marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
GSM: 9 ur 12 min, WCDMA: 4 ure 12 min
V pripravljenosti:
GSM: 280 ur, WCDMA: 270 ur
Tip baterije:
Li-Ion (1000 mAh (BL-4U))
Dimenzije:
111,8 x 50/80 x 14,4 mm
Teža:
139 g

Tip zaslona:
TFT, 16 mio. barv, 240 × 320 pik, 2,4"

Notranji pomnilnik:
50 MB
Stopnja sevanja SAR:
1.20 W/kg
Operacijski sistem:
Symbian

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za in proti

Nokia E75 je mogoče malce prepozno prišla na trg. Predvsem zaradi tega, ker je njena sestrica E71 zelo dober mobilnik. Testiranka razen boljših video posnetkov, 3.5 mm vhoda za slušalke in vzdrževalnega paketa 2 ne ponuja kaj bistveno novejšega. Sicer je v njenem razredu bolj malo konkurence a kljub temu po mojem skromnem mnenju ne bo ravno podirala rekorde v prodaji. Skratka, da ne dolgovezim, mobilnik je dober, mogoče bi pričakoval boljšo kvaliteto izdelave. Modernim poslovnežem ponuja v večini tisto kar potrebujejo, kdor pa še obvezno potrebuje qwerty tipkovnico in mu je Symbian OS simpatičen pa nima kaj zgrešiti z nakupom.

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Nokia

QWERTY za poslovneže

Nokia E75


Nokia E75

21.05.2009
Objavil: Mitja Zupančič

Vsem je jasno, da E serije pri Nokiji pomenijo poslovno serijo. In tako imajo poslovneži sedaj na voljo tudi obe tipkovnici hkrati, klasično alfanumerično ter qwerty. Slednja je idealka pri pisanju e-pošte, velikemu številu SMS sporočil, beležkah in tako naprej. Vendar to že imamo na E71. Res je, vendar je malce širša, nima alfanumerične tipkovnice, klasične postavitve zaslona in pa vzdrževalnega paketa 2.ne podpira datum microSD
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 3,15 Mpix
Povečava: 8x
nočni način
panorama
samosprožilec
efekti
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
makro način slikanja
dve kameri
vgrajena bliskavica
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
podpira HSCSD
podpira EDGE
podpira UMTS
podpira HSDPA
podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
podpira radio FM

Prvi vtisi, kvaliteta izdelave

Z 139 grami E75 ne spada med lažje mobilnike. Teža je zaradi kovinskih delov (zadnji pokrov baterije) in qwerty tipkovnice popolnoma razumljiva, a kljub temu mobilnik ne deluje v rokah ravno robustno, prej majavo. Drsnik qwerty tipkovnice je namreč precej neuglajeno majav, tako ob zaprtem, kot ob odprtem načinu. Pa tudi same tipke so na obeh tipkovnicah popolnoma ravne in ni nekega pravega feedbacka. Alfanumerična je še visoko lakirana zaradi samega dizajna mobilnika in je posledično precej drseča.

Tudi tipke okoli petsmerne navigacijske tipke so precej blizu postavljene. Potrebno se jih je navaditi, namreč v popolni temi sem v želji odklenitve tipkovnice obupno klikal po tipki domov in ne po tipki za odklenitev. Po nekaj dneh sem se sicer navadil, a kljub temu je precej moteče.

Razočaran sem bil tudi nad samo kvaliteto izdelave. E serija je ponavadi pri Nokiji postavljala standarde dobre in kvalitetne izdelave. A pri E75 temu ni tako. Drsnik se maje, tipke na desnem boku pa tudi niso za prehvaliti.

Zaslon

Klasičen 2.4 inčni zaslon se ponaša z ločljivostjo 320×240 točk in 16 milijonsko barvno globino. Skratka nič nenavadanega, klasičen zaslon, popolnoma primeren za ta razred in način uporabe mobilnika. Kakšna večja ločljivosti bi kvečjem škodila, saj bi vse skupaj postalo bistveno manjše, večji zaslon pa ob že tako večjem mobilniku verjetno ni možno vgraditi.

Uporabniški vmesnik, personalizacija

Nameščen je Symbian operacijski sistem S60, različice 9.3, izdaja 3.2 z že zdaj serijskim vzdrževalnim paketom 2 (E71 ga nima). Torej preizkušen operacijski sistem, ki kljub relativni starosti še vedno ponuja veliko. Odličen imenik, dober organizator, če pa kaj manjka je pa tu še vedno možna razširljivost z drugo programsko opremo, za doplačilo seveda. Le-te je namreč veliko in prepričan sem, da bo vsak uporabnik pri njegovih vsakodnevnih opravilih, najsi bodo to poslovne ali osebne narave našel tisto kar potrebuje.

Vgrajeni procesor je točno tisti, katere Nokia v večini uporablja, torej ARM, model 11 z 369 mHz. Verjetno vam te številke razen megahercov ne povedo kaj dosti, kaj pa če vam omenim, da enak srček tiktaka tudi v E71? Se vam pri slednjem dopade hitrost menijev, lahkotno upravljanje? No, pri E75 je zadeva skorajda enaka, kot že omenjeno E71 se ne ponaša z vzdrževalnim paketom 2.

Novost je tudi dvojni zaslon v pripravljenosti. Tako si lahko poljubno izberemo katere bližnjice bo prikazoval kateri zaslon. Recimo, poslovne in domače bližnjice. Na enemu so koledarji, rokovnik, sestanki, na drugi strani (ob pritisku bližnjice) pa kakšen predvajalnik glasbe, filmov ali pač karkoli si že poželite.

Prav tako je uporaben urejevalnik vsem nam znanih office dokumentov. Sedaj ni možno samo pregledovati, temveč tudi urejati dokumente. Končno!

Kaj več o samem uporabniškemu vmesniku roko na srce mislim, da ni potrebno razpredati. Opisan je bil že ničkolikokrat in si lahko mirne volje preberete test o N78, N79, N96, E71..., kjer prebiva praktično enak operacijski sistem.

Kamera, GPS

Pri mobilnem »fosilu« K800i smo se nekoč slinili ob 3.2 MP kameri. Ta je roko na srce še za današnje standarde delala odlične slike. Tudi ponoči je bilo tako, saj je bil vgrajena xenonska bliskavica. E75 se tud ponaša z 3.2 MP kamero a seveda brez omenjene bliskavice. Pri Finki je kakopak vgrajena klasična LED bliskavica. Sama kamera ponuja klasične nastavitve, kot večina Nokij, a kljub temu kvaliteta slik nekako ni na nivoju 3.2 MP kamere. Mogoče sem še malo pod vtisom testa Omnie HD, a roko na srce, slike na E75 niso nek presežek. Podobno, kot pri E71 od začetka, vendar je nova programska oprema vse skupaj za nekaj odtenkov popravila in slike izgledajo spodobno. Srčno upam, da bo tudi pri testiranki s časom postalo tako.

Video posnetki se zajemajo v ločljvosti VGA 640x480 točk s 30 sličicami na sekundo. Ravno kvalitete N95 ni za pričakovati (kljub podobnim specifikacijami) a vendar bo za prvo silo popolnoma OK.

GPS se je seveda dalo uporabljati že z priloženo programsko opremo in kartografijo imenovano Nokia Maps različice 2.0. Karte si je priporočljivo sneti preko spleta s programom Nokia Map Loader, tako da nam kje v tujini mobilnik ne začne preko spleta pretakati velike količine podatkov v obliki kartografije. Sama kartografija niti ni slaba, podpira veliko število držav in tudi ogromno cestnih podatkov, vodičev.. Malce nerodno je edino to, da bo potrebno po treh mesecih kupiti licenco.

Posodil na test:
Teleray d.o.o.
Prodajalec/Uvoznik:
Teleray d.o.o.
Cena na dan testa:
469,00
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Nokia
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki