marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 240 minut (WCDMA do 160 minut)
V pripravljenosti:
do 225 ur (WCDMA 200 ur)
Tip baterije:
Li-Ion (950 mAh)
Dimenzije:
99 x 53 x 21 mm
Teža:
120 g

Zunanji zaslon:
TFT, 16 milijonov barv, 240 × 320 pik

Notranji pomnilnik:
160 MB
Stopnja sevanja SAR:
0.58 W/kg
Operacijski sistem:
Symbian

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za in proti

Kaj poreči.. Mobilnik ima danes pravzaprav skoraj vse kar mobilna industrija lahko ponudi ta hip. Čeprav.. GPS je bolj ali manj za igračkanje, tipke za predvajalnike multimedije vprašanje koliko bodo uporabne, ohišje je tudi malce majavo, baterija, ki marsikomu ne bo zdržala 2 dni.. In to dobimo za ceno slabih 770 eurov. Hah, kdo je tu na glavo padel? VENDAR! Telefon vsekakor ni poceni in ima svoje hibe, tako kot vsak mobilnik. Pa vseeno bi N95 opisal samo z enim slengovskim stavkom: »ni da ni«. Oziroma, da bodo vsi razumeli: IMA VSE IN ŠE VEČ!

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Nokia

Vsemogočna škatlica

Nokia N95


Nokia N95

11.05.2007
Objavil: Mitja Zupančič

Končno... končno!! Izjemno sem bil vesel klica, ko sem izvedel, da me čaka N95. Na telefon veliko ljudi čaka že skorajda pol leta, predvsem zato ker obljublja pravo malo revolucijo med uporabniki mobilne telefonije. Posebej s(m)o neučakani malo bolj napredni uporabniki, kajti enakih telefonov v drugačnih ohišjih s(m)o se že pošteno nasitili.ne podpira datum microSD
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 5 Mpix
Povečava: 20x
nočni način
panorama
samosprožilec
efekti
okvirji
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
makro način slikanja
dve kameri
vgrajena bliskavica
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
podpira HSCSD
podpira EDGE
podpira UMTS
podpira HSDPA
podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
podpira GPS (satelitska navigacija)
podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
podpira radio FM

Vendar je temu res tako? Je dolgo pričakovana N95 izpolnila vse želje in pričakovanja?

Rokovanje, tipkovnica

Mobilnik lepo sede v roko, ni prevelik, ni premajhen. Ravno prav. Na levem boku najdemo klasičen 3,5 priključek za slušalke. Fino, končno bom lahko na mobilnik obesil svoje slušalke in ne serijske, ki roko na srce niso ravno zadnji krik tehnologije. Na levem boku bomo tako našli še IR očesce, kromirano mrežico zvočnika in pa zarezo za microSD pomnilniško kartico. Na dnu je miniUSB priključek in seveda prključek za polnilec.

Na desnem boku prebivajo štiri tipke. In sicer klasični sprožilec fotoaparata, zraven nje je tipka za neposredni vstop v galerijo malo višje pa so tipki za uravnavanje (še vedno digitalne) približave. Nad njo, je pa tako, kot na levi strani kromirana mrežica zvočnika.

In pa še zadnja stran, kjer se bohoti leča kamere in pa fleš dioda. Leča je podobno zaščitena, kot pri digitalnih fotoaparatih, le da je tukaj sistem popolnoma ročne narave. O kakšnem avtomatskem odpiranju in zapiranju pokrivala si niti ne upam sanjat, ker avtonomija baterije že tako ni ena izmed boljših lastnosti mobilnika.

Nakar potisnemo zgornji del mobilnika vstran od sebe in se nam prikaže valovita tipkovnica. Prvo nekaj besed o drsniku in o kvaliteti le-tega. Na raznih forumih se pojavlja veliko govoric, da se zadeva kmalu razmaja in se prav ceneno premika v vse smeri. Nekateri so šli tako daleč, da so ga celo podložili in s tem rešili težavo. Moram priznati, da se zadeva resda malce maje, mogoce četrt milimetra, moraš biti kar pozoren da opaziš. Vendar to me nikakor ni motilo, predvsem zato, ker se drsnik izjemno elegantno in nežno odpre. Proizvede še prav lep »SSSSSSSSSSSSSKK« zvok, tako da v konči fazi imam raje malce majav kakor pa kompakten, trd in neudoben drsnik.

Tipkovnica je zelo prijetna. Ravno prav izbočena in dobro odzivna. Prava milina napram N93i. Če je kdo me vami, ki vam je tipkovnica na Nokiji E50, E60 pretrda vam tukaj vsekakor ne bo. Vse tipke so dobro dostopne in lepo izbočene. Mislim da tudi ljudje z večjimi prsti ne bi smeli imeti kakšnih večjih težav.

Zaslon

Zaslon eden izmed največjih v finskem arsenalu mobilnikov, če seveda ne štejemo E61i ali komunikatorjev. Meri kar 4 x 5,3 cm, se ponaša z ločljivostjo 240x320 točk in ima 16 bitno barvno globino. Zaslon je vsekakor dober in kvaliteten. Vendar sem se ves čas testa spraševal, če so Finci pozabili na tako dober zaslon (predvsem ločljivost), kot sta ga imeli N80 in E60. Na N95 ločljivost seveda ni slaba, še vedno ima velika večina dlančnikov bistveno večje zaslone z enako resolucijo, a vendar.. Mogoče so pa to prihranili za »i« izvedenko, če bo kdaj ugledala svet.

Uporabniški vmesnik..

.. je nekaj novejši. Sedaj je različice 9.2 izdaje 3.1. Nekaj sprememb je takoj opaznih. Ena izmed največjih je pri spletnem brskljalniku. Prejšnje izdaje so imele po dva brskljalnika – vsakega posebej, sedaj sta oba združena v enega, kar nam precej olašja delo.

Druga novost pa je alarm pri uri. Sedaj si ga lahko nastavimo za delovne dni, za vikende, samo za en dan, popolnoma po željah. In to ne samo enega, več zapored! Končno so pri Nokiji uslišali dolgoletne želje in popravili to. Tako nam ne bo treba več iskati programov po spletu, ki bi nam omogočali napredno nastavljanje alarmov.

Navdušen sem bil pa tudi nad avtomatskim zaklepanjem tipkovnice. Tako se ob zaprtju mobilnika po dveh sekundah zaklenejo navigacijske tipke. Če pa odklenemo, se nam avtomatsko zaklenejo po 10 minutah, oziroma kakorkoli pač nastavimo. Seveda je pod nastavitvami možno spremeni čas zaklepa in kdaj ter kaj točno se zaklene.

Multimedija, personalizacija, kamera, GPS..

Omenjeni drsnik pa se odpre tudi navzdol, kjer se nam prikažejo štiri tipke za upravljanje multimedijskih predvajalnikov. Prav tako se zaslon postavi v horizontalni položaj. Tipke so tako, kot tipkovnica modro osvetljene. So pa izdelane drugače kot klasične tipke. Tu jih prekriva ravna plastična ploščica. Treba se je namreč malo navaditi, saj ni nikakršnih zarez ali česa podobnega in slepo pritiskat omenjene tipke ni ravno mačji kašelj. Vse gre bolj po občutku. So pa uporabne tudi v primeru, da vgrajeni predvajalnik glasbe (ki je mimogrede fantastičen) minimiziramo. Pritisnemo trikotno tipko »prevajaj« in predvajalnik nadaljuje s predvajanjem pesmi pri kateri smo ostali.

Vgrajeni radio še vedno ne podpira standarda RDS. Delovati seveda začne tako, kot večina vgrajenih radiev – z vklopom slušalk, ki služijo kot antena. Potem si lahko glasbo preklopimo tudi na zunanji zvočnik in poslušamo radio recimo na plaži. Shrani pa lahko do 50 postaj.

Imamo tudi priložen daljinski upravljalnik. Povežemo ga v 3,5 konektor in potem na daljinec vtaknemo slušalke. Na upravljalniku so tudi tipke za predvajalnik, prav tako pa tudi tipka za sprejeti in končati klic. Tako lahko telefon zatlačimo nekam v žep in uporabljamo le daljinec. Po mojem skromnem mnenju bolj uporabno, kot tipke na drsniku.

Personalizacija pri mobilnikih s Symbian operacijskim sistemom nikoli ni bila vprašljiva. Naložimo si lahko teme, spremenimo zvonenja ali opozorila s svojimi mp3 skladbami. Možno pa je nastaviti tudi velikost pisave. Od majhne, srednje do velike. Prav tako si je možno, kot pri večini »N« serij urediti desno navigacijsko tipko, kjer so štiri puščice. Tipka namreč odpre meni, kjer je ogromno bližnjic, ki si jih seveda lahko po svoje preuredimo.

Mobilnik je eden izmed prvih, ki se bohoti s 5 MP kamero, pri optiki pa je prisostvovalo podjetje Carl Zeiss. Kamera ima mnogo nastavitev, tako kot pri digitalnih fotoaparatih je tudi tukaj sedaj možnost nastavitve ISO osvetljevanja. Na voljo so tudi klasični načini fotografiranja. Ker ima kamera tudi avtomatsko ostrenje slike, se lahko poigravamo med drugim tudi z malo bolj makro posnetki, ob tem prenastavimo način fotografiranja in že se lahko gremo umetnike.

Kamera pa ima še vedno nekaj težav v notranjih prostorih, kjer je svetloba slaba. K temu prav nič ne pripomore tudi fleš, ki je izdelan v obliki LED diode. Verjetno bi bile slike boljše, če bi Nokia posvojila Xenonski fleš od konkurenčnih proizvajalcev.

V zunanjem svetu so slike dobre, zelo dobre za mobilni fotoaparat, še boljši pa so videoposnetki. Vendar roko na srce, slike le niso bistveno boljše od N73, zasedejo pa nekaj več. Več bodo verjetno lahko povedali izkušeni fotografi, vendar moje laično oko ni opazilo kakšnih večjih sprememb v kvaliteti posnetkov.

In sedaj še velecenjeni GPS. Prvo, da vas opozorim, nisem ravno strokovnjak za GPS, tako da bo opis malce bolj laičen.

Veliko kritik je N95 požela tudi na račun počasnega povezovanja GPS modula s sateliti. Kaj naj rečem, hitra ni, počasna pa tudi ne. Zadeva potrebuje tam okoli 2 minute, da se poveže na satelit. Če se sprašujete kako se povezati, je to tako: Meni – Orodja – Podatki GPS – Navigacija – Stanje satelitov. To se nam pokažejo prazne črte. Ko se črte obarvajo s črno in se nam pokaže kompas pomeni, da se je modul povezal s satelitom. Tu si lahko ogledujemo osnovne GPS podatke, kot je naša hitrost, nadmorska višina, koordinate itd. Za navigacijo pa gremo v meni – zemljevidi, kjer nam mobilnik pokaže trenutno lokacijo, kje se nahajamo. Nato si lahko preko leve navi tipke uredimo navigacijo. V originalni programski opremi Smart2Go več kot simulacije žal ne bomo mogli izvesti, ker licenca za navigacijo deluje šele proti plačilu. V tujini naj bi se cene za 1 letno navigacijo gibale okoli 60€. Vendar osnovna navigacija je še vedno na voljo brezplačno.

Mislim, da vgrajena GPS navigacija zaenkrat ne bo služila za neke hude načrte popotovanja po svetu. Upamo, da se bo s časoma zadeva spremenila in da nam bodo na voljo tudi drugi zemljevidi, kot prednastavljeni Smart2Go.

Ker pa ima mobilnik tudi TV izhod, povežemo priložene kable na telefon in na TV sprejemnik. Tako lahko prijateljem pokažemo slike, video posnetke, ki smo jih naredili ali pa se preprosto malo pohvalimo kakšno zverino od telefona smo nabavili.

Zanimiva aplikacija je tudi videocenter, kjer se lahko preko recimo WiFi povežemo na splet in si snamemo youtube aplikacijo. Tako imamo v videocentru sedaj še youtube bližnjico. Kaj to pomeni, to pomeni da nam ob zagonu bližnjice mobilnik naredi seznam videov, ki jih potem lahko preko vgrajenega real playerja tudi gledamo.

Tudi pri zvoku je N95 doživela nekaj sprememb. Kot sem že omenil ima naprava dva zvočnika. V orodjih pa najdemo ikonico »3d toni«. Tukaj si je možno nastaviti zvonenja v 3d načinu. Se pravi lahko dodamo efekt gozda, dnevne sobe, podvodo itd, plus usmerjenost zvoka, kako zvok potuje, se pravi krožno, prelet, cikcak, itd. Ko si vse nastavimo, tako kot nam je všeč se nam zvonci vsi posodobijo na le-te nastavitve. In tako imamo malo drugačno zvonjenje :-).

Povezljivost

UMTS, kaj je že to? Mobilnik podpira že HSDPA, ki ga pri nas ponekod že lahko uporabljate. Hitrosti prenosa podatkov naj bi bile bistveno višje, tako, da bo mogoče sedaj tudi videoklic malo bolj zaživel. Ali pa bomo mogoče celo odpovedali ADSL in uporabljali samo HSDPA v primeru, da bo kateri od operaterjev ponudil zanimive pakete prenosa podatkov?

Mobilnik se ponaša z zelo hitrim prenosom podatkov EDGE, ki je sedaj razreda 32 in nam naj bi omogoča hitrosti do l 296 kbps. Prisoten je tudi standard DTM, razreda 11, ki se lahko pohvali s hitrostjo do 177 kbps.

Wi-Fi sem že omenil, vendar naj dodam da deluje na standardu 802.11b/g.

Na začetku je omenjeno, da ima mobilnik tudi miniUSB vtič na spodnjem delu. Ob priklopu miniUSB kabla in prisotnosti pomnilniške kartice nam lahko telefon služi tudi kot prenosni disk ali po domače »USB ključek«. Tako nam je še eno delo olajšano in še eno napravo lahko pustimo doma.

Modrizob je različice 2.0 in podpira standard A2DP. Kot že omenjeno nam standard omogoča poslušanje glasbe v stereo načinu kar preko modrozobih slušalk.

Posodil na test:
Teleray d.o.o.
Prodajalec/Uvoznik:
Teleray d.o.o.
Cena na dan testa:
769,00 € (184.000,00 SIT)
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Nokia
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki