marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 8 ur
V pripravljenosti:
do 375 ur
Tip baterije:
Li-ion ()
Dimenzije:
93 x 46,5 x 22,5 mm
Teža:
120 gramov

Tip zaslona:
176 x 220 pik, 262.144 TFT

Notranji pomnilnik:
256 MB
Stopnja sevanja SAR:
0,77 W/kg

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za in proti

Malce debelejši in predvsem težji W550i se zna prikupiti vsem, ki si želijo malce drugačne, neklasične oblike mobilnika. Z njim dobimo še privlačne dodatke – Walkman in RSS reader, hkrati pa je funkcionalno skorajda popoln. Do popolnosti mu manjkata dve stvari – hitrejši prenos podatkov (EDGE ali UMTS) in razšitiveno mesto za kartico.

Celotna podoba, predvsem pa komapktnost izdelave dajejo vtis, da bi znal zdržati precej ur uporabe. Enako velja za mehanizem odpiranja.

Vgrajen pomnilnik (256 MB) bo zadovoljil potrebe povprečnega in tudi malce zahtevnejšega uporabnika. Vsi, ki pa želijo imeti s sabo in poslušati večjo zbirko svoje najljubše glasbe, pa bodo kmalu nezadovoljni s pomanjkanjem pomnilnika. Le-ti naj posežejo po "glasbeni skrinjici".

Rahlo grajo si zaslužita tipkovnica in vgrajena kamera. Tipkovnica zato, ker je premalo prostora med zgornjim delom mobilnika in prvo vrsto tipk, kar daje pri pisanju oz. tipkanju zelo slab občutek (predvsem pa se pogosto motimo), kamera pa zato, ker bi kljub vsemu v neidealnih svetlobnih pogojih lahko bila sposobna posneti boljše fotke. Da znajo Švedi vgraditi boljšo kamero, so dokazali že pri prvem walkman-mobilniku. Pa tudi sam položaj slikanja in snemanja zahteva precej mirno roko za ostre in nestresene posnetke.

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Sony Ericsson

Mali debelušček

Sony Ericsson W550i


Sony Ericsson W550i

04.01.2006
Objavil: Mojca Giacomelli

Prvemu mobilniku z oznako Walkman (W800i) se je sredi poletja pridružil še drugi, ki je svojo obliko in način odpiranja (delno) prevzel po modelu S700. Kombinacija oblike in funkcionalnosti obeh modelov daje zanimiv in predvsem za mlade privlačen mobilnik.ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 1,3 Mpix
Povečava: 4x
nočni način
samosprožilec
efekti
okvirji
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
vgrajena bliskavica
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
podpira HSCSD
ne podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
ne podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
podpira radio FM

Že ob predstavitvi je zaradi svoje simpatične oblike W550i pri meni vzbudil malce več zanimanja, kot drugi predstavljeni mobilniki. Ko sem ga zadnje decembrske dni dobila na testiranje, se je sicer predstava o majhnosti mobilnika hitro razblinila. W550i je vizualno po "višinskih" merah med manjšimi mobilniki, česar pa ne morem trditi za njegovo debelino in težo. Natančnejše primerjave številk s sorodnimi modeli pokažejo sicer manj razlik: od zadnjih dveh aktualnih mobilnikov K750i in W800i se v višino razlikuje le za sedem milimetrov, po debelini pa le za borih dva milimetra. Njegovo težo pa sem ocenila kar za pravilno, saj je od prej omenjenih modelov težji za dobrih 20 odstotkov (120 gramov proti 99). Pa vendarle še vedno deluje precej simpatično.

Zunanja podoba in uporaba

Odet je v podobno oranžno barvo ohišja (Vibrant Orange) kot prvi Walkman telefon s kombinacijo srebrne barve. Oba pokrovčka, sprednji in zadnji, sta zamenljiva, prodajnemu kompletu pa so priložili še pokrovčka v beli barvi (Orchid White). Pošteno povedano mu "privzeta" oranžna barva kar pristoji.

Zaradi načina odpiranja (vrtenje za 180 stopinj) so mu na ohišje dodali malo množico različnih tipk. Na osrednjem delu pod zaslonom tako najdemo šest tipk z osrednjo navigacijsko (petsmerno) tipko za upravljanje telefona v zaprtem stanju. Prvi dve takoj pod zaslonom sta klasični podzaslonski tipki, ki se jima funkcija spreminja v odvisnosti od stanja oz. trenutne uporabe telefona. Takoj pod njima (na levi in desni strani) je tipka za vračanje nazaj ali preklic, na desni pa za brisanje. V zadnji vrsti sta na levi tipka za dostop do mobilnega interneta (WAP in xHTML strani), na desni pa tipka za vstop v funkcijo Walkmana. Osrednja petsmerna navigacijska tipka je zaobljene kvadratne oblike s sredinskim potrditvenim gumbom. Na vrhu zaslona pa se na vsaki strani prvega (izmed treh zvočnikov) nahajata še dve prozorni tipki, ki ju je možno uporabljati pri igranju iger. Na desnem boku najdemo na zgornjem delu tipki za povečanje/zmanjšanje glasnosti ter tipko za vklop kamere oz. za sprožitev slikanja/snemanja. Na spodnjem delu desnega boka pa se nahaja še infrardeči vmesnik (IR) ter drugi zvočnik. Na levem boku je zgoraj tipka v funkciji pavze pri predvajanju glasbe, spodaj pa gumb za zaklepanje telefon (zelo priročna rešitev!). Na vrhu telefona je tipka za vklop/izklop mobilnika, spodaj pa vtičnica za dodatke, kamor lahko priklopimo napajalnik ali slušalke ali USB-kabel za povezavo z računalnikom. Vtičnica je zaščitena z gumiranim pokrovčkom (pritrjen na ohišje). Torej ena vtičnica za tri različne dodatke, kar pomeni, da mobilnika recimo ne moremo hkrati polniti in poslušati glasbe preko slušalk. (Naj ob tem dodam še to, da so pri Sony Ericssonu letos zamenjali obliko priključnega konektorja.)
Na zadnji strani bomo našli zadnjega (izmed treh) zvočnikov, lečo digitalne kamere z ogledalcem za samoportrete, dodatno osvetlitveno lučko, ki je v vlogi bliskavice (pri slikanju), lahko pa jo uporabimo tudi kot mini-baterijo, kadar nam zmanjka drugih virov svetlobe. Bliskavico je možno vključiti za eno minuto ali za nedoločen čas, dodali pa so ji še zanimivo funkcijo – utripanje SOS (upam, da je nikoli ne boste uporabili ...). Ne smem pozabiti, da so v zanimivo obliko skrili zunanjo anteno (podobno kot pri Z520i)

Več kot polovični delež mobilnika v zaprtem stanju zavzema zaslon ločljivosti 176 x 220 pik (zmožen prikaza preko 260 tisoč barv) s klasičnimi informacijami na zaslonu.

Mobilnik odpremo z zasukom za 180 stopinj v obratni smeri od urinega kazalca. Mehanizem odpiranja je ročni mehanski, kar zagotovo zmanjšuje možnost obrabe in okvare. V splošnem deluje W550i precej kompakten mobilnik. Na spodnjem delu odprtega telefona bomo našli tipkovnico. Tipke so razporejene v tri stolpce po štiri, in majceno vdrte (kar je razumljivo zaradi načina odpiranja). Tipkovnica pa predstavlja (vsaj zame osebno) kar majhno razočaranje, saj se je nikakor nisem mogla navaditi, kar se je poznalo pri pisanju kratkih sporočil. Premalo prostora je nad prvo vrsto tipk, zato je uporaba teh tipk otežena.

Meniji so taki, kot jih najdemo pri zadnjih sony ericssonih – osnovni v obliki mreže (3 x 4 ikone), notranji pa kombinacija zavihkov s seznamom opcij. Časi, ko so mobilniki Sony Ericsson "sloveli" po počasnih menijih, so že davno mimo. Prehodi med meniji so namreč izredno hitri, prej omenjena kombinacija pa to še pospeši.

Prodajni komplet je kar dobro založen – poleg telefona in napajalnika najdemo še prostoročni komplet za telefoniranje HPM-70 (stereo slušalki s tremi različnimi ušesnimi vložki), USB-kabel, zgoščenko s programsko opremo ter uporabniška navodila.

Imenik, klici in sporočanje

Verjetno se ni za bati, da bi W550i zmanjkalo prostora za vpise v imenik – dovolj ga je za 1000 vpisov, ki so lahko bogato opremljeni z dodatnimi podatki. Prenos imenika je možen z drugega mobilnika preko modrega zoba ali IR, če le-ta podpira prenos celotnega imenika, največkrat pa bo treba uporabiti programsko opremo (več o njej kasneje). Ali pa seveda "ročno" vpisovati naše stike.

Priložena je Sony Ericssonov PC Suite, ki vsebuje naslednje programe: File Manager, Image Editor, MMS Home Studio, Sync StationProgram, Mobile Networking WizardConnect. Že sama imena verjetno povedo dovolj –omogočajo brskanje po datotekah telefona, sinhronizacijo imenika in koledarja z MS Outlookom ter čarovnik, ki nam pomaga pripraviti dial-up povezavo za uporabo W550i kot modema. Odlična alternativa (predvsem pa preprostejša za uporabo) pa je programček MyPhoneExplorer, ki sicer ne podpira sinhronizacije z MS Outlookom, ima pa precej več drugih možnosti – od izvoza kratkih sporočil, imenika, spiska klicev v tekst, preglednico ali html obliko, do enostavne in hitre sinhronizacije, arhiviranja, urejanja imenika, vpisovanja zapisov v koledar. Z uporabo tega programa dobimo pri vpisih v koledar dobrodošlo možnost, in sicer lahko določimo različne načine ponovitev dogodka. Te možnosti namreč pri ročnem vpisovanju vnosov v koledar na mobilniku nimamo.

Sporočanje je klasika – SMS-i, MMS-i in podpora e-pošti. Pri pisanju si lahko pomagamo z vgrajenim slovenskim slovarjem T9, pri pošiljanju MMS-ov pa moramo biti pozorni na velikost slike za pošiljanje. Sporočila si delijo skupen pomnilnik telefona (ki ga je 256 MB). prostora v telefonu pa je za dobrih 200 SMS-ov. Naj opozorim še na eno novost – za opozarjanje na sporočila so nam pri proizvajalcu tokrat poleg prednastavljenih zvokov ponudili še možnost, da si izberemo eno melodijo po lastni izbiri. Tako lahko W550i končno opozori na sporočilo s kakšno mp3 melodijo!

Seznami klicev so zgledno urejeni ter ločeni z ikonami, lahko pa jih pregledujemo tudi po zavihkih. Poleg števcev pogovorov imamo seveda še števec prenesenih podatkov ter števec poslanih sporočil.

Osebne prilagoditve mobilnika

Poleg zamenjave obeh pokrovčkov, s čimer si zamenjamo zunanji izgled, lahko uporabimo še precej drugih načinov personalizacije – izbira lastne teme, slike za ozadje, ohranjevalnika zaslona, kontrasta, varčevanja z energijo, ipd. Za hitrejši dostop do pogosto uporabljenih funkcij si lahko nastavimo bližnjice – štiri različne na navigacijski tipki (gor/dol, levo/desno).

Različne melodije, slike, dodatne teme si lahko na mobilnik prenesemo preko WAP-a ali z uporabo brezžičnih načinov povezovanja. Prostora za vse dodatke je kar nekaj – 256 MB. Pomnilnik si delijo vsi (izjema je le imenik), torej sporočila, igre, aplikacije, slike, melodije .... Količina prostega pomnilnika je sicer precejšnja, posebej v primerjavi z drugimi mobilniki, vendar je ob tem potrebno vedeti naslednje – W550i je predvsem walkman-mobilnik, nima pa dodatnega razširitvenega mesta za spominsko kartico.

Pripomočki in igre

V zbirko pripomočkov je proizvajalec uvrstil klasične – alarme, koledar, opravila, beležke, štoparico in odštevalnik časa, kalkulator, seznam kod ter že v uvodnem delu opisano bliskavico. V koledar in opravila lahko zapišemo do 380 vpisov, ki si delijo skupen pomnilnik mobilnika.

Zanimiva novost pri nastavljanju alarmov je možnost, da za signal alarma izberemo kar vgrajeni radijski sprejemnik. Edini predpogoj je, da še prej na mobilnik priklopimo slušalke, saj le-te igrajo vlogo antene, pa pri radiu moramo izbrati predvajanje na zvočniku.

Med pripomočke spadajo tudi razne java aplikacije – prednaloženi sta dve, in sicer News Reader ter World Clock. News Reader je java programček oz. odjemalec za branje RSS novic, ki jih posredujejo različne spletne strani. Z njim ste lahko tudi na tekočem z našimi novicami in testi, le dodati morate nov "RSS feed". Preko WAP-a sem na W550i namestila Opero Mini, s katero lahko pregledujemo tudi klasične spletne strani.

Med pripomočke spada tudi posodabljanje programske opreme mobilnike preko GPRS povezave in OTA (over-the-air). V meniju le izberemo preverjanje posodobitve. Če bo le-ta na voljo, se bo mobilnik posodobil. S tem si prihranimo pot do servisa, predvsem pa imamo lahko naloženo vedno najnovejšo programsko opremo (saj na servis verjetno ne bomo hodili ob vsakem popravku).

Igranje iger lahko postane na W550i čisti užitek, saj ima vgrajeno 3D grafiko za odlične in še bolj intenzivne igralne užitke, poleg tega pa sta na vrhu zaslona še dve dodatni tipki, ki sta namenjeni igranju iger. Igrice lahko igramo v dveh položajih – pri zaprtem mobilniku v "ležečem" položaju ali pa zaslon odpremo samo za 90 stopinj v položaj črke L. Z obema načinoma dobimo nekakšno mini igralno konzolo.

Zabava – Walkman, radio FM in fotografiranje

Kot sem že omenila, je W550i drugi iz serije walkman-mobilnikov, kar pomeni, da lahko glasbo poslušamo tudi ob ugasnjenem telefonu. Glasbo (mp3 datoteke) na mobilnik prenesemo s pomočjo programa Disc2Phone in USB-kabla. Uporaba je preprosta – izberemo glasbo, način pretvorbe zvočne globine ter vse skupaj "pošljemo" na mobilnik. Število datotek, ki jih sprejme, je seveda odvisno od velikosti le-teh. Na mobilniku se glasbene datoteke že samodejno prikažejo po izvajalcih (če je le pravilen opis datoteke), sestavimo pa si lahko seveda svoje sezname predvajanj. Najboljši zvok dobimo ob poslušanju preko priloženih stereo slušalk, možno pa je poslušanje tudi preko zvočnikov. Glasnost lahko nastavljamo z gumboma ob strani, na voljo pa je kar 16 stopenj.

Vgrajen radijski sprejemnik (s podporo RDS) deluje ob priklopljenih slušalkah, ki igrajo vlogo antene, za poslušanje pa lahko uporabimo tudi zunanje zvočnike. V spisek lahko shranimo do 20 različnih radijskih postaj, radio pa lahko uporabimo tudi kot signal alarma.

Vgrajena kamera z ločljivostjo 1,3 MP spada med tiste boljše le, kadar fotografiramo ali snemamo v idealnih svetlobnih pogojih. V vseh ostalih primerih posnetki niso ravno najboljše kakovosti. Nasprotno – ne glede na možnost nastavljanja osvetlitve in izravnave beline mi v prostoru s kombinacijo dnevne in umetne svetlobe ni uspelo posneti fotke, ki ne bi imela izrazitega šuma ali pa ne bi bila stresena. K stresenosti precej pripomore tudi sam način slikanja, ki me nekako ni navdušil. Slikanje in snemanje je možno le v vodoravnem položaju telefona, sprožilec pa se nahaja na boku oz. v takem položaju na vrhu. Mobilnik lahko držimo ali samo z eno roko (v tem primeru sem imela občutek, da mi bo ravnokar padel iz roke) ali pa z obema. Sama tipka, ki igra vlogo sprožilca, je malce preplitka, zato sem skorajda vedno ob slikanju tudi premaknila mobilnik – posledice so bile neostre ali celo stresene slike.

Nastavitev za slikanje in snemanje je precej – velikost in kvaliteta posnetkov, nastavljanje osvetlitve (v korakih po 0,3 enote) in izravnave beline, način slikanja (ČB, sepia ...), izbiranje različnih okvirjev, prikaz datuma in časa na posnetkih, vklop/izklop nočnega načina in bliskavice.

Povezovanje na različne načine

Za povezovanje W550i nudi kar precej možnosti. V omrežje se lahko povežemo z uporabo protokolov CDS, HSCSD ali GPRS, mobilnik pa uporablja WAP brskalnik 1.2.1 in 2.0. Z uporabo dodatnih aplikacij, (npr. Opera Mini) pa lahko pregledujemo tudi spletne strani.

Vgrajen modem omogoča uporabo interneta v navezi z osebnim računalnikom, pri čeme lahko za povezavo z računalnikom uporabimo USB-kabel, IR ali modri zob. V času testiranja sem ga preizkusila s slušalko Plantronics Discovery 640, modrozobo avtoinštalacijo Parrot CK3100 (verzija programske opreme 4.12) ter v navezi s prenosnim računalnikom z vgrajenim modrim zobom. Vse preizkušene povezave so delovale brez kakšnih posebnih težav. USB-kabel je dobrodošel pripomoček (priložen prodajnemu kompletu) za uporabo s programsko opremo, ki lahko W550i spremeni tudi v zunanjo napravo za shranjevanje.

Posodil na test:
Mobitel d.d.
Prodajalec/Uvoznik:
Svema Co. d.o.o.
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Sony Ericsson
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki