marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
7h (2G), 5h(3G)
V pripravljenosti:
do 384 h
Tip baterije:
Li-Ion (1200 mAh)
Dimenzije:
113 x 53 x 16.8 mm
Teža:
150g

Tip zaslona:
Rezistivni TFT zaslon, 16.mio barv, 340 x 640 pik, 3,2''

Notranji pomnilnik:
200 MB
Stopnja sevanja SAR:
1.05 W/kg
Operacijski sistem:
Symbian

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Tipkovnica s smerno tipko, kompaktno ohišje,

Proti

Občutljivost zaslona na dotik, teža

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Nokia

Če zmešaš staro, dobiš novo?

Nokia C6


Nokia C6

25.11.2010
Objavil: Aleš Poljak

Nokia C6 je v bistvu nekakšna mešanica Nokijinih starih modelov. Obliko povzema po modelu 5800 XpressMusic, s katerim je Nokia ''na veliko'' stopila v svet mobilcov z zaslonom, ki je občutljiv na dotik, notranje drobovje pa povzema po Nokiji N97 mini, saj ima enak zaslon, operacijski sistem, kvaliteto tipk pri tipkovnici in verjetno še kar nekaj komponent, katere so nam skrite pred očmi.ne podpira datum microSD
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 5 Mpix
Povečava: -/ni podatka
nočni način
panorama
samosprožilec
stabilizator slike
efekti
okvirji
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
makro način slikanja
dve kameri
vgrajena bliskavica
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
podpira EDGE
podpira UMTS
podpira HSDPA
podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
podpira radio FM

Kako se staro zlije z novo pa preberite v nadaljevanju.

Izgled, tipkovnica in zaslon
Kot sem omenil je Nokia C6 oblikovne linije dobila po modelu 5800 XM, razlikuje se le malenkost po merah. Aparat meri 113 mm v višino, 53 mm v širino in je skoraj 17 mm debel. Je pa kar težak in sicer 150 g. To se čuti zlasti, ko aparat prvič dobimo v roke, a se na to hitro navadimo. Tu pa se podobnosti z 5800 XM končajo in se začnejo kazati po modelu N97 mini. Tako kot pri N97 mini je tipkovnica pod zaslonom. Mehanizem po katerem drči zaslon je podprt z vzmetmi in se tako aparat tekoče odpira in zapira. N97 mini je imela rahlo spremenjen mehanizem, saj se je nam zaslon še malo dvignil in je bil tako pod kotom, pri C6 pa se zaslon ne dvigne in je v isti ravnini kot tipkovnica. Kar niti ni slabo, saj se prsti lepo naslonijo ob spodnji rob zaslona in je s tem aparat res trdno v naših rokah. Menim, da je tu celo boljši občutek kot pri N97 mini, kjer so se prsti naslanjali ob mehanizem za dvig zaslona in vse skupaj ni delovalo tako trdno, kot deluje pri C6. Tipkovnica mi je bila tudi bolj všeč kot tista pri N97 mini, saj so tu vse tipke skupaj in se kvalitetno odzivajo na naše vnose. Sploh je pa boljše, da imamo na voljo 5 smerno tipko za navigiranje in ne smernih tipk, ki so pri N97 mini. Malo so se le ušteli z razmikom med zgornjo vrsto tipk in robom ohišja od zaslona. Ohišje in tipke v zgornji vrsti so tako zelo skupaj, da je pri tipkanju ohišje rahlo v napoto. Tako je potrebno tipke zgornje vrstice pritiskati bolj na spodnji polovici, če želimo, da nas rob ohišja ne ovira. A tu se pa potem kaj hitro zgodi, da pritisnemo še kakšno drugo tipko, ki je eno vrstico nižje. S časom sem se sicer tega navadil, a je bilo s prva zelo nadležno. Tako, prišli smo do skoraj najpomembnejšega dela aparata in to je zaslon. Kot sem že omenil ima C6 3.2 palčni zaslon, kateri prikaže 16 milijonov barv pri ločljivosti 360x640 točk (tako kot N97 mini) in je občutljiv na dotik. Zaslona ne bom ne grajal ne hvalil, saj vsebino na zaslonu lepo izrisuje, le na sončni svetlobi je malce šibak. Občutljivost na dotik je na enaki ravni, kot recimo pri N97 mini in je potrebno kar odločno in točno pritisniti na zaslon. A glede na to, da imamo na voljo fizično tipkovnico z odlično postavitvijo in smerno tipko, bo interakcij po zaslonu sila malo. Vsaj jaz sem po večini upravljal telefon s tipkovnico, za prebiranje in odgovarjanje SMS/email sporočil, pregledoval spletne strani in RSS novice. Zaslon sem uporabljal le, ko sem želel dvigniti kakšen klic oziroma koga poklicati.

Začetni zaslon
Tu velja rek, da ko si videl en Nokiin aparat z zaslonom, ki je občutljiv na dotik si videl praktično vse. Saj tega že lahko poimenujemo kar klasičen, ker na temu področju na žalost že dolgo časa ni nekih omembe vrednih novosti. Začetni zaslon nam čisto na vrhu ponuja uro z datumom, statusno vrstico in indikatorja za jakost mobilnega signala in trenutno stanje baterije. Pod tem ima pa uporabnik na voljo 5 poljubno nastavljivih mest, kamor lahko nastavi razne widgete, bližnjice do priljubljenih programov ali kontaktov. Zelo priročne so bližnjice do kontaktov, saj lahko z njimi zapolnimo kar dve od petih vrstic na začetnem zaslonu. V eni vrstici so pa maksimalno štirje kontakti. Vsak kontakt je prikazan s sliko in imenom iz imenika. Ko nek kontakt pritisnemo, nam aparat ponudi možnosti interakcije s tem kontaktom. V primeru, da imamo za ozadje nastavljeno kakšno pomenljivo sliko, lahko vse bližnjice in widgete tudi skrijemo. To preprosto storimo tako, da s prstom potegnemo po zaslonu in skrijemo bližnjice.

Operacijski sistem
Kot sem prej omenil Nokio C6 poganja Symbian S60 5 izdaje. Vse o Symbian operacijskem sistemu si pa preberite tu...

Telefoniranje in sporočanje
Tudi na tem področju ne morem izpostaviti neke ključne novosti. Kot je pri večini Nokijah je v imenik možno shraniti neomejeno število kontaktov z veliko podrobnostmi. Po imeniku pa uporabnik lahko išče bodisi z listanjem po seznamu, kjer se Nokia hvali s kinetičnim ''scrollanjem'', kateri za moj okus še vedno deluje preveč okorno, ali pa z vnosom črk preko zaslona. Ta opcija niti ni tako slaba, saj je tu v bistvu narejeno pametno iskanje, in tiste črke, ki se ne ujemajo z nobenim kontaktom niti niso prikazane. Princip je isti, če iščemo kontakte s fizično tipkovnico. Dnevnik klicev prav tako ne ponuja nekih pomembnih novosti, je pa ta deljen. Ob pritisku na tipko za sprejem klica, prikličemo bolj okrnjen dnevnik, ki prikaže zadnjih 20 interakcij. Če pa želimo bolj podroben pregled nad klici, pa to storimo tako, da v meniju odpremo dnevnik klicev. S tem pa lahko pregledamo zgodovino klicev za 30 dni nazaj z vsemi podrobnostmi, kot so dolžina klica in kdaj je bil klic opravljen. Tu imamo na voljo tudi pregled koliko pridni smo bili med surfanjem po spletu oziroma koliko podatkov se je že pretočilo preko našega mobilnika. Ta števec je priporočljivo brisati na začetku meseca, da slučajno ne presežemo mesečne kvote, katere so naši operaterji pred kratkim zmanjšali... Morebiti bi bilo dobro, da bi nekakšen mesečni pregled Nokia kar sama vdelala v dnevnik klicev in bi nam s tem prizanesla z brisanjem omenjenega števca. Sporočanje preko SMS, MMS ali email sporočil se odvija preko enotnega urejevalnika. Kar je čisto OK, saj mora uporabnik predhodno izbrati le tip sporočila in nato vnese tekst preko fizične tipkovnice. So tudi drugi načini vnosa teksta kot naprimer preko zaslonske klasične tipkovnice ali pa preko risanja črk. A je to izguba časa, saj bi bil greh, da teksta ne bi vnesli preko fizične tipkovnice. E-poštni odjemalec je prav tako enostaven za uporabo in zelo pregleden. Tudi vnos novega računa je sila enostavno, saj je v primeru, da želimo vnesti googleov račun ali kateri koli drugi ''zastonjskarski'' e-poštni račun potrebno vnesti le svoje uporabniško ime in geslo. Vse nastavitve pa potem mobilnik sam potipa in jih nastavi. Dodamo pa lahko tudi več poštnih računov. Nastavimo lahko tudi, da nam v začetku mobilnik prenese le osnutek sporočila in šele naknadno ko e-pošto odpremo prenese tudi celotno vsebino. S tem se nam poštni predal hitrejše osveži in tudi manj internetnega prometa porabimo. V primeru pošiljanja pošte, pa lahko nastavimo, da nam pošto odjemalec pošlje šele, ko je povezan na WLAN omrežje, kar pride še kako prav, ko pošiljamo priponke (slike, zvočne in video posnetke ali dokumente).

Kamera in večpredstavnost
C6 ima kamero z občutljivostjo 5 MP. Največja ločljivost slik je 2592x1944 pik in 640x480 pri video posnetkih. Upravljanje z nastavitvami kamere je enostavno. Za upravljanje blisakvice je bližnjica vedno na voljo na desni strani zaslona. Ostale bolj podrobne nastavitve pa enostavno prikličemo in se nam na zaslonu prikažejo v obliki majhnih ikon. Kvaliteta slik je kar zadovoljiva in tudi ostrenje slik se dokaj hitro izvede. Kakšne slike pa aparat zmore si lahko ogledate tu. Slike in video posnetki, ki smo jih zajeli, nas čakajo v galeriji, ki je na žalost ob večjem številu shranjenih slik zelo počasna. Traja in traja, da se slike prikažejo. Ko pa nam sliko uspe odpreti, se ta prikaže čez celoten zaslon. Listanje med slikami je nato sila enostavno, saj jih pregledujemo, le s potegom prsta po ekranu. Nameščen spletni brskalnik deluje dokaj v redu, a sem sam bolj pristaš Opere mini, katero sem povečini uporabljal med testom. Kot sem že predhodno omenil, sem vse surfanje opravil preko tipkovnice, ker mi je pomikanje po spletnih straneh boljše s smerno tipko, kot pa navigiranje preko zaslona. Tudi teksti na spletnih straneh so lažje berljivi, ko je orientacija zaslona obrnjena v ležeč položaj z odprto tipkovnico in je na ta način po večini tekst tako večji. Na voljo imamo tudi predvajalnik glasbe in radijski sprejemnik. Predvajalnik glasbe je enak tistemu, ki ga ima model 5800 XM, kar je čisto OK, saj je upravljanje čisto enostavno. Video predvajalnik pa na žalost ne zmore predvajati Divx ali pa Xvid datotek. Te moramo prenesti preko osebnega računalnika, ki se sproti skonvertirajo v format, katerega C6 lahko prežveči in predvaja.

Nameščena programska oprema
C6 ima prednaloženih le nekaj aplikacij in le eno igrico (Dragulji oziroma Bejeweld). Prednaložene so torej naslednje aplikacije, pri katerih mislim, da ime pove vse in jih ne bom podrobno opisoval: World traveler, Nokia Drawing, Bloomberg (finančne informacije), AP mobile (novice), Facebook, MySpace, Shazam (zaznavanje glasbe), Friendster in hi5. Nažalost pa ni naložena quickOffice aplikacija, preko katere bi lahko urejali Officeove datoteke. Če vam naštete aplikacije in ena igra na mobilniku niso dovolj, kar verjamem da ne, imate v »Ovi štarcunici« oziroma v Ovi store na voljo pester izbor novih igric in aplikacij. Tam dobite razno razne zanimive aplikacije in nove igrice.

Povezovanje, navigacija in pomnilnik
C6 se lahko poveže na GPRS, EDGE ali pa 3G omrežje, kjer bo maksimalna hitrost prenosa 3.6 Mbps. Na voljo imamo še Wifi, bluetooth, ter GPS. Ima pa tudi dva fizična priključka in sicer 3.5 mm stereo izhod in tako lahko uporabite tudi, katere boljše slušalke od priloženih in micro USB priključek. Na ta priključek pa se nanašata naslednji dve graji, kjer je prva malo manj resna, druga pa kar se mene tiče hudo resna! Ko aparat priključimo na PC se ta preko tega priključka na žalost ne polni, kar me sicer ne moti toliko. Moti me MicroUSB kabelj, ki ga Nokia priloži svojim aparatom, oziroma njegova dolžina. Kabel je dolg cirka 15 cm in je skrajno neuporaben. Če aparat priključimo na primer na namizni računalnik, potem kabelj v večini primerov ni dovolj dolg in mobilnik kar visi nekje v ''tri krasne''. Kako pa to zgleda poglejte tu... Če pa ga povežemo na prenosnik in imamo tako (ne)srečo, da ima prenosnik USB priključke za zaslonom je mobilnik potem za zaslonom. Navigiranje oziroma vandranje po svetu je z Nokijinimi mobilniki že nekaj časa nekoliko lažje, saj imajo vsi brezplačno navigacijo v obliki Ovi maps. Preko osebnega računalnika enostavno naložimo kartografijo tiste države, katero bomo obiskali in tako nam tam ne bo potrebno spraševati za napotke kako kam priti. Zaslon je dovolj velik, da našo želeno pot razločno vidimo in da brez problema spremljamo navodila.
Osnovnega pomnilnika ima C6 240MB, katerega lahko razširimo s spominsko kartico do 16 GB. Mobilniku je bila sicer priložena 2GB kartica, katera pa je hitro premajhna, če si na mobilnik naložimo nekaj kart za navigacijo, muzike in nekaj novih aplikacij in igric.

Prodajni paket
Prodajni paket vsebuje mobilnik Nokia C6 z Lionsko baterijo BL-4J kapacitete 1200 mAh. Priložene so še stereo slušalke, 220V polnilec in 15 cm dolg microUSB kabel, ki mi je »kravžljal« živce.

Posodil na test:
Teleray d.o.o.
Prodajalec/Uvoznik:
Teleray d.o.o.
Cena na dan testa:
295,00
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Nokia
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki