marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 7 ur
V pripravljenosti:
do 300 ur
Tip baterije:
Li-Ion (670 mAh)
Dimenzije:
100 x 45 x 19 mm
Teža:
85g

Tip zaslona:
128 x 128 pik, TFT 65536 barv

Notranji pomnilnik:
12 MB
Stopnja sevanja SAR:
0,96 W/kg

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Telefon se na otip lahko pohvali z zelo kompaktno izdelanim plastičnim ohišjem, dobro odzivno tipkovnico, kvalitetnim zaslonom in zdržljivo Li-Ion baterijo. S stransko tipko imamo možnost takojšnjega dostopa do funkcija fotoaparata ali kamere.

Proti

Nekoliko moti razporeditev tipk za brisanje besedila in vrnitev v meni, pogrešal pa sem tudi dodatni tipki za vzpostavitev in prekinitev klica. Navigacijska tipka je nekoliko preobčutljiva, zanimivo je tudi to, da mobilnik pri vklopljenem ohranjevalniku zaslona lahko "zbudimo" s praktično katerokoli drugo tipko razen navigacijske. Gre za osnovni model mobilnika, zato tudi nima vgrajenega bluetooth vmesnika.

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Sony Ericsson

Preprosta uporaba v slogu

Sony Ericsson K300i


Sony Ericsson K300i

08.06.2005
Objavil: Gregor Grošelj

Sony Ericsson je svojo serijo mobilnikov K750i, K700i in K500i obogatil še z enim nadebudnim in cenovno ugodnim malčkom, ki ga je poimenoval K300i. Po funkcijah predstavlja cenejšo kopijo modela K500i, vendar ga na pogled zaradi oblike in obarvanosti ohišja hitro zamenjamo z njegovim že nekoliko starejšim bratrancem SE T610.ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 0,3 Mpix VGA
Povečava: 4x
nočni način
samosprožilec
efekti
okvirji
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
ne podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
ne podpira bluetooth
podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
ne podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

Kaj najdemo v paketu

V majhni in lični kartonski škatli najdemo poleg telefona še standardni omrežni polnilnik in navodila v slovenskem jeziku. Za vse ostalo, vključno s programsko opremo, pa bomo morali uporabiti SonyEricssonovo spletno stran in ščepec domišljije.

Izgled in rokovanje

Ko se s K300i srečamo "iz oči v oči", ta s svojim izgledom ne naredi ravno posebnega vtisa, vendar nas že ob prvem rokovanju hitro prepriča v nasprotno. Ohišje je namreč izdelano iz kvalitetne plastike in deluje zanesljivo in zelo kompaktno. Majhne mere (100 x 45 x 19 mm ) in lahka kategorija (teža 85g) telefon naredijo prijazen tudi manjšim žepom. Tipkovnica je nekoliko trša, vendar kljub temu pisanje besedila ne bi smelo povzročati težav, ker so tipke dobro odzivne. Navigacijska petsmerna tipka je zelo priročna, ima pa na trenutke hibo preobčutljivosti, kar lahko povzroči, da namesto pomikanja navzgor po menijih kliknemo potrditev funkcije. Poleg tipke za vklop in izklop, ter dveh funkcijskih tipk pod zaslonom, tipke za brisanje besedila in tipke za vrnitev v meni, se na sprednjem delu telefona nahaja še tipka za hitri dostop do spletnih vsebin Vodafone LIVE, na levem robu ohišja pa lahko uporabimo tipko za hitri vklop fotoaparata ali kamere. Omeniti velja še kvaliteten zaslon, ki je dokaj dobro viden tudi na soncu, ima aktivno TFT matriko in lahko prikaže vsebine v 65.536 barvnih odtenkih z ločljivostjo 128 x 128 pik.

Uporabnost mobilnika pred, med in po pogovoru...

Kvaliteta zvoka je med pogovorom povsem zadovoljiva, pomagamo pa si lahko tudi z zvočnikom za prostoročno telefoniranje, s katerim je v tišji in zmerno glasni okolici glas sogovornika dobro razumljiv.

Pomnilnik telefona omogoča shranjevanje do 510 kontaktov, ki jim je možno dodati več telefonskih številk, elektronski naslov, spletno stran, naslov, beležke in govorni ukaz. Posameznim kontaktom lahko dodamo tudi fotografijo, ki se pri klicanju kontakta prikaže čez celoten zaslon mobilnika.

Vse informacije o klicih lahko pregledamo v dnevniku, ki shranjuje podatke o zadnjih 30 klicanih, prejetih in neodgovorjenih klicih.

Vsako naključno pritiskanje tipk lahko učinkovito preprečimo z vgrajeno funkcijo samodejnega zaklepanja tipkovnice.

Mobilnik vsebuje 12 MB skupnega pomnilnika, kar bo povsem dovolj za shranjevanje videoposnetkov, fotografij, aplikacij in melodij. Pomnilnika ni možno povečati, saj telefon ne vsebuje reže za dodatne pomnilniške kartice.

Sony Ericsson K300i uporablja 670 mAh Li-ionsko baterijo, ki pri običajni uporabi zdrži približno 4 - 5 dni.

Sporočanje

Z modelom K300i lahko prebiramo in pošiljamo kratka (SMS), napredna (EMS) in multimedijska (MMS) sporočila. Vgrajen je tudi odjemalec za elektronsko pošto, kjer lahko dodajamo več lastnih poštnih predalov. Multimedijska sporočila lahko opremimo z videoposnetki, fotografijami in tudi polifoničnimi MIDI melodijami, kar je zelo dobrodošlo, saj marsikateri proizvajalec mobilnih telefonov zaradi avtorskih pravic tega ne dopušča. Odjemalec elektronske pošte omogoča kreiranje večih poštnih predalov, edina resnejša pomanjkljivost je ta, da sporočilom ne moremo pripeti datotek. Za lažje in hitrejše vpisovanje besedila ima telefon vgrajen tudi T9 slovar za predvidevanje vnosa.

Nadomestilo konvencionalnega fotoaparata in videokamere?

V mobilniku najdemo povsem standarden fotoaparat z osnovno ločljivostjo 640 x 480 točk. Fotografijam večinoma primanjkuje prave ostrine, vendar se lahko vseeno pohvalijo z barvitostjo, tako da je fotoaparat za tovrsten razred eden boljših. Poleg manjših ločljivosti najdemo tudi možnost za slikanje "razširjenih" slik, ki jih fotoaparat s pomočjo interpolacije poveča na ločljivost 1280 x 960 pik in s tem predstavlja nekakšno "lažno" megapiksel kamero, vendar posnetki vseeno ne dosegajo želene kvalitete. Zelo impresivni so dodatni učinki (črnobelo, negativ, sepia in osonči), ki popestrijo zajemanje posnetkov. Pri slabših svetlobnih pogojih imamo na izbiro še nočni način, fotoaparat pa omogoča tudi do 4-kratno digitalno povečavo motiva. Na zadnjem delu ohišja najdemo tudi manjše ogledalce, ki je namenjeno slikanju avtoportretov.

Videoposnetke lahko zajemamo v formatu 3GP in sicer v dveh različnih ločljivostih – 176 x 144 (velika) ali 128 x 96 (majhna), čas snemanja pa lahko omejimo za MMS posnetke, ali pa izberemo omejitev na velikost pomnilnika telefona. Pregledovanje zajetih in tudi ostalih videoposnetkov je na voljo v aplikaciji "predvajalnik".

Kaj nam ponuja notranjost?

Mobilnik vsebuje obsežen repertoar pripomočkov, med katerimi najdemo koledar (uporabimo lahko napredno iskanje po vpisanih sestankih), kalkulator, beležke, opravila, štoparico, odštevalnik časa, budilko (omogoča izbiro enkratnega alarma ali ločeno za vsak dan v tednu). Med pripomočki se nahaja tudi "seznam kod", ki deluje kot zaščitena beležnica, v katero lahko shranjujemo različne kode in šifre.

Mobilnik lahko uporabimo tudi kot diktafon, saj ima vgrajen snemalnik zvokov, ki omogoča tudi snemanje telefonskih pogovorov. Posnetki se shranjujejo v formatu AMR in niso časovno omejeni. Snemalnik ne vsebuje možnosti začasne zaustavitve posnetka, kar lahko v določenih primerih postane moteče, saj moramo ob prekinitvi posnetka snemanje pričeti znova.

Za opozarjanje na klic lahko uporabimo že naložene melodije v zvočnem formatu MIDI (podpora 40-kanalni polifoniji) in zvočne posnetke v WAV (do 16 kHz), MP3 ali MP4 formatu, Za vse, ki imajo željo po komponiranju je na voljo tudi aplikacija "Music DJ", kjer lahko ustvarjamo lastne polifonične melodije z naloženimi predlogami in umetniški izdelek nato uporabimo kot melodijo zvonjenja. Telefon ima na izbiro tudi opozarjanje z vibriranjem, kar praviloma uporabimo za diskretnejše situacije.

Mobilnik vsebuje tudi možnost nameščanje različnih tem, s katerimi spreminjamo izgled mobilnika in omogočajo izbiro poljubnih melodij, ozadja in ohranjevalnika zaslona. Za vse, ki želijo več dodatnih tem, lahko te prenesejo preko GPRS ali infrardeče povezave.
Za tiste, ki želijo telefon uporabljati tudi za zabavo, sta na izbiro dve prednaloženi igri Tic Tac Toe in Demo različica igre Splinter Cell: Pandora Tomorrow. Pod aplikacijami najdemo še pretvornik merskih enot - Converter, podpora Javi pa nam omogoča, da naložimo poljubne aplikacije in igre preko GPRS-ja ali infrardeče (IR) povezave.


In povezljivost?

Telefon omogoča povezovanje in sinhronizacijo z računalnikom preko USB kabla (ni priložen), lahko pa se odločimo tudi za preizkušen način prenosa datotek preko infrardečega vmesnika (IR). Za učinkovit prenos datotek s telefona lahko uporabimo dobro izdelano programsko opremo, ki sicer ni priložena, lahko pa jo prenesemo s SonyEricssonove spletne strani. Za dostop do WAP vsebin in elektronske pošte sta na voljo protokola CSD in GPRS razreda 8 (4+1).

Za zaključek - komu je sploh namenjen?

Za vse tiste, ki ne nameravajo zapravljati denarja za dražji model K500i, bo telefon kot nalašč. Po obliki ni poslovnež, temveč bolj priročna majhna igračka, ki vsebuje skoraj vse pomembnejše funkcije velikih bratov, in ki bo s svojo zdržljivo baterijo, kompaktnim ohišjem, podpori elektronski pošti, popolni predanosti raznovrstnim sporočilnim protokolom in možnosti predvajanja večpredstavnostnih datotek MP3 in MP4 več kot zadovoljil povprečnega uporabnika.

Mobilnik je za testiranje posodil Si.mobil Vodafone.

Prodajalec/Uvoznik:
Svema Co. d.o.o.
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
Ni povezane dodatne opreme.
povezane vsebine
oprema: Sony Ericsson
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki