona, prav tako pri zapiranju menijev ali izhodu na "namizje". Ne dogaja se vedno, pa tudi čakati nam ni potrebno več kot sekundo ali dve, ko se to zgodi.

Pohvaliti je potrebno fotoaparat, ki ga ima E70. Ima namreč 2 milijona pik in možnost snemanja slik pri ločljivosti 1600 x 1200 pik ter z 8-kratno digitalno povečavo. Tudi video ne razočara, sploh to, da lahko snemamo neomejeno (do izrabe pomnilnika seveda), kar bodo mnogi pozdravili. Na voljo pa imamo tudi več nastavitev, v kakšnem načinu bomo slikali, s kakšno ločljivostjo, kakovostjo, ipd, paziti je potrebno tudi na to, da se zavedamo, da se z odprto tipkovnico spremeni tudi pogled slike (iz portretnega v panoramskega), kar tudi vpliva na zajem fotografije, nikakor pa ne na kakovost. Kar bi Nokia še lahko dodala, je bliskavica, ki bi še dodatno pripomogla k sicer odlični kvaliteti fotografije. Pa drugič…

Prenos in povezljivost

E70 ima tudi lep nabor načinov prenosa in povezovanja tako v svet kot tudi med ostalimi napravami. Za to poskrbijo standardi 3G , Wlan (802.11g, 802.11e in 802.11i), IR (infrardeči vmesnik), bluetooth, CSD ter nenazadnje podatkovni kabel, ki je priložen. Za brskanje je na voljo Nokia browser, ki je lepo urejen, za lažje brskanje pa poskrbi še "miška", ki jo upravljamo s krmilno palčko in nam res olajša mariskatero počasno premikanje s krmilno palčko po zaslonu in iskanja prave povezave na strani - tako pa se samo z miško zapeljemo do določene povezave ali vnosnega polja, pritisnemo krmilno palčko navzdol in že gremo dalje ali pa vpisujemo sporočilo, gesla, uporabniška imena . Ker je E70 UMTS-telefon, se glede na pokritost in moč signala izmenjujeta GSM in UMTS signal, kar pa na baterijo ne vpliva pretirano, saj je zelo zmogljiva - z zmerno uporabo zdrži tudi do štiri dni brez polnjenja.

Ostale pomembne malenkosti

Kot se za poslovne telefon spodobi, ima Nokia E70 v sebi dobrote kot so internetni klic, navigator (potrebna povezava z GPS-napravo), mobilna pisarna (na voljo imamo različico worda, excela in powerpointa), Pritisni in govori (PTT), aktivno namizje, kamor si lahko damo pet tematsko razdeljenih bližnjic in ki nam prikazuje ažurne vnose v koledar, da nam kaj pomembnega ne uide, ter seveda podporo e-pošti. Vse skupaj poganja operacijski sistem Symbian različice 9.1. Sistem deluje stabilno, saj se v testnem obdobju ni niti enkrat sesul.

Za razliko od starejšega brata nokie 6800, E70 nima vgrajenega radia, ima pa podporo mp3-datotekam, ki si jih lahko naložimo na telefon za poslušanje, pa tudi za melodijo pri zvonjenju. Za predvajanje imamo na voljo nokiino aplikacijo za predvajanje glasbe in zvočnih posnetkov, ki je urejena in pregledna, pa tudi grafično lepa. Tu je potrebno omeniti zvočnik, ki mi je bil res všeč. Glasba se sliši zelo v redu, zvok se ne izgublja, prav tako pa tudi zelo dobro slišimo sogovornika, če preklopimo na zvočnik med pogovorom.

E70 ima vgrajenega 64 MB pomnilnika, kar sicer ni veliko, sploh imamo pa na voljo razširitev z mini SD karticami do kapacitete 2 GB. Na žalost menjavanje ali dodajanje ni tako priročno, saj je zato potrebno odstraniti pokrovček, kjer je baterija, in šele nato lahko vstavimo kartico v stransko režo, ki je temu namenjena. Za varno odstranitev spominske kartice je poskrbljeno tako, da izberemo, ko pritisnemo gumb vklop/izklop, možnost "odstrani kartico".

Seveda pa na koncu ne smem pozabiti na dejstvo, da tu nismo omejeni s prednaloženimi programi, saj si dodatne lahko sami kadarkoli namestimo.

Posodil na test:
Teleray d.o.o.
Prodajalec/Uvoznik:
Teleray d.o.o.
Cena na dan testa:
(120.000,00 SIT)
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Nokia
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki