marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 9 ur
V pripravljenosti:
do 400 ur
Tip baterije:
Li-Ion (900 mAh)
Dimenzije:
100 x 46 x 20,5 mm
Teža:
99 g

Tip zaslona:
176x220 pik, 262.144 barv

Notranji pomnilnik:
34 MB

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za in proti

In prišli smo do zaključka in dileme, K750i ali W800i. Pravega odgovora ni oz. ga bo moral poiskati vsak sam, a če pogledam zadevo generalno se osebno še vedno nekoliko nagibam na stran modela K750i. Zakaj? Bistvene razlike so večja pomnilniška kartica, drugačna barvna kombinacija telefona ter manjše spremembe dizajna (tipke, pokrov kamere) ter nekoliko boljše slušalke, to je tisto kar naj bi W800i ločevalo od K750i. Je pa vprašanje, če se splača kupovati W800i samo zaradi večje pomnilniške kartice, saj cenovno gledano pridemo ravno na mejo ali pa celo pod njo, in sicer v prid K750i. Sony Ericsson W800i je odličen telefon, prav tako predvajalnik glasbe, osebno pa priporočam nakup mladim ter mladim po srcu oz. takšnim, ki imajo živahen ''lifestyle'' ali pa preprosto tistim, ki jim je telefon bolj všeč napram K750i. V vsakem primeru pa ne z enim, ne z drugim ne boste, po domače, brcnili preveč v temo!

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Sony Ericsson

Glasbena skrinjica

Sony Ericsson W800i


Sony Ericsson W800i

05.09.2005
Objavil: Boštjan Lukša

Sony Ericsson je hkrati s K750i izdelal še en ''vroč'' izdelek, in sicer model W800i. ''Vroč'' zato, ker je prav tako kot K750i vzdignil precej prahu, vsaj sodeč po odzivih ljudi, ki jih mobilna telefonija in aparati zanimajo ali pa imajo namen v kratkem zamenjati svoj mobilni telefon.ne podpira datum Memory Stick Duo Pro
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 2 Mpix
Povečava: 4x
nočni način
samosprožilec
efekti
okvirji
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
makro način slikanja
vgrajena bliskavica
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
podpira HSCSD
ne podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
podpira radio FM

Glede na debate po internetnih portalih in forumih je marsikdo izmed vas v dilemi, K750i ali W800i. Da na kratko povzamem rdečo nit dileme in primerjave. Gre za praktično identična modela mobilnih telefonov, saj je strojna oz. mehanska oprema ali pa t.i. ''hardware'' enak v obeh modelih, vključno z vgrajeno kamero. Zatorej bo tale test oz. primerjalni test nekoliko krajši, saj večjih razlik med modeloma ni opaziti oz. jih ni. Kdor bi želel podrobneje spoznati W800i, si lahko ogleda test modela K750i, tule pa bom zapisal le nekaj spremenjenih zadev.

''Cesarjeva nova oblačila''

Sony Ericsson W800i je ''oblečen'' v nekoliko bolj živahno, mladostniško barvno kombinacijo. Večji del telefona prekriva bela plastika z nekaj kromiranimi tipkami, dodatno poživitev pa opravijo bakreno-oranžni dodatki. Nekaterim je ta barvna kombinacija všečna, osebno pa se mi bela plastika ni preveč dopadla. Postavitev tipk ostaja enaka kot pri K750i. Glede tipkovnice bi dodal, da mi je osebno bilo nekoliko težje zadeti pravo tipko pri W800i kot pa pri K750i, a je pri prvem občutek ob stisku na tipko mnogo boljši. Še ena zadeva je, ki bi jo pohvalil - v primerjavi s K750i je pri modelu W800i navigacijska paličica oz. t.i. joystick precej boljši, nudi boljši občutek pri navigaciji in izbiri ukazov, saj je nekoliko trši ter s tem bolj natančen, konica pa je odeta v gumo za nekoliko boljši oprijem. Sredinska tipka, ki pri K750i služi kot tipka za nekatere bližnjice, ima pri W800i novo vlogo, in sicer tipka za hitri dostop do predvajalnika glasbe.

Fotoaparat ostaja enak ...

Na zadnji strani telefona se nahaja leča kamere, ki je tehnično gledano enaka tisti iz modela K750i, le pokrov leče je nekoliko spremenjen. Prav tako se bohoti na njej napis ''2.0 mega pixels'', slike pa so odlične, sploh če upoštevamo, da gre za mobilni telefon in ne digitalni fotoaparat. Kdor spremlja internetne debate, je verjetno že zasledil informacije, da naj bi W800i kljub enaki kameri delal boljše slike kot K750i. Osebno nisem opazil bistvene razlike, nekaj slik pa je naloženih tudi v našem fotoalbumu, kjer so vam na voljo na ogled. Kamera si še enkrat zasluži vse pohvale, še posebej avtomatsko ostrenje ter slikanje v načinu makro, kjer je mogoče katero izmed slik primerjati tudi že z digitalnimi fotoaparati.

Naslednjo novost bo vsak, ki bo dobil telefon v roke, opazil ob vklopu telefona. Telefon nam ponuja na izbiro uporaba ''walkmana'' ali pa vklop telefona. Prva opcija ponuja uporabo telefona zgolj kot predvajalnika glasbe, druga pa vklopi telefon in seveda vso njegovo funkcionalnost.

Predvajalnik za mlade po srcu in letih

Programsko je telefon skoraj identičen modelu K750i, zatorej kot sem že v uvodu omenil, tega ne bom opisoval. Nekoliko spremenjena je privzeta tema, ki sovpada z vizuelno podobo telefona, hkrati pa izraža nekaj mladostniške navihanosti, ki se jo trudi pokazati pred svojim bratom. Edina sprememba, ki jo bo opazilo izurjeno oko, je ena zamenjana ikona. Ikona za multimedijski predvajalnik pri modelu K750i ima pri modelu W800i funkcijo ''walkmana''. Walkman ali predvajalnik glasbe svoje delo opravlja suvereno, odzivnost in sama hitrost delovanja (menjava pesmi, sprehajanje po menijih, hitro vrtenje pesmi naprej/nazaj…) pa je odlična. Pesmi so lahko zvrščene po različnih sklopih (avtor, naslov, playlista…). Razvrstitev po avtorjih nam ponuja še globlje sprehode po drevesni strukturi, saj so nam v naslednji opciji na voljo albumi posameznega izvajalca, v kolikor imamo več albumov posameznika seveda, še korak dalje pa seznam pesmi s posameznega albuma. V sklopu po naslovih pesmi pa so razvrščene vse pesmi. Pohvalim lahko kvaliteto glasbe, zadevo smo stestirali tudi s priklopom na profesionalno ozvočenje, kjer praktično ni bilo moč zaznati razlike v kakovosti glasbe. Odlično svoje delo opravlja tudi vgrajen izenačevalnik ali t.i. equalizer, ki ponuja uporabniku nekaj v naprej nastavljenih shem, ponuja pa tudi popolno prirejanje lastnim potrebam. Telefonu so priložene tudi nekoliko izboljšane slušalke za poslušanje glasbe, škoda pa je, da telefon nima vgrajenega direktnega 3,5 mm vtiča za navadne slušalke. Tako je potrebno seboj vedno imeti priložen konektor, ki ima na enem koncu 3,5 mm vtič za slušalke. Mimogrede pa sem odkril še eno funkcijo in sicer hitro menjavanje pesmi. Marsikomu je opcija skrita, potrebno pa je le dlje časa držati tipko za uravnavanje glasnosti.

Za konec mi je ostala še ena bistvena sprememba. Že osnovnemu kompletu je priložena večja pomnilniška kartica Memory Stick Duo, in sicer namesto 64 MB je v kompletu kar 512 MB velika kartica, ki telefon postavi ob bok in v konkurenčen boj tudi z MP3 predvajalniki glasbe.

Bolj obsežen test iz fotografskega pogleda pa si lahko preberete tudi na www.e-fotografija.com.

Prodajalec/Uvoznik:
Svema Co. d.o.o.
Sony Ericsson W800i Sony Ericsson W800i, K750i ter K700i Sony Ericsson W800i
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Sony Ericsson
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki