marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
4,4 h
V pripravljenosti:
13 dni
Tip baterije:
Li-Ion (BP-6MT), (1070 mAh)
Dimenzije:
114,8×46×12 mm
Teža:
100 g

Tip zaslona:
TFT, 16 mio. barv, 240×320 pik

Notranji pomnilnik:
130 MB
Stopnja sevanja SAR:
1,4 W/kg
Operacijski sistem:
Symbian

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Nokia E51 je pravi spremljevalec poslovnega človeka. Ima vrsto možnosti za povezovanje, tako z ostalimi napravami kot z medmrežjem. Tu bi povdaril WLAN, ki deluje izvrstno. Symbian nudi tisto piko na i sami funkcionalnosti naprave, saj lahko dodajamo programe po želji. Izstopa pa tudi po elegantni obliki in kvaliteti izdelave, vgrajenih materialov, zaslona in tipk.

Proti

Žal so tipke ob strani preveč "kvalitetne, namreč njihova trdota otežuje pritiskanje. Na sprednji strani ni kamera za video klic, uporabljati moramo fotoaparat na zadnji strani, ki pa žal ne proizvaja najbolj kvalitetnih slik. Telefon zna biti ob pogosti uporabi, še posebno WLAN in različnih programov relativno potraten z energijo, zato se zna baterija hitro izpraznit.

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Nokia

Poslovni multipraktik

Nokia E51


Nokia E51

14.03.2008
Objavil: Matjaž Kirn

Nokia E51 predstavlja naslednji korak v evoluciji Nokie E50. Za oba pa bi lahko rekli, da sta duhovna naslednika modela 6310i, za katerega so tudi zdaj nekateri pripravljeni odšteti velike vsote. Po širini in višini je sicer model E51 pridobil malo mišične mase napram E50, po drugi strani pa je shujšal po debelini, tako da še vedno ostaja eleganten poslovni telefon, ki je napolnjen z dobrotami.ne podpira datum microSD
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) ni podatka
Povečava: -/ni podatka
nočni način
samosprožilec
efekti
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
ne podpira EDGE
podpira UMTS
podpira HSDPA
podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
ne podpira igre
podpira java
podpira radio FM

Zunanjost
Sicer je lepota subjektivno mnenje, a zame je telefon v črni in krom kombinaciji zadetek v polno, kot kakšen športni avtomobil. Tudi materiali so športni, namreč poleg črne plastike sta obroba in pokrovček baterije narejena iz kovine s krom izgledom. Žal ima to tudi slabo stran, poznajo se namreč prstni odtisi. Sprednji del krasi še tipkovnica, ki zadovolji s svojo ergonomijo, ima pa novo tipko za brisanje oziroma pomikanje v levo. Namesto palice užitka (joystick) ima kvadratni rob, ki deluje kot smerne tipke, v sredini pa je posebna tipka za potrditev, okoli pa še 4 določene tipke za imenik, e-pošto, meni oz. domač zaslon in koledar. Na srečo so ji dodelili tudi samodejno zaklepanje. Tipke ob straneh so žal pretrde za uporabo. Zaslon ostaja 2" TFT s 16 milijoni barvami in ločljivostjo 240×320 pik in dobro kvaliteto.

Zunanje mere so 114,8×46×12 mm vse skupaj pa na tehnici pokaže okroglih 100 g. Na levi strani najdemo še IR vmesnik, na spodnji pa vtič za polnilec, miniUSB in 2,5 mm vtič za slušalke (vse pritikline so priložene). Še ena malenost se je prikradla, ki ni več tako pogosta, namreč LED lučka, ki opozarja na neodgovorjene klice, sms-e itd.

Drobovje
V relativno majhen volumen so pri Nokiji uspeli stlačiti marsikaj. Za relativno hitro delovanje (hitrejše od SE W850i in od predhodnice) uporabniškega vmesnika Symbian OS 9.2, S60 v3.1 skrbi nov zmogljiv procesor ARM 11 z 369 MHz. Tega pa napaja zmogljiva baterija Li-Ion 1070 mAh (BP-6MT), katero pa je potrebno pri zmerni uporabi polniti nekje na vsake 4 dni, ob intenzivni uporabi funkcij pa tudi na 2 dni. Se pa za svojo kapaciteto napolni relativno hitro (1,5 h). Za shranjevanje imamo na voljo 130 MB spomina plus še možnost vstavitve do 4 GB velike microSD spominske kartice, ki pa žal ni priložena. Na zadni strani se še skriva digitalni fotoaparat z 2 milijonoma pik brez lučke ali funkcije samodejnega ostrenja, svoje delo pa opravlja povprečno (dosti šuma), možen pa je zajem videa (QVGA s 15 slikam/s).

Programi
Symbian seveda ponuja marsikaj, če to uporabnik zna izkoristiti. Tu gre predvsem za sinhrono delovanje večih programov in pa seveda možnost dodajanja različnih programov, katere potrebujemo, tudi sam prenos je zelo enostaven. Tu bi še povdaril imenik s skoraj neskončno zmogljivostjo, podobno gre tudi za sporočila (SMS in MMS), kjer dodatno najdemo še možnost e-poštnega odjemalca in instant messaging. Vgrajen ima tudi predvajalnik FM radia in mp3 predvajalnik, ki pa sta zadovoljive kvalitete, kar gre pač na račun poslovnosti. Je pa kvaliteta samega pogovora in zvonenja na relativno visoki ravni, kar se pričakuje od takega telefona. Na telefonu najdemo še Acrobat Reader LE, Quickoffice (pregledovanje office datotek), Realplayer, ZIP manager in še mnoge priročne zadeve, katere potrebuje poslovni človek.

Povezovanje
Povezovanje je domač teren za Nokio E51. Ponuja namreč celo vrsto orodij za povezovanje. Tu je miniUSB v2.0 in Bluetooth v2.0 z A2DP podporo in IrDA (115 kb/s). Tu so še različni podprti tipi omrežnih povezav: GPRS, EDGE do 3G z HSDPA podporo. Če vam to ni dovolj, imate na voljo še možnost brezzične povezave Wi-Fi 802.11g z VoIP preko WLAN podporo.
WLAN deluje odlično, hitro najde omrežje in se poveže, zato brskanje postane pravi užitek. Tudi ostali načini povezovanja delujejo dobro, le s prenosom telefonskega imenika na oziroma iz telefona sem imel nekaj težav, bojda delikatnost Symbiana. Za pregledovanje spletnih strani imamo na voljo brskalnik, ki podpira tako WAP kot xHTML in HTML protokol. Tu pa je tudi podpora za Javo. Mobitel lahko sinhroniziramo z računalnikom s programom Nokia PC Suite.

Multimedia
Poleg solidnega predvajanja polifoničnih, MP3 in AAC melodij Nokia E51 premore Real player za predvajanje filmskih odlomkov. Zavedati pa se moramo, da je to le poslovni telefon in tem funkcijam niso posvetili ravno veliko pozornosti, so pa nam na voljo. Podobno je s fotoaparatom, ki ne premore niti samodejno ostrenje niti osvetlitev. Kvaliteta slik je omejena na normalno, osnovno ali visoko pri dveh ločjivostih 640×480 ali 1600×1200 pik. Slike so žal rahlo zelenkaste, so preveč ostrene in zaradi tega vsebujejo preveč šuma, a za prvo silo so. Za obvladovanje vseh datotek je na voljo galerija, katere funkciolanlnost je rahlo omejena. Je pa tu še »file manager«, ki ima večjo funkcionalnost od galerije, imamo pa tudi opcijo »search«. Za shranjevanje prenešenih podatkov pa je tu še podpora spominski kartici microSD (do 4 GB – nismo preverili), lahko pa telefon uporabimo tudi kot USB ključ.

Posodil na test:
Teleray d.o.o.
Prodajalec/Uvoznik:
Teleray d.o.o.
Cena na dan testa:
319,00
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Nokia
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki