marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
3 ure
V pripravljenosti:
350 ur
Tip baterije:
Li-Ion (760 mAh)
Dimenzije:
105 x 45 x 18 mm
Teža:
92 g

Tip zaslona:
TFT, 65.536 barv

Stopnja sevanja SAR:
0,51 W/kg

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Nokia 7260 je eleganten mobilnik prikupnih dimenzij in originalnega dizajna. Ima praktično vse, kar se od aparata srednjega razreda pričakuje: IR, vgrajen fotoaparat, snemalnik video in zvočnih datotek, soliden koledar, podporo MMS sporočilom, Javo, večjezični slovar in kup drugih dobrot. Odzivnost tipk je pohvalna. Igračka pozna ne samo govorno klicanje, temveč tudi druge govorne ukaze. Vgrajen FM radio deluje odlično, kakovost in glasnost zvoka je dobra. Možnosti nastavitve radia kot budilke doslej še nisem srečal.

Proti

Še najbolj moti velika dovzetnost ohišja za prstne odtise in praske. Nekoliko neposrečena je postavitev izbirnih tipk, deloma so tečne nastavitve konfiguracije. Vgrajen e-poštni odjemalec bi lahko bil boljši. Večjega zaslona se ne bi branili, pomnilnika pa tudi nikdar ni preveč.

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Nokia

Modno je lepo

Nokia 7260


Nokia 7260

17.11.2004
Objavil: Matjaž Kovač

Finski proizvajalec mobilnih telefonov zadnje čase preseneča z oblikovno drugačnimi, inovativnimi telefoni. Eden njih je prav gotovo nokia 7260, ki je bila prvič predstavljena na prireditvi Totally Fashion, skupaj z modeloma 7270 in 7280. Gre za kolekcijo treh modnih telefonov v stilu dvajsetih let prejšnjega stoletja, z mehkimi linijami in "art deco" obliko. So nokiin poskus modno preseči tekmece.



ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 0,3 Mpix VGA
Povečava: -/ni podatka
nočni način
samosprožilec
efekti
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
makro način slikanja
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
podpira HSCSD
podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
ne podpira bluetooth
podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
podpira radio FM

Splošen izgled (prvi vtis o telefonu, zaslon, osvetlitev, tipkovnica...)

Iz modne kolekcije trojčkov je Nokia 7260 oblikovno še najmanj neobičajna, spominja na model 7610. Prvi vtisi, predvsem vizualni, so različni. Razpon mnenj očividcev gre od "o fuj" pa vse do "wow". Sam menim, da je nokia 7260, tri-band mobilnik serije 40, eden najlepših in najelegantnejših telefonov tega proizvajalca, predvsem ta v črno-rdeči barvni kombinaciji, saj bela izvedba, vsaj na slikah, ne deluje tako všečno.

Telefonček prijetno majhnih dimenzij lepo sede v roko, ohišje ne škripa. Kljub temu, da je ohišje gladko, je občutek polzenja iz rok redek. Bolj moti vrsta materiala oz. velika dovzetnost ohišja za prstne odtise in praske. Le stežka si predstavljam, kakšen bo izgled po dolgotrajnejši uporabi. Morda velja razmisliti o (modni) torbici za ta telefon.

Nokia 7260 ima na dveh mestih predpripravljene luknjice, da lahko mobilnik obesimo na vrvico/trakec. Na levem boku je tipka za uravnavanje glasnosti, na desnem pa infrardeči vmesnik (IR) ter zunanji zvočnik. Spodnja stran nosi mesto za polnjenje ter t.i. Pop-Port, zgoraj je tipka za vklop. S sprednje strani (s tipkovnice) se nadaljujejo srebrne modne linije na zadnjo stran, kjer najdemo objektiv fotoaparata.

Zaslon, zmožen prikaza 65 tisoč barv, je razmeroma majhen (128 x 128 pik). Barve so ostre in čiste. Vidljivost zaslona je sprejemljiva tudi na močnejši svetlobi. Tipkovnica od daleč daje kovinski izgled (kromirane tipke), realnost je seveda plastična. Vidljivost tipk v temi je dobra, saj je tipkovnica osvetljena v (pre)intenzivni rdeči barvi. Odzivnost tipk je odlična, dober je tudi občutek ob pritisku. Deloma me je motila neposrečena postavitev obeh izbirnih tipk, ki sta malenkostno izbočeni, postavljeni preblizu tipk za sprejem/zavrnitev klica, kar zahteva večjo natančnost pritiska. Petsmerna navigacijska tipka mi ni vzbudila pretiranega navdušenja, so pa zamenjave smeri s potrditvijo izjemno redke. Vzdržljivost baterije je zadovoljiva, pri "normalni" uporabi (nekaj klicev, kratkih sporočil, radio, malce igračkanja) je mobilnik zdržal približno štiri dni. Polno polnjenje baterije traja manj kot dve uri. V slušalki je bilo med pogovorom zaznati rahel šum, ki pa je tako šibek, da ne moti.

Na test sem tokrat dobil zgolj telefon, ostale dobrote prodajnega paketa so izostale. Kakorkoli, v paketu ne bi smel manjkat ličen pašček ter stereo slušalke (priklop na Pop-Port). Poleg navodil za uporabo bi morala biti tu še programska oprema za povezavo z računalnikom (Nokia PC Suite) ter ustrezni gonilniki, podatkovni kabel pa je potrebno dokupiti. V modnem stilu telefona je oblikovan tudi polnilec, pri katerem izvlečemo toliko žice kot je potrebujemo. Elegantno torej.

Meni

Premik navigacijske tipke prikliče najpogosteje uporabljane funkcije: imenik, koledar, pisanje SMS sporočila, vklop kamere. Pritisk (potrditev) navigacije tipke vodi v meni, katerega prikaz je možno nastaviti bodisi kot listo s posameznim izborom, ali pa zgoščeno varianto z do devetimi ikonami na zaslonu. Taista možnost postavitve se ponuja v galeriji, v kolekciji slik. Obema izbirnima tipkama dodelimo funkcije iz ponujene liste, s tem da leva tipka, kot opcija "Pojdi na", ponuja več izbire, desna pa zgolj eno.

Meniji so hitro odzivni, trenutno sicer še neprevedeni, verjamem pa, da bo na prodajnih policah nokia 7260 znala tudi slovensko, saj so navodila v našem jeziku že na voljo. Omenim naj, da gredo meniji velikokrat daleč v globino (predvsem pri raznoraznih nastavitvah, katerih ni malo) in na trenutke delujejo komplicirano. Nastavitve konfiguracije za e-pošto, MMS, GPRS, sinhronizacijo in podobno ne opravimo "na licu mesta", temveč v posebnem meniju, kar se mi ni zdelo priročno, saj to ob neustreznih nastavitvah pomeni neprestano skakanje v čisto drugi sklop menija.

Imenik (št. zapisov, posebnosti, govorno klicanje...)

Možnih je do 1000 vpisov v telefonski imenik, vendar le z minimalnim vnosom podatkov, drugače se veselje vnašanja konča pri mnogo nižji cifri. Vsakemu vnosu/imenu lahko dodamo do pet klicnih številk in izberemo tip (general, mobile, home, office, fax). Prvo vnesena je privzeta, seveda pa je možna naknadna sprememba. Vnosom lahko dodamo tudi sliko, zgolj v "portret" obliki (avtomatska sprememba slike, če ni v tem formatu), ki se med sprehajanjem po imeniku ne prikazuje (potrebno jo je posebej odpreti), lahko pa vklopimo listo s prikazom, vendar je ikona slike izredno majhna. Nekoliko večja je slika ob prihajajočem klicu, še vedno pa ne ravno navdušujoča.

Vsakemu vnosu je možno dodajanje podrobnosti, kot je recimo naslov elektronske pošte, spletni naslov, domači/poštni naslov, beležke ter User ID. Ta naj bi v deloval po principu ICQ-ja, torej nakazal, kdaj je uporabnik prisoten "online". Kontakte lahko razvrstimo v pet skupin, katerim izberemo želeni tip zvonjenja. Telefon podpira glasovno klicanje, do deset oseb iz imenika, ki v normalnem okolju deluje dobro, v hrupnem so seveda možne težave.

Sporočila

Podpora klasičnim SMS sporočilom je že samoumevna, nokia 7260 pa pozna tudi večpredstavna, MMS sporočila. Poleg tega je vgrajen še odjemalec za elektronsko pošto, podpora t.i. "instant sporočanju" - brzojavkam, ter "Flash" sporočilom.

SMS sporočila, daljša od 160 znakov, ustrezno razdeli, a je samo prvo sporočilo lahko tako dolgo, ostala imajo večjo omejitev znakov. Sporočilom lahko dodamo še slikico. Poleg običajnih znakov je predpripravljenih tudi kakih 25 smeškov, možen je izbor dveh velikosti pisave. Pisanju sporočil je v pomoč dodatek T9, vendar v testni različici še ni bilo podpore slovenskemu jeziku. MMS sporočila ne prinašajo novosti. Vsakemu izmed njih lahko dodamo sliko, zvočni ter video posnetek. Vstavljamo lahko zgolj lastne zvočne posnetke (amr datoteke), medtem ko pri poskusu vstavljanja prednaloženih midi datotek, igračka "zajoka", da so le-te avtorsko zaščitene. MMS sporočila so lahko dolga do 100 KB.

Odjemalec za elektronsko pošto podpira POP3 in IMAP4 strežnike, vendar je v svojih zmožnostih dokaj skromen. Služi bolj osnovnemu e-poštnemu sporočanju, saj pošiljanja priponk ne podpira. Email navdušenci bodo najverjetneje poiskali kakšno boljšo rešitev z ustreznejšim Java programom.

Seznami klicev, števci

Vsi klici in števci so zbrani v dnevniku. Seznam klicev je urejen v treh podmapah (neodgovorjeni, odhodni, dohodni), v vsakem se shrani do 20 zapisov. Ob vsakem klicu je že v sami listi zapisan tudi datum in ura klica, ni pa podatka o trajanju klica. V dnevniku najdemo še skupen števec trajanja klicev ter trajanje zadnjega klica, tu je tudi GPRS števec količine prenesenih podatkov ter merilnik trajanja povezave GPRS. Števec poslanih/prejetih sporočil najdemo kar v meniju "sporočila" in ne v dnevniku.

Nastavitve (profili, melodije, slike...)

Nastavitev v telefonu je kar precej, ponuja se mnogo možnosti personalizacije naprave. Na voljo so štirje predpripravljeni profili (Splošni, Tihi, Sestanek, Na prostem) ter dva samosvoja, katerim prilagajamo predvsem zvočne elemente (melodija, jakost zvoka, tresenje, …), vizualnih pa niti ne. Uporabna zna biti funkcija vklopa izbranega profila do določene ure, nakar se profil samodejno nastavi nazaj na privzetega. Profile aktiviramo iz menija ali pa s pritiskom na tipko za vklop/izklop mobilca.

Prednaloženih je kar nekaj midi zvočnih datotek, za zvonjenje lahko uporabimo tudi lastne posnete zvoke, amr datoteke. Vgrajen je zvočnik za prostoročno telefoniranje, ki deluje zelo dobro. Nokia 7260 podpira glasovne ukaze ne samo za klicanje, temveč tudi za vklop/izklop radia, menjavo profilov, snemalnik zvokov ter za priklic še nekaterih drugih funkcij.

Nemalo slik je že naloženih, seveda lahko dodajamo nove in si jih, po želji, nastavimo za ozadje. Na voljo je več barvnih shem in nekaj ohranjevalnikov zaslona. Tu najdemo tudi teme, s katerimi pa ne spremenimo izgleda menijev, temveč zgolj ohranjevalnik zaslona, barvno shemo, ton zvonjenja ter sliko za ozadje. Vse slike, zvoki, teme, posneti video in zvočni zapisi so lično shranjeni v mapi "galerija", ob vsaki podmapi pa tudi ob vsaki posamezni datoteki je zapis, koliko pomnilnika zasede. Možno je ustvariti lastne podmape in datoteke razvrstiti.

Pripomočki (koledar, igre, alarmi...)

Med pripomočki je na prvem mestu zagotovo vgrajen FM radio, ki deluje ob pomoči priloženih stereo slušalk (služijo kot antena). Slišnost na zunanjem zvočniku je presenetljivo dobra. Rahlo hreščanje se pojavi le ob največji jakosti zvoka ali slabšem sprejemu postaje (možnost preklopa na mono predvajanje). Mest za vpis imen postaj je dvajset, hiter izbor postaje je možen s tipkami od 1 do 9. Radio suvereno muzicira tudi v ozadju, tako da lahko ob glasbi nemoteno brkljamo po menijih, na glavnem zaslonu pa se izpiše ime postaje. Ob morebitnem dohodnem/odhodnem klicu ali vklopu snemalnika zvoka se radio samodejno zaustavi, po končanem opravilu pa se ponovno vklopi.

Telefon ima vgrajen razmeroma zmogljiv koledar z opomniki. Le-ta ponuja tedenski ali mesečni pregled dogodkov, na katere nas lahko opomni z alarmom oz. melodijo. Vpišemo lahko do pet različnih dogodkov (Meeting, Call, Birthday, Reminder, Memo). Možna je nastavitev avtomatskega brisanja vpisov iz koledarja po enem dnevu, tednu ali mesecu. Omeniti velja še seznam opravil (to-do listo), katerim je možno določiti tri prioritete (high, normal in low), beležko ter snemalnik zvokov, s katerim lahko posnamemo do pet minut govora.

Nepogrešljiv pripomoček je seveda budilka. Za zvonjenje lahko, med drugim, izberemo tudi radio, ki se vklopi na zunanji zvočnik. Vkolikor pred spanjem pozabite priklopiti slušalke (ni antene), brez panike, telefon bo zaigral privzeto melodijo. Odlično. Možen je tudi izbor dni v tednu, ko želimo, da se budilka ponovi.

Nokia 7260 podpira java dobrote. V paketku so dve igri, Backgammon II ter Glamour Pinball, z nokiine strani si lahko brezplačno naložite dodatne znane igre, npr. Space Impact, Snake 2 in druge. Seveda lahko posežete po katerikoli, za serijo 40 ustrezni, java igri oziroma java aplikaciji.

Med uporabnimi java pripomočki najdemo nameščen pretvornik takšnih in drugačnih dimenzij, mer in valut ter aplikacijo World clock 2 z ličnimi časovnimi pasovi. Pozitivno me je presenetil vgrajen slovar, ki pozna angleški, francoski, nemški, španski in italijanski jezik. Aplikacija vključuje iskalnik besed v vseh naštetih jezikih in dobro rešuje osnovne prevajalske rebuse. Žal, slovenščine ni. Nokia v predstavitvi modela 7260 ne pozabi na vgrajen modni dodatek, to je pretvornik mednarodnih številk velikosti oblek in čevljev. Med "ekstra" aplikacijami najdemo še kalkulator, odštevalnik časa, solidno štoparico z vmesnimi časi ter denarnico, dostopno le z izbrano kodo. Skupnega pomnilnika za java drobnarije je približno 1,1 MB.

Fotoaparat

Vgrajena digitalna VGA kamera me je pustila nekam mlačnega, slike so srednje kvalitete. V dobrih svetlobnih pogojih še nekako gre, v slabših pa komajda - opazen je šum ter neostrina. Največja možna ločljivost je 640 x 480 pik. Fotoaparat ponuja t.i. standardno slikanje, slikanje portreta, nočno slikanje ter zajem video posnetka z zvokom. Video posnetki se shranijo v obliki datotek .3gp, dolžina posnetka je odvisna predvsem od količine prostega pomnilnika. Kvaliteta posnetega zvoka je dobra, video pa ni tako prepričljiv. Skupnega prostora za slike, zvočne in video datoteke, melodije in teme je približno 2,6 MB.

Kamera, predvsem pri nočnem slikanju, razmeroma pozno zajame sliko. Potrebno je nekaj privajanja, da aparat zadržimo nekaj časa pri miru, sicer je slika bodisi razmazana ali pa na sliki sploh ni želenega objekta. Nastavitve kamere omogočajo izbiro treh kakovosti slik (visoka, normalna ter osnovna) ter privzetega imena za slike. Na voljo je tudi samosprožilec v zamiku desetih sekund. Slike, shranjene v formatu JPEG, so opremljene z datumom in uro.

Artisti lahko po zajemu slike, v galeriji, uporabijo peščico dodatnih efektov. V sliko lahko vstavimo poljubno besedilo, okvir, sličico ali pa sliko obrežemo. Možna je tudi nastavitev kontrasta.

Prenos podatkov (WAP, GPRS, BT...)

Telefon podpira CSD, HSCSD, GPRS ter EGPRS (EDGE) podatkovno povezovanje. Vgrajen je WAP 2.0 ter HTML brskalnik. Sinhronizacija z osebnim računalnikom je možna z uporabo programčka PC Suite, za brezžično komuniciranje z drugimi napravami poskrbi infrardeča povezava, za doplačilo pa je na voljo tudi USB podatkovni kabel. Preko infrardečega vmesnika lahko vizitke, grafike, slike, zvočne in video posnetke ter beležke pošiljate združljivim telefonom ali podatkovnim napravam. Telefon lahko preko IR povezave ali podatkovnega kabla povežemo z računalnikom in ga uporabimo kot modem za povezavo.

Telefon je za testiranje posodilo podjetje Teleray d.o.o.

Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Nokia
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki