marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
12 ur
V pripravljenosti:
300 ur
Tip baterije:
Li-Ion (670 mAh)
Dimenzije:
101 x 43,9 x 18 mm
Teža:
79 g

Tip zaslona:
barvni, 4096 barv

Stopnja sevanja SAR:
0,74 W/kg

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Kot vstopni model je T230 vsekakor zelo dobro opremljen telefon, ki se ga ne bo branil niti kakšen zahtevnejši uporabnik. Je prijetne oblike s kvalitetnim zaslonom in opremljen z vsemi funkcijami, da lahko tekmuje tudi s kakšnim tekmecem višjega razreda. Predvsem je pohvalna podpora elektronski pošti in prenosu podatkov preko GPRS, pa tudi baterija se je v času testa izkazala za precej vzdržljivo.

Proti

Pogrešamo profile, malce nerodna (nenatančna) pa je tudi srednja tipka za potrjevanje izbire.

Fotografije mobilnika
mobilniki
arhiv test
Sony Ericsson

Vstopite

Sony Ericsson T230

Deli z ostalimi
Sony Ericsson T230

23.11.2003
Objavil: Mojca Giacomelli

Pred skorajda letom dni smo testirali takratni Sony Ericssonov vstopni model T100, sedaj pa imamo v rokah njihov najnovejši, tudi vstopni model, in sicer T230. Zakaj to omenjamo? Ker se je v tem času pojmovanje vstopnega modela pri proizvajalcih očitno precej spremenilo, saj nam T230 ponuja skoraj vse, kar je bilo prej v domeni srednjega razreda telefonov. Tako so najnovejšemu malčku dodali še večpredstavna sporočila (MMS), odjemalca elektronske pošte in prenos podatkov preko GPRS.ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj)  
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
podpira HSCSD
ne podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
ne podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
ne podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
ne podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

Splošen izgled (prvi vtis o telefonu, zaslon, osvetlitev, tipkovnica...)

Telefon je simpatične oglate oblike, ki jo poznamo že iz modelov T100 in T610. Ohišje je kompaktno in dodelano. Na testu smo imeli telefon srebrnosive barve s kombinacijo modre (Steel Blue). Okrog barvnega zaslona je modra obroba, modra barva pa je tudi ob straneh in je delno prozorna. Zaslon je barvni in zna prikazati do 4096 barv, vendar pa so pike na zaslonu malce večje, tako da smo na začetku malce podvomili v ta podatek. Vendar se je izkazal za resničnega, še posebej, ko smo ga primerjali z zaslonom T68i ter po tistem, ko smo naložili nekaj slik za ozadje.

Tipke so podobne tistim iz prejšnjih modelov (npr. T310 in T610), le malce širše so. Pod zaslonom se nahajata klasični tipki Yes/No, med njima pa je petsmerna navigacijska tipka, s katero se premikamo po menijih v štirih smereh (levo/desno, gor/dol), izbire pa lahko potrjujemo tudi s pritiskom na srednji del te tipke, ki je ločen in mogoče za spoznanje premajhen za natančno izbiranje kake večje moške roke. Pod tipkama Yes in No se nahajata še dve znani tipki - vstop v dodatni meni na levi strani in tipka C na desni strani. Tipkovnica je osvetljena dovolj enakomerno.

Meniji so klasični Sony Ericssonovi, le da smo pri T230 pogrešali možnost Moje bližnjice.

Imenik (št. zapisov, posebnosti, govorno klicanje...)

V imenik lahko shranimo 250 vnosov, katerim lahko dodamo različne podrobnosti - domači, službeni in mobilni telefon, naslov elektronske pošte, sliko, značilno zvonjenje ter nastavimo privzeto številko. Možno je tudi kopiranje celotnega imenika iz SIM kartice v pomnilnik telefon in seveda tudi obratno.

Sporočila

T230 je kljub temu, da je vstopni model telefona, opremljem z vsemi znanimi načini sporočanja. Tako podpira pošiljanje kratkih (SMS), obogatenih (EMS), večpredstavnih (MMS) in elektronskih sporočil. V večpredstavno sporočilo tako lahko dodamo sliko, besedilo in zvok. Za zvoke lahko izberemo katerokoli melodijo izmed tistih, ki jih imamo na telefonu, lahko pa posnamemo lastno sporočilo in ga priložimo (T230 namreč omogoča snemanje zvokov). Pošiljanje in sprejem večpredstavnih sporočil smo testirali v Simobilovem omrežju in je delovalo brez težav.

Večpredstavna sporočila(MMS) uporabljajo skupen dinamični pomnilnik, ki si ga delijo s slikami, zvoki, temami in igrami (1 MB), SMS sporočila pa se shranjujejo posebej.

Seznami klicev, števci...

Seznam klicev je vsem uporabnikom Sony Ericssonovih telefonov že dobro znan. Posebej imamo seznam neodgovorjenih klicev, v skupnem seznamu pa vidimo vse klice, ki se ločijo po ikoni. Klici so opremljeni z datumom, s časom pa samo klici za današnji dan. Seznam klicev dopolnjujejo še podatki o trajanju klicev.

Poleg trajanja klicev lahko spremljamo še količino podatkov, ki smo jih prenesli preko podatkovne povezave GPRS, med podatki o klicih pa najdemo tudi števec poslanih kratkih sporočil.

Nastavitve (profili, melodije, slike...)

Telefonček si lahko seveda prilagodimo, in to v precej veliki meri. Za začetek lahko izbiramo med različnimi temami, poleg tega pa si lahko za ozadje nastavimo svojo sliko, ki jo na telefon prenesemo preko WAP-a. Profilov T230 žal ne podpira, lahko pa dodamo različne melodije posameznim zapisom v imenik. Izbira melodij bo zagotovo pestra, saj T230 podpira predvajanje kar 32-kanalnih midi melodij, preko WAP-a pa si lahko naložimo tudi IMY melodije. V primeru, da nam tudi to ni dovolj, pa posnamemo lasten zvok in ga uporabimo kot zvonjenje. Če pa imamo kaj skladateljske žilice, je na voljo tudi skladatelj za ročno vpisovanje melodij.

Alarmu in kratkim sporočilom lahko ravno tako nastavimo različna zvonjenja oz. opozarjanja, pri čemer smo za kratka sporočila zopet omejeni samo na ton, klik ali tiho.

Pri prikazu zaslona lahko izbiramo med veliko ali malo pisavo, kar je znano že iz nekaterih prejšnjih SE modelov.

Kot smo napisali že prej, je za slike, melodije in zvoke, teme, večpredstavna sporočila in igre na voljo 1 MB pomnilnika.

Pripomočki (koledar, igre, alarmi...)

V telefonu ne bomo našli koledarja, vseeno pa s pomočjo opomnikov ne bomo mogli zamuditi kakšnega pomembnega dogodka. Opomnikom poleg opisa, datuma ure in čas lahko dodelimo še eno izmed mnogih ikon.

Poleg opomnikov bomo našli tudi dve različni vrsti budilk, in sicer navadno in posebno. Slednji določimo, za katere dneve velja.

Števec, štoparica in kalkulator pa so postali že standarni pripomočki mobilnih telefonov.

Naloženi sta dve igri (DeepAbyss in V-Rally2), nekaj brezplačnih pa najdemo tudi na Sony Ericssonovi spletni strani (Mophun igre).

T230 podpira tudi slikanje z dodatnim zunanjim fotoaparatom, in sicer MCA-30.

Prenos podatkov (WAP, GPRS, BT...)

Za razliko od nekaterih drugih proizvajalcev, ki v svoje vstopne modele ne dodajo podpore prenosu podatkov preko GPRS, je Sony Ericsson to storil. GPRS je sicer razreda 4 (3+1), vendar je za segment uporabnikov, ki jim je telefon namenjen, in bodo redko uporabili povezavo preko kabla, to povsem dovolj.

Telefon lahko uporabimo tudi kot modem, in sicer s pomočjo kablov (serijski DRS-11 in USB DCU-11). Navodila, kako to storimo, najdete tukaj.

Telefon je za testiranje posodila Svema d.o.o.

Prodajalec/Uvoznik:
Svema Co. d.o.o.
albumfotografije
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
Ni povezane dodatne opreme.
povezane vsebine
oprema: Sony Ericsson
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki