marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
7 ur
V pripravljenosti:
240 ur
Tip baterije:
Li-Ion (850 mAh)
Dimenzije:
107 x 47 x 20 mm
Teža:
100 g

Tip zaslona:
barvni, 128 x 128 pik, 4096 barv

Notranji pomnilnik:
3,5 MB
Stopnja sevanja SAR:
0,72 W/kg

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Verjetno je ena zelo dobrodošlih funkcij bluetooth, to pa prav zaradi tega, ker smo ga pri prejšnjem modelu pogrešali. Tudi baterija telefona je zelo vzdržljiva. Glede na to, da v sebi skriva zelo kvalitetno celotno tipkovnico, ki je tudi največji adut Nokie 6820, je dokaj majhna.

Proti

Nekoliko me je razočaral zaslon, ki lahko prikaže le 4096 barv, ter kamera, ki dela slike le v CIF ločljivosti. Omenim lahko še tipko za vklop oziroma izklop telefona, ki jo sicer pritisnemo, vendar tega ne občutimo.

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Nokia

Velika tipkovnica

Nokia 6820


Nokia 6820

05.05.2004
Objavil: Andrej Bergant

Ko sem prvič videl Nokio 6820, me ni najbolj prepričala, nasprotno - celo razočarala me je malo. Del ohišja s tipkovnico deluje nekoliko preveč plastično. Razočarala sta me tudi zaslon in kamera, vendar sem ugotovil, da je to zato, ker sem že malo razvajen, saj sem se že nekako navadil, da imajo vse novejše Nokie dober zaslon in kamero. Nokia 6820 pa ima še ekran, ki prikaže "samo" 4096 barv, ter kamero, ki dela slike v CIF ločljivosti. Za marsikaterega uporabnika bo to zagotovo čisto dovolj.



ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 0,1 Mpix
Povečava: 2x
nočni način
samosprožilec
Snemanje video: omejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
ne podpira bluetooth
podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
ne podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
ne podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

Splošen izgled (prvi vtis o telefonu, zaslon, osvetlitev, tipkovnica...)

Nokia 6820 je manjša od svoje predhodnice, modela 6800, kar mi je zelo všeč. Izboljšan je tudi način odpiranja tipkovnice. Ker je manjša, so posledično manjše tudi notranje tipke, kar me je sprva skrbelo, vendar se da še vedno normalno pisati, saj so tipke oblikovane drugače. Sprva so mi bile nekoliko nadležne tipke v spodnji vrsti, saj so tik pod robom tipkovnice, tako, da se jih nekoliko težje pritisne, dokler se ne navadiš. Ko imaš enkrat telefon s celo tipkovnico, se kar nekoliko težko ločiš od njega, saj se je potrebno zopet navaditi na staro, počasno pisanje. Tudi tipke, ki jih uporabljamo pri zaprtem telefonu, so dobro odzivne in kvalitetne, še posebej smerna tipka.

Poleg kamere ima v primerjavi s svojo predhodnico tudi nekaj funkcij več. Še najbolj sem se razveselil bluetootha, saj smo ga prav gotovo pri večini Nokij vsi pogrešali. Nokia 6820 ima tudi možnost povezovanja preko EDGE tehnologije. Skupnega pomnilnika pa ima 3,5 MB.

V večini ostalih pogledov pa je Nokia 6820 še vedno precej podobna svoji predhodnici, tako da tudi v testu ne bom vseh funkcij opisoval na "dolgo in široko".

V škatli je poleg telefona z baterijo še polnilec, navodila, slušalke in zgoščenka s programsko opremo.

Imenik (št. zapisov, posebnosti, govorno klicanje...)

V pomnilniku telefona lahko shranimo petsto zapisov. Vsak zapis pa je lahko opremljen še z velikim številom podrobnosti. Dodamo lahko več številk, ki jim določimo tudi tip, dodajamo lahko tudi podrobnosti kot je domači naslov ali naslov elektronske pošte… Za hitrejšo prepoznavo lahko dodamo tudi sliko. Določimo lahko tudi glasovno oznako ali tipko za hitro klicanje. Številko, ki jo pri zapisu največkrat potrebujemo lahko določimo kot privzeto. Številke lahko uvrščamo še v podskupine. Te pa lahko sami poimenujemo, jim določimo značilen tip zvonjenja in logotip skupine.

Tako kot že Nokia 7200 ima tudi da funkcijo WIM oziroma moja prisotnost, pri kateri si lahko naši prijatelji kar na telefonu ogledajo ali imamo čas ali ne.

Če telefon povežemo z računalnikom, lahko imenik telefona urejamo tudi prek njega.

Sporočila

Pošiljamo lahko vse vrste sporočil razen obogatenih (EMS), saj ima Nokia za pošiljanje preprostih sličic (črno-beli logotipi) in melodij (enoglasne) svoj standard, ki pa deluje le, če pošiljamo iz Nokie na Nokio. Operiramo lahko torej s kratkimi (SMS) in večpredstavnimi (MMS) sporočili. Z java aplikacijo, ki je že naložena na telefon in je ne moremo izbrisati, pa lahko pošiljamo in prejemamo elektronsko pošto. Pošiljamo lahko tudi dolga kratka sporočila, ki lahko presegajo 160 znakov in so lahko dolga do 459 znakov oz. skoraj 3 kratka sporočila. Pri Nokii so dodali tudi števec sporočil, ki kaže, koliko sporočil smo do sedaj odposlali in koliko prejeli. Če si nameravamo z nekom v kratkem času izmenjati veliko kratkih sporočil, je najbolj pregledno, če vključimo pomenke, saj v njih vidimo vsa sporočila zaporedno, kot pogovor. V sporočila lahko vstavljamo tudi že narejene smeške, ki jih je kar nekaj ( ";-)", "B-)" …).

Pri večpredstavnih sporočilih lahko na prvo stran dodamo en podobo ali video posnetek ter en zvočni posnetek. Na drugo in vsako naslednjo stran pa le podobo in zvočni posnetek. To je verjetno zaradi omejitve velikosti in, če bi na vsako stran dodali video posnetek, bi kaj hitro prekoračili osnovno velikost MMS sporočila. Če vstavimo več strani, jim lahko določimo, na koliko časa naj se zamenjajo.

Seznami klicev, števci...

Telefon si zapomni zadnjih 10 sprejetih in neodgovorjenih klicev in 20 klicanih številk. Seveda so glede na tip klica razvrščeni v mape. Vsi klici imajo poleg še podatek o datumu in uri klica. Podatke o trajanju klicev pa si moramo ogledati v svojem meniju, kjer imamo podatke od trajanju zadnjega klica, prejetih klicev, odhodnih klicev in vseh klicev skupaj.

Telefon šteje tudi čas GRPS seje in količino prenesenih podatkov. Podatki so dani za trajanje zadnje seje ter za trajanje vseh sej. Izvemo pa lahko tudi, koliko podatkov smo poslali v zadnji seji ter koliko v vseh sejah in koliko smo jih prejeli v zadnji seji in koliko v vseh sejah.

Telefon ima vgrajen tudi števec kratkih sporočil.

Nastavitve (profili, melodije, slike...)

Včasih so rekli, da znamka cigaret izraža človekovo osebnost. Dandanes pa lahko enako rečemo za telefone. Proizvajalci kar tekmujejo med sabo, kdo bo omogočil večjo prilagoditev telefona, pa naj bo to z melodijami za zvonjenje, z ozadji ali pa kar z ohišji telefona. Nokii 6820 res ne moremo zamenjati ohišja, lahko jo pa prilagodimo na druge načine. Profili skrbijo za to, da jo lahko uporabljamo povsod. Na ozadje telefona si lahko damo sličico po svoji želji, za zvonjenje pa lahko uporabimo melodijo svoje najljubše pesmi.

Na voljo imamo šest profilov, ki jim lahko določimo način, melodijo in glasnost zvonjenja, nastavimo lahko tudi glasnost zvonjenja in drugih tonov, ter vklopimo in izklopimo vibriranje. Profile lahko tudi preimenujemo.

Na telefonu je že ob nakupu kar nekaj melodij. Prvih štirinajst je enoglasnih, naslednjih osemindvajset pa je večglasnih. Nokia 6820 zna predvajati največ 16 - kanalne melodije. Na to moramo tudi paziti, ko nalagamo svoje melodije na telefon.

Za ozadje telefona lahko izberemo katerokoli sliko. Nekaj jih je že naloženih, preko računalnika ali GRPS povezave pa jih lahko naložimo še več. Ohranjevalnika zaslona ne moremo zamenjati – prednastavljena je ura. Lahko ga le zakasnimo. Izbiramo lahko tudi med pogledoma menija – seznam ali mreža. Določimo lahko še barvno shemo in kontrast zaslona.

Fotografiranje

Slike, ki jih naredimo s fotoaparatom, ki je v Nokii 6820, so v CIF velikosti – 352 x 288 pik. Slike so sicer majhne, vendar lahko prepoznamo stvari na sliki. Slike, ki jih posnamemo, so lahko v visoki, normalni ali osnovni kakovosti. Ker ne zavzamejo veliko prostora, se nam skoraj ne izplača slikati v normalni ali osnovni velikosti. Pri slikanju lahko izbiramo tudi tri načine: standardni, nočni in portretni način. Nočni način je primeren za slikanje v temnejših prostorih, saj poskuša v lečo "ujeti" čim več svetlobe. Portretni način posname manjše slike, ki so primerne za dodajanje v imenik. Uporabimo lahko tudi funkcijo samosprožilec, ki "pritisne" po desetih sekundah.

S telefonom pa lahko poleg slik posnamemo tudi video posnetke. Za videoposnetke nimamo ravno veliko nastavitev. Lahko jih omejimo na 15 ali 90 sekund. Če želimo, lahko tudi izključimo mikrofon in ne snemamo zvoka. Posnetki so seveda v formatu 3gp.

Slike in videe prav gotovo najlažje prenašamo z uporabo PC suita, saj lahko po galerijah telefona brskamo podobno koz z raziskovalcem.

Pripomočki (koledar, igre, alarmi...)

Nokia 6820 nas lahko spremlja na vsakem koraku in nas spominja na naše opravke bolje kot vsaka tajnica. S celo tipkovnico bomo zelo hitro v koledar vpisali naše opravke. Koledar lahko gledamo po tednih ali po mesecih. Na datumih, ki so napisani odebeljeno, imamo nekaj zabeleženo. Beležkam v koledarju lahko določimo tip, kraj dogajanja, čas začetka, ter vključimo ali izključimo opozorilo na dogodek. Ogledamo si lahko tudi seznam opravil, kjer imamo vsa opravila napisana drugega pod drugim. Nokia 6820 ima tudi budilko, ki zvoni tudi ob ugasnjenem telefonu. Izberemo si lahko tudi melodijo bujenja. V telefon lahko tudi povsem varno shranjujemo podatke o naših bančnih karticah in druge beležke, saj jih lahko zaščitimo s kodo.

Telefon je opremljen tudi z java igrami in programi. Na telefonu je že naloženih pet iger – Bounce, Bowling, Chess Puzzle, Water Rapids in Backgammon. Naloženi pa so še trije programi – Converter 2, Portofolio " in World Clock 2. Če želimo si lahko naložimo na telefon še več java iger in programov. Seveda pa ne smemo pozabiti še na druge pripomočke, kot so snemalnik zvokov, kalkulator, odštevalnik časa in štoparica.

Prenos podatkov (WAP, GPRS, BT...)

S povezovanjem prav zagotovo ne bomo imeli težav, saj pozna skoraj vse možne načine povezovanja. Za "wapanje" lahko uporabimo CSD, GPRS ali EDGE povezavo, za prenos podatkov pa lahko uporabimo tudi HSCSD povezavo. EDGE je izmed teh najhitrejši, vendar ga lahko v tem trenutku v naši majhni državici uporabljamo samo v treh večjih mestih in samo pri enem operaterju - Simobilu.

Za povezovanje z računalnikom ali katerimi drugimi napravami pa lahko uporabimo infrardečo (IR) ali bluetooth povezavo. Za povezavo z računalnikom obstaja tudi USB kabel, ki pa ni priložen prodajnemu paketu.

Telefon je za testiranje posodil Teleray d.o.o.

Prodajalec/Uvoznik:
Teleray d.o.o.
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
Ni povezane dodatne opreme.
povezane vsebine
oprema: Nokia
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki