marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
Do 3,5 ure
V pripravljenosti:
Do 11 dni
Tip baterije:
Li-Ion (900 mAh)
Dimenzije:
101 x 49 x 20 mm
Teža:
125 g

Tip zaslona:
TFT, 16 milijonov barv, 240 × 320 pikslov

Notranji pomnilnik:
40 MB
Stopnja sevanja SAR:
1,16 W/kg
Operacijski sistem:
Symbian

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Nokia 6110 Navigator je zelo dober mobilnik, izdelava je kvalitetna, operacijski sistem zelo hiter in odziven, poleg tega pa ponuja tudi vgrajen GPS sprejemnik za satelitsko navigacijo. Zaslon mobilnika je odlično viden tudi na močni sončni svetlobi, brskalnik pa lahko prikaže vse spletne strani in to tudi zelo hitro, zahvaljujoč povezavi preko HSDPA.

Proti

Temu mobilniku bi lahko štel v minus rahlo preveliko težo, malce slabšo vzmet za odpiranje drsnega dela mobilnika in tipkovnico, s katero nisem mogel hitro pisati SMS sporočil. Tudi kamera mobilnika bi lahko bila boljša, čeprav v dobrih svetlobnih pogojih naredi povsem solidne slike.

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Nokia

Halo, kje si? Že vem, kje je to …

Nokia 6110 Navigator


Nokia 6110 Navigator

29.09.2007
Objavil: Sašo Mlakar

Ne mine dan, da si ne bi izdelovalci mobilnih telefonov izmislili nove stvari, katera bi postala nov trend v mobilni tehnologiji. In sedaj je pri mobilnih telefonih znamke Nokia postal trend, da imajo višje cenovni mobilniki vgrajen GPS sprejemnik za satelitsko navigacijo.ne podpira datum microSD
TransFlash
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 1,9 Mpix
Povečava: 20x
nočni način
panorama
samosprožilec
efekti
okvirji
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
dve kameri
vgrajena bliskavica
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
podpira EDGE
podpira UMTS
podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
podpira radio FM

Torej, sedaj lahko z žepno napravo počnete že domala vse, kličete, izveste kje se sogovornik nahaja in prideta tja tudi, če sami ne veste kje to je, saj to namesto vas ve mobilnik. Vmes lahko posnamete še sliko česa zanimivega in … Več pa v nadaljevanju testa.

Prodajni paket in baterija

Nokio 6110 Navigator sem na test prejel v precej veliki škatli in sem že na začetku sklepal, da je priložene precej dodatne opreme. In res je bilo tako. Poleg mobilnika so se v škatli nahajale stereo slušalke HS-42, polnilec, spominska kartica microSD s kapaciteto 512 MB, USB kabel za povezavo mobilnega telefona z računalnikom, DVD s programsko opremo Route 66 za navigacijo ter CD s programsko opremo PC Suite in ostalimi programi. Poleg priložene dodatne opreme pa je bila priložena tudi baterija BP – 5M s kapaciteto 900 mAh, ki je testno Nokio 6110 Navigator ohranjala pri življenju približno dva dni uporabe, brez priklopa na elektriko. To se mi zdi kar soliden delovni čas, saj sem 6110-ko kar precej uporabljal, tako za navigacijo, telefoniranje, slikanje …

Izgled

Na testu smo imeli črno različico Nokie 6110 Navigator, katera izgleda elegantno, a se na njej hitro poznajo prstni odtisi. Na voljo je še bela barva ohišja za ta mobilnik, ki pa bo verjetno bolj občutljiva na umazanijo. Nokia 6110 Navigator je srednje velik drsni telefon, katerega mere so 101 × 49 × 20 mm. Telefon ni prevelik, a je dovolj velik za udobno nošenje. Kazalec tehtnice se pri tem mobilnem telefonu ustavi pri 125 gramih, kar je za novodobne mobilne telefone kar precej, tako da sem mnenja, da bi 6110-ka lahko bila malenkost lažja.
Na sprednji strani mobilnika se bohoti velik TFT zaslon, ki premore ločljivost 240 × 320 pik in je zmožen prikazati 16 milijonov barv, meri pa 34 × 45 mm. Zaslon je odlično viden tudi na sončni svetlobi, tako da branje informacij z njega poteka nemoteno. Okoli zaslona se nahaja kovinsko ogrodje, v katerega je zaslon rahlo pogreznjen in je s tem manj občutljiv na padce. Nad zaslonom se nahaja sprednja kamera, ki nam izda, da je mobilnik seznanjen z delovanjem v UMTS omrežju, še več, podpira tudi HSDPA prenos. Tik ob kameri pa se nahaja tudi svetlobni senzor, ki uravnava svetlost zaslona in tako varčuje z baterijo. Pod zaslonom se nahajajo tipke za upravljanje s telefonom, kot sta dve funkcijski tipki, tipka za klicanje in tipka za zavrnitev klicev, ki služi tudi za vklop mobilnika in preklop med profili, pet smerna navigacijska tipka ter samostojna tipka za priklic GPS programa, katero lahko uporabite tudi kot bližnjico za kakšno drugo aplikacijo. Poleg teh tipk se na sprednjem delu nahajata še tipka za izbris (C) in tipka za vstop v menije in preklop med aplikacijami, ki delujejo v ozadju. Ko drsni telefon odpremo, se na sprednji strani prikaže povsem navadno oblikovana tipkovnica, katera pa ne nudi najboljšega občutka o pritisku tipk, saj se le-te zelo malo pogreznejo in dajejo premalo povratnih informacij. Med testom sem se na tipkovnico vseeno navadil in me ni več motila, vseeno pa bi lahko nudila več povratnih informacij o pritisku. Sam drsni mehanizem telefona je solidno narejen, a je vzmet za odprtje telefona dokaj šibka in moramo telefon sami odpreti preko polovice.
Ko Nokio 6110 Navigator obrnemo in si ogledamo desno stran, na njej opazimo dvosmerno tipko za uravnavanje glasnosti, katera služi tudi približevanju slike med slikanjem in tipko, namenjeno hitremu dostopu do kamere.
Na levi strani mobilnika najdemo tipko, katere funkcijo določimo sami, na testni Nokii pa je imela vnaprej nastavljeno funkcijo branja sporočil. Poleg te, se na levi strani mobilnika nahaja še vhod za miniUSB, torej za povezavo z računalnikom, ki se skriva pod gumijastimi vratci in še ena gumijasta vratca, katera skrivajo prostor za pomnilniško kartico microSD.
Na zgornji strani Nokie 6110 Navigator pa se skriva vhod za polnilec in 2,5 mm vhod za slušalke.
Ko mobilnik obrnemo z zaslonom stran od nas, vidimo na zadnji strani dva močna zvočnika, katera Nokii 6110 Navigator omogočata stereo zvok. Poleg tega pa mobilnik v menijih ponuja nastavitev 3D zvokov, tako da bosta zvočnika resnično prišla do izraza. Poleg zvočnikov se na zadnji strani nahaja še 2 MP kamera, katera se skriva pod drsnim pokrovčkom, zraven nje pa se nahaja tudi LED dioda za slikanje v temi. Poleg omenjene kamere in zvočnikov se na zadnji strani nahaja tudi pokrov, ki skriva baterijo in SIM kartico.

Imenik, sporočila, zadnji klici

Vse je že poznano iz ostalih Symbian telefonov. Prostor za shranjevanje sporočil in kontaktov v Nokio 6110 Navigator je omejen zgolj s prostim pomnilnikom aparata, torej praktično sploh ni nikakršnih omejitev. Iskanje kontaktov je enostavno, telefon išče začetke vseh besed po črkah, katere smo vpisali v iskalni niz. Da bo razumljiveje za tiste, ki tega ne poznate, je tu primer. Če napišemo v iskanje MI, nam bo telefon našel tako Miha, kakor tudi Matej Mihelič, kot primer. Iskanje pa poteka sproti, ko vpisujemo črke v iskalnik. Kontakte se da vključevati v skupine, vsaki skupini ali kontaktu pa pripeti lastno zvonjenje in sliko. Poleg tega lahko vsakemu kontaktu v imeniku dodelimo precej številk, dodamo oznako, naslov e-pošte, podjetje in še in še. Uporabno je tudi avtomatično sintetiziranje zvočnega posnetka za ime tako, da začnemo z zvočnim klicanjem takoj, ko si prekopiramo ali shranimo kontakte v telefon.

Nokia 6110 Navigator omogoča pošiljanje in prejemanje SMS in MMS sporočil, zvočne pošte, kakor tudi elektronskih sporočil. Z e-pošto ni nikakršnih problemov, saj zna telefon lepo delovati s POP3, SMTP in IMAP4 protokoli. Seveda imamo na voljo tudi samodejno preverjanje e-poštnih predalov, katerih si lahko nastavimo več. Vse standardno in klasično za Symbian torej.

Zadnje klice telefon shranjuje pod dnevnik in o njih vodi zelo dobro evidenco. Tako imam trenutno na telefonu klice vseh dni, kolikor imam telefon na testu, za prav vsakega pa lahko preverim datum in čas klica, trajanje, vrsto klica, ali je odhoden, prejet ali zgrešeni klic ter telefonsko številko, s katere me je oseba poklicala. Znotraj dnevnika lahko določimo, koliko časa naj nam telefon podatke o klicih in sporočilih hrani.

Funkcije in pripomočki

Ker je Nokia 6110 Navigator telefon s Symbian operacijskim sistemom, ni nič narobe, če bi ji kakšen pripomoček manjkal, saj se da preko spleta nanjo naložiti zelo veliko dodatnih programov, ki opravljajo najrazličnejše naloge. Sicer se mi zdi, da je 6110-ka kar dobro opremljena z razno raznimi pripomočki in ji navadnih funkcij ne manjka. Symbian v tej Nokii je najnovejši in je verzije S60 9.2 s Feature Pack 1, kar pomeni, da je operacijski sistem hitrejši od starejših Symbian operacijskih sistemov, poleg tega pa najdemo v njem serijsko vgrajen program za zaklepanje tipkovnice in tudi možnost nastavljanja velikosti pisave, kar je bila precejšnja pomanjkljivost prejšnjih Symbian mobilnih naprav. Sedaj imamo na voljo tri velikosti pisave in sicer veliko, srednjo ter majhno. Poleg omenjenega, pa imajo pametni mobilniki tudi veliko prednost pred navadnimi, saj omogočajo delovanje programov v ozadju, tako kot smo tega navajeni iz računalnikov. V Nokii 6110 Navigator najdemo odličen in zmogljiv koledar, glasovno klicanje, pri katerem iz imena in priimka napisanega pri kontaktu, mobilnik sam sintetizira zvok, najdemo pa tudi glasovne ukaze za ukazovanje mobilniku in hitrejši dostop do različnih aplikacij, profilov … Nokia 6110 Navigator omogoča tudi funkcijo Pritisni in govori, menjavo profilov, katere lahko po želji dodajamo tudi sami, nekaj pa je že vnaprej nastavljenih ter uro in več budilk oziroma alarmov. Poleg tega ima mobilnik FM radio, predvajalnik filmov Real player, ki predvaja datoteke tipa 3GP, MP4 in RM, zmožen pa je predvajati filme v celo zaslonskem načinu, beležke, snemalnik zvoka, ki je omejen na eno uro, pretvornik različnih merskih enot, osnovni kalkulator, Adobe PDF program in program za pregledovanje Office dokumentov (Word, Power Point in Excel).
Poleg omenjenih funkcij in programov pa v Navigatorju zasledimo tudi predvajalnik glasbe, ki je povsem soliden in poznan že iz ostalih mobilnikov znamke Nokia. Predvajalnik ponuja različne nastavitve, kot je izenačevalnik zvokov, določimo lahko sezname predvajanj, ponavljanje pesmi, naključni izbor glasbe, ravnovesje, glasnost, prikaže pa nam tudi največkrat predvajane glasbene datoteke. Poleg predvajalnika glasbe mobilnik podpira tudi FM radio, kateri ne zmore prikazati RDS informacij, lahko pa vanj shranimo do 50 različnih radijskih postaj. Za poslušanje radia moramo imeti vključene slušalke, saj služijo kot antena.

GPS - satelitska navigacija

Nokia 6110 Navigator ima vgrajen GPS sprejemnik, ki omogoča satelitsko navigacijo. Poleg tega ima prednaložen program Route 66, katerega pa lahko brez problema zamenjate za katerega drugega. Program zna govoriti slovensko, tako da bodo glasovno navigacijo uporabljali tudi ljudje, kateri ne znajo kakšnega bolj razširjenega tujega jezika. Nokia 6110 Navigator potrebuje kakšne 3 minute, da vzpostavi povezavo s sateliti, nato pa se navigacija lahko prične. Karte programa Route 66 za Slovenijo so dokaj slabe, saj imajo pokrite le avtoceste, Ljubljano ter Maribor. Sam sem navigacijo preizkušal predvsem po Ljubljani, kjer je delovala povsem spodobno. Takoj, ko sem se zapeljal ven iz Ljubljane, v mojem primeru proti Medvodam, pa karta ne pokriva več ozemlja, kjer se nahajamo, tako da nad takšno navigacijo nisem bil najbolj navdušen. V sami Ljubljani pa je tudi govorna navigacija do vnaprej določenega cilja delovala lepo, mobilnik je hitro izračunal novo pot, včasih se je rahlo zmedel in zahteval čudne zavoje in vožnjo po nelogičnih in daljših poteh, a vseeno zadovoljivo redko. Sam zaslon Nokie 6110 Navigator se mi je zdel nekoliko premajhen za opazovanje poti med vožnjo, a za silo je bilo v redu. Na karti so lepo označene tudi restavracije, bencinske črpalke, opera, muzeji in ostale zanimive točke. Sama programska oprema Route 66 ponuja precej nastavitev in informacij, kot so približevanje slike, nočna slika, informacije o satelitih, hitrost, nadmorska višina, prevožena pot in ostale funkcije, katere najdemo v GPS napravah. Karte, katere so ponujene za Nokiin navigacijski program imajo boljšo pokritost, a je potrebno za glasovno navigacijo plačati. Mislim, da bo navigacija preko mobilnega telefona počasi postala povsem uporabna, tudi v Sloveniji, ko se bosta pokritost kart in njihova natančnost izboljšali, trenutno pa je navigacija uporabna za poti, katere približno poznamo.

Fotoaparat

Primarna kamera v Nokii 6110 Navigator ima lečo prekrito z aktivnim pokrovčkom in ko ga odpremo, le-ta aktivira aplikacijo za zajemanje slik in video posnetkov. Fotoaparat premore zajemati posnetke v ločljivosti 2 MP, a žal brez samodejnega ostrenja slike in tako tudi posnetki od blizu (makro) ne bodo ravno najlepši. Navigatorjevo kamero nekoliko rešuje LED dioda, ki služi za slikanje v slabših svetlobnih pogojih in temi. Kakorkoli, posnetki so za 2 MP kamero povsem solidni in se bodo uporabnikom, ki so na ta mobilnik prešli iz mobilnikov s slabšimi kamerami, zdeli povsem sprejemljivi. Kamera ponuja tudi panoramski način slikanja, zakasnitev posnetka (10, 20 ali 30 sekund), nočni način slikanja, nastavljanje osvetlitve, barv, digitalni zoom in kvaliteto slike. Kameri lahko določimo tudi različne ločljivosti, kot so 1600 × 1200, 1152 × 764, 640 × 480 in 320 × 240 pikslov. S kamero lahko zajemamo tudi video posnetke, katerih dolžina je omejena zgolj s prostorom na vaši spominski kartici. Video posnetke lahko zajemamo v treh različnih ločljivostih in sicer 320 × 240, 176 × 144 in 128 × 96 pikslov pri 15 slikah na sekundo. Kvaliteta je tako povsem povprečna in primerna za objavo na popularni spletni strani YouTube.

Nokia 6110 Navigator premore tudi urejevalnika slik in video posnetkov, s katerima lahko dodajate razne efekte, režete, dodajate glasbo in podobno. Pohvalno je, da lahko z urejevalnikom video posnetkov poleg lastnih, urejamo tudi naložene posnetke.

Povezljivost

V omrežje se Nokia 6110 Navigator zlahka poveže, saj deluje na štirih GSM frekvenčnih pasovih. Tako ji niso tuje 850, 900, 1800 niti 1900 MHz GSM frekvence. 6110 Navigator je UMTS mobilnik in tako deluje tudi na 2100 MHz frekvenčnem območju. Poleg govorne komunikacije omogoča tudi prenos podatkov in sicer preko GPRS razreda 32, EDGE razreda 32 in UMTS tehnologije s podporo HSDPA prenosu podatkov do 3,6 Mb na sekundo. Nameščen ima internetni brskalnik, ki prikazuje WAP, xHTML in HTML strani. Omogoča tudi pregled več strani naenkrat ter podpira RSS. Poleg tega pa ima Nokia 6110 Navigator nameščen program Flash 2.0, tako da lahko telefon predvaja tudi flash datoteke. Z zunanjim svetom se zna povezati preko bluetooth tehnologije verzije 2.0. Povezava bluetooth deluje brez problema, žal pa ni nikjer najti funkcije A2DP, to je prenos zvoka preko bluetooth na brezžične stereo slušalke. Z računalnikom lahko to Nokio poleg povezave preko bluetooth, povežemo tudi preko USB podatkovnega kabla. Sam telefon ima miniUSB vhod, z računalnikom pa se lahko poveže preko 4 različnih možnosti, med drugim preko programske opreme Nokia PC Suite ali kot kot podatkovni disk. Telefon pa nima IR vmesnika, niti ne podpira brezžične povezave v internet preko WiFi-ja.

Zaključek

Nokia 6110 Navigator je eden izmed redkih mobilnikov, kateri imajo integriran GPS in prvi znamke Nokia, ki ima tudi podporo A-GPS-u za hitrejše iskanje lokacije, kjer se nahajamo. Žal pa je kartografija Slovenije še dokaj slaba in poti, ceste ter hišne številke izven večjih mestnih središč na kartah Route 66 niso označene. Tudi z drugimi programi je dokaj podobno. Drugače pa je Nokia 6110 Navigator odličen mobilnik, a brez sistema GPS nekako ne izstopa iz množice Nokiinih mobilnikov z najnovejšim operacijskim sistemom Symbian.

Posodil na test:
Mobitel d.d.
Prodajalec/Uvoznik:
Teleray d.o.o.
Cena na dan testa:
479,00 € (114.787,00 SIT)
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Nokia
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki