marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
4 ure
V pripravljenosti:
230 ur
Tip baterije:
Li-Ion (1130 mAh)
Dimenzije:
96 x 50 x 23.5 mm
Teža:
129 g

Tip zaslona:
TFT, 262.144 barv, 240 x 320 pik
Zunanji zaslon:
CSTN, 65.536 barv, 96 x 80 pik

Notranji pomnilnik:
62 MB
Stopnja sevanja SAR:
0,88 W/kg

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Za dokaj nizko ceno si lahko omislite sodoben in funkcijsko močan mobilnik, ki je povrhu vsega še kvalitetno narejen. Z dokupom dodatne razširitvene kartice pa ga lahko spremenite še v pravo glasbeno skrinjico.

Proti

V prodajnem kompletu sem pogrešal dodatno razširitveno kartico, zelo dobrodošle bi bile tudi slušalke. Tudi osnovni meni bi bil lahko narejen malce bolj smiselno. Ravno tako me ni prepričal pokrovček baterije, ki se zna poškodovati ob nepazljivem ravnanju.

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Motorola

Ko študent na rajžo gre

Motorola E1070


Motorola E1070

26.04.2006
Objavil: Dare Gliha

Verjetno je vsem znano, kako plitev je študentski žep. S takimi žepi je tudi težko kupiti kakšen boljši mobilnik, ki ne ponuja le kratkih sporočil in govornega klicanja. Vendar so za vse študente tokrat dobro poskrbeli, saj si za nizko ceno lahko omislijo sodoben in funkcijsko nabit mobilnik Motorole, model E1070.



ne podpira datum TransFlash
microSD
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 1,3 Mpix
Povečava: 8x
nočni način
samosprožilec
efekti
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
dve kameri
vgrajena bliskavica
Snemanje video: omejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
ne podpira EDGE
podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
ne podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
ne podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

Na prvi pogled

Motorola E1070 je sodoben multimedijski mobilnik, ki ponuja praktično vse. Z njim boste dosegljivi praktično povsod, saj deluje v treh frekvenčnih območjih (GSM 900/1800/1900) ter v omrežju UMTS, kar omogoča višje hitrosti ter nekatere napredne funkcije.

Glede kvalitete izdelave nimam pripombe. Pri Motoroli se vidi, da imajo na področju preklopnikov dolgoletne izkušnje. Uporabljeni material je sicer plastika, a dovolj kvalitetna, da nisem imel občutka "plastičnosti" ter bojazni, da bo mobilnik v roki razpadel. Tu velja pograjati le zadnji del mobilnika oz. pokrov baterije, saj ga na mestu drži le gumb ter dva majhna zatiča. Kaj se zna zgoditi z njima ob kakem padcu ali neprevidnemu rokovanju, si raje ne predstavljam. Izbrana barvna kombinacija črne in srebrne barve pa bolj nakazuje na poslovno kot študentsko uporabo

Na prvi pogled na samem mobilniku ni posebnosti. Poleg zunanjega zaslona z ločljivostjo 96 x 80 pik (CSTN, 65.536 barv) je tu še kamera ločljivosti 1,3 MP, na straneh telefona pa so še tipke za spreminjanje glasnosti telefona, govorno klicanje ter vklop kamere. Od priključkov je tu mini USB, ki skrbi tako za polnjenje telefona kot tudi za vso dodatno opremo ter priklop z računalnikom – precej pohvalna poteza Motorole, saj lahko uporabimo za povezovanje z računalnikom tudi miniUSB kable, ki si jih že lastimo. Notranji zaslon je večji, njegova ločljivost znaša 240 x 320 pik (262.144 barv), slike na njem pa izgledajo fantastično. Pod njim se nahaja druga, VGA kamera, ki se uporablja pri video klicih. Tipkovnica je podobna tistim v seriji RAZR, torej ploska in dovolj velika, da s tipkanjem ni težav. Osebno mi bolj odgovarjajo malenkost izbočene tipke, vendar prilagajanje na to tipkovnico ni bilo predolgo.

V prodajnem paketu se nahaja le mobilnik ter 220V polnilec, odsotne pa so slušalke in povezovalni kabel, ki bi ga pri tako naprednem telefonu vsekakor pričakovali (s tem so verjetno pri Mobitelu tudi precej znižali ceno mobilnika). Za shranjevanje je v mobilniku približno 62 MB prostora, na voljo pa nam je še razširitveno mesto za kartice tipa TransFlash (microSD – v navodilih je navedena največja velikost kartice 512 MB). Tudi te kompletu ni priložene. Mere mobilnika znašajo 96 x 50 x 23,5 mm, težak pa je 129 gramov – niti ne tako malo za preklopnika.

Sporočila, imenik ter meni

Telefon zmore pošiljati in sprejemati SMS in MMS sporočila, ne manjka niti odjemalec elektronske pošte. Da lahko preko MMS sporočil in e-pošte pošiljamo slike, je verjetno odveč govoriti, saj le-to omogoča praktično vsak novejši mobilnik. Pri odjemalcu pošte velja omeniti le še podporo za POP3 in IMAP protokol, preko katerega lahko sprejemate elektronska sporočila.

Imenik telefona je klasičen z možnostjo razvrščanja kontaktov po skupinah. Kontaktom lahko dodamo več vpisov, med pomembnejšimi pa so seveda možnost dodelitve več številk, elektronski in poštni naslov ter lasnta slika in značilno zvonjenje (če imamo pri kontaktu nastavljeno značilno zvonjenje, se le-to predvaja tudi pri dohodnem sporočilu). Koliko kontaktov lahko shranimo v imenik, je težko reči, saj ni klasičnega števca pomnilniških mest. E1070 si beleži še vse prejete in klicane številke, katere opremi s časom in datumom klica, dodatno pa je tu še števec časa in stroška klicev.

Meni je še vedno svojevrsten, na njega se je potrebno privaditi. Vse izbire v osnovnem meniju lahko nastavimo poljubno, tako da se nam na prvem mestu npr. prikazuje dostop do sporočil. Nastavimo lahko tudi obe menijski tipki ter navigacijsko tipko, da lahko hitro pridemo do najbolj pogosto uporabljenih funkcij. Zanimiva je še opcija "način za letenje", ki izklopi GSM modul in omogoči uporabo recimo v letalu.

Na voljo imamo seveda tudi profile, katere pa ne moremo brisati ali na novo ustvariti, lahko jim le spreminjamo lastnosti.

Za predah med učenjem

Verjetno se vsak študent ne uči 24 ur na dan, zato ima E1070 lepo številko aplikacij, ki popestrijo naporen študijski dan. Kot prvo je tu podpora MP3 datotekam, katere lahko shranimo ali na notranji pomnilnik telefona, ali na TranshFlash pomnilniško kartico. Za predvajanje si lahko ustvarimo lastno listo melodij, ki se nato prikazuje na vrhu seznama skladb. Vse melodije lahko ravno tako uporabimo za zvonjenje telefona. Verjetno ni odveč omeniti tudi, da E1070 podpira še polifonična zvonjenja. Nadalje si lahko na mobilniku ogledamo video posnetke, shranjene v formatu 3GP. Za popolno personalizacijo so tu še lastne teme ter ozadja, ki jih lahko uporabimo.

Od pripomočkov najdemo budilko, kalkulator, koledar, spletne bližnjice ter pregledovalnik slik in video posnetkov, vgrajeni pa sta še dve igri ter javanski predvajalnik glasbe. Le-ta je na pogled precej lepši od standardnega, v končni fazi pa oba omogočata predvajanje lastne glasbe. Dodatne javanske aplikacije si lahko seveda naložite kasneje, saj mobilnik podpira Javo MIDP 2.0.

Slikaj me, poglej me!

Vgrajena kamera omogoča 1,3 MP, kar pomeni, da so slike velike 1280 x 1024 pik. Na izbiro imamo še tri manjše ločljivosti ter kvaliteto posnetkov, vendar vam priporočam, da vse nastavitve nastavite na največjo možno izbiro. Pohvalno je, da so pri Motoroli dodali opcijo izklopa zvoka pri slikanju, saj je le-ta tako meni kot veliki večini znancev precej moteč. Pri slikanju lahko nastavimo tako še svetlobne pogoje, ekspozicijo ter barvni slog, za približevanje pa skrbi osemkratna digitalna povečava. V slabših svetlobnih pogojih nam je v pomoč še vgrajena bliskavica. Za slikanje lahko tu uporabimo tudi drugo, notranjo kamero, vendar le-ta omogoča slikanje v največ VGA kakovosti in velikosti slik 640 x 480 pik. To opcijo sem velikokrat pogrešal pri kakem drugem proizvajalcu mobilnikov.

S kamero lahko posnamemo tudi video posnetke, do največje dolžine 30 s (pri najvišji ločljivosti), ravno tako lahko tudi tu nastavimo svetlobne pogoje ter ekspozicijo, omogočena pa je tudi dvakratna digitalna povečava. Pošiljanje slik in videoposnetkov je možno preko MMS sporočil in bluetootha.

Ker je motorola E1070 UMTS telefon, seveda ne manjka možnost video klica. Za pogovor sta tu na voljo dve kameri, med klicem pa se zvok predvaja preko vgrajenega zvočnika. Sliko med video klicem lahko preklapljamo med notranjo in zunanjo kamero, tako da sogovornik vidi ali vas ali vašo okolico. Med klicem lahko še izklopimo zvok ali sliko, uporabimo pa lahko še digitalno povečavo.

In za konec še povezovanje

E1070 se povezuje preko GPRS razreda 10 (4+1/3+2) ali hitrejšega UMTS, kar omogoča v teoriji hitrosti do 384 kbit/s. Za pregledovanje spletnih vsebin je tu še WAP 2.0 in brskalnik, ki podpira xHTML strani. Z drugimi napravami se povezuje preko bluetootha, za povezavo z računalnikom pa skrbi priključek miniUSB. Žal programske opreme ali podatkovnega kabla prodajnemu paketu niso priložili, vendar lahko za povezavo uporabimo kateri koli mini USB kabel.

Posodil na test:
Mobitel d.d.
Prodajalec/Uvoznik:
Ram 2 d.o.o.
Cena na dan testa:
(114.990,00 SIT)
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Motorola
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki