marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
5 - 12 ur
V pripravljenosti:
do 14 dni
Tip baterije:
Li-Polymer (1300 mAh)
Dimenzije:
128 x 70 x 19 mm
Teža:
189 g

Tip zaslona:
65k barv, 640 x 320 pik

Notranji pomnilnik:
90 MB
Stopnja sevanja SAR:
0,53 W/kg
Operacijski sistem:
Symbian

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Po odprtju paketa polnega dodatkov, zagotovo najprej širi zenice velik, širok zaslon s kristalno čisto sliko, ki je trenutno eden boljših na našem trgu. Omogoča lahkotno brskanje po spletu, dober pregled nad dokumenti in odlično predvajanje videa. Nadalje si vso pohvalo zasluži kvaliteta zvoka preko vgrajenega zvočnika, ki poskrbi za muzikalične užitke. Vizualno so všečni lično izdelani meniji in kopica možnosti nastavitev in prilagoditev, torej, 7710, kot pravi mali PC. Od pripomočkov ne gre pozabiti vgrajenih pregledovalnikov Word, Excel in PowerPoint datotek ter meni vedno všečnega radia. Nenazadnje, zajete fotografije znajo ob ustreznih pogojih dobro uspeti.

Proti

Sama velikost in teža naprave, saj nošenje v žepu skorajda odpade. Razočara vzdržljivost baterije, ki je resnično skromna. Uradni podatki sicer govorijo drugače, realnost pa pokaže vse kaj drugega. Ob intenzivni uporabi obstaja možnost, da mobilnik ne zdrži niti en dan brez polnjenja. Velik zaslon in multimedijsko igračkanje kaj hitro osuši baterijo. Nestrpnost in nejevoljo vse prepogosto povzroča splošno prepočasno delovanje sistema in zamudno odpiranje datotek. Izboljšanje hitrosti delovanja bi morala biti ena ključnih pridobitev morebitnega naslednika modela. Meniji trenutno še niso prevedeni v slovenščino.

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Nokia

Zmogljiva opeka

Nokia 7710


Nokia 7710

16.05.2005
Objavil: Matjaž Kovač

Nokia 7710 je eden tistih gizmov, ki ga človek z veseljem preizkuša, pisanje testa pa zna biti manj navdušujoče. Predvsem zato, ker gre za višjecenovno multimedijsko igračo z nemalo funkcijami in bi zagotovo lažje prišel skozi z opisom, česa ne zmore, kot pa obratno.



ne podpira datum MMC
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 1 Mpix
Povečava: 2x
efekti
okvirji
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
podpira HSCSD
podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
podpira radio FM

Torej, poglejmo pobliže model 7710, pametni mobilnik s Symbian operacijskim sistemom serije 90, z ležečo postavitvijo zaslona, občutljivega na dotik, pravzaprav naslednika težko pričakovanega modela 7700, ki nikdar ni ugledal ljudskih množic. Predstavlja nov stil naprave, multimedijski telefon, nov razvojni korak Nokie.

Paket dobrot

V lično izdelani in sploh ne majhni škatli najdemo poleg mobilnika in polnilca še nemalo bonbončkov: rezervno pisalo, dvodelno zložljivo stojalce, krpico za čiščenje zaslona, usnjeno torbico za nošenje, 128 MB MMC-pomnilniško kartico, stereo slušalke model HS-3, USB-kabel za priklop z osebnim računalnikom, CD s programsko opremo in seveda navodila za uporabo v papirni izvedbi. Usnjena torbica ščiti mobilnik pred poškodbami. Telefoniranje ter drugi manevri, z izjemo tacanja po zaslonu, so izvedljivi brez odstranitve črnega usnja, saj so vse vitalne točke telefona še vedno dostopne.

Kljub vsemu je slišnost sogovornika skozi torbico slabša, pa tudi za pas zadeve ne gre obesit. Zložljivemu stojalcu bi dodal kak plus, če bi ga lahko uporabil vsaj pri priklopu naprave preko USB-kabla, vendar to ne gre, saj je priključek v napoto.

Prvi vtisi

"O madona, kakšen cegu", se glasijo prvi komentarji očividcev širokih zenic. Tak, ki pri rokovanju delno spominja na N-Gage. Po obliki in velikosti ne ravno, po stilu navigacijskih tipk pa vsaj deloma, saj palci rok lepo sedejo nanje. Res, 7710 s svojimi 189 grami pri dimenzijah 128 x 70 x 19 mm ni za vsak žep.

Po začetnem radovednem obračanju bi bil čas, da napravo zbudimo. Sistem za vstavljanje SIM-kartice je malce nenavaden in večkratni menjavi neprijazen, je pa zato vstavljanje MMC- kartice toliko enostavnejše, saj ni potrebe po predhodnem odstranjevanju 1300 mAh baterije. Prvi oz. "mrzli" zagon, ki se izvede vsakič, ko baterijo odstranimo in ponovno vstavimo, traja več kot minuto, vsak nadaljnji pa še sprejemljivih 10 ali 15 sekund. Sledi kalibracija zaslona in določitev nekaterih osnovnih nastavitev.

Zaslon

Ni postavljen simetrično, temveč je pomaknjen rahlo v desno, saj gumbi na levi zavzamejo več prostora. Je občutljiv na dotik, torej večino zadev opravimo s pisalom, četudi se da s tipkami postoriti takisto dobro. V naglici sem večkrat tacal po njem kar s prstom, se pa zaslon s tem kaj hitro zapaca. Tudi med telefoniranjem se rado zgodi, da zaslon naslonimo na obraz. Krpica vsekakor ni priložena zaman.

Dimenzije zaslona niso od muh. 80 x 50 mm oz. 90 mm diagonale pri ločljivosti 640 x 320 pik vsekakor impresionira. Slika je kontrastna in ostra, pričara do 65 tisoč barv. Zlahka lahko potrdim, da gre za trenutno enega najboljših zaslonov na našem tržišču. Slike, grafika, video … brez pripomb. Osvetlitev je dovolj močna, me je pa motila velika odsevnost zaslona in s tem slabša vidljivost, predvsem na soncu. Ob fotografiranju pri močni svetlobi sem nemalokrat ugibal, kaj pravzaprav slikam.

Rokovanje

Sicer zaobljena, a v osnovi pravokotna oblika, ter odsotnost prave tipkovnice, mi je večkrat zbegala orientacijo, zato sem napravo pogosto prijel narobe, z glavo navzdol. V pravilni poziciji je, levo od zaslona, tipka za premik v štirih smereh in potrditev, tipka Meni ter tipka Namizje. Na desni so tri tipke - Zoom, tipka za preklop med pogledi v aplikaciji ter tipka ESC (zapre okno ali se vrne v prejšnji pogled). Funkcija desnih tipk je odvisna od aplikacije ali trenutnega pogleda. Med te tipke je vrinjena slušalka. Na desnem boku najdemo tipko za vklop/izklop oz. menjavo profilov, na spodnji strani je mesto za polnjenje in t.i. Pop-Port - za priklop slušalk oz. podatkovnega kabla. Zgornji del ohišja je nekoliko izbočen. Tu sta tipki za vzpostavitev/prekinitev klica ter tipka za glasovno klicanje. Krajši pritisk nanjo zažene snemalnik zvoka. V desnem spodnjem vogalu je še ležišče za pisalo, zadaj najdemo objektiv kamere in blizu zraven zmogljiv zunanji zvočnik. Ohišje ne škripa, se pa nad Pop-Portom ob močnejšem pritisku vboči in spušča klikajoč zvok.

Namizje

Na vrhu imamo naslovno vrstico, kjer so prikazane podrobnosti o aplikaciji. Takoj zraven je vrstica za prikaz stanja (jakost signala, bližnjica do namizja in stanje baterije). Poleg se izrisujejo še drugi znaki (BT povezava, alarm itd.). Spodaj je prilagodljiva orodna vrstica (klici, sporočila, splet, kontakti, koledar), poleg je še izpis ure in datuma. Na desni se pojavljajo trije ukazni gumbi ter po potrebi še drsni trak. Zanimivo je, da Nokia 7710 ne izpiše imena operaterja na namizju, temveč zgolj pri navidezni številčnici, v meniju za klic.

Celoten meni, pa tudi velikost podmenijev, grafike in pisave je moč izbrati v treh velikostih. Menijski ukazi in gumbi se spreminjajo glede na aplikacijo, ki jo izberemo. Poleg glavnega namizja si lahko ustvarimo osebno namizje, kamor poljubno dodajamo izbrane aplikacije. Podprte so tudi grafične teme, torej je izgled namizja prilagodljiv. V večino aplikacij je moč zreti v polno-zaslonskem načinu, kar je zelo dobrodošlo.

Klici in sporočila

Običajne tipkovnice nokia 7710 nima, zatorej za vnos znakov uporabljamo navidezno številčnico oz. navidezno qwerty tipkovnico. Brez uporabe pisala v tem primeru skorajda ne gre. Uporabimo lahko tudi prepoznavanje pisave, ki deluje dobro, četudi sam takega načina vnosa nisem vajen in sem precej lažje vijugal po navidezni tipkovnici.

Klic izvedemo z uporabo navidezne številčnice oz. iz imenika ali seznama zadnje klicanih. Za hitro klicanje je na voljo osem cifer (mest), ena je rezervirana za telefonski predal. Kontaktom iz imenika lahko dodamo pravzaprav vse, kar se dodati da, v detajle se ne bi spuščal. Omejitev pravzaprav ni, veselje se konča šele ob zapolnitvi pomnilnika.

Slišnost preko vgrajene slušalke je dobra, preko zunanjega zvočnika ali priloženih slušalk pa naravnost odlična. Ja, velika naprava lahko ima velik zvočnik. Ne zaman. Tudi glasovno klicanje deluje pohvalno.

Podprta so SMS in MMS sporočila. Slednjim brez večjih težav dodajamo slike, video ali zvočne zapise. Pozabiti ne gre še na vgrajenega e-poštnega klienta. Podpira POP3 in IMAP4 protokol, lahko operira z več poštnimi računi naenkrat in brez težav prebira HTML format. E-poštni klient ni slab, njegove možnosti pa so več ali manj standardne. Nekoliko manj standardna opcija je urnik, s čimer določimo, kako pogosto se naprava poveže z nabiralnikom ter pošilja in prejema e-pošto.

Za klicno/sporočilne nastavitve je na voljo 6 profilov, na vibro niso pozabili.

Slik-slik, lej tička!

Brez vgrajenega fotoaparata dandanes skorajda ne gre. Nokia 7710 premore 1 MP kamero, s katero lahko zajamemo fotografije pri ločljivosti 1152 x 864 in dveh nižjih. Posnete slike so dobre, hkrati pa močno odvisne od situacije same. Občutno boljše so slike bolj oddaljenih objektov, medtem ko so slikani objekti na krajši razdalji neostri. Skromne kvalitete so tudi slike zajete ponoči oz. v slabih svetlobnih pogojih. Nastavljiva sta svetlost in kontrast, na volje je tudi 2-kratna povečava. Poleg fotk lahko posnamemo še video formata 3GP v dolžini do 60 minut pri 176 x 144 točkah. Aplikacija za zajem slike in videa je dosegljiva samo iz menija, tipke na ohišju za ta namen ni. Dodam naj, da je navdušencem nad maličenjem slik na voljo nemalo pripomočkov za uničenje originala. Orožja najdemo v pregledovalniku slik.

Fotografije, posnete z Nokio 7710, si lahko ogledate v našem fotoalbumu.

Zvok in slika

Na prvem mestu naj omenim predvajalnik glasbe, ki vsebuje vse najpogosteje uporabljane funkcije za upravljanje s tovrstnimi datotekami. Podprti so MP3, WAV, MIDI, AAC, AMR, AU, RMF in M3U datotečni zapisi. Playliste se sicer ne da kreirati, jo je pa moč uvoziti preko osebnega računalnika. Muziciranju lahko prisluhnemo v prostoročnem načinu (mono) ali preko priloženih slušalk (stereo). V obeh primerih je zvok odličen. Muzika lahko igra tudi v ozadju, med uporabo drugih aplikacij, možno je ustvarjanje map in poljubno sortiranje skladb. Morebiten klic muziciranje zaustavi, ponovni zagon je potrebno izvesti ročno.

S priklopljenimi slušalkami, ki hkrati nosijo funkcijo antene, lahko prisluhnemo radiu. Pravzaprav je to t.i. Visual radio, le da pri nas, vsaj zaenkrat, od vizualnega dela še nič ni. Torej, preko mobilnega omrežja prejemamo tekst in slike na zaslon mobilnika. Prikazujejo se, na primer, naslov pesmi in avtorja, različne informacije, spremljamo vreme, športne rezultate, sodelujemo v kvizih in podobno. Podatki se prenašajo preko GPRS/EDGE povezave, storitev pa mora podpirati tako mobilni operater kot tudi radijska postaja. Kdaj, če sploh, bo taka storitev pri nas podprta, težko napovemo. Zaenkrat lahko vgrajen radio nokije 7710 uporabljamo le kot običajen FM radio. Shraniti je možno 20 postaj, predvajani zvok lahko snemamo.

Če smo že pri zvočnih zadevah, naj omenim še zvonjenje, za katerega je moč, poleg MIDI formata, izbrati še MP3, AMR, WAV, ACC in realaudio zvočne datoteke.

Za ogled video posnetkov je prednaložen RealPlayer. Podpira predvajanje RAM, RM, 3GP in MP4 datotečnih zapisov. Video si lahko ogledamo na več načinov, očesu najprijaznejši zna biti seveda celozaslonski. Velik zaslon mobilnika, brez “ghostinga”, dobro poskrbi za vizualne užitke. V prihodnosti se v nekaterih državah nadejajo na mobilniku spremljati tudi digitalno TV, bo pa potrebno dokupiti poseben adapter (Nokia Streamer SU-22). Preden bo kaj takega podprto v Sloveniji, bo zagotovo preteklo še mnogo telefonskih impulzov. Do takrat se lahko tolažite s spremljanjem "streaming" video posnetkov preko GPRS/EDGE omrežja.

Ostale aplikacije in pritikline

Nekaj programskih dobrot je na mobilniku že naloženih, seveda pa Symbian serije 90 ponuja možnosti namestitve vsega mogočega. Trenutno programska izbira res še ni tako pestra kot za serijo 60, bo pa v bližnji prihodnosti prav gotovo.

Najprej gre omeniti serijo treh Office aplikacij, imenovanih Dokumenti, Preglednice in Predstavitve. Namenjene so delu z besedilnimi dokumenti MS Worda, preglednicami MS Excela in datotekami MS PowerPointa. Aplikacije ne podpirajo vseh funkcij, znanih z osebnega računalnika, so pa zelo zelo dober približek. Prenesene datoteke z računalnika se, za namen urejanja, konvertirajo, kar zna trajati celo večnost, še posebej, če je v dokumentu obilica grafov ali slik oz. če gre za obsežne datoteke. Tekst, tabele in grafi so lepo prikazani, svoje prispeva, znova, velik zaslon. Spremenjen oz. kakorkoli popravljen dokument je na računalniku v večini primerov prikazan pravilno.

Ostali programski bonbončki so bolj standardni. Preletimo jih.
- Koledar. Tu vpisujemo načrtovane dogodke, zmenke. Na voljo je dnevni in tedenski pregled, možnost nastavitve alarma, ponavljanje dogodka, vpis z beležko, možnost sinhronizacije s PC-jem, itd.
- To-do lista. Ustvarjamo in urejamo sezname opravil s podobnimi možnostmi kot pri koledarju. Možnost razdelitve po grupah.
- Pregledovalnik slik. Je precej počasen, posebno v primeru odpiranja velikega števila thumbnailov. Ima kup možnosti nastavitev, od ustvarjanja map, razvrščanja, do raznih risalnih in pisalnih orodij.
- Snemalnik zvoka. Za snemanje zvočnih beležk v obliki WAV in AMR. Dolžina snemanja je omejena zgolj in samo s količino prostega pomnilnika.
- Računalo. Kalkulator, namenjen preprostejšim izračunom.
- Ura in alarm. Pri uri lahko preklapljamo med digitalno in analogno, prikazuje se tudi svetovni čas. Alarm ima možnost nastavitve ponavljanja po delovnih dneh, dnevno ali tedensko.
- Pretvornik. Za pretvarjanje vseh mogočih enot (valut, dolžinskih mer, itd.)
- Iskalnik. Ker je 7710 pravi PC v malem, iskalnik datotek nemalokrat zelo prav pride.
- Dnevnik - Log. Beležijo se vsi pogovori, sporočila in podatkovne povezave, ki so bili izvedeni. Posebej najdemo zadnje klice, trajanje klicev in števec GPRS podatkov.

Pozabiti ne smem še na podporo Java aplikacijam. Sicer na testiranem modelu ni bilo nobene prednaložene igre, niti javanske niti symbian, za popestritev torej poskrbimo sami. Za vse pritikline nokia 7710 nudi 90 MB vgrajenega pomnilnika, dodaten prostor pa pridobimo s pomnilniškimi karticami.

S ključem in izvijačem se lahko podamo v detajlne nastavitve, v Nadzorno ploščo. Tu so zbrane nastavitve zaslona, aplikacij, certifikatov, nastavitve pisala, RealPlayer predvajalnika, povezave z internetom, GPRS nastavitve, pregled razpoložljivosti pomnilnika in podobno. Najde se tudi Upravitelj datotek, aplikacijo, podobno znanemu Explorerju (raziskovalcu), ki omogoča premikanje, kopiranje, brisanje, preimenovanje datotek, ustvarjanje map, itd. Na splošno nokia 7710 na mnogih mestih mogoča funkcijo kopiraj/izreži/prilepi oz. funkcijo clipboarda.

Povezljivost in splet

Nokia 7710 podpira (E)GPRS razreda 10, HSCSD povezava je prav tako možna. V tem razredu mobilnikov najdemo seveda vgrajen bluetooth, ki vse pogosteje nadomešča IR. Slednjega pri 7710 ni. Pametni mobilnik skriva še vgrajen modem, z osebnim računalnikom pa je napravo moč povezati tudi preko USB-kabla. Pri priklopu preko USB-ja, kot navaden izmenljiv disk, nokie 7710 računalnik ne zazna. Potrebno je namestiti programsko opremo PC Suite, v okviru katere so tudi ustrezni USB gonilniki. Nokia Phone Browser nadalje nudi možnost manipulacije z datotekami.

Internetni brskalnik je že vgrajen, vključno s podporo Macromedia Flash-u. Splet je mesto, kjer pride širok zaslon Nokie 7710 najbolj do izraza, saj omogoča veliko preglednost. Internetne strani niso deformirane, brskanje po njih je, vsaj v okviru mobilnikov, prava poezija.

Telefon je na test posodilo podjetje Teleray d.o.o.

Prodajalec/Uvoznik:
Teleray d.o.o.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Nokia
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki