marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 6 ur
V pripravljenosti:
do 288 ur
Tip baterije:
Li-Ion, BL-5C (970 mAh)
Dimenzije:
115 x 49 x 17 mm
Teža:
117g

Zunanji zaslon:
TFT, 16 milijonov barv

Notranji pomnilnik:
64 MB
Stopnja sevanja SAR:
0,68 W/kg
Operacijski sistem:
Symbian

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Pohvaliti velja izjemno kvaliteten zaslon, kompaktno ohišje in dobro odzivno tipkovnico. Uporabnike bo razveselila mobilnikova vsestranska povezljivost, kot tudi pripadajoča programska oprema za podporo dokumentom, uporabna pa je tudi možnost razširitve kapacitete s pomnilniško kartico.

Proti

Mobilnik vsebuje toliko dobrot, da med njimi težko najdemo kakšno pomanjkljivost. Marsikdo bo verjetno pogrešal fotoaparat, čas pa bi že tudi bil, da Nokia ob tako energijsko požrešnih mobilnikih doda zmogljivejšo baterijo.

Priloge
Fotografije mobilnika
mobilniki
arhiv test
Nokia

Mobilna pisarna - kjerkoli in kadarkoli

Nokia E60


Nokia E60

10.07.2006
Objavil: Gregor Grošelj

Model E60 predstavlja prvega izmed mobilnikov nokiine E serije, v katero se seli funkcionalnost poznanih komunikatorjev 9300, 9300i in 9500. Mobilnik ne prinaša revolucionarnih novosti, kljub temu pa se lahko pohvali z integriranimi programskimi pripomočki, ki jih bodo poslovneži lahko s pridom uporabljali tudi izven pisarne.ne podpira datum rsMMC
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
podpira push-email
podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj)  
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
podpira EDGE
podpira UMTS
ne podpira HSDPA
podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

Vsebina paketa

V paketu poleg mobilnika z baterijo BL-5C najdemo obsežna navodila za uporabo v slovenščini, slušalko z mikrofonom za prostoročno telefoniranje, omrežni polnilnik z oznako ACP-12E, podatkovni USB kabel, ter CD s programsko opremo in predstavitvijo mobilnika.

Izgled in rokovanje

Mobilnik na pogled ni pretirano majhen , saj za nokiine pametne mobilnike že zaradi samega zaslona velja dokaj značilna oblika in velikost. Resnici na ljubo, naprava je namenjena poslovni rabi in funkcionalnosti, zato se uporabniki z izgledom verjetno ne bodo obremenjevali. Klasično, nekoliko "škatlasto" plastično ohišje sivo-srebrne barve je grajeno zelo kompaktno, telefon pa kljub velikosti ni težak. Zelo dobro izdelana je numerična tipkovnica, ki se lahko pohvali z lepo osvetljenimi in izjemno dobro odzivnimi plastičnimi tipkami. Tudi večsmerna navigacijska paličica (joystick) svojo funkcijo opravlja brezhibno. Na levem boku ohišja najdemo še tipki za uravnavanje jakosti zvoka, ter tipko za vklop diktafona ali funkcije Pritisni in govori. Korenit napredek tokrat prikazuje zaslon, ki se bohoti z izjemno paleto barv (16 milijonov barvnih odtenkov), dobro ostrino (ločljivost 352 x 416 pik) in jasno vidljivostjo tudi na neposredni sončni svetlobi.

Uporabnost mobilnika pred, med in po pogovoru ...

Prva izmed uporabnejših ikon, ki jo najdemo v meniju, je rotacija zaslona. Ta nam omogoča hiter zasuk vsebine zaslona za 90 stopinj. Možnost je zelo uporabna pri gledanju videovsebin, fotografij in tudi pri preglednosti besedila.

Med glasovnimi funkcijami se tokrat nahaja glasovni pomočnik, ki nam olajša uporabo nekaterih funkcij. Tako lahko brez gledanja na zaslon in s poslušanjem govornega pomočnika izbiramo med seznamom zadnjih klicev, med kontakti v imeniku ali vpišemo številke in izvedemo klicanje. Posnetek je na voljo v različnih jezikih in tudi v slovenščini je dokaj razumljiv, pograjal bi le posnetek govoreče ure, ki ni uporaben, saj glas sporoči le uro brez minut.

Pri izbiri kontaktov imamo poleg klasične govorne telefonije na izbiro možnost videotelefonije, saj mobilnik deluje tudi preko UMTS standarda, seveda pa v takem primeru le mi vidimo sogovornika, ker mobilnik ne vsebuje fotoaparata.

Mobilnik ima vgrajenega 64 MB notranjega pomnilnika, ki ga je možno razširiti s pomnilniško kartico tipa rsMMC. Tokrat proizvajalec pomnilniške kartice ni dodal kompletu.

Nokia vidno vztraja z Li-Ion baterijo BL-5C, ki je postala praktično standardni model mobilnikov z operacijskim sistemom Symbian. Svoj energijski delež "odžirajo" predvsem kvaliteten zaslon in raznovrstni povezovalni elementi (WLAN, BT, UMTS), kljub temu pa se je v povprečju baterija izkazala z dobrimi tremi dnevi delovanja.
Imenik in sporočanje …

Imenik vsebuje vse lastnosti, ki jih najdemo tudi na predhodnih Symbian mobilnikih. Ker gre za operacijski sistem Symbian, je ob prvi uporabi potrebno kopirati vse kontakte s SIM-kartice v pomnilnik telefona, kjer nato lahko dodajamo in spreminjamo polja. Tudi model E60 vsebuje dopolnjeno rešitev govornega klicanja in govornih ukazov, ki vsebujejo glasovni sintetizator. Slednji omogoča, da ob kreiranju ali prenosu kontakta v mobilnik ta samodejno pridobi ustrezno govorno oznako.

Sporočanje vključuje že poznane elemente, kot so podpora za SMS in MMS-sporočilom, na voljo pa je tudi uporaba več e-poštnih predalov preko POP3, IMAP in SMTP protokolov. Pri odpiranju priponk je dodana tudi neposredna podpora odpiranja dokumentov s pomočjo programov za urejanje besedila, prezetancij in preglednic, na izbiro pa je tudi možnost pregledovanja priponk v PDF formatu.

Kaj nam ponuja notranjost

Meni, ki je sestavni del serije komunikatorjev, je sedaj integriran tudi v E60. V njem se skrivajo urejevalnik besedila (Word), orodje za pregled in izdelavo prezentacij (PowerPoint) in urejanje preglednic (Excel). Orodja so se izkazala za zelo uporabna, saj je dobro poskrbljeno za združljivost z datotekami, ki jih drugače urejamo na osebnem računalniku. Tako lahko pri urejanju dokumentov uporabimo funkcije, kot so izbira velikosti in oblike fontov, urejanje odstavka, barve besedila in ozadja, možnost vstavljanja objektov (komentar, povezava, vstavljanje preproste tabele, slika ali prelom strani), iskanje in nadomeščanje besedila, ter nenazadnje tudi možnost predogleda tiskanja in celo tiskanje dokumentov. Mobilnik z vgrajeno podporo nadzoruje združljive tiskalnike preko WLAN, BT ali USB-kabelske povezave. Na izbiro imamo tudi ikono za izvoz zaslona, kar nam omogoča, da vsebino zaslona prikažemo preko združljivih naprav (npr. projektor).

Poleg omenjenih pa lahko izbiramo med že znanimi pripomočki: snemalnik zvokov (dolžina snemanja je omejena na minuto za posamezni posnetek), budilka, koledar, kalkulator, pretvornik enot in valut, beležke, ter možnost pregledovanja datotek s pomočjo ikone galerija.

Dodana je tudi nekoliko naprednejša podpora GPS modulom, ki jih z mobilnikom povezujemo preko BT vmesnika. Aplikacija Navigator nam v navezi z GPS-modulom prikaže osnovne podatke o lokaciji (natančnost, višina, hitrost, zemljepisna širina in zemljepisna dolžina), preko vpisanih koordinat pa je možno tudi nastavljanje cilja.

Predvajanje večpredstavnostnih datotek E60 ne predstavlja težav, saj vgrajeni predvajalnik omogoča podporo zapisom v formatih AAC, AAC+, eAAC+, MP3, WAV in MIDI (podpora 48-kanalni polifoniji). Za predvajanje Real audio in video datotek bo poskrbel Real Player, na voljo pa je tudi Flash predvajalnik.

Povezovanje

Nokia E60 vsebuje vse znane elemente povezovanja, ki ga omogočajo sodobni mobilniki. Za povezovanje z ostalimi napravami lahko izbiramo med priloženim USB-kablom, IR ali bluetooth vmesnikom in WLAN-povezavo po standardu 802.11b/g (55 Mb/s). Povezovanje preko USB-kabla omogoča komunikacijo z osebnim računalnikom na tri načine: preko aplikacije Pc Suite, kot USB-ključ ali kot IP-prehod (uporaba interneta v povezavi z osebnim računalnikom). Manjša pomanjkljivost se pokaže pri uporabi mobilnika namesto USB-ključa, saj neposredni način povezave lahko uporabimo le, če ima mobilnik vloženo dodatno pomnilniško kartico. Kot zanimivost velja omeniti, da mobilnik vsebuje tudi možnost IP telefoniranja, česar pa tokrat nisem uspel preizkusiti, ker nastavitve zahtevajo uporabo naročenih storitev preko izbranega strežnika.

Nastavitve omogočajo samodejno ali ročno izbiro med UMTS ali GSM omrežjem, podatke pa lahko prenašamo tudi preko CSD, GPRS in EDGE standarda.

Posodil na test:
Teleray d.o.o.
Cena na dan testa:
(109.200,00 SIT)
albumfotografije
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Nokia
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki