marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
4 ure
V pripravljenosti:
150 ur
Tip baterije:
Li-Ion (1000 mAh)
Dimenzije:
109 x 56 x 19 mm
Teža:
116 g

Tip zaslona:
16-bitni TFT, 176 x 220 pik

Stopnja sevanja SAR:
0,52 W/kg

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

SX1 je eleganten in funkcionalno dodelan telefon, le njegova uporabnost se malce zmanjša zaradi razporeditve tipkovnice. Dober zaslon, možnosti brezžičnega povezovanja (IR, BT in GPRS) in Symbian ga vsekakor uvrščajo med zmogljivejše (poslovne) telefone. Priložena programska oprema pa je "pika na i".

Proti

Kljub velikemu števili pripomočkov in funkcij pa Siemensu zamerimo to, da manjka t.i. letalski profil (Flight Mode) in klasična budilka. Tudi uporabe številčnega dela tipkovnice se je potrebno navaditi.

Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Siemens

Pametni Siemens

Siemens SX1


Siemens SX1

23.02.2004
Objavil: Mojca Giacomelli

Skorajda leto dni bo naokoli, kar sem si na lanskem CeBIT-u prvič v živo ogledala takratno Siemensovo noviteto, njihov prvi model z operacijskim sistemom Symbian - Siemens SX1. Ki je obljubljal precej - tako oblikovno, kot tudi funkcijsko. Žal pa je trajalo malce predolgo časa, preden so ga dali na tržišče, da bi s svojo pojavo vzbudil pozornost, ki bi si jo morda zaslužil.ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) ni podatka
Povečava: -/ni podatka
samosprožilec
efekti
okvirji
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
Snemanje video: brez
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
ne podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
ne podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

Splošen izgled

Oblikovno SX1 precej izstopa, in to v pozitivnem smislu. Siemensu je potrebno priznati, da še vedno obvlada oblikovanje. Prvo, kar vzbudi pozornost, je velik zaslon (176 x 220 pik) in seveda razporeditev tipkovnice. Zaslon zna prikazati 65.000 barv in je tudi na soncu dovolj dobro viden. Tipkovnica je vsekakor edinstvena. Funkcijske tipke najdemo pod zaslonom in so precej velike. Na levi in desni strani pod zaslonom tako najdemo t.i. soft tipki, med njima se nahaja pet-smerna paličica (joystick), v naslednji vrsti sta tipki za sprejem in zavrnitev klica, med njima pa je velika tipka za vstop v meni. V zadnji vrsti pa najdemo še tipko, katere funkcija je odvisna od menija, v katerem se nahajamo in ni vedno aktivna (npr. za vklop oz spreminjanje velikosti pisave za sporočila), ter tipko za brisanje (C). Ob obeh straneh zaslona je razporejen številčni del tipkovnice. Na levi so tako tipke od 1 do 5 ter *, na desni pa od 6 do 0 ter #. Tipke so dovolj dobro osvetljene, morda celo preveč. Zagotovo se boste vprašali, kako tipkati na tako postavljeno tipkovnico? Odgovor je - težko. Pravzaprav zahteva precej vaje, da smo sposobni normalno napisati recimo kratko sporočilo ali pa vtipkati telefonsko številko. Sama sem navajena uporabe telefona z eno roko, kar je pri SX1 skorajda nemogoče opravilo - no, vsaj za pisanje sporočil in tako uporabo, ki zahteva tipkanje po številčnem delu tipkovnice. Tako je potrebno za pisanje sporočil skorajda obvezno imeti prosti obe roki. Pisanje s samo eno roko je možno s kakšno večjo moško roko, pa vendar se na ta način pojavi preveč skakanja iz ene strani tipkovnice na drugo. No, tudi sama sem preizkusila pisanje SMS-a na ta način, in to med vožnjo v počasno premikajoči se koloni (kar, roko na srce, verjetno včasih počnemo vsi). Rezultat - vse se da, če se hoče, vendar je precej neudobno, in seveda nevarno. Verjamem, da bi bil SX1 še vedno dober in oblikovno zanimiv telefon tudi v primeru, da bi oblikovalci postavili tipkovnico normalno pod zaslon, funkcijske tipke pa ob zaslonu.

Od drugih dobrot najdemo na levem boku še režo za MMC kartico (ki pa ni priložena prodajnemu paketu), na levi strani zgoraj infrardeči vmesnik (IR), na desnem boku tipki za hitri vklop slikanja in govornega ukazovanja, na zadnji strani v levem kotu pa je leča fotoaparata oz. kamere.

V osrčju se skriva procesor Texas Instruments OMAP 310, ki teče s frekvenco 130 MHz, kar je sicer malce hitreje od drugih pametnih telefonov serije 60 (109 MHz), v praksi pa nekako ni bistvene razlike. Morda se "višek" hitrosti porabi za vgrajen predvajalnik glasbenih datotek tipa MP3. Delovanje je bilo na testnem telefonu kar stabilno, vsaj glede na to, da je bil le-ta eden izmed zgodnejših prototipov.

Baterija je v testnem telefonu zdržala zelo različno - od slabega dneva (večurna uporaba BT in povezave z računalom) do nekaj dni (največ tri - ob minimalni uporabi).

Imenik

V imenik telefona lahko shranimo toliko podrobnosti o kontaktih, kot nam dopušča trenutno prosti pomnilnik, ki je dinamičen (kar pomeni, da ga uporablja več funkcij). Vsakemu kontaktu lahko priredimo dovolj podrobnosti, da ne bomo ničesar pogrešali - po tri mobilne, stacionarne in fax številke, številko pagerja, po tri e-poštne, klasične in spletne (URL) naslove, rojstni datum, svojo opombo, dve sliki (malo in veliko) ter mu določimo svojo melodijo zvonjenja in seveda govorni ukaz. Vse kontakte lahko razporejamo v skupine, pri čemer je en kontakt lahko član več skupin. Kar je posebej dobrodošlo za recimo skupinsko pošiljanje kratkih sporočil ali pa pri uporabi t.i. Call Screeninga - izločanje klicev. Pri tem gre pravzaprav za to, da v profilu določimo, za katere skupine bo telefon zvonil, za katere pa opozarjanja ne bomo slišali. Klicoči tako ne dobi znaka za zasedeno, ampak bo samo zvonilo "v prazno".

Predvidena je tudi sinhronizacija imenika, koledarja, opravil in e-pošte z osebnim računalnikom, ki pa je nisem mogla preizkusiti, saj v času testa še ni delovala z najnovejšo različico Outlooka 2003. Tako mi je preostalo le "ročno" prenašanje imenika iz enega v drug telefon. SX1 žal ne zmore sprejeti več zapisov oz. celotnega imenika naenkrat. Glede na odlično delovanje ostalih funkcij programske opreme, ki je priložena, pa ne dvomim, da tudi sinhronizacija z ustrezno različico Outlooka ne bi delovala zadovoljivo.

Sporočila

V telefonu z operacijskim sistemom Symbian različni načini sporočanja vsekakor niso problematični. Kratka, obogatena in večpredstavna sporočila so klasika, ravno tako vgrajen odjemalec elektronske pošte, ki podpira IMAP in POP3 dostop, vključno z odpiranjem priponk. Za slednjega (POP3) pa je presenetljiva nezmožnost nastavljanja velikosti sporočila, ki ga želimo prenesti na telefon. V vseh telefonih, ki sem jih do sedaj imela na testu, je bilo možno nastaviti vsaj največjo velikost sporočila za prenos, na nekaterih pa celo izbirati med več možnostmi - prenos glave, dela ali celega sporočila. Pri SX1 to pomeni, da nam bo v primeru, da imamo precejšnjo količino e-pošte, kmalu zmanjkalo pomnilnika, saj ga ima na voljo le malce manj kot 4 MB.

Za sporočila si lahko ustvarimo svoje lastne mape, s čimer dosežemo večjo preglednost nad vsemi sporočili. Upravljanje s sporočili je možno tudi s priloženo programsko opremo, saj je le-tej priložen odličen programček za sporočila. Ki, presenetljivo, vključuje poleg pošiljanja kratkih in obogatenih sporočil preko računalnika tudi pošiljanje večpredstavnih sporočil (MMS). Tako ustvarjeno sporočilo sem sicer na testu uspešno prenesla na telefon, vendar pošiljanje ni uspelo. Klasično pošiljanje sporočil MMS (direktno s telefona) drugače deluje brez problema.

Seznami klicev, števci

Seznami klicev, števci količine prenesenih podatkov in drugi dogodki so zaradi operacijskega sistema Symbian OS dobro podprti, saj v izbiri Records najdemo kompletne podatke o klicih in drugih dogodkih. Dnevnik lahko beleži podatke do največ 30 dni. Vsekakor pa je priporočljivo v primeru večje komunikacije zmanjšati beleženje vseh dogodkov na 10 dni, saj dnevnik zasede precej prostora, hkrati pa malce upočasni delovanje telefona.

Nastavitve (profili, melodije, slike...)

Siemensa SX1 lahko v celoti prilagodimo svojim željam in potrebam. Za prilagajanje okolju nam je na voljo pet vgrajenih profilov. Malce presenetljivo je, da med njimi ne najdemo t.i. Flight profila, ki izklopi funkcije telefona. Kot melodijo zvonjenja lahko izberemo tako večkanalno (midi) melodijo, kot tudi različne zvoke (wav).

Nastavitve zaslona so klasične - različne teme, slike za ozadje in ohranjevalnik zaslona, kontrast ter varčevanje z energijo. Slike lahko na telefon prenesemo na več načinov - preko WAP-a, sporočil ali z uporabo različnih načinov povezovanja: bluetooth (BT), infrardeči vmesnik (IR) ali USB kabel. V pomoč pri nastavljanju telefona, predvsem pri pripravi slik, nam je programska oprema Siemens Data Suite. Ki poleg omenjenega Siemens Photo Suite Editorja vključuje še programe za sporočila, arhiviranje in restavriranje podatkov telefona, kopiranje slik iz telefona na računalnik, Data Exchange Software (raziskovalec, s katerim brskamo po mapah telefona in kartice), prenos MP3 datotek na telefon, čarovnika za GPRS, orodje za nastavljanje opravil (arhiviranje/restavriranje, prenos datotek, sinhronizacija, ipd.) ter programček za nameščanje dodatnih aplikacij (.sis).

Enako kot pri vseh Siemensih do sedaj lahko tudi na tem telefonu določimo bližnjico za osem tipk (od 2 do 9) ter obe soft tipki. Večje možnosti glede tega dobimo z dodatnim programčkom - Task Managerjem, s katerim lahko naknadno določimo tudi funkcije krmilne paličice (joysticka) v stanju pripravljenosti. Tako imamo na voljo dovolj manevrskega prostora za določanje bližnjic do najpogosteje uporabljenih funkcij ali programčkov (skupaj kar 14).

V telefonu je vgrajenega 4 MB pomnilnika, ki si ga delijo vse funkcije (imenik, sporočila, aplikacije, slike/melodije/videoposnetki,...). Ki ga hitro zmanjka, zato je skorajda nujen nakup MMC kartice. Da, prav ste prebrali - nakup, saj osnovnemu paketu ni priložene nobene kartice.

Pripomočki

Vgrajenih pripomočkov je v telefonu že precej, kar je seveda posledica Symbian OS. Tako poleg koledarja, opravil, beležnice, kalkulatorja in pretvornika najdemo še glasovne zabeležke, raziskovalca (File Manager), Priljubljene (Favourites), enkratno budilko in svetovne čase. Zanimiva možnost je t.i. dnevni pogled oz. Today, ki ga lahko prilagodimo svojim željam. Manjka budilka v klasičnem pomenu - da nastavimo bujenje za npr. delovne dni. Tako sem ta "problemček" morala rešit z vpisom ponavljajočega dogodka v koledarju.

Vgrajen predvajalnik glasbe omogoča predvajanje datotek MP3, tako prostoročno kot tudi preko slušalk. Zanimiva možnost je tudi radio, za poslušanje katerega nujno potrebujemo slušalke, saj le-te opravljajo funkcijo antene. Na testu je "ulovil" nekaj najmočnejših postaj, poslušamo pa lahko preko slušalk ali prostoročno.

Prednaložene so že tri igre - Sitris (neke vrste znani tetris), TypeGun in Mozzies. Zadnja igra je podobna Kuram oz. Morphun, le da tukaj streljamo komarje. In kar je najbolj zanimivo in privlačno pri tej igri, je to, da se za predvajanje ozadja igre uporablja kar vgrajena kamera.

Zaradi Symbiana pa imamo na voljo še precej drugih programov, tako iger kot tudi uporabnih zadev. Na testu sem uporabljala FSCaller, Task manager, ScreenCapture, Quickoffice in Opero. Vse različice so bile preizkusne in so delovale brez težav.

Fotografiranje

Vgrajen fotoaparat oz. kamera ni nič posebnega in neznanega. Omogočeno je slikanje v dveh velikostih (480 x 640 in 120 x 160 pik) s tremi različnimi stopnjami stiskanja ter snemanje videoposnetkov v velikosti 174 x 144 pik. Pri slikanju lahko izbiramo tri različne načine "predogleda" objekta snemanja (normalen, male slike, cel zaslon), v majceno pomoč pa nam je vgrajena 4-kratna digitalna povečava. Pri snemanju videoposnetkov pa lahko izbiramo še snemanje z zvokom ali brez. Fotoaparat oz. kamera omogoča ostrenje od 1 metra naprej.

Prenos slik in videoposnetkov drugam (na računalnik npr.) je možen preko večpredstavnih in e-poštnih sporočil ter preko vseh načinov povezovanja (BT, IR in kabel).

Zanimiv dodatek je programček Image Fun, s katerim lahko že na telefonu preuredimo slikico in ji dodamo svoje efekte. Edina slaba stran je, da so tako urejene slike le v mali velikosti (ne glede na to, ali za urejanje izberemo večjo sliko). Tako lahko s pomočjo tega programčka sliki dodamo tekst, različne okvire, ikone ali dodatne slike. Vse objekte slike lahko brez težav urejamo - premikamo, obračamo, večamo/manjšamo, zrcalimo preko navpične ali vodoravne osi.

Prenos podatkov

Kot se za sodoben mobilnik spodobi, ima tudi SX1 skorajda vse možne načine prenosa podatkov - vgrajen WAP brskalnik različice 2.0, ki zna pregledovati tudi xHTML strani, in za povezavo uporablja CSD ali paketni prenos podatkov GPRS razreda 10 (4 + 2). Poleg tega lahko SX1 uporabimo tudi kot modem za povezavo osebnega računalnika v svetovni splet (preko IR, BT ali kabla). Čarovnik za pripravo klicne povezave svoje delo opravi odlično (na testu preverjeno v navezi s prenosnikom ter preko BT povezave). V primeru, da za pregledovanje spletnih strani na telefon namestimo Opero, pa zna le-ta izkoristiti katerokoli aktivno povezavo. V praksi to pomeni, da je možno pregledovati spletne strani na telefonu tudi preko ADSL (in BT) povezave.

Prodajalec/Uvoznik:
Ram 2 d.o.o.
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Siemens
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki