marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
3 ure
V pripravljenosti:
160 ur
Tip baterije:
Li-Ion (680 mAh)
Dimenzije:
87 x 47 x 23,9 mm
Teža:
92 g

Tip zaslona:
barvni, 132x176 pik, 65536 barv
Zunanji zaslon:
96 x 28 pik

Stopnja sevanja SAR:
0,459 W/kg

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Aparat je prijetno majhen, ima odličen barvni zaslon, veliko funkcij, med njimi končno tudi bluetooth. Pohvalno je tudi, da so pri Panasonicu povečali nekatere pomnilniške zmogljivosti ter dodali T9, ki deluje tudi v slovenščini.

Proti

Nekatere stare napake ostajajo. Še vedno ne pozna profilov, IR še vedno ne ponuja možnosti stalnega vklopa, programska oprema pa ni zmožna komunicirati preko bluetootha.

Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Panasonic

Panasonicov naslednik

Panasonic X70


Panasonic X70

07.12.2003
Objavil: Aleš Tomšič

Panasonic X70 oblikovno precej spominja na predhodnika, model GD-87. Tako je še vedno eleganten preklopni telefon z majhno anteno, ki pa pri uporabi ni preveč moteča. X70 je tudi nekoliko 'shujšal' in tako postal še privlačnejši.ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 132 x 176 pik
Povečava: 2x
nočni način
samosprožilec
efekti
okvirji
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
vgrajena bliskavica
Snemanje video: brez
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
ne podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
podpira infrardeči vmesnik
ne podpira kabel (USB, ...)
ne podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
ne podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
ne podpira java
ne podpira radio FM

Splošen izgled (prvi vtis o telefonu, zaslon, osvetlitev, tipkovnica...)

Panasonic X70 oblikovno precej spominja na predhodnika, model GD-87. Tako je še vedno eleganten preklopni telefon z majhno anteno, ki pa pri uporabi ni preveč moteča. X70 je tudi nekoliko 'shujšal' in tako postal še privlačnejši.

Na sprednji strani pokrova telefona najdemo monokromatski zaslon v velikosti 96 x 28 pik, ki je lahko osvetljen v različnih barvnih odtenkih (sami lahko določamo, v kakšni barvi se zaslon osvetli ob določeni zadevi - klic, SMS, alarm…). Na zunanjem zaslonu sta prikazana datum/ura ter status telefona ali pa digitalna oz. analogna ura. Na pokrovu se nahaja še leča fotoaparata ter majhno ogledalce za samoportret in infrardeči vmesnik (IR). Na desni strani se nahaja tipka za hitri dostop do snemanja glasovnih beležk in pa konektor za priklop slušalk, ki pa niso priložene kompletu.

Ko odpremo pokrov telefona, nas prijetno 'pogleda' odličen barvni zaslon, ki lahko prikaže do 65.000 barv. Veliko novosti oz. sprememb ne gre opaziti. Malenkostno so spremenjeni meniji, ki so grafično dodelani in uporabniku prijaznejši. Opazili smo nekaj slovničnih napakic, ki pa bodo verjetno z nadgradnjo programske opreme odpravljene. Navigacijska tipka je dvodelna (zunanji krog služi za premikanje levo/desno ter gor/dol, notranji pa za potrjevanje). Tipke so precej ugreznjene, a je delo z njimi vseeno lahko, njihova odzivnost pa dobra. Plastika, ki pokriva tipkovnico, je polprosojna in skoznjo je vidna svetloba šestih diod, ki osvetljujejo tipkovnico.

V prodajnem kompletu dobimo telefon, polnilec, navodila ter zgoščenko s programsko opremo. Baterija se je na testu polnila v povprečju nekje na vsaka dva dneva ali že tudi prej.

Imenik (št. zapisov, posebnosti, govorno klicanje...)

Telefonski imenik je, glede na predhodnika, postal zmogljivejši. V njem je prostora za 500 vpisov v telefonski imenik. Vsakemu izmed njih lahko dodamo vrsto dodatnih podrobnosti in podatkov (naslovi elektronske pošte, URL naslovi, različne telefonske številke, poštni naslov). Kontaktu lahko dodamo tudi melodijo, sliko in določimo vrsto osvetlitve zunanjega zaslona. Mimogrede, slika se sedaj tudi prikaže na zaslonu ob klicu.

Zapise lahko razvrščamo tudi v skupine, vsaki izmed njih pa lahko določimo tip zvonjenja, barvo osvetlitve zunanjega zaslona ter tip vibracijskega alarma. Na testu smo preko Sony Ericssona P800 in s pomočjo bluetooth povezave poskušali prenesti telefonski imenik, a nam to, žal, ni uspelo. Niti celotnega niti posameznih vpisov. Razloga za to nam ni uspelo odkriti. Preko infrardeče povezave pa smo to operacijo opravili brez težav, vse podrobnosti o kontaktih so bile na svojem mestu in celo slikico osebe nam je lepo prekopiralo v imenik na X70. Kot opombo povejmo, da smo lahko prenašali samo posamezne vnose in ne celotnega imenika.

Panasonic X70 premore tudi glasovno klicanje, ki v normalnem okolju dobro opravlja svojo nalogo, v hrupnejšem pa ne, kar je v končni fazi tudi razumljivo. Od glasovnih funkcij, ki obstajajo, bi kdo pomislil tudi na glasovne ukaze, ki pa jih X70 ne premore.

Sporočila

Panasonicu X70 niso tuja kratka (SMS) ter večpredstavna (MMS) sporočila , žal pa pogrešamo podporo za obogatena sporočila EMS), kar je že ena izmed pomanjkljivosti predhodnika. SMS sporočila so lahko dolga do 459 znakov in se porazdelijo na več manjših seveda. V pomoč je vgrajeni T9 pripomoček za lažje pisanje, ki sedaj razume tudi slovensko. No, ravno celega slovarja ne pozna, se pa človek hitro navadi na takšno tipkanje sporočil. V pomnilnik telefona lahko shranimo do 200 SMS sporočil.

Večpredstavna sporočila ne prinašajo bistvenih novosti. V besedilo takega sporočila lahko zapišemo do 1024 znakov, dodajamo lahko po eno sliko, zvok, spreminjamo barvo pisave, ozadja, določamo čas animacije ipd.. Za večpredstavna sporočila je v Panasonicu X70 na voljo 2074 KB pomnilnika.

Za resnejšo komunikacijo bo bolj primerna elektronska pošta in temu namenjen odjemalec. Ta zna še vedno operirati s tremi različnimi predali. Tokrat so elektronski pošti namenili več pomnilnika, in sicer 840 KB. Besedilo elektronske pošte pa je še vedno omejeno na 2000 znakov. Edino, kar bodo pogrešali nekoliko zahtevnejši uporabniki, je možnost preverjanja elektronske pošte v časovnih intervalih.

Seznami klicev in števci

Seznami klicev se še vedno nahajajo pod pritiskom tipke za klicanje, kjer so lepo razvrščeni v tri skupine: dohodni, odhodni ter neodgovorjeni. Za vsako skupino si telefon zapomni po deset, vse pa opremi z datumom in uro. Časi klicev in števec prenesenih podatkov se nekoliko bolj skrivajo v menijskem drevesu.

Panasonici pa so ohranili to prijetno lastnost, da nam tudi med wapanjem prikazujejo trenutno porabo podatkov, in sicer v levem zgornjem kotu.

Nastavitve (profili, melodije, slike...)

Verjetno bo marsikomu najprej v oči padla odsotnost profilov. Za drastične spremembe še vedno obstaja tipka #, ki telefon spravi v 'tiho' stanje. Izmed pomembnejših novosti velja omeniti še možnost vklopa/izklopa aktivnega pokrovčka.

Za zvonjenje si lahko na telefon naložimo večglasne melodije, ki jih pretočimo z WAP-a ali pa si jih z druge naprave pošljemo preko infrardeče ali bluetooth povezave. Enako velja za slike za ozadja. Zvoki in melodije se shranjujejo v mapo podatkov, kjer je na voljo 900 KB pomnilnika za slike, zvoke in teme, ki zelo popestrijo že tako dodelano grafično podobo menijev.

Drugih nastavitev ne bomo posebej opisovali, saj se pri večini telefonov ponavljajo oz. so si več ali manj podobne.

Pripomočki

Med pripomočki najdemo diktafon, s pomočjo katerega lahko posnamemo do štiri posnetke, vsak izmed njih pa je lahko dolg največ 14 sekund. Za hitra preračunavanja bo v pomoč kalkulator oz. pretvornik valut, ne manjka pa niti koledar z opomniki ter alarm. V koledar si lahko še vedno vnesemo tudi praznike, poleg seveda normalnih opomnikov, ki jih je lahko največ 100.

Za krajšanje prostih trenutkov bodo poskrbele štiri že naložene igre (Space War, RollerKid, Panko ter Crazy Cobra).

Fotografiranje

Telefon ima vgrajen digitalni fotoaparat. Leča se nahaja na istem mestu kot pri predhodniku in sicer na pokrovu telefona. Tudi ločljivost posnetih fotografij se v primerjavi s predhodnikom niso popolnoma nič povečale. Še vedno so velike 132 x 176 pik, kar je več ali manj uporabno le za MMS sporočila.

Telefon ponuja kar veliko možnosti poigravanja z nastavitvami fotoaparata. Slikamo lahko v nočnem načinu, izberemo lahko tri vrste učinkov (Sepia, monokromatska slika ter negativ), vgrajenih je 10 okvirjev, ki znajo precej popestriti sliko in zabavo. Formata slik sta dva, in sicer *.jpeg (tri različne vrste kakovosti slik) ter *.png. Za slikanje avtoportretov bo v pomoč majhno ogledalce pri leči fotoaparata ter samosprožilec.

Slike lahko iz telefona prenesemo na več načinov. To je možno s pomočjo podatkovnega kabla ali IR povezave ter priložene programske opreme, ali pa kar direktno preko IR oz. bluetooth povezave na ostale naprave (osebni računalnik, mobilni telefon, dlančnik…).

Prenos podatkov

Telefon podpira CSD ter GPRS (4+1) podatkovno povezavo. Oboje je mogoče lepo izkoristiti v navezi z osebnim računalnikom s pomočjo priložene programske opreme, ki poleg povezovanja v svet omogoča tudi urejanje telefona. Od možnosti brezžičnega povezovanja sta na voljo IR ter bluetooth. Prvi ima še vedno 'napako', da se pri vsakem sprejemu predmeta ugasne, kar zna biti pri prenosu predmetov precej nadležno. Pri bluetoothu teh težav ni, smo pa kljub vsemu odkrili eno pomanjkljivost. Priložena programska oprema ni zmožna komunikacije s telefonom preko bluetootha. Ostane le podatkovni kabel (ni priložen kompletu) ter IR. Komunikacija preko IR pa ni med ravno najbolj udobnimi ter hitrimi.

Telefon je na test posodilo podjetje Ram2.

Prodajalec/Uvoznik:
Ram 2 d.o.o.
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Panasonic
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki