marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
Do 3,1 ure
V pripravljenosti:
Do 9 dni
Tip baterije:
Li-Ion BL-5B (890 mAh)
Dimenzije:
105 x 46 x 15 mm
Teža:
89 g

Tip zaslona:
TFT, 16 milijonov barv, 240 × 320 pikslov

Notranji pomnilnik:
35 MB
Stopnja sevanja SAR:
1,18 W/kg
Operacijski sistem:
Symbian

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Nokia 6120 Classic je majhen, lahek in všečen mobilnik, kateri nas ne pusti na cedilu niti po tehnični plati. Symbian OS 9.2 in HSDPA poleg nizke cene predstavljata najboljša atributa tega mobilnika.

Proti

Nokia 6120 Classic ima zelo malo negativnih lastnosti, med njih pa prav gotovo spada nizka kapaciteta baterija, a je to nekako logično, saj so morali baterijo spraviti v majhno ohišje, pametni mobilniki pa rabijo več energije. Poleg tega bi lahko bilo ohišje narejeno iz kvalitetnejših materialov, saj se mi zdi plastika nekoliko cenena, moteči pa so tudi prstni odtisi, ki se poznajo na ohišju.

Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Nokia

Symbian za vse

Nokia 6120 Classic


Nokia 6120 Classic

23.11.2007
Objavil: Sašo Mlakar

Nokia 6120 Classic je prav poseben mobilnik. Je prvi Symbian telefon, ki je namenjen širokemu krogu uporabnikov, poleg tega pa ponuja precej za malo denarja. Ob svojem prihodu na trg je najmanjši in najlažji pametni UMTS oziroma celo HSDPA mobilnik.ne podpira datum microSD
TransFlash
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 1,9 Mpix
Povečava: 4x
nočni način
panorama
samosprožilec
efekti
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
dve kameri
vgrajena bliskavica
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
podpira HSCSD
podpira EDGE
podpira UMTS
podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
podpira radio FM

Ima klasično, a všečno obliko, majhno težo in se ji na zunaj sploh ne pozna, da jo poganja operacijski sistem Symbian. Enako velja tudi za notranjost, saj je najnovejši operacijski sistem Symbian izredno hiter, mogoče zgolj sam vklop telefona traja nekoliko dlje. Zahvaljujoč razmerju med ceno in ponujenim, pa si Nokia lahko obeta precejšno prodajo in priljubljenost Nokie 6120 Classic in s tem tudi vstop operacijskega sistema Symbian med široko množico uporabnikov mobilnih telefonov. Kako pa se je Nokia 6120 Classic obnesla na testu?

Prodajni paket in baterija

Nokia 6120 Classic je na voljo v dveh barvah, črni in beli, katera se vam bolj dopade, pa boste morali ugotoviti sami. V prodajnem paketu se poleg samega mobilnika nahajajo še priložene stereo slušalke, polnilec mobilnika, USB kabel za povezavo z računalnikom in CD s programsko opremo, navodila za uporabo ter baterija BL-5B, ki premore kapaciteto 890 mAh in je tipa Li-Ion. Baterija ohranja telefon pri življenju okoli 2 dni, čeprav jo bo ob večji uporabi mobilnika potrebno polniti kar vsak dan. Polnjenje baterije je hitro in traja manj kot 2 uri. Prodajnemu paketu žal ni priložena nikakršna spominska kartica, tako da bo nakup le-te nujen za nemoteno uporabo dodatkov, kot so fotoaparat, predvajalnik glasbe, nalaganje novih programov in podobno.

Rokovanje

Nokia 6120 Classic je tablični mobilnik, katerega mere znašajo 105 × 46 × 15 mm, tehtnica pa se ustavi pri 89 gramih. Ni kaj, odlično za UMTS mobilnik. Ohišje je narejeno predvsem iz plastike, prekriva pa ga tudi nekaj kovinskih delov, kar vpliva na všečen videz mobilnika. Žal je večji del ohišja narejen iz gladke plastike, ki je sicer všečna na pogled, žal pa privablja tudi madeže in prstne odtise.
Na sprednji strani mobilnika se nahaja klasična tipkovnica s pet smerno tipko, tipko za vstop v menije in dvema funkcijskima tipkama. Tipkovnica se mi je sprva zdela nekoliko premalo izbočena in tipke so delovale nekako premajhne oziroma so se mi zdele preveč ena ob drugi. Kasneje pa sem se tipkovnice navadil in je tipkanje postalo enostavno, vendar je pisanje SMS sporočil še vedno težje, kot pri nekaterih drugih mobilnikih. Tipke so narejene iz svetleče plastike, le tipke za delo s klici, pet smerna navigacijska tipka in funkcijski tipki so narejene iz sive, mat plastike. Tipkovnica je enakomerno osvetljena z belo svetlobo in je lepo vidna v temi. Nad tipkovnico se nahaja TFT zaslon z ločljivostjo 240 × 320 točk in meri 40,5 × 30,5 mm. Zaslon je nekoliko manjši kot tisti, vgrajen v Nokio N95. Mogoče pa prav na račun svoje majhnosti navduši z izredno majhnimi piksli in čisto sliko. Prikazati je sposoben 16 milijonov barv in je lepo viden tudi na močni svetlobi, čeprav so barve precej manj izrazite. Nad zaslonom na desni strani se nahaja sekundarna kamera, ki je namenjena video klicem.
Zadnja stran Nokie 6120 Classic je prav tako narejena iz gladke plastike in privablja prstne odtise. Sicer pa se na zadnji strani mobilnika skriva pokrov baterije, nad njim pa leča kamere, ki je okoli odeta s sivo plastiko, na kateri je vtisnjen napis »2.0 mega pixel«. Ob levi strani kamere se nahaja še LED dioda za osvetljevanje med fotografiranjem.
Na zgornji levi strani te Nokie se nahaja zvočnik za prostoročno telefoniranje ter predvajanje zvokov, na spodnjem delu leve strani pa so plastična vratca, ki skrivajo režo za spominske kartice tipa microSD.
Na desni strani Nokie 6120 Classic se na zgornjem delu nahaja dvosmerna tipka za uravnavanje glasnosti ter približevanje slike med fotografiranjem. Na spodnjem delu desne strani pa je tipka, namenjena hitremu dostopu do kamere telefona.
Na zgornji strani telefona se nahaja tipka za vklop in izklop mobilnika, katera nam služi tudi za preklapljanje med profili in zaklep tipkovnice.
Nokia 6120 Classic ima na spodnjem delu tri vhode. Prvi je miniUSB, ki služi za povezavo mobilnika z računalnikom. Drugi je 2,5 mm vhod za slušalke, tretji vhod pa je namenjen polnilcu telefona.

Imenik, sporočila in zadnji klici

Imenik v Nokii 6120 Classic je enak kot pri vseh ostalih Symbian telefon. Tako je omejen zgolj s prostim pomnilnikom telefona oziroma povedano drugače, praktično ni omejen. Enako velja tudi za shranjevanje sporočil. Iskanje kontaktov poteka enostavno in sprotno, ko vpisujemo črke v iskalnik. Telefon išče začetke vseh besed po črkah, katere smo vpisali v iskalni niz. Da bo razumljiveje za tiste, ki tega ne poznate, je tu primer. Če napišemo v iskanje JA, nam bo telefon našel tako Janez, kakor tudi Matej Javornik, kot primer. Kontakte se da vključevati v skupine, vsaki skupini ali kontaktu pa pripeti lastno zvonjenje in sliko. Poleg tega lahko vsakemu kontaktu v imeniku dodelimo precej številk, dodamo oznako, naslov e-pošte, podjetje in še in še. Uporabno je tudi avtomatično sintetiziranje zvočnega posnetka za ime tako, da začnemo z zvočnim klicanjem takoj, ko si prekopiramo ali shranimo kontakte v telefon.

Nokia 6120 Classic omogoča pošiljanje in prejemanje SMS in MMS sporočil, zvočne pošte, kakor tudi elektronskih sporočil. Z e-pošto ni nikakršnih problemov, saj zna telefon lepo delovati s POP3, SMTP in IMAP4 protokoli. Seveda imamo na voljo tudi samodejno preverjanje e-poštnih predalov, katerih si lahko nastavimo več. Vse standardno, logično in poznano torej.

Zadnje klice telefon beleži v dnevniku klicev in o njih vodi zelo natančno evidenco. Tako imam trenutno na telefonu klice vseh dni, kolikor imam telefon na testu, za prav vsakega pa lahko preverim datum in čas klica, trajanje, vrsto klica, ali je odhoden, prejet ali zgrešeni klic ter telefonsko številko, s katere me je oseba poklicala. Znotraj dnevnika lahko določimo, koliko časa naj nam Nokia hrani podatke o klicih in sporočilih.

Funkcije in pripomočki

Ker je Nokia 6120 Classic telefon z operacijskim sistemom Symbian, ne bi bilo nič narobe, če bi ji kakšen pripomoček manjkal, saj se da preko spleta nanjo naložiti zelo veliko dodatnih programov, ki opravljajo najrazličnejše naloge. Sicer se mi zdi, da je Nokia 6120 kar dobro opremljena z razno raznimi pripomočki in ji navadnih funkcij ne manjka. Symbian v tej Nokii je najnovejši in je verzije S60 9.2 s Feature Pack 1, kar pomeni, da je operacijski sistem novejši in hitrejši od starejših Symbian operacijskih sistemov, poleg tega pa najdemo v njem serijsko vgrajen program za zaklepanje tipkovnice in tudi možnost nastavljanja velikosti pisave, kar je bila precejšnja pomanjkljivost prejšnjih Symbian mobilnih naprav. Sedaj imamo na voljo tri velikosti pisave in sicer veliko, srednjo ter majhno. Poleg omenjenega, pa imajo pametni mobilniki tudi veliko prednost pred navadnimi, saj omogočajo delovanje programov v ozadju, tako kot smo tega navajeni iz računalnikov. V Nokii 6120 Classic najdemo odličen in zmogljiv koledar, glasovno klicanje, pri katerem iz imena in priimka napisanega pri kontaktu, mobilnik sam sintetizira zvok, najdemo pa tudi glasovne ukaze za ukazovanje mobilniku in hitrejši dostop do različnih aplikacij, profilov … Nokia 6120 Classic omogoča tudi funkcijo Pritisni in govori, menjavo profilov, katere lahko po želji dodajamo tudi sami, nekaj pa je že vnaprej nastavljenih, uro in več budilk oziroma alarmov ter predvajalnik filmov Real player, ki predvaja datoteke tipa 3GP in MP4, zmožen pa je predvajati filme v celozaslonskem načinu. Poleg omenjenega mobilnik ponuja tudi beležke, snemalnik zvoka, ki je omejen na eno uro, pretvornik različnih merskih enot, osnovni kalkulator, Adobe PDF program in program za pregledovanje Office dokumentov (Word, Power Point in Excel).
Poleg omenjenih funkcij in programov pa v Nokii 6120 Classic zasledimo tudi predvajalnik glasbe, ki je povsem soliden in poznan že iz ostalih mobilnikov znamke Nokia. Predvajalnik ponuja različne nastavitve, kot je izenačevalnik zvokov (equaliser), določimo lahko sezname predvajanj (playlist), ponavljanje pesmi, naključni izbor glasbe, ravnovesje, glasnost, prikaže pa nam tudi največkrat predvajane glasbene datoteke. Poleg predvajalnika glasbe mobilnik podpira tudi FM radio, kateri ne zmore prikazati RDS informacij, lahko pa vanj shranimo do 50 različnih radijskih postaj. Za poslušanje radia moramo imeti vključene slušalke, saj služijo kot antena.

Fotoaparat

Primarna kamera v Nokii 6120 Classic se nahaja na hrbtni strani mobilnika in ni zaščitena, je pa nekoliko pogreznjena v samo ohišje telefona. Fotoaparat premore zajemati posnetke v ločljivosti 2 MP, a žal brez samodejnega ostrenja slike in tako tudi posnetki od blizu (makro) ne bodo ravno najlepši. Kamero nekoliko rešuje LED dioda, ki služi za slikanje v slabših svetlobnih pogojih in temi, a nikar od nje ne pričakujte čudežev. Kakorkoli, posnetki so za 2 MP kamero povsem solidni in se bodo uporabnikom, ki so na ta mobilnik prešli iz mobilnikov s slabšimi kamerami, zdeli povsem sprejemljivi. Kamera ponuja tudi panoramski način slikanja, zakasnitev posnetka (10, 20 ali 30 sekund), nočni način slikanja, nastavljanje osvetlitve, barv, digitalno približevanje slike in določanje kvalitete slike. Kameri lahko določimo tudi različne ločljivosti, kot so 1600 × 1200, 1152 × 764, 640 × 480 in 320 × 240 pikslov. S kamero lahko zajemamo tudi video posnetke, katerih dolžina je omejena zgolj s prostorom na vaši spominski kartici. Video posnetke lahko zajemamo v treh različnih ločljivostih in sicer 320 × 240, 176 × 144 in 128 × 96 pikslov pri 15 slikah na sekundo. Kvaliteta je tako povsem povprečna in primerna za objavo na popularni spletni strani YouTube.

Nokia 6120 Classic premore tudi urejevalnik slik in urejevalnik video posnetkov, s katerima lahko dodajate razne efekte, režete, dodajate glasbo in podobno. Pohvalno je, da lahko z urejevalnikom video posnetkov poleg lastnih, urejamo tudi naložene posnetke.

Povezljivost

V omrežja se Nokia 6120 Classic poveže brez problemov, saj deluje na štirih GSM frekvenčnih pasovih. Tako ji niso tuje 850, 900, 1800 niti 1900 MHz GSM frekvence. 6120 Classic je UMTS mobilnik in tako deluje tudi na 2100 MHz frekvenčnem območju. Poleg govorne komunikacije omogoča tudi prenos podatkov in sicer preko GPRS razreda 32, EDGE razreda 32 in UMTS tehnologije s podporo HSDPA prenosu podatkov do 3,6 Mb na sekundo. Nameščen ima internetni brskalnik, ki prikazuje WAP, xHTML in HTML strani. Omogoča tudi pregled več strani naenkrat ter podpira RSS. Poleg tega pa ima Nokia 6120 Classic nameščen program Flash 2.0, tako da lahko telefon predvaja tudi flash datoteke. Z zunanjim svetom se zna povezati preko bluetooth tehnologije verzije 2.0. Povezava bluetooth deluje brez problema, najdemo tudi funkcije A2DP, ki omogoča prenos zvoka preko bluetooth na brezžične stereo slušalke. Z računalnikom lahko Nokio 6120 Classic poleg povezave preko bluetooth, povežemo tudi preko USB podatkovnega kabla. Sam telefon ima miniUSB vhod, z računalnikom pa se lahko poveže preko 4 različnih možnosti, med drugim preko programske opreme Nokia PC Suite ali kot kot podatkovni disk. Telefon pa nima IR vmesnika, niti ne podpira brezžične povezave v internet preko WiFi-ja.

Zaključek

Nokia 6120 Classic za svojo ceno ponuja veliko. Zagotovo bo všeč tudi tistim uporabnikom, katerim operacijski sistem Symbian ne pomeni kaj dosti, saj kljub temu mobilnik prepriča s svojo obliko, majhnimi merami, majhno težo in z veliko uporabnimi funkcijami. Poleg naštetega ponuja tudi hiter prenos podatkov preko HSDPA. Tistim uporabnikom, ki pa so navdušeni nad operacijskim sistemom Symbian, pa bo telefon predstavljal najboljše razmerje med ceno in tem, kar mobilnik ponuja.

Posodil na test:
Teleray d.o.o.
Prodajalec/Uvoznik:
Teleray d.o.o.
Cena na dan testa:
299,00 € (71.652,00 SIT)
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Nokia
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki