marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 3 ure
V pripravljenosti:
do 12 dni
Tip baterije:
Li-Ion (760 mAh)
Dimenzije:
112 x 51 x 24 mm
Teža:
173 gramov

Tip zaslona:
352 x 416 pik, aktivna matrika, 262.144 barv
Zunanji zaslon:
128 x 128 pik, aktivna matrika, 65.536 barv

Notranji pomnilnik:
31 MB
Stopnja sevanja SAR:
0,29 W/kg
Operacijski sistem:
Symbian
Za

Glavni adut nokie N90 je fotografija. Na tem področju ta trenutek zagovoto vodi, tako po kakovostih posnetih fotografij kot po funkcijah, ki jih nudi pri slikanju. Zanimiv in vsakomur privlačen je tudi način odpiranja in vrtenja zgornjega dela telefona ter možnost slikanja z zaprtim telefonom.

Pri povezljivosti se je Nokia potrudila, in zdaj že klasičnemu paketnemu prenosu podatkov GPRS dodala še EDGE in UMTS.

Ohišje je kakovostno izdelano in daje vtis, da se mu dolgotrajna uporaba ne bo poznala.

Proti

Ne toliko velikost kot teža telefona bi znala biti razlog, da si bo kdo premislil. Že dolgo časa smo namreč navajeni manjših in lažjih mobilnikov, zato je N90 s svojimi 173 grami eden izmed težjih mobilnikov. Pa vendarle to, kar sem že omenila, zagotavlja kompaktnost ohišja.

Nokia pa v N90 ni vgradila opozarjanja na klic z vibriranjem, kar je, zame osebno, precej velika pomanjkljivost.

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Nokia

Fotoaparat v malem

Nokia N90


Nokia N90

10.09.2005
Objavil: Mojca Giacomelli

Aprila predstavljena nova serija N je konec poletja prišla tudi do nas. Nekateri s(m)o jo nestrpno pričakovali, saj so obljubljali leče priznanega proizvajalca Carla Zeissa in avtomatsko ostrenje. Poleg drugih dobrot seveda. Pa je upravičila pričakovanja?ne podpira datum DV rsMMC
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 1,9 Mpix
Povečava: 20x
nočni način
samosprožilec
efekti
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
makro način slikanja
vgrajena bliskavica
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
podpira HSCSD
podpira EDGE
podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

Ko so mi jo prinesli na test, me je najprej presentila ne toliko njena velikost kot predvsem teža. N90 namreč tehta kar 173 gramov. Marsikdo je ob tem, ko jo je raziskoval, komentiral, da je težka toliko kot "predpotopna" stara reglja – ericsson GA 628. No, naj vas potolažim, da to ne drži, se bo pa teža N90 vsekakor poznala v žepu ali kakšni manjši ženski torbici. Zagotovo pa njena teža pripomore k temu, da daje ohišje videz kompaktnosti. Po nekajdnevni uporabi se je izkazalo, da videz ne vara. Glede na to, da je preklopni telefon, bi pomislili, da bodo na udaru "panti" med obema deloma telefona. Pri N90 temu ni tako, saj ima svojevrsten tristopenjski način odpiranja. Tako je tudi stik med obema deloma telefona manj obremenjen. Zgornji del telefona skupaj s kamero najprej odpremo za 90 stopinj, nato pa odpremo še tisti del, kjer je zaslon. Vrtljiva kamera ostane v tem položaju, kjer jo lahko obračamo za 180 stopinj iz enega vodoravnega položaja v drugega. V kamero je vgrajen tudi zunanji zvočnik, ki svoje delo opravlja še kar solidno.

Če jo pogledamo od spredaj, bomo najprej opazili zunanji zaslon velikosti 128 x 128 pik, na vrhu zgornjega dela pa se bohoti napis Carl Zeiss Optics, Tessar 2.9/5.5 Autofocus, 2 Megapixel. O kameri in slikanju več v nadaljevanju testa. Na desnem boku najdemo kar precej zadevic. Najprej režo za pomnilniško kartico tipa rsMMC, nad njo se nahaja krmilna paličica, ki jo uporabljamo pri upravljanju kamere, nato pa še gumb za sprožitev kamere. Na levem boku pa bomo našli zaščiteno režo za priključek vrste Pop-port ter vtič za polnjenje. Ki je mogoče prvo razočaranje za zagrizene pristaše znamke Nokia. Pri Nokii so namreč po dolgih letih spremenili konektor za polnjenje. Le-ta je sedaj precej manjši, resnici na ljubo pa tak tudi bolje paše v celotni dizajn tega telefona. Na zadnji strani je seveda še pokrovček baterije, pod katerim bomo našli še luknjico za zapestni trakec, ki je prodajnemu paketu že priložen.

Tipkovnica je sestavljena iz dveh delov – zgornja petsmerna navigacijska tipka, okrog katere se nahajajo leva in desna podmenijska tipka ter tipki za prevzem in zavrnitev klica. Po njima se nahajajo še tri tipke, dve od tega sta v uporabi samo pri telefonih z operacijskim sistemom Symbian – tipka za urejanje, za dostop v meni ter klasična tipka za brisanje (C). Na zgornjem delu nad zaslonom pa najdemo še dve tipki, ki dobita svojo uporabnost pri uporabi kamere.

V prodajnem paketu se tako poleg telefona, polnilnika in zapestnega traku najdejo še obvezna navodila v slovenskem jeziku, zgoščenka s programjem, slušalke za poslušanje radia ter kabel za povezavo z osebnim računalnikom. Za vedno lepo in sijočo N90 pa so priložili še krpico za čiščenje.

Kje kaj vidimo ...

Zaslona sta, ker je preklopni telefon, dva. Zunanji se ponaša z ločljivosto 128 x 128 pik in prikazom 65 tisoč barvnih odtenkov, notranji pa kar z ločljivostjo 352 x 416 pik in prikazom 262 barvnih odtenkov. Tako spada N90 med tiste (zaenkrat še) redke mobilnike, ki so ponašajo z zavidljivo ločljivostjo. Slaba stran – precej velika poraba energije. Mimogrede, na dvotedenskem testu mi je baterija zdržala tri dni povprečne uporabe.

V stanju pripravljenosti so na zunanjem zaslonu dosegljive vse pomembne informacije – stanje omrežja in baterije, čas, datum, vklopljen modri zob/kabelska povezava, ob dogodkih pa se dodajo še neodgovorjen klic in prispelo sporočilo. V stanju, ko se vklopi ohranjevalnik zaslona, je bil digitalen prikaz ure dobro viden, enako vsi dogodki.

Zunanji zaslon nam v primeru uporabe kamere lahko služi tudi kot iskalo, kamero pa v tem primeru upravljamo z gumboma na desni strani telefona. Vsekakor priročno, kadar želimo na hitro nekaj posneti! Mnogo bolj ergonomičen način uporabe kamere je s pomočjo vrtljivega zgornjega dela in večjega notranjega zaslona. Zgornji del z zaslonom lahko namreč obrnemo za 90 stopinj (glede na tipkovnico). Tudi v tem primeru s kamero upravljamo z istima gumboma, pomagamo pa si lahko še z dvema tipkama, ki sta nad zaslonom. Snemanje samoportretov je s tako obrnjenim zaslonom in vrtljivo kamero neproblematično. V enakem položaju zaslona pa opravljamo tudi videoklice, kjer lahko sogovorniku lahko pokažemo sebe ali pa okolico.

Imenik in sporočanje

Glede na to, da N90 podpira operacijski sistem Symbian, smo teh dveh funkcionalnostih pravzaprav omejeni le na količino prostega pomnilnika, ki ga je v osnovi 31 MB. Imenik na nokiah s Symbianom je odlično dodelan, saj vsakemu kontaktu lahko dodamo množico podrobnosti, seveda z obvezno sliko in svojo melodijo. Zanimivo pa je rešeno glasovno klicanje, in sicer z vgrajenim sintetizatorjem, ki zna prebrati in predvajati imena, shranjena v imeniku. Žal nisem našla funkcije, da bi lahko sama posnela glasovno oznako za klicanje, že "vgrajene" pa me nekako niso ubogale. Imenik lahko urejamo tudi s pomočjo računalnika, in sicer z uporabo PCSuita.

Podpora poštnim predalom POP3 in IMAP v kombinaciji z UMTS prenosom podatkov je primerna za vse, ki želijo ali pa morajo biti na tekočem s svojo elektronsko komunikacijo. Nastavimo si lahko več poštnih predalov, pošiljamo in sprejemamo pa lahko tudi priponke. S pomočjo QuickOffice programov pa lahko npr. tekstovne datoteke (*.doc) tudi pregledujemo.

Prilagajanje telefona uporabniku

Operacijski sistem Symbian je vsekakor prednost na vseh področjih, še posebej pa pri možnostih, da si uporabnik telefon nastavi po čisto svojih željah.

Ker imamo dva zaslona, me je najprej zanimalo, ali je možno nastaviti različni ozadji za notranji in zunanji zaslon. Da, lahko, poleg tega pa lahko še prilagamo svetlost zaslona, vrsto ohranjevalnika ter nastavitve varčevanja z energijo. Enako velja tudi za notranji zaslon.

Vgrajenih in nastavljenih je že šest profilov, ki pa jih seveda lahko spremenimo in nastavimo po svojih željah. Telefon ponuja različne zvoke za glasovni in videoklic ter različna opozorila na vse tri vrste sporočil (SMS, MMS in e-pošta). Ponuja tudi že delno izločanje klicev, kjer pravzaprav nastavimo, za koga naj telefon zvoni. Presenetljivo pa N90 nima vgrajene vibre. Od starih "nokia-mačkov" sem dobila odgovor, da je tudi Communicatorji nimajo, vendar to nekako ni pojasnilo. Telefon je resda precej težak, velik in kompakten – mogoče je to glavni vzrok za odsotnost vibriranja.

Prav tako si je možno prilagoditi bližnjice za petsmerno tipko (v vseh petih smereh!) ter obe podmenijski, kar pomeni, da imamo lahko nastavljenih kar sedem hitrih bližnjic.

Ker je telefon preklopni, ima tudi možnost, da nastavimo aktivnost pokrovčka. Na klic tako lahko odgovorimo le z odpiranjem telefon, meni osebno pa je še vedno ljubši klasičen način.

Programska oprema mobilnika

Mobilnik z operacijskim sistemom Symbian je pravzaprav računalnik v malem, saj smo pri aplikacijah omejeni le z združljivostjo le-teh ter seveda se ceno nakupa. V osnovi pa ponuja vse tisto, kar povprečen uporabnik pričakuje od telefona:
- za multimedijo je že dodan Real Player ter Režiser (za urejanje videoposnetkov),
- pisarna nam ponuja klasične beležke, opravila, snemalnik zvokov, pretvornik valut in kalkulator ter seveda zmogljiv koledar,
- med Mojimi apliakcijami najdemo obvezne pomenke ter dnevnik dogodkov. Velja priporočilo, da si nastavimo beleženje na en dan (možnosti še za 10 ali 30 dni), kajti vsi dogodki počasi porabljajo pomnilnik telefona.

Podrobnosti o Real Playerju, kot jih navaja Nokia:
- nalaganje in predvajanje multimedijskih vsebin (video in glasba),
- pretakanje multimedijskih vsebin iz združljivih portalov,
- cel zaslon za predvajanje naloženih, pretakajočih se in posnetih video vsebin,
- predvajani formati (dekodiranje): MP3, AAC, Real Audio, WAV, Nokia Ring Tones, AMR, AMR-WB, AMR-NB, AU, MIDI, H.263, JPEG, JPEG2000, EXIF 2.2, GIF 87/89, PNG, BMP (W-BMP), MBM, MPEG-4 in eAAC+

Dodatno programsko opremo si lahko na mobilnik naložimo tudi preko brezžičnih povezav, v PCSuitu pa je na voljo za to tudi poseben del. Pri nalaganju je potrebno imeti mero in le-to izvajati na "pravi" način, še posebej, če nismo prepričani, ali bo določena aplikacija delovala. Vsekakor pa se priporoča, da si namestimo kakšen program za upravljanje z odprtimi aplikacijami (Task Manager).

Fotografiranje s Carl-Zeiss lečami

N90 sicer ni prva, ki se ponaša z 2MP kamero, je pa prva, ki ima vgrajene leče znanega proizvajalca. Pa so fotografije vredne tega, da se na prvi strani bohoti tak napis?

Poleg slikanja v ločljivosti 2 MP nam N90 omogoča mnogo več, kot smo do sedaj videli v mobilnikih. Je tretji mobilnik po vrsti (prehitela sta jo sony ericssona K750i in W800i), ki se ponaša z avtomatskim ostrenjem slike, ki deluje enako, kot pri digitalnih fotoapratih – pri polovičnem pritisku na sprožilec se slika izostri, končni pritisk pa naredi posnetek.

Funkcionalnosti vgrajene kamere bi se že dalo primerjati z digitalnimi fotoaprati najnižjega cenovnega razreda oz. takimi, ki so pred leti prvi prišli na tržišče. Lahko namreč izbiramo različne načine slikanja – avtomatska izbira, makro, nočno, portret, šport ..., po potrebi popravljamo osvetlitev in nastavljamo belino (WB), pri vgrajeni bliskavici pa se možnosti nastavitev že kosajo z digitalci, saj med drugim lahko izbiramo med avtomatično sprožitvijo (odvisno od svetlobnih pogojev), avtomatično z redukcijo rdečih oči, samo redukcijo rdečih oči ali pa ga privzeto izklopimo. Velja omeniti, da sicer deluje samo na krajši razdali (do 1,5 metra), vendar takrat svoje delo opravi odlično. Izbiramo lahko tudi ralične barvne tone (RGB, sephia ...) ali pa se odločimo za zaporedno slikanje.

Povečava je možna kar za 20-krat, pri čemer je seveda potrebno vedeti, da gre za digitalno, in ne optično povečavo. Pri največji povečavi se velikost slike avtomatično zmanjša na 640 x 480 pik. Izberemo si lahko več velikosti slik ter tri vrste kakovosti.

Kakovost posnetih slike je dobra, tako da bi lahko tiste najboljše lahko že dali v papirno obliko, pa verjemite, da bi se jih težko ločilo od takih, ki so bile posnete z digitalcem.

Videoposnetke snemamo v formatu MP4 (MPEG-4 video, AAC-LC avdio), ločljivosti CIF (352 x 288 pik), med snemanjem pa deluje tudi povečava.

Slikamo in snemamo lahko v dveh položajih – pri zaprtem telefonu, kjer nam zunanji zaslon igra vlogo iskala, za navigacijo pa uporabljamo stranska gumba, ali pa v odprtem položaju, kjer je zaslon zarotiran za 90 stopinj. Zanimivo je, da v meniju ne boste našli funkcije za vklop kamere. Le-to namreč vklopilo tako, da jo samo obrnemo iz vodoravne lege. Zelo dobrodošla funkcija, kadar želimo na hitro aktivirati kamero.

Slike in videoposnetke lahko shranjujemo v pomnilnik telefona ali pa na pomnilniško kartico. Na računalnik jih lahko prenesemo preko PCSuita (poleg klasičnih načinov pošiljanja seveda).

Povezljivost

N90 lahko postane sopotnica vsem, ki v povezavi z osebnim računalnikom (ali dlančnikom) veliko uporabljajo internet, saj poleg GSM/GPRS povezovanja podpira tudi EDGE in UMTS. Z računalnikom jo lahko povežemo preko modrega zoba in USB-kabla, infrardečega vmesnika pa ne pozna.

Zadovoljivo deluje tudi z drugimi napravami – na testu sem jo preizkusila z modrozobo avtoinštalacije znamke Parrot CK3100. Za samodejno sinhronizacijo si na N90 naložimo dodaten program, ki je sicer namenjen uporabi z Nokiinim avtotelefonom (http://www.europe.nokia.com/nokia/0,6771,42796,00.html).

Bolj obsežen test iz fotografskega pogleda pa si lahko preberete tudi na www.e-fotografija.com.

Posodil na test:
Teleray d.o.o.
Prodajalec/Uvoznik:
Teleray d.o.o.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Nokia
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki