marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
3 ure
V pripravljenosti:
250 ur
Tip baterije:
Li-Ion (900 mAh)
Dimenzije:
109x53x19 mm
Teža:
118 g

Tip zaslona:
TFT, 65.536 barv, 176 x 208 pik

Notranji pomnilnik:
8 MB
Stopnja sevanja SAR:
0,54 W/kg
Operacijski sistem:
Symbian

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Nokia 7610 se lahko pohvali s kompaktnim ohišjem in tipkovnico, ter kvalitetnim zaslonom s TFT matriko, zmožnim prikaza 65.536 barvnih odtenkov. Vgrajeni fotoaparat vsebuje megatočkovno tipalo, ki omogoča shranjevanje fotografij v ločljivosti 1152 × 864 točk in zajemanje 10 minutnih videoposnetkov. Za osebno melodijo zvonjenja in budilko lahko izberemo tudi mp3 in midi datoteke (vgrajena podpora 48 kanalni polifoniji). Telefon že vsebuje obširna zbirko prednaloženih aplikacij, kompletu pa je priložen tudi USB kabel za povezovanje z osebnim računalnikom in prenos datotek.

Proti

Možnost hitrega prehajanja med profili omejuje izjemno neodzivna tipka za vklop, moteča je tudi postavitev tipk številčnice, kar otežuje hitro pisanje sporočil. Telefon kljub možnosti predvajanja in sestavljanja seznama raznovrstnih večpredstavnostnih datotek ne omogoča stereo izhoda za slušalke. Mobilnik nima vgrajenega IR vmesnika, kar lahko predstavlja resno oviro pri komunikaciji z dlančnikom. Kljub obširni zbirki naloženih aplikacij Nokia 7610 ne vsebuje funkcije samodejnega zaklepanja tipkovnice.

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Nokia

Izostrite svojo sliko

Nokia 7610


Nokia 7610

22.06.2004
Objavil: Gregor Grošelj

Nokia se tokrat predstavlja z novim favoritom, katerega ključni namen je vsestranska podpora večpredstavnosti . Gre za križanca med posebnostjo oblike modela 7600 in funkcionalnostjo resnejšega, bolj poslovnega modela 6600.



ne podpira datum rsMMC
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 1 Mpix
Povečava: 4x
nočni način
samosprožilec
Snemanje video: omejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
podpira HSCSD
ne podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

Splošen izgled (prvi vtis o telefonu, zaslon, osvetlitev, tipkovnica...)

Telefon nam takoj pade v oči zaradi impresivnega designa in svojega "art" izgleda (kombinacija črne, srebrne in vinsko rdeče barve). Ohišje kljub možnosti menjave prednje in zadnje ploščice (Xpress-on™ Style Packs ) deluje zelo kompaktno, sam telefon pa je kljub velikosti presenetljivo lahek, vendar se dobrote oblikovne strani s tem zaključijo. Prvega izmed motečih elementov predstavlja tipka za vklop in izbiro profilov, ki je, kot pri večini Nokiinih modelov, skrita na zgornjem delu ohišja. Ker je ta majhna in pretrda, se moramo za hitro izvedbo funkcij zanašati na moč svojih nohtov. Izdelovalec je pri izdelavi tipkovnice pokazal smisel za oblikovno dovršenost - tipke so kvalitetne in dobro odzivne, vendar ne vsebujejo razmakov, zato se pogosto zgodi, da pri hitrem tipkanju pritisnemo napačno tipko. Tipkovnico bodo cenili predvsem levičarji, ker je številčnica pomaknjena na desno stran ohišja, kar nam na začetku povzroča nemalo težav pri pisanju besedila.

Visoko kontrasten zaslon sestavlja 176 × 208 točk in je zmožen prikaza 65.536 (16-bitna barvna globina) barvnih odtenkov, kar lahko s pridom uporabimo pri predogledu zajetih fotografij in predvajanju videoposnetkov. Prikaz na zaslonu je dobro viden tudi, če ga izpostavimo soncu. Prehod med meniji je po zaslugi aktivne TFT matrike zelo hiter in ne povzroča nobenega zamika.

Telefon ima že vgrajenega 8 MB skupnega pomnilnika, priložena pa je še razširitvena pomnilniška kartica MMC, ki obsega 64 MB pomnilnika, kar je več kot dovolj za shranjevanje sporočil, fotografij, videoposnetkov, glasbenih datotek, aplikacij in iger. Zaradi omejenega prostora lahko v režo za pomnilniške kartice vstavimo le prirejene MMC pomnilniške kartice (Reduced Size MMCard), kompletu pa je priložen vmesnik, s katerim je omogočena združljivost s čitalci pomnilniških kartic.

Nokia z vgrajenim zvočnikom omogoča tudi prostoročno telefoniranje. Zvočnik lahko predvaja zvok z zelo visoko jakostjo, vendar v hrupnem okolju glas sogovornika hitro postane nerazločen in praktično nerazumljiv.

Priložena 900 mAh Li-Ion baterija pri povprečni uporabi ne zdrži več kot 2-3 dni. Glavni krivec za veliko porabo je vsekakor velik barvni zaslon, svoj delež pa jemljeta tudi vgrajena kamera in predvajalnik večpredstavnostnih datotek.

Imenik (št. zapisov, posebnosti, govorno klicanje...)

Število zapisov je pri shranjevanju vizitk omejeno na velikost skupnega pomnilnika, kontaktom pa lahko dodajamo različne podatke, od dodatnih telefonskih številk, fotografije, e-poštnih in spletnih naslovov, številk faksa, rojstnega datuma in beležk po želji. Dodajamo jim lahko tudi glasovne oznake, ki so del obsežnejše aplikacije "glasovni ukazi", ki je opisana pod rubriko pripomočki. Tipkam od 2 do 9 lahko dodelimo funkcijo hitrega klicanja, številka 1 pa je, kot je to v navadi pri Nokii, namenjena upravljanju poštnega predala. Sinhronizacijo imenika in koledarja z osebnim računalnikom omogoča priloženi program Pc Suite 6.1, ki vključuje možnost prenosa adresarja preko programov, kot so Microsoft Outlook, Outlook Express, Lotus Notes in Lotus Organizer.

Sporočila

Mobilnik omogoča prejemanje in pošiljanje kratkih sporočil (SMS), slikovnih sporočil, kot tudi večpredstavnostnih sporočil (MMS), ki lahko vsebujejo posnete fotografije, ter zvočne in video posnetke. Večpredstavnostna sporočila lahko sestavljamo v stilu prezentacije, kjer sporočilu dodajamo ločene strani, ki vsebujejo fotografije z besedilom in tako še na bolj dinamičen način predstavijo dogodke. Ker so fotografije, zajete preko digitalnega fotoaparata, podatkovno obsežnejše, program samodejno priredi in zmanjša velikost fotografij, ki jih vstavimo v sporočilo (največja velikost poslane fotografije je 100 KB).

SMS sporočila lahko pišemo tudi s pomočjo slovenskega slovarja T9, s katerim je pisanje kratkih sporočil bolj praktično, seveda pa mora biti besedilo pisano v zborni Slovenščini, ker program ni prirejen za pisanje v slengu.
Nokia 7610 omogoča tudi prejemanje in pošiljanje elektronske pošte. Odjemalec elektronske pošte podpira protokole IMAP4, POP3 in SMTP. V kolikor sporočila vsebujejo priloge, lahko te prenesemo naknadno in jih shranimo na željeni medij. Prav tako lahko sporočilom poljubno dodajamo priloge (npr. fotografije) in pošiljamo preko odjemalca.

Preko sporočilnih nastavitev lahko izbiramo tudi, na kateri medij naj se sporočila shranjujejo. Na izbiro je shranjevanje v notranji pomnilnik, oziroma priloženo pomnilniško kartico, po izbiri pa nam program tudi ponudi možnost prenosa in ohranitve, oziroma izbrisa sporočil.

Seznami klicev, števci...

Seznami klicev so podobni kot pri dosedanjih Nokiinih modelih, ki uporabljajo operacijski sistem Symbian – možen je pregled seznama, ki omogoča prikazovanje zgrešenih, prejetih in klicanih številk, kjer je naveden tudi datum in čas posameznega klica. Dnevnik beleži tudi celotni seznam (prikaže vse podatke, ki niso starejši od 30 dni) vseh opravljenih storitev in čas trajanja klica, kar lahko pregledujemo v podrobnostih menija. Dnevnik beleži tudi količino prejetih in oddanih podatkov v KB in MB preko GPRS povezave.

Nastavitve (profili, melodije, slike...)

Preko nastavitvenega menija lahko mobilnik popolnoma prilagodimo svojim željam in potrebam. Meni tako že vsebuje rubriko "Teme", kjer lahko izbiramo med več prednastavljenimi slogi (slika ozadja, prikaz ure in barve menijev). V primeru, da nam že vstavljene teme ne zadostujejo, program ponuja tudi možnost prenosa dodatnih tem s spleta. Kot pri večini predhodnikov imamo na izbiro različne profile, s katerimi lahko hitro prilagodimo prednastavljene nastavitve, kjer je na izbiro jakost zvonjenja, vklop vibriranja in menjava opozorila za prejeta sporočila. Nastavljanje melodij je v tem mobilniku prav zadovoljivo opravilo, saj nudi podporo raznovrstnim formatom kot so midi (predvajanje do 48 instrumentov hkrati), amr, wav, aac in tudi mp3. Osebni ton zvonjenja lahko dodeljujemo vsaki vizitki posebej, posameznim skupinam (družina, prijatelji, služba, itd.), lahko pa jo dodeljujemo tudi profilom. Slike za ozadja, melodije, igre in aplikacije lahko prenašamo preko wap povezave, seveda pa bo večina raje uporabila podatkovni kabel in programsko opremo Pc Suite, s katero lahko nalagamo in prenašamo želene podatke.

Pripomočki (koledar, igre, alarmi...)

Pregleden koledar omogoča natančen vpis in pregled datumov, s pomočjo vgrajenega rokovnika pa lahko vpisujemo sestanke, obletnice , beležke in po lastnih željah nastavimo frekvenco opomnika (enkrat, dnevno, mesečno, letno). Poleg dodeljevanja glasovnih oznak najdemo v telefonu tudi aplikacijo "glasovni ukazi", ki nam lahko zelo olajša upravljanje telefona, saj nam s pomočjo ukazov, ki jih sami posnamemo, omogoča zagon aplikacij, preklop med profili in klicanje s pomočjo imenika. Prepoznavanje govornih ukazov se dobro obnese tudi v hrupnem okolju.

Za lažji pregled vsebin je mobilniku dodan "Nadzornik datotek", s katerim lahko neposredno odpiramo, brskamo in urejamo datoteke shranjene tako v pomnilniku telefona, kot tudi na pomnilniški kartici, kjer lahko preverjamo stanje porabljenega in prostega pomnilnika. Mobilnik vključuje edini alarm, ki ga moramo po izteku vključiti vsakič znova, vendar nam ta dopušča svobodno izbiro pri tonu bujenja – tako nas zjutraj lahko prebudi naša priljubljena melodija, ki je lahko tudi v mp3 ali wav formatu.

Telefon ima prednaložene tudi pripomočke, kot so kalkulator, zapisovanje beležk, seznam opravil, pretvornik merskih enot, denarnico (aplikacija za shranjevanje osebnih podatkov) in diktafon, ki dovoljuje do 60 sekund zvočnih posnetkov. Omeniti velja še predvajalnik zvočnih datotek, v katerem lahko sestavljamo listo predvajanih skladb in telefon z dodatno pomnilniško kartico spremenimo v soliden predvajalnik mp3 datotek, vendar žal ta funkcija ne pride do izraza, ker Nokia 7610 ne podpira stereo izhoda, predvajanje na zunanjem zvočniku pa je le senca tistega, kar bi nam lahko pričarale kvalitetne stereo slušalke.

Potrebno je omeniti, da ima mobilnik naložene tudi aplikacije, ki s strani večine mobilnih operaterjev še niso podprte. Prva izmed takih je "Prisotnost", aplikacija, ki uporablja storitve za zaznavanje prisotnosti in na ta način druge obvešča o naši dostopnosti in izmenjuje podatke o tem, kje se nahajamo, kaj počnemo in na kakšen način lahko ostali uporabniki stopijo v stik z nami. Pri aplikacija "določanje položaja" gre za uporabo lokacijskih storitev, ki nam bodo na našo zahtevo sporočale, kje se nahajamo, lokacijske točke pa bo možno tudi shraniti in naknadno preverjati. V mobilniku najdemo že pripravljene nastavitve za Nokiin najnovejši projekt imenovan "Lifeblog". Gre za vodenje osebnega večpredstavnostnega dnevnika, ki ga bomo dopolnjevali z besedili, fotografijami in videoposnetki in tako gradili svoj virtualni album spominov. Dnevnik bo mogoče usklajevati preko mobilnika in ga prenesti v osebni računalnik. Lifeblog je tako v Nokii že pripravljen pod menijem povezovanje in sinhronizacija, potrebno je le počakati dan, ko bo storitev tudi uradno na voljo.

Poleg obsežnih programskih dodatkov je dobro poskrbljeno tudi za teme pomoči, ki izčrpno opisujejo želene vsebine. Funkcijo pomoči lahko izbiramo pri vsaki temi neposredno, na voljo pa je tudi posebna ikona v meniju, ki nam omogoča iskanje po ključnih besedah.

Mobilnik ima poleg podpore programom za operacijski sistem Symbian tudi možnost nalaganja Java MIDP 2.0 aplikacij, kar lahko zaradi obilice pomnilniškega prostora izkoristimo za nameščanje dodatnih programov in iger, ki jih je možno prenesti s spleta. Poleg vse opisane programske opreme je Nokia ponovno izpustila majhno, a koristno funkcijjo - možnost samodejnega zaklepanje tipkovnice, ki bi ob bogati založenosti mobilnika z raznovrstnim programjem že lahko predstavljala sestavni del telefona. Tako nam podobno kot pri vseh dosedanjih Nokiah z OS Symbian preostane le nakup in namestitev programske opreme, ki vključuje tudi to funkcijo.

Fotografiranje in snemanje

Za zajemanje fotografij skrbi vgrajeni fotoaparat z megatočkovnim tipalom, kar omogoča shranjevanje fotografij velikosti 1152 × 864. Čeprav ostaja dejstvo, da je za dobro fotografijo eden ključnih dejavnikov tudi kakovostna optika, česar si izdelovalci pri vgrajenih fotoaparatih zaradi stiske s prostorom ne morejo privoščiti, se je fotoaparat tokrat presenetljivo dobro odrezal. Pri dobrih svetlobnih pogojih so slike dovolj ostre in barvite, da ne bodo zadostovale samo za pošiljanju MMS sporočil, temveč jih bo marsikateri uporabnik prihranil tudi za svoj album. Pri slabi osvetlitvi je opazno veliko šuma, čemur se sicer lahko izognemo z vključitvijo nočnega načina fotografiranja, vendar to pomeni tudi močno poslabšano ostrino posnetka, saj se podaljša osvetlitveni čas. Fotoaparat ponuja tudi 4-kratno digitalno povečavo motiva, vendar ta funkcija ne pride do pravega izraza, ker se na končnih posnetkih pojavi prevelika nazobčenost robov, izgubi pa se tudi kvaliteta barv.

Nokia omogoča tudi zajemanje videoposnetkov z zvokom v ločljivosti 128 × 96 in 174 × 144 pik (Sub QCIF ali QCIF format). Pri snemanju si lahko vzamemo veliko časa, saj nam snemalnik omogoča razkošnih 10 minut zajemanja videoposnetkov. Med snemanjem je priročna tudi možnost 4-kratnega približevanja, vendar se pri uporabi možnosti povečevanja posname tudi zvok pritiskanja tipk, kar lahko marsikomu pokvari posnetek, motiv pa s približevanjem postane nerazločen. Zajeti videoposnetki se shranjujejo v formatu 3gp, ki omogoča zelo visoko kompresijo podatkov pri kodiranju - minuta videoposnetka z zvokom zavzame približno 540 KB pomnilnika. Videoposnetke lahko naknadno obdelamo tudi z vgrajeno aplikacijo "Režiser", ki je namenjena montaži in dodajanju posebnih učinkov in omogoča shranjevanje izdelka.. Za predvajanje video vsebin v mobilniku skrbi program Real Player, ki poleg prikazovanja shranjenih 3gp posnetkov podpira tudi formate za predvajanje Mpeg-4 videa, H.263 videa in AMR audia, RealMedia (Real Video in Real Audio), MP3 in AAC posnetkov.

Prenos podatkov (WAP, GPRS, BT...)

Mobilnik podpira prenos podatkov po standardu CSD, HSCSD (do 43,2 kb/s, Multislot Class 6, 1+1, 2+2, 3+1) in GPRS (do 40,3 kb/s, Multislot Class 6, 1+1, 2+2, 2+1, 3+1, class B). Omogoča prikaz spletnih strani v formatu WML, XHTML in vključuje tudi delno podporo HTML formatu. Pri prikazovanju spletnih strani sta na voljo dve možnosti – prirejen in originalni prikaz, s čim drugi način spletno stran poskuša prikazati tako, kot jo vidimo v standardnih spletnih brskalnikih. S tem se kaže velik napredek pri razvoju spletnih brskalnikov na mobilnih telefonih, med ostalimi funkcijami pa najdemo tudi možnost upravljanja s certifikati. Kljub podpori HTML-ju oviro še vedno predstavlja slaba preglednost strani zaradi premajhnega zaslona, poleg tega večina strežnikov uporablja kompleksnejše skriptne jezike, ki pa jih brskalnik zaradi omejitev ne more pravilno interpretirati.

Za izmenjavo podatkov (sinhronizacija s poštnimi odjemalci, povezovanje s spletom in prenašanje datotek) z osebnim računalnikom skrbi priloženi USB kabel (DKU-2), kar pride zelo prav pri prenašanju obsežnejših datotek. Za izmenjavo podatkov in povezovanje z internetom lahko brez težav uporabimo tudi bluetooth vmesnik. Na infrardeči vmesnik (IR) pa so žal pri Nokii 7610 "pozabili", kar lahko predstavlja oviro marsikateremu uporabniku, ki bo mobilnik želel uporabiti za povezovanje z dlančnikom.

S priloženim programsko opremo Nokia Pc Suite 6.1 imamo na voljo praktično vse - od sinhronizacije imenika, predvajanja večpredstavnostnih datotek na osebnem računalniku, prirejanja lastnih, melodij in nenazadnje brskanja po vsebini mobilnika in s tem možnost prenosa praktično katerekoli datoteke iz mobilnika na trdi disk in obratno.

Telefon je za test posodilo podjetje Teleray d.o.o.

Prodajalec/Uvoznik:
Teleray d.o.o.
Primerjava Tipkovnica
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Nokia
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki